Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μεταφορά WordPress site σε άλλο server (οδηγός)

Share

Στον σημερινό οδηγό θα δούμε πως γίνεται η μεταφορά WordPress site σε άλλο server, είτε από localhost περιβάλλον, είτε από την μια hosting εταιρεία στην άλλη, είτε ακόμα και από Plesk σε cPanel ή το αντίστροφο.

Η μεταφορά WordPress site σε άλλο server δεν είναι μια εύκολη η διαδικασία και απαιτεί να ασχοληθείς με ορισμένα απλά αλλά βασικά τεχνικά ζητήματα. Αν κάνεις κάποιος λάθος, τότε η ιστοσελίδα σου δεν θα φορτώνει στο νέο server. Παρόλα αυτά, αν ακολουθήσεις όλα τα βήματα κατά γράμμα, τότε δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα προβλήματα (πιθανώς). Αν έχεις απορίες ή προβληματισμούς στο τέλος του οδηγού, μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το WordPress και σε τι χρησιμεύει;

3 Απαραίτητα πράγματα

Προτού ξεκινήσουμε με την μεταφορά WordPress site, θα χρειαστεί πρώτα να βεβαιωθούμε για τρία πολύ βασικά πράγματα:

  1. Έχουμε πρόσβαση στον web hosting λογαριασμό ή το localhost περιβάλλον.
  2. Έχουμε πρόσβαση στην εταιρεία που αγοράσαμε το domain name.
  3. Έχουμε πρόσβαση στον καινούργιο server.

Αυτό που θα κάνουμε, είναι να πάρουμε όλα τα αρχεία από τον έναν server και να τα μεταφέρουμε στον καινούργιο που αποκτήσαμε. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στις ρυθμίσεις του domain name μας ώστε να ολοκληρώσουμε την μεταφορά. Για να τα κάνουμε όλα αυτά, όμως, θα χρειαστεί να μπορείς να συνδεθείς σε όλες τις απαραίτητες ιστοσελίδες / υπηρεσίες / servers.

Διάβασε επίσης: Δημιουργία WordPress blog (Οδηγός για αρχάριους)

Μεταφορά WordPress site σε άλλο server

Για όσους έχουν βασικές γνώσεις και θέλουν απλά να ελέγξουν την σειρά την οποία θα ακολουθήσουν για να μεταφέρουν την ιστοσελίδα τους, παρακάτω έχω προσθέσει τα βήματα για την μεταφορά WordPress site είτε από ένα server σε άλλο, είτε από localhost σε server.

Μεταφορά WordPress site σε άλλο server:

Δημιουργία backup

Δημιούργησε ένα backup (αντίγραφο ασφαλείας) με όλα τα αρχεία της ιστοσελίδας σου, καθώς επίσης και με τα αρχεία της βάσης δεδομένων μέσα από το Plesk ή το cPanel.

Κατέβασμα αρχείων

Κατέβασε το συμπιεσμένο (συχνά σε .xml.tar μορφή) backup αρχείο στον υπολογιστή σου και στη συνέχεια αποσυμπίεσε το ώστε να εμφανιστούν όλοι οι φάκελοι και τα υπόλοιπα συμπιεσμένα αρχεία. Αν υπάρχουν πολλαπλά συμπιεσμένα αρχεία, αποσυμπίεσε το “backup_user-data_6541651” ή το “public_html” ή το αρχείο που περιλαμβάνει μέσα όλα τα αρχεία και τους φακέλους του WordPress.

Κατέβασμα και εγκατάσταση του FileZilla

Κατέβασε και εγκατέστησε το Filezilla, το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για να συνδεθείς στο καινούργιο server.

Σύνδεση στο Filezilla

Συνδέσου στον καινούργιο server χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που σου στάλθηκαν στο email με την παραγγελία του server.Filezilla

Ανέβασμα αρχείων

Ανέβασε όλα τα αρχεία της ιστοσελίδας σου στο “Public_HTML” ή στον φάκελο “httpdocs” και περίμενε έως ότου ολοκληρωθεί το ανέβασμα.

Δημιουργία βάσης δεδομένων

Συνδέσου στο Plesk ή το cPanel του νέου σου server και πάνε στις Βάσεις Δεδομένων (Databases) και δημιούργησε μια καινούργια με τα στοιχεία που είχε η παλιά. Για να βρεις αυτά τα στοιχεία, έλεγξε το wp-config.php αρχείο. Μπορείς να βάλεις φυσικά και νέο όνομα και κωδικό για τη βάση δεδομένων, αλλά αν το κάνεις, μην ξεχάσεις να αντικαταστήσεις τα παλιά στοιχεία με τα καινούργια στο wp-config.php.

Εισαγωγή της βάσης δεδομένων

Μόλις δημιουργήσεις την βάση δεδομένων με τα ίδια στοιχεία της παλιάς, απλά κάνε εισαγωγή (import dump) το backup της βάσης δεδομένων που κατέβασες είτε μέσω του Plesk / cPanel, είτε μέσω του PhpMyAdmin.

Αλλαγή των nameservers / DNS

Άλλαξε τα nameservers ή τα DNS του domain name σου με αυτά του καινούργιου server (του παλιού τα διαγράφουμε ή τα αντικαθιστούμε). Τις αλλαγές αυτές μπορείς να τις κάνεις από την υπηρεσία που αγόρασες το domain, όπως π.χ. από το Papaki. Αν χρησιμοποιείς κάποια CDN υπηρεσία όπως την CloudFlare, τότε μπορείς να αλλάξεις τα DNS απευθείας μέσα από την ιστοσελίδα.

Έλεγχος της ιστοσελίδας

Έλεγξε την ιστοσελίδα για πιθανά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Κατά πάσα πιθανότητα, με το που ολοκληρωθεί η αλλαγή των nameservers θα χρειαστεί να ξανά εγκαταστήσεις το SSL πιστοποιητικό.

Εγκατάσταση Let’s Encrypt SSL

Εγκατέστησε ξανά ένα SSL πιστοποιητικό (το Let’s Encrypt παρέχει απεριόριστα δωρεάν) από το Plesk ή το cPanel.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα, άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γίνεται και θα σε βοηθήσω με την επίλυση της μεταφοράς.

Διάβασε επίσης: Web Hosting: Τι είναι και πως να επιλέξεις το σωστό πακέτο

Μεταφορά WordPress site σε άλλο server με τη χρήση ενός plugin

Φυσικά, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αναζητήσει κάποιος για την μεταφορά της ιστοσελίδας του – αν βρίσκεται στο WordPress – είναι να δει μήπως γίνεται με κάποιον εύκολο και γρήγορο τρόπο μέσω κάποιου plugin. Αν και μπορείς να μεταφέρεις μια ιστοσελίδα μέσω ενός plugin, θεωρώ πως η διαδικασία δεν αξίζει και πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα και σφάλματα. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να κάνεις μια δοκιμή, τότε τα παρακάτω πρόσθετα είναι τα καλύτερα για backups και μεταφορές.

1. Duplicator

Το Duplicator Pro είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα plugins για μεταφορά WordPress site από έναν server σε άλλον. Είναι γρήγορο, ελαφρύ και παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης το οποίο δεν θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τους αρχάριους χρήστες. Η δωρεάν έκδοση του πρόσθετου είναι αρκετή για όσους θέλουν να μεταφέρουν την ιστοσελίδα τους.

2. UpdraftPlus

Αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δωρεάν έκδοση του UpdraftPlus, η Premium θα σου λύσει σίγουρα τα χέρια. Παρόλα αυτά, με την δωρεάν έκδοση θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις και να κατεβάσεις backups. Μπορείς στη συνέχεια να τα εισάγεις με το ίδιο plugin σε διαφορετικό installation, αλλά αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαταστήσεις πρώτα το WordPress, να εγκαταστήσεις το plugin και να κάνεις επαναφορά του αντιγράφου ασφαλείας.

3. All-in-One WP Migration

Το All-in-One WP Migration είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα plugins για μεταφορά WordPress site, αλλά η δωρεάν έκδοση σου επιτρέπει να δημιουργείς backups έως 500MB. Ως εκ τούτου, αν η ιστοσελίδα σου υπερβαίνει το όριο, θα χρειαστεί να αγοράσεις την premium έκδοση του plugin.


Αν δεν σε βοήθησαν τα παραπάνω βήματα ή αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο πρόβλημα, άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω με την επίλυση. Αν γνωρίζεις κάποιο plugin ιδανικό για μεταφορές ιστοσελίδων, θα χαρώ επίσης να μάθω ποιο είναι αυτό.

Featured Image Credits: Stephen Phillips στο Unsplash.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;