Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Μεταφορά από Blogger σε WordPress – Πλήρης οδηγός

Share

Είναι ανούσιο να αναφέρω για πιο λόγο γράφω για τη μεταφορά από Blogger σε WordPress, καθώς αναφέρομαι σε μια πλατφόρμα η οποία ήρθε η στιγμή να συνταξιοδοτηθεί μια και καλή.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες που υπάρχουν, το Blogger της Google στο μοναδικό πράγμα που καταφέρνει να πάρει την πρωτιά είναι τα σφάλματα, τα bugs και ο απαράδεχτος κακογραμμένος κώδικας των themes.

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι πλατφόρμες που κυριαρχούν είναι το WordPress, το Drupal, το Joomla, το Ghost, το Spacesquare και το Tumblr. Μέχρι και το Tumblr το οποίο θεωρείτε ως micro-blogging πλατφόρμα, παρέχει πιο καλογραμμένα themes και πιο ουσιώδες χαρακτηριστικά και εργαλεία.

Για να καταλάβεις ακόμη περισσότερο τι εννοώ, όταν κάνουμε meetings με τεχνικούς, SEO experts, content strategists και πάει λέγοντας, όταν αναφέρεται το Blogger στη συζήτηση, απλά γελάμε και το αφήνουμε να περάσει. Σαν ένα παλιό καλό αστείο που βαρεθήκαμε να ακούμε καθώς δεν έχει ουσία πια και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα πιο καινούργια και αστεία ανέκδοτα.

Σε ποια πλατφόρμα να μεταφερθώ;

Προτού κλείσεις ή μεταφέρεις το Blogger blog σου, καλό είναι πρώτα να μελετήσεις τις υπόλοιπες πλατφόρμες που υπάρχουν. Κάθε πλατφόρμα παρέχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και εργαλεία και υπάρχει για διαφορετικό σκοπό.

Το WordPress 4.5.1 αναμένεται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα

Το WordPress είναι η καλύτερη επιλογή είτε για να ανοίξεις ένα προσωπικό ή επαγγελματικό blog, είτε μια ιστοσελίδα για την επιχείριση σου, είτε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε ένα forum, είτε ένα ολόκληρο κοινωνικό δίκτυο. Σε γενικές γραμμές, το WordPress είναι η απόλυτη πλατφόρμα.

Το Ghost είναι μια εξίσου εντυπωσιακή blogging πλατφόρμα η οποία στοχεύει στο μίνιμαλ. Κρατάει τα πάντα απλά και παρέχει τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στους bloggers, επιτρέποντας τους να εστιάσουν αποκλειστικά στο blog τους και το περιεχόμενο του.

Το Drupal και το Joomla είναι για πιο ειδικευμένους χρήστες, αλλά κι αυτές με την σειρά τους είναι επαγγελματικές πλατφόρμες και σου παρέχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσεις να δημιουργείς απλά και επαγγελματικά blogs, ηλεκτρονικά καταστήματα, forums και πάει λέγοντας.

Το Spacesquare από την άλλη πλευρά στοχεύει κυρίως στους δημιουργικούς ανθρώπους που θέλουν να προβάλλουν την δουλειά τους μέσα από μια fancy ιστοσελίδα, η οποία αγγίζει την έννοια της πιο πρόσφατης μόδας για το web designing. Με άλλα λόγια, αν είσαι καλλιτέχνης και ψάχνεις μια πιο γρήγορη και απλή λύση από το WordPress, το Spacesquare είναι ακριβώς η πλατφόρμα για εσένα.

Για ποιο λόγο να μεταφερθώ από το Blogger;

blogger google

Μπορώ να σου γράψω εκατοντάδες λόγους για τους οποίους θα ‘πρεπε να ‘χες ήδη μεταφερθεί από το Blogger σε μια καλύτερη και πιο επαγγελματική πλατφόρμα, αλλά θα σου αναφέρω τους πιο βασικούς.

Προτού το κάνω όμως και για να μην σε πάρω στα χέρια μου, όσο σίγουρος κι αν είμαι, μπορείς να επικοινωνήσεις με διάφορους web developers και designers ή να ανοίξεις συζητήσεις στο Reddit και να δεις και μόνος σου πως κανένας επαγγελματίας δεν χρησιμοποιεί το Blogger.

Για να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα – Αν έχεις βαρεθεί να γράφεις και να προωθείς συνεχώς το blog σου και ως αντάλλαγμα να παίρνεις μόνο μερικά σχόλια και λίγα likes καθώς η τσέπη σου αδειάζει, τότε σου προτείνω να μεταφερθείς σε καλύτερη πλατφόρμα. Ναι, και σε άλλες πλατφόρμες θα χρησιμοποιείς τις ίδιες διαφημιστικές εταιρείες (Google Adsense, Linkwise και πάει λέγοντας) αλλά θα έχεις περισσότερα στατιστικά και περισσότερες επιλογές για καλύτερο monetizing.

Για να σε πάρουν οι υπόλοιποι στα σοβαρά – Τόσο οι διαφημιστικές εταιρείες όσο και οι αναγνώστες σου καταλαβαίνουν σε τι πλατφόρμα βρίσκεται το blog σου και πόσα μπορείς να τους παρέχεις από αυτήν. Αρχικά, ξέχνα τις διαφημιστικές καμπάνιες με μεγάλες εταιρείες καθώς καμία δεν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με bloggers που δεν τρέχουν τα blogs τους σε επαγγελματικές πλατφόρμες. Κατά δεύτερον, πόσα μπορείς να παρέχεις στους αναγνώστες σου όταν χρησιμοποιείς μια πλατφόρμα η οποία δεν παρέχει καν στον ίδιο τον blogger τα πιο βασικά χαρακτηριστικά και εργαλεία;

Για να δεις πως είναι το μέλλον – Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ άλλη πλατφόρμα, τότε δεν μπορείς να καταλάβεις τη σημασία του να έχεις εκατοντάδες επαγγελματικά themes και plugins στις παλάμες των χεριών σου. Δεν έχεις δουλέψει ποτέ με επαγγελματικές υπηρεσίες στατιστικών, διαφημίσεων και εργαλείων που κάνουν το blogging παιχνιδάκι.

Για εσένα και τη δημιουργικότητα σου – Το blogging μπορεί να καταντήσει πολύ εύκολα και γρήγορα ως μια βαρετή αγγαρεία που δεν πρέπει να κάνεις, αλλά για κάποιο λόγο συνεχίζεις να κάνεις. Κάνοντας μεταφορά από Blogger σε WordPress ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, όχι μόνο θα ξεκινήσεις να μαθαίνεις νέα πράγματα και να ασχολείσαι με εντυπωσιακά εργαλεία, χαρακτηριστικά και υπηρεσίες, αλλά το blogging ταξίδι σου θα γίνει πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον.

Να μεταφέρω το blog μου ή να ξεκινήσω από την αρχή;

μυστικά της blogging επιτυχίας Βοήθεια GIF

Η σκληρή αλήθεια είναι πως όταν μεταφέρεσαι από μια πλατφόρμα σε άλλη, καλό είναι να ξεκινάς από την αρχή με φρέσκο περιεχόμενο. Το πρόβλημα εδώ είναι το εξής: όσο ήσουν αυτά τα χρόνια στο Blogger, τα άρθρα και οι σελίδες σου δεν βελτιστοποιήθηκαν σωστά για τις μηχανές αναζήτησης, οι εικόνες είναι σαν να μην υπάρχουν και ο κώδικας στα κείμενα σου θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον του blog σου.

Από την άλλη πλευρά, καμιά μεταφορά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ επιτυχώς από το Blogger σε άλλη πλατφόρμα, καθώς – όπως προανέφερα – είναι μια πλατφόρμα που δεν παρέχει τα πιο βασικά χαρακτηριστικά και εργαλεία. Ως εκ τούτου, ίσως αντιμετωπίσεις προβλήματα με τις φωτογραφίες και τη μορφοποίηση των κειμένων.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε αυτό το σημείο για να σιγουρευτείς πως το μέλλον του blog σου θα φέρει μόνο επιτυχίες, είναι να ξεκινήσεις με έξυπνο τρόπο από την αρχή. Ξεκίνα να μεταφέρεις τα δημοφιλή σου άρθρα χειροκίνητα από τη μια πλατφόρμα στην άλλη (αντιγραφή-επικόλληση), προσάρμοζε τα σωστά για το SEO, μορφοποίησε τα κείμενα με όλα τα εργαλεία που θα σου παρέχει η νέα πλατφόρμα και ανέβαζε φωτογραφίες υψηλότερης ανάλυσης για retina display οθόνες.

Κράτα όμως το Blogger blog σου ανοιχτό και προσβάσιμο προς όλους έως ότου κάνεις την ολοκληρωτική μεταφορά και ξεκινήσεις να μεταφέρεις τους αναγνώστες σου στο ανανεωμένο σου blog.

Πως μπορώ να δοκιμάσω μια άλλη πλατφόρμα χωρίς να μεταφέρω το blog μου;

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις προτού μεταφέρεις το blog σου σε μια καινούργια πλατφόρμα, είναι να ξεκινήσεις να την μαθαίνεις καθώς θα παρέχει σίγουρα περισσότερα χαρακτηριστικά και εργαλεία.

Εγκατάσταση του XAMPP

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το WordPress.com απευθείας από την ιστοσελίδα και να ανοίξεις το πρώτο σου blog μέσα σε μερικά λεπτά (ακριβώς όπως έκανες και με το Blogger). Το ίδιο συμβαίνει και με το Tumblr, το Spacesquare και το Ghost. Για τις υπόλοιπες πλατφόρμες που απαιτούν web hosting και domain name, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το XAMPP, για το οποίο έχω γράψει αναλυτικό οδηγό.

Μεταφορά από Blogger σε WordPress

Η διαδικασία για τη μεταφορά από Blogger σε WordPress είναι ιδιαίτερα απλή και μπορεί να την ολοκληρώσει ακόμη κι ένας αρχάριος χρήστης εύκολα και γρήγορα. Στην ουσία, πρέπει να κατεβάσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) από το Blogger και να το ανεβάσεις στο WordPress blog σου.

Σημείωση: Η μεταφορά από Blogger σε WordPress με την παρακάτω μέθοδο μπορεί να μην λειτουργήσει σε άλλες πλατφόρμες. Παρακαλώ να ελέγξεις την πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσεις και να δεις τι τρόπους μεταφοράς παρέχει από άλλες πλατφόρμες.

Κατέβασμα .xml αρχείου από το Blogger

1. Κάνε σύνδεση στο Blogger.com και επέλεξε το blog το οποίο θέλεις να μεταφέρεις.

2. Από το αριστερό μενού κάνε κλικ στην επιλογή ‘Ρυθμίσεις‘ και ακριβώς από κάτω επέλεξε την επιλογή ‘Άλλο‘.

Μεταφορά από Blogger σε WordPress - Πλήρης οδηγός

3. Στη νέα σελίδα που θα μεταφερθείς, κάνε κλικ στην επιλογή ‘Δημιουργία αντίγραφου ασφαλείας περιεχομένου‘ και αποθήκευσε το .xml αρχείο στον υπολογιστή σου.

Μεταφορά από Blogger σε WordPress - Πλήρης οδηγός

Εισαγωγή του .xml αρχείου στο WordPress

Είτε είσαι στο WordPress.com είτε στο WordPress.org (δες τις διαφορές τους εδώ), η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια. Παρόλα αυτά, η μεταφορά από Blogger σε WordPress έχει παρουσιάσει προβλήματα σε self-hosted blogs, αλλά τίποτα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί.

1. Από το αριστερό μενού κάνε κλικ στην επιλογή ‘Εισαγωγή‘ που βρίσκεται στην καρτέλα ‘Εργαλεία‘.

Μεταφορά από Blogger σε WordPress - Πλήρης οδηγός

2. Στη νέα σελίδα, κάνε κλικ στην επιλογή ‘Εγκατάσταση τώρα‘ στην καρτέλα του Blogger και μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση κάνε κλικ στην επιλογή ‘Εκτέλεση εισαγωγέα‘.

Μεταφορά από Blogger σε WordPress - Πλήρης οδηγός

3. Στη νέα σελίδα που θα μεταφερθείς, κάνε κλικ στην επιλογή ‘Choose file‘ και επέλεξε το .xml αρχείο που κατέβασες από το Blogger. Μόλις το επιλέξεις, κάνε κλικ στην επιλογή ‘Μεταμόρφωση αρχείου και εισαγωγή‘.

Μεταφορά από Blogger σε WordPress - Πλήρης οδηγός

4. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η σελίδα θα ανανεωθεί και θα σου ζητήσει να επιλέξεις σε ποιον συντάκτη θέλεις να μεταφερθούν τα άρθρα και οι σελίδες. Αν είσαι ο μοναδικός συντάκτης στο blog σου, επέλεξε το όνομα σου. Εναλλακτικά, επέλεξε για κάθε συντάκτη ξεχωριστά και πάτα ‘Υποβολή‘.

Μεταφορά από Blogger σε WordPress - Πλήρης οδηγός

5. Μόλις επιλέξεις τους συντάκτες, θα χρειαστεί να περιμένεις μερικά λεπτά έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά των άρθρων και των σελίδων. Η διαδικασία θα διαρκέσει ανάλογα με το μέγεθος του .xml αρχείου που ανέβασες.

Μεταφορά από Blogger σε WordPress - Πλήρης οδηγός

Σημείωση: Αν η μεταφορά ολοκληρωθεί και μετά από περίπου πέντε λεπτά δεν δεις όλα τα άρθρα σου στο WordPress, ξανά κάνε εισαγωγή του αρχείου.

giphy

Ναι, ξέρω, ακόμα δεν ξεκίνησες έπεσες σε σφάλματα.. Μικρό το κακό όμως.

Αν όλα πάνε καλά, τότε η μεταφορά από Blogger σε WordPress θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Αν όχι, αναμένω τα σχόλια σου στο τέλος του άρθρου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ή τις απορίες που μπορεί να έχεις.

Εσύ ποια blogging πλατφόρμα χρησιμοποιείς και γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://techwiseinsider.com
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του TechWise Insider και του Norpan Gaming, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

7 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
7 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;