Ήξερες ότι η ταχύτητα του WordPress blog σου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάταξη του στα αποτελέσματα αναζήτησης; Δοκίμασες ποτέ κάποιο εργαλείο για να ελέγχεις την ταχύτητα του; Αν όχι, κάν ‘το τώρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες όπως το Pingdom, το GTMetrix ή το Google PageSpeed Insights για να δεις πόσο χρόνο χρειάζεται το blog σου για να φορτώσει την αρχική σελίδα. Μπορείς επίσης να μετρήσεις και τον χρόνο φόρτωσης των ανταγωνιστικών blog και να τα συγκρίνεις με το δικό σου.
Αν το blog σου χρειάζεται περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα για να φορτώσει την αρχική σελίδα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα. Όπως είπε και ένα φιλαράκι που ασχολείται με το web hosting, “Αν τα άρθρα σου χρειάζονται μέχρι και 10 δευτερόλεπτα για να φορτώσουν, μην αγχώνεσαι. Αν η αρχική σου σελίδα όμως χρειάζεται περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα για να φορτώσει, αγχώσου.” Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν ενδιαφερόμαστε και για τη ταχύτητα των άρθρων μας, αλλά η αρχική παίζει σημαντικότερο ρόλο στη προκειμένη περίπτωση.
Όπως και να ‘χει όμως, υπάρχουν κάποιες απλές “τεχνικές” που μπορούν να μειώσουν το χρόνο φόρτωσης του blog σου σε σημαντικό βαθμό. Μετά από ένα σωρό τεστ που έκανα σε διάφορα blogs μου, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
1. Όσο πιο λίγα πρόσθετα (plugins) έχεις, τόσο το καλύτερο
Το WordPress έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια χρήστες για πάρα πολλούς λόγους, αλλά ένας από τους σημαντικότερους είναι για τη τεράστια γκάμα πρόσθετων που παρέχει εντελώς δωρεάν. Με διαδικασία η οποία είναι μόλις ένα κλικ και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, οι χρήστες εγκαθιστούν οτιδήποτε θεωρούν ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να “σκοτώνουν” το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας ή του blog τους. Το να μην έχεις καθόλου πρόσθετα σίγουρα δεν είναι λύση, αλλά μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις να απενεργοποιείς όσα δεν σου χρειάζονται. Κράτα εγκατεστημένα μόνο όσα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του blog σου και προσπάθησε αντί για πρόσθετα να περνάς καθαρό κώδικα.
Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει όριο στα εγκατεστημένα πρόσθετα που μπορείς να έχεις στο blog σου. Ο αριθμός των εγκατεστημένων πρόσθετων βασίζεται στις ανάγκες του καθενός. Αλλά αν υπάρχει μια αρχή που πρέπει να ακολουθήσεις – όσο πιο λίγα τόσο το καλύτερο. Σε γενικότερες γραμμές, η προσθήκη ενός πρόσθετου αυξάνει τα HTTP requests και αρκετές φορές και τα database queries (μερικές φορές και τα δύο μαζί). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόδοση της φόρτωσης των σελίδων σου απαιτεί περισσότερο χρόνο για να φορτώσουν.
Κάποιες φορές, ωστόσο, δεν έχει να κάνει τόσο με τον αριθμό των εγκατεστημένων πρόσθετων όσο με την ποιότητα του καθενός. Μπορεί να έχεις 20 εγκατεστημένα πρόσθετα και το ένα από αυτά να προκαλεί σημαντική μείωση της ταχύτητας του blog σου. Προτού κάνεις εγκατάσταση ένα πρόσθετο, θα πρέπει πρώτα να διαβάζεις τη περιγραφή και τις βαθμολογίες που του έχουν δώσει άλλοι χρήστες. Τέλος, χρησιμοποιώντας το πρόσθετο “P3 (Plugin Performance Profiler)” μπορείς να δεις πια από τα ήδη εγκατεστημένα πρόσθετα που έχεις μειώνουν την ταχύτητα του blog σου.
2. Το θέμα σου έχει… θέματα με τη ταχύτητα και το κώδικα
Το WordPress θέμα σου παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο στη ταχύτητα του blog σου. Ένα βελτιστοποιημένο θέμα το οποίο έχει τα στάνταρ codex του WordPress είναι πάντα καλύτερο. Το μεγαλύτερο λάθος, ωστόσο, που κάνουν οι περισσότεροι χρήστες με την επιλογή των θεμάτων τους είναι ότι προτιμάν ένα όμορφο θέμα με άσχημο κώδικα. Ο καθαρός κώδικας ενός θέματος πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα και στη συνέχεια έρχεται ο ωραίος σχεδιασμός. Διάλεξε ένα θέμα το οποίο όχι μόνο θα είναι όμορφο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά.
Ο ευκολότερος τρόπος για να τσεκάρεις το κώδικα ενός θέματος είναι χρησιμοποιώντας το Theme Check. Το συγκεκριμένο πρόσθετο θα σε ενημερώσει για την ταχύτητα και την απόδοση του θέματος σου και θα σου δείξει τι προβλήματα υπάρχουν.
3. Βελτιστοποίηση φωτογραφιών
Οι εικόνες προσθέτουν κομψότητα και το visual content είναι ο νέος μικρός βασιλιάς, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Αρχικά, θα πρέπει να μικρύνεις το μέγεθος των εικόνων σου πριν τις ανεβάζεις στο blog σου ώστε να φορτώνουν πιο γρήγορα. Υπάρχουν επίσης πολλά εργαλεία που μπορούν να μειώσουν την ποιότητα των φωτογραφιών σου, ένα από αυτά είναι το EWWW Image Optimizer.
Αν οι εικόνες σου είναι σε μορφή .jpeg, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις προγράμματα όπως το JPEG Mini. Χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο εργαλείο τους τελευταίους δύο μήνες και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα του.
4. CSS Sprites για λιγότερα HTTP requests
Τα CSS sprites παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη μείωση της ταχύτητας. Μπορείς να αυξήσεις τη φόρτωση των σελίδων μειώνοντας τον αριθμό των αιτήσεων HTTP για τις μικρές εικόνες (όπως τα λογότυπα). Για την ακρίβεια, ένα CSS Sprite είναι μια δισδιάστατη εικόνα που αποτελείται από συνδυασμό πολλαπλών μικρών εικόνων. Ας πούμε πως η σελίδα σου περιέχει 10 μικρές εικόνες (π.χ. λογότυπα). Κατά τη διάρκεια της φόρτωσης της, 10 αιτήματα HTTP θα δημιουργηθούν στον server. Αν, όμως, συνδυάσεις όλες αυτές τις εικόνες σε ένα sprite, μόνο μια αίτηση θα δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας να μειωθεί. Για τον συγκεκριμένο σκοπό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το SpriteMe.
5. Χρησιμοποίησε ένα Cache πρόσθετο
Θεωρώ έγκλημα από κάποιον blogger να μην χρησιμοποιεί κάποιο πρόσθετο για να καθαρίζει τη cache του blog του. Ένα cache πρόσθετο δημιουργεί ένα στατικό αντίγραφο του blog σου και το στέλνει στους χρήστες σου με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να φορτώνουν πιο γρήγορα οι σελίδες σου σε αυτούς. Κάποια στιγμή θα αναφερθώ για τα cache πρόσθετα και θα συγκρίνω τα πιο δημοφιλή που υπάρχουν, αλλά μέχρι τότε μπορείς να εγκαταστήσεις το W3 Total Cache ή το WP Super Cache και να το ρυθμίσεις ανάλογα με τον server σου.
Θέλει μεγάλη προσοχή η εγκατάσταση και η παραμετροποίηση ενός cache πρόσθετου αφού μπορεί πολύ εύκολα να πειράξει αρχεία του blog σου (όπως το .htaccess για παράδειγμα) και ξαφνικά να βλέπεις errors ή κενές σελίδες και όχι το blog σου. Αν δεν γνωρίζεις, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να έρθεις σε επικοινωνία με την hosting εταιρεία σου ώστε να σε βοηθήσουν με τις ρυθμίσεις. Πιο απλά πρόσθετα που κάνουν εξίσου καλή δουλειά είναι το WP Fastest Cache (δωρεάν) και το WP Rocket (επί πληρωμής, αλλά το προτείνουν οι επαγγελματίες bloggers).
Τελικό αποτέλεσμα
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να αυξήσεις τη ταχύτητα του blog σου, αρκεί να είσαι πρόθυμος να ασχοληθείς με αυτό. Προτού ξεκινήσεις όμως να κάνεις αλλαγές, καλό είναι να κρατήσεις ένα backup ώστε αν γίνει κάποιο λάθος να μπορέσεις να τα επαναφέρεις όλα.
Μια ακόμη λύση είναι να αφαιρέσεις widgets από την αρχική σελίδα. Αν, δηλαδή, έχεις μια στατική αρχική σελίδα την οποία μπορείς να σχεδιάσεις όπως θέλεις με τη χρήση widgets, τότε αφαίρεσε ότι δεν είναι απαραίτητο (συνήθως τα sliders μειώνουν πολύ τη ταχύτητα).
Αν έχεις να προτείνεις κάποια συμβουλή ή tip για το πως μπορεί κάποιος να αυξήσει τη ταχύτητα του blog του, άσε το σχόλιο σου παρακάτω. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν απορίες ή αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα.
Featured Image Credits: Pixaybay