Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Πως να σταματήσεις το Jetpack απ’ το να καθυστερεί το WordPress

Share

Ένα είναι το σίγουρο: Αν χρησιμοποιείς το JetPack της Automattic στο WordPress blog σου, τότε έχεις χαμηλότερη ταχύτητα, τόσο όταν μπαίνεις σε άρθρα και σελίδες, όσο και στο σκορ που σου δίνει το Google PageSpeed Insights, το GTMetrix αλλά και το Pingdom.

Για πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιούσα καθόλου το Jetpack, ενώ παράλληλα πρότεινα στους πελάτες μου να σταματάνε να το χρησιμοποιούν και αυτοί, λόγο της ταχύτητας. Άλλωστε, όσο πιο γρήγορη είναι μια ιστοσελίδα, τόσο πιο καλό ranking έχει. Αλλά τι γίνεται όταν θέλεις να χρησιμοποιείς το Jetpack για μόλις 1-2 χαρακτηριστικά του, αλλά δεν θέλεις να σου βαραίνει περισσότερο το blog;

Το Jetpack έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα πολύ, και αυτό σίγουρα δεν είναι τα στατιστικά του. Το μόνο χαρακτηριστικό το οποίο θεωρώ πως αξίζει στο plugin είναι οι επιλογές που μπορεί να σου δώσει για τα σχόλια. Ναι, χρησιμοποιώ το Jetpack, πλέον, αποκλειστικά και μόνο για τα σχόλια.

Βλέπεις, το Jetpack σου δίνει την δυνατότητα να προσθέσεις στις φόρμες σχολίων σου δύο επιλογές:

  1. Επιλογή για να ειδοποιούνται οι αναγνώστες με κάθε νέα απάντηση στα σχόλια τους.
  2. Επιλογή για να κάνουν εγγραφή και να λαμβάνουν στο email τους τα πιο πρόσφατα άρθρα σου.

Αν και η εγγραφή δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς χρησιμοποιώ (πλέον) το SendinBlue για να στέλνω τα newsletters του Inkstory, αλλά είναι ωραίο να υπάρχει και αυτό ως έξτρα επιλογή, καθώς όλοι οι subscribers αποθηκεύονται στους servers του WordPress.com (δες τις διαφορές του .com με το .org), με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να πληρώνεις έξτρα χρήματα στην newsletter υπηρεσία που χρησιμοποιείς.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, θεωρώ πως είναι η δυνατότητα για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για κάθε νέα απάντηση που έχουν στα σχόλια τους οι χρήστες. Αυτό είναι σημαντικό καθώς όλα τα plugins που έκαναν αυτή την δουλειά έχουν σταματήσει να υπάρχουν, με αποτέλεσμα το Jetpack να είναι ο μονόδρομος για τις ειδοποιήσεις των σχολίων.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι κάθε φορά που κάνω εγκατάσταση το Jetpack σε ένα WordPress site, η ταχύτητα μπορεί να πέσει από 10 έως και 40 σε σκορ στο Google PageSpeed Insights και στο GTMetrix. Ειδικά από το GTMetrix, μπορείς εύκολα να δεις τον κώδικα που προσθέτει το plugin στα blogs με το που ενεργοποιείται, το οποίο φέρνει ως αποτέλεσμα την άμεση πτώση της ταχύτητας.

Τα καλά νέα, είναι πως βρήκα μια εξαιρετική λύση, η οποία μου έλυσε τα χέρια.

Πως να κάνεις το WordPress blog σου πιο γρήγορο έχοντας ενεργοποιημένο το Jetpack

Το Jetpack έχει μια εξαιρετική δυνατότητα, την οποία ανακάλυψα πρόσφατα. Δεν είναι είναι στις ρυθμίσεις του plugin, καθώς από εκεί δεν μπορείς να απενεργοποιήσεις εντελώς τα modules που τρέχουν στο παρασκήνιο και επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα του WordPress site σου.

Σημείωση: Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα απενεργοποιηθούν σχεδόν όλες οι δυνατότητες του Jetpack ώστε να λειτουργούν μόνο οι επιλογές στα σχόλια. Αν χρησιμοποιείς τα στατιστικά του Jetpack (κάτι το οποίο θεωρώ ανούσιο εφόσον υπάρχουν τα Google Analytics) έχε κατά νου πως θα σταματήσουν να λειτουργούν και να εμφανίζουν / συλλέγουν στατιστικά.

1. Πάνε στις Ρυθμίσεις (Settings) του Jetpack και κατέβα τέρμα κάτω, όπου θα βρεις την επιλογή “Debug” στο footer του plugin.

Πως να σταματήσεις το Jetpack απ' το να καθυστερεί το WordPress

2. Στην επόμενη σελίδα που θα μεταφερθείς, κάνε κλικ στην επιλογή “Access the full list of Jetpack modules available on your site.

Jetpack Debugging Center

3. Υπέροχα, τώρα βρίσκεσαι στην σελίδα με τα modules του Jetpack. Από εκεί, απενεργοποίησε τα όλα εκτός από αυτά που χρειάζεσαι (όπου στην προκειμένη περίπτωση, κρατάς ενεργοποιημένα μόνο όσα βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία).

Jetpack Modules
Όλα τα ενεργοποιημένα και απενεργοποιημένα modules του Jetpack όπως τα έχω στο Inkstory. Απενεργοποίησα και την φόρμα επικοινωνίας, αλλά στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται ενεργοποιημένη.

4. Έτοιμος/μη!

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω. Όλος ο κώδικας που καθυστερούσε αρκετά το WordPress site σου έχει εξαφανιστεί και μπορείς να ελέγξεις κατά πόσο ανέβηκε το σκορ στο Google PageSpeed Insights, στο GTMetrix και στο Pingdom.

Εσένα αυξήθηκε η ταχύτητα του WordPress site σου με την απενεργοποίηση των modules; Και αν ναι, πόσο αυξήθηκε σε σκορ; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Featured Image Credits: Freepik

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;