Μόλις τα παλιά σου άρθρα εξαφανιστούν από την αρχική σελίδα και προστεθούν στα αρχεία, η κίνηση σε αυτά συχνά πέφτει απότομα. Ωστόσο, ένα άρθρο απαιτεί αναζήτηση, χρόνο και δουλειά, οπότε γιατί να τo αφήσεις να πάει χαμένο; Με μερικά απλά βήματα μπορείς να στείλεις επισκέψεις και στα πιο παλιά σου άρθρα, παρέχοντας στους αναγνώστες σου κάτι παλιό, αλλά ταυτόχρονα καινούργιο.
#1. Ανανέωσε το SEO τους
Πάνε σε παλιά σου άρθρα και πρόσθεσε λέξεις κλειδιά (keywords), ανανέωσε τους τίτλους, βάλε μερικές ετικέτες (tags) και πρόσθεσε νέες και καλύτερης ποιότητας φωτογραφίες. Μπορείς επίσης να αλλάξεις και την περιγραφή τους, κάτι το οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Φρόντισε η λέξη κλειδί που θα βάλεις να είναι και στον τίτλο αλλά και στην περιγραφή. Αν χρησιμοποιείς το SEO Yoast Plugin, τότε μπορείς πολύ εύκολα να ανανεώσεις το SEO όλων των άρθρων σου.
#2. Κάνε τα παλιά σου άρθρα Pinterest-friendly
Ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες των παλιών σου άρθρων, είναι Pinterest-friendly; Αν όχι, πρόσθεσε νέες φωτογραφίες. Προσωπικά, προτιμώ να δημοσιεύω φωτογραφίες δημιουργημένες από το Canva οι οποίες εξηγούν στους χρήστες τι θα δουν αν κάνουν κλικ στο άρθρο. Το Pinterest μου στέλνει πάρα πολύ κόσμο, και όλοι ξέρουμε ότι όταν εξερευνούμε το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο κοιτάμε κυρίως για όμορφες μεγάλες φωτογραφίες και όχι για μικρές και αδιάφορες. Πίστεψε με, το visual content είναι ο βασιλιάς αυτήν τη στιγμή.
#3. Πρόσθεσε συνδέσμους παλιών άρθρων στα καινούργια άρθρα
Σε κάθε νέο άρθρο που γράφεις, να προσθέτεις πάντα ένα σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα αντίστοιχο του θέματος παλιό άρθρο. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατάς τα παλιά σου άρθρα ζωντανά, θα στέλνεις τους επισκέπτες σου σε άρθρα που τους ενδιαφέρουν και θα βοηθάς αρκετά το SEO. Για παράδειγμα, αν γράφεις ένα άρθρο για τη νέα ενημέρωση του WordPress, βάλε ένα – ή περισσότερους – σύνδεσμο σε ένα παλιό παρόμοιο άρθρο: την περασμένη φορά μιλήσαμε γι ‘αυτό, αυτά είναι τα δέκα καλύτερα WP πρόσθετα για SEO, 10 δωρεάν θέματα για το WP και πάει λέγοντας.
#4. Εγκατέστησε το Insights πρόσθετο
Αν χρησιμοποιείς το WordPress και το θέμα σου δεν εμφανίζει αντίστοιχα άρθρα κάτω από κάθε άρθρο, τότε το Insights θα σου κάνει τη δουλειά. Το πρόσθετο χρησιμοποιεί δυναμικό AJAX interface και εμφανίζει αντίστοιχα άρθρα κάτω από κάθε άρθρο σου σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
#5. Δημοσίευσε τα παλιά σου άρθρα στα κοινωνικά δίκτυα
Χρησιμοποιώντας το TweetDeck, το Buffer, το Hootsuit ή το Social Pilot, και είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα παρόμοιες υπηρεσίες, δημοσίευε ανά χρονικά διαστήματα τα παλιά σου άρθρα. Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ καμιά από τις παραπάνω υπηρεσίες, προτιμώ να δημοσιεύω τα άρθρα μου χειροκίνητα, αλλά υπάρχουν χιλιάδες bloggers που τις χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.
#6. Πρόσθεσε τα παλιά σου άρθρα σε κάποιο slider
Αν το θέμα σου έχει ενσωματωμένο slider, απλά πρόσθεσε τα σε αυτό και άσε μερικά να εμφανίζονται στην αρχική σελίδα. Ανά 2-3 ημέρες άλλαζε τα άρθρα με κάποια άλλα (είμαι σίγουρος πως έχεις αρκετά αδιάβαστα παλιά άρθρα). Αν το θέμα σου δεν έχει ενσωματωμένο slider, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόσθετο.
#7. Χρησιμοποίησε την πλευρική στήλη (sidebar)
Μπορείς είτε να εμφανίζεις στην πλευρική στήλη του blog σου ετικέτες, δημοφιλή άρθρα ή παλιά άρθρα. Συνήθως στην πλευρική στήλη εμφανίζουμε ή τα πιο πρόσφατα άρθρα ή τα 4-5 πιο δημοφιλή. Το TOP 10 είναι ένα εξαιρετικό WordPress πρόσθετο με το οποίο μπορείς να εμφανίζεις παλιά, καινούργια ή δημοφιλή άρθρα, και είναι εντελώς δωρεάν.
Συμβουλή: Ρίξε μια ματιά στο Google Analytics και δες ποια άρθρα σου είναι πιο δημοφιλή, ποια άρθρα κρατάνε τους επισκέπτες σου περισσότερη ώρα και πια έχουν τις λιγότερες προβολές.
#8. Στείλε μερικά παλιά άρθρα στους subscribers σου
Αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα στέλνω μερικά παλιά μου άρθρα σε όσους έχουν εγγραφεί μέσω e-mail στο ενημερωτικό δελτίο (newsletter) του blog μου. Θεωρώ πως είναι μια εξαιρετική ιδέα η οποία θα κρατήσει τους αναγνώστες σου ενήμερους για οτιδήποτε έχεις δημοσιεύσει.
#9. Δημιούργησε μια σελίδα μόνο με παλιά άρθρα
Είναι κάτι σαν τα αρχεία που έχουν όλα τα blogs αλλά μόνο με παλιά άρθρα. Δημιούργησε μια σελίδα και πρόσθεσε σε αυτήν από 20 έως 100 παλιά άρθρα (ανάλογα με τα πόσα έχεις σε σύνολο). Ανανέωνε τη σελίδα κάθε ένα ή δύο μήνες και δημοσίευε την μια φορά την εβδομάδα στα κοινωνικά δίκτυα.
#10. Μην ξεχνάς το guest blogging
Έχω ξανά αναφερθεί στα οφέλη του guest blogging και η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια από τις καλύτερες για να φέρεις νέους επισκέπτες στο blog σου. Βρες μερικά παλιά άρθρα, σιγουρέψου πως δεν έχουν ορθογραφικά λάθη, οι εικόνες τους είναι υψηλής ανάλυσης και συνεχίζουν να παρέχουν έμπιστες πληροφορίες και στείλτα σε διάφορα blogs για να τα δημοσιεύσουν εκεί – με ενεργή πηγή και το όνομα σου. Με αυτόν το τρόπο τα άρθρα σου θα πάρουν τις προβολές που τους αξίζουν και το blog σου θα γεμίσει από νέους επισκέπτες.