Πως να καταλάβεις αν χάλασε η μπαταρία του κινητού σου

Χάλασε η μπαταρία του κινητού; 6 τρόποι για να καταλάβεις

Αν και υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να καταλάβεις αν χάλασε η μπαταρία του κινητού σου, η διάγνωση πολλές φορές μπορεί να γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη. Όσο περισσότερο εξελίσσονται άλλωστε τα κινητά και τα tablets, τόσο αναβαθμίζονται και οι μπαταρίες ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.

Λίγο πολύ όλοι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να αναρωτιόμαστε για το αν η μπαταρία του κινητού μας ξεκίνησε να αργοπεθαίνει. Ίσως έχεις παρατηρήσει περίεργες αλλαγές στο ποσοστό της μπαταρίας, όπως να πέφτει ξαφνικά αρκετά τοις εκατό ή ακόμα και να βλέπεις την συσκευή σου να κλείνει αυτόματα και να χρειάζεται φόρτιση. Μπορεί ακόμα και να μην φορτίζει ποτέ στο 100%, όση ώρα και αν την έχεις στο ρεύμα. Αν και υπάρχουν αρκετά σημάδια που μπορείς να ελέγξεις, πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται και σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αν πιστεύεις πως χάλασε η μπαταρία του κινητού σου, αλλά θέλεις να το “σιγουρέψεις” προτού επισκεφτείς ένα κατάστημα για επιδιόρθωση, ή προτού παραγγείλεις μια, τότε αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα για τα σημάδια που δίνει μια μπαταρία όταν αρχίζει και χαλάει ή αργοπεθαίνει.

Σημάδια για να καταλάβεις πως χάλασε η μπαταρία του κινητού

Πως να καταλάβεις αν χάλασε η μπαταρία του κινητού σου
Image Credits: Sten Ritterfeld στο Unsplash.

Κατά πάσα πιθανότητα, μια μπαταρία δεν πεθαίνει ξαφνικά υπό κανονικές συνθήκες. Συνήθως εμφανίζει διάφορα σημάδια τα οποία υποδεικνύουν πως αρχίζει και αντιμετωπίζει προβλήματα, ή πως ήρθε η ώρα για να την αντικαταστήσεις. Άλλες φορές μια μπαταρία απλά έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, ή αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα το οποίο την αργοπεθαίνει, αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πολύ συνηθισμένες.

Διάβασε επίσης: Πως να κάνεις το Android κινητό σου πιο γρήγορο

  1. Έλεγξε πόσο γρήγορα πέφτει το ποσοστό της μπαταρίας του κινητού

    Αν η μπαταρία του κινητού σου ξεκίνησε να χάνει απότομα το ποσοστό της, είτε καθώς την χρησιμοποιείς, είτε ακόμα και όταν την αφήνεις ενεργή αλλά δεν την χρησιμοποιείς, υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι για να διαγνώσεις την πραγματική αιτία του προβλήματος. Ο πρώτος τρόπος είναι να ελέγξεις το πόσο γρήγορα πέφτει το ποσοστό της μπαταρίας. Αν για παράδειγμα τη μια βρίσκεται στο 60%, και λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά αργότερα πέφτει στο 30%, τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση.

    Αν έχεις παρατηρήσει πως το ποσοστό της μπαταρίας πέφτει αρκετά γρήγορα, αλλά όχι τόσο απότομα που να υποδεικνύει πως χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, τότε αναζήτησε το μοντέλο της συσκευής σου σε online forums όπως το Reddit για να δεις μήπως κάποια πρόσφατη ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος είναι η αιτία για τη μικρότερη διάρκεια της μπαταρίας. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου μια ενημέρωση μπορεί να προκαλέσει μικρότερη διάρκεια στις μπαταρίες των κινητών, και αν γνωρίζεις πως αυτή είναι η αιτία, τότε μπορείς είτε να ελέγξεις για νέες ενημερώσεις, είτε να κάνεις μια γρήγορη επαναφορά της συσκευής.

    Υπάρχουν επίσης μεγάλες πιθανότητες να φταίει μια εφαρμογή. Στη προκειμένη περίπτωση, μπορείς να ελέγξεις τις ρυθμίσεις του κινητού σου ώστε να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της μπαταρίας, ενώ μπορείς να κάνεις μερικές δοκιμές διαγράφοντας όλες τις πρόσφατες εφαρμογές που εγκατέστησες. Αν κάποια εφαρμογή είναι η αιτία, τότε θα το καταλάβεις γρήγορα αφότου την απεγκαταστήσεις εντελώς.

    Αν το ποσοστό της μπαταρίας πέφτει σχεδόν στιγμιαία, όπως για παράδειγμα από το 100% πηγαίνει στα 90% από το ένα δευτερόλεπτο στο άλλο, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι πως η μπαταρία είτε έχει παλιώσει αρκετά, είτε είναι ελαττωματική (στη περίπτωση που το κινητό είναι καινούργιο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα).

  2. Έλεγξε αν το ποσοστό της μπαταρίας φτάνει το 100%

    Σε ορισμένες περιπτώσεις θα παρατηρήσεις πως η μπαταρία δεν φτάνει ποτέ το 100%, ακόμα κι αν την αφήνεις αρκετές ώρες στη φόρτιση. Στη προκειμένη περίπτωση οι πιθανότητες του να φταίει μια πρόσφατη ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος ή μια κακόβουλη εφαρμογή είναι μικρές, ενώ αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο στάνταρ σημάδια που υποδεικνύουν πως η μπαταρία χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.

    Αν η μπαταρία δεν φορτώνει έως το 100%, αυτό σημαίνει πως δεν έχει πλέον αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να “εγγραφεί” ως πλήρως φορτισμένη, που συχνά υποδεικνύει πως τα υλικά μέσα αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ώστε να επηρεάσουν τόσο τη διάρκεια της μπαταρίας όσο και την απόδοση της συσκευής.

  3. Έλεγξε τη θερμοκρασία του κινητού

    Αν παρατηρείς πως το κινητό σου ξεκίνησε να ανεβάζει απότομα θερμοκρασία και ζεσταίνεται αρκετά – κάτι το οποίο όμως δεν έκανε απ’ την αρχή που το αγόρασες – τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως χάλασε η μπαταρία του κινητού, ή τέλος φτάνει στο τέλος της. Αν η θερμοκρασία αυξάνεται αρκετά συγκριτικά με πριν, τότε καλό είναι να κλείσεις εντελώς την συσκευή και να πάψεις να τη χρησιμοποιείς ώστε να σιγουρευτείς για την ασφάλεια σου, αλλά και για την ασφάλεια των διπλανών σου.

    Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για κινητά που είδαν τις μπαταρίες τους να σκάνε ή να παίρνουν φωτιά. Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όλη τη σειρά με το Note 7 μοντέλο της Samsung, το οποίο είχε απαγορευτεί μέχρι και από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες για λόγους ασφάλειας. Αν και τέτοιου είδους περιστατικά βοηθάνε τις κατασκευάστριες εταιρείες ώστε να επιλύσουν μελλοντικά παρόμοια προβλήματα, βελτιώνοντας σημαντικά τις μπαταρίες και την ασφάλεια που παρέχουν, όταν η μπαταρία ενός κινητού αρχίζει και ανεβάζει ξαφνικά μεγάλες θερμοκρασίες, τότε τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα. Άλλωστε, σφάλματα συμβαίνουν και σφάλματα θα εμφανίζονται πάντα.

  4. Υπάρχει φούσκωμα στη συσκευή

    Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μπορούν να διογκώσουν αρκετά όταν είναι ελαττωματικές ή αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Είτε αυτό ξεκίνησε να γίνεται ξαφνικά, είτε το κινητό δέχτηκε κάποιο δυνατό χτύπημα (το οποίο όμως δεν οφείλεται στο φούσκωμα της μπαταρίας) τότε απενεργοποίησε το άμεσα και πήγαινε σε έναν τεχνικό για διάγνωση. Αν μια μπαταρία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα αρχίσει να λυγίζει ή να φουσκώνει, κάτι το οποίο καθένας μπορεί να παρατηρήσει με ευκολία κοιτώντας το κινητό του. Το ίδιο περιστατικό μπορεί επίσης να συμβεί σε tablets και laptops.

  5. Έλεγξε για περίεργες χημικές μυρωδιές

    Τα πράγματα εδώ είναι ιδιαίτερα απλά, καθώς το συγκεκριμένο προειδοποιητικό σημάδι θα σου λύσει την απορία: Αν η συσκευή ξεκίνησε να μυρίζει καμένο ή παρατηρείς άσχημη χημική μυρωδιά, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως χάλασε η μπαταρία του κινητού σου και θέλει άμεση αντικατάσταση. Αν και οι καμένες ή χημικές μυρωδιές δεν υποδεικνύουν απαραίτητα πρόβλημα στη μπαταρία, τις περισσότερες φορές είναι από εκεί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απενεργοποιηθεί και να ελεγχθεί από έναν τεχνικό.

  6. Διαρρέουν υγρά από τη συσκευή

    Δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός για να σου επιβεβαιώσει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο κινητό σου αν έχουν ξεκινήσει να διαρρέουν υγρά μέσα από αυτό. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπου η συσκευή έπεσε μέσα στο νερό, κάτι το οποίο μπορεί επίσης να ευθύνεται, αλλά για υγρά που βλέπεις να διαρρέουν από τα πλαϊνά της συσκευής, ή απ’ όπου υπάρχει κάποιο κενό. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτά τα υγρά είναι από τη μπαταρία, καθώς μπορούν να συμβούν χίλια-δυο άλλα πράγματα, σίγουρα πρέπει να την απενεργοποιήσεις για να αποφύγεις να τη δεις να καίγεται εντελώς.

Συχνές ερωτήσεις για τη μπαταρία του κινητού

Αν και δύσκολα θα δεις σημάδια χαλασμένης μπαταρίας τους πρώτους 18 μήνες που θα έχεις τη συσκευή στα χέρια σου, αυτό δεν παύει να σημαίνει πως μια μπαταρία δεν βγήκε ελαττωματική από την κατασκευή της.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να την πας σε ένα τοπικό κατάστημα ώστε να την ελέγξει ένας ειδικός. Μπορείς ακόμα να επικοινωνήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία και εφόσον υπάρχει ενεργή εγγύηση, να προχωρήσουν στη διάγνωση του προβλήματος και – πιθανότατα – στην αντικατάσταση είτε της μπαταρίας, είτε του ίδιου του κινητού.

Αξίζει να αντικαταστήσω τη μπαταρία στο κινητό μου;

Κάποια κινητά έχουν κατασκευαστεί για να μην ξανά ανοίξουν. Στη προκειμένη περίπτωση, ακόμα κι αν ένας τεχνικός μπορεί να αντικαταστήσει τη μπαταρία, ίσως χρειαστεί να το κάνει τοποθετώντας μια μπαταρία τρίτης εταιρείας, κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτελεσματική λύση. Σε άλλες περιπτώσεις (βλέπε iPhone), η αντικατάσταση της μπαταρίας είναι δύσκολη έως και αδύνατη, οπότε ίσως μέχρι και ο ίδιος ο τεχνικός να σε ενημερώσει πως δεν αξίζει το κόπο.

Αν η μπαταρία μπορεί να αντικατασταθεί και το κόστος της επισκευής δεν είναι μεγάλο, τότε μπορείς να προχωρήσεις άφοβα. Παρόλα αυτά, αν η μπαταρία ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιο πρόβλημα, μπορεί ακόμα και μετά την αντικατάσταση της να παρατηρήσεις χαμηλές αποδόσεις στη συσκευή, κυρίως αν είναι αρκετά παλιά. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικότερο είναι να τα βάλεις όλα “κάτω” και να δεις αν αξίζει όντως η αντικατάσταση της μπαταρίας, ή ένα καινούργιο κινητό είναι η καλύτερη επιλογή στη παρούσα φάση.

Στη σελίδα iFixit μπορείς να βρεις μια σύντομη λίστα με ορισμένα μοντέλα κινητών που λαμβάνουν ένα βαθμολογικό σκορ για την ευκολία / δυσκολία της αντικατάστασης της μπαταρίας τους.

Τι να κάνω αν η μπαταρία του κινητού πάρει φωτιά;

Πρώτα απ’ όλα, αν δεις πως η συσκευή έχει ένα από τα παραπάνω σημάδια, καλό είναι να την απενεργοποιήσεις όσο πιο άμεσα γίνεται και στη συνέχεια να τη τοποθετήσεις σε σημείο όπου και να πιάσει φωτιά δεν πρόκειται να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Εάν όμως το κινητό πιάσει φωτιά, τότε μην ρίξεις νερό, καθώς μπορεί να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα, σβήσε την φωτιά με έναν πυροσβεστήρα.

Εάν η φωτιά είναι μικρή και δεν έχεις πρόσβαση σε πυροσβεστήρα, τότε καλύπτοντας τη συσκευή με ένα μεταλλικό τηγάνι ή ένα γυάλινο μπολ μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην πρόληψη της εξάπλωσης της φλόγας. Τούτου λεχθέντος, σε μια τέτοια δυσάρεστη περίπτωση, κάλεσε άμεσα την πυροσβεστική και μην πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, έτσι ώστε να αποφύγεις τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας σε ένα Android κινητό;

Η μπαταρία ενός τηλεφώνου εξαρτάται από τη χρήση του. Συνήθως, μια μπαταρία ιόντων λιθίου διαρκεί μεταξύ 2 και 3 ετών. Παρόλα αυτά, μπορεί να αντέξει και αρκετά περισσότερα χρόνια, ή λιγότερα αν δέχεται κακή χρήση. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η πολύωρη χρήση, τα χτυπήματα και τα μέρη με αρκετή υγρασία μπορούν επίσης να αποτελέσουν αιτία για μια μπαταρία με μικρή διάρκεια ζωής.

Πως μπορώ να αυξήσω τη διάρκεια της μπαταρίας;

Ορισμένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τη διάρκεια της μπαταρίας σε ένα κινητό, ένα tablet, ή ακόμα και σε ένα laptop, είναι να απενεργοποιείς την τοποθεσία / GPS, να απενεργοποιήσεις τα 3G, 4G ή 5G δεδομένα, να διατηρείς όλες τις εφαρμογές ενημερωμένες, να αποφύγεις τη χρήση 3D ή φωτεινών wallpapers, να ελαχιστοποιήσεις τη φωτεινότητα της οθόνης και να απενεργοποιήσεις όσες υπηρεσίες δεν σου είναι απαραίτητες. Προσπάθησε επίσης να διατηρείς το κινητό σου συνεχώς φορτισμένο και απέφευγε να αφήνεις τη μπαταρία του να πέφτει αρκετά ή να κλείνει επειδή έφτασε στο 0%.


Αν χάλασε η μπαταρία του κινητού σου, τότε τα παραπάνω σημάδια είναι τα πρώτα που πρέπει να κοιτάξεις για να καταλάβεις αν η αιτία βρίσκεται στην μπαταρία. Αν και πολλές φορές είναι δύσκολο να σιγουρευτείς για τη πραγματική αιτία του προβλήματος, αυτά είναι τα πιο συχνά σημάδια που υποδεικνύουν πως υπάρχει κάποιο “θέμα”. Το εάν χάλασε η μπαταρία του κινητού σου στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να στο πει με σιγουριά μόνο ένας ειδικός, αφότου την ελέγξει και διαγνώσει την αιτία του προβλήματος.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε