Tails - Η Linux διανομή για ανώνυμη περιήγηση

Tails – Η Linux διανομή για ανώνυμη περιήγηση

Αν αναζητάς για μια Linux διανομή η οποία θα σου παρέχει ύψιστη προστασία και ιδιωτικότητα, τότε το Tails είναι για αρκετούς μονόδρομος. Η συγκεκριμένη διανομή έχει γίνει αρκετά διάσημη τα τελευταία χρόνια, και για όλους τους καλούς λόγους.

Καθώς κατασκεύαζα το Inkstory Tech και δημιουργούσα τις κατηγορίες που θα έχει το συγκεκριμένο blog, σκεφτόμουν αρκετά το Linux. Άλλωστε, μεγάλωσα χρησιμοποιώντας τόσο τα Windows όσο και το Linux, και μιας και γνωρίζω αρκετά καλά τα θετικά και τα αρνητικά κάθε λειτουργικού συστήματος, έχω μάθει να χρησιμοποιώ και τα δύο ανάλογα με τη χρήση που κάνω.

Για εμένα, το Linux μπορεί να σου παρέχει τόσο εφέ και τρελούς σχεδιασμούς, όσο και μινιμαλισμό ή πλήρη ασφάλεια. Μπορεί επίσης να συνδυάσει και τα τρία μαζί. Όλα έχουν να κάνουν με την διανομή που χρησιμοποιείς. Το Tails είναι από αυτές τις Linux διανομές που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην ασφάλεια, την ιδιωτικότητα, την ανωνυμία και την σταθερότητα.

Fun fact: Η πρώτη φορά που είδα το Tails (πριν περίπου μια δεκαετία) ήταν από μια φωτογραφία που είχα δει από μια reporter που βρισκόταν στο μέτωπο του Αφγανιστάν. Στο laptop της είχα παρατηρήσει ένα εντελώς διαφορετικό λειτουργικό σύστημα και όταν είχα στείλει την φωτογραφία σε έναν γνωστό μου, μου επιβεβαίωσε πως πρόκειται για το Tails και πως αρκετοί δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη διανομή για να παραμένουν ασφαλείς και να κρατάνε την δουλειά τους ιδιωτική.

Τι είναι το Tails;

Tails - Η Linux διανομή για ανώνυμη περιήγηση

Το Tails (The Amnesic Incognito Live System) είναι μια Linux διανομή βασισμένη στο Debian με στόχο την απόλυτη προστασία, ασφάλεια και ανωνυμότητα, για όσους τη ζητούν. Η διανομή συνδέεται στο ίντερνετ αποκλειστικά μέσω του ανώνυμου δικτύου Tor και το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να τρέχει σε Live DVD ή Live USB και δεν αφήνει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα στον υπολογιστή ή την συσκευή που το χρησιμοποιείς.

Το Tails μπορεί να τρέξει επίσης και μέσω ενός virtual machine, αλλά με κάποιους πρόσθετους κινδύνους ασφαλείας. Προτείνεται επίσης να μην το εγκαθιστάς στον υπολογιστή ή το laptop σου, αλλά να το χρησιμοποιείς απευθείας από το DVD ή το USB για πλήρη ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Η διανομή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 23 Ιουνίου του 2009 και μπορείς να πεις πως είναι η αντικαταστάτρια διανομή για το Incognito, μια διανομή βασισμένη στο Gentoo. Το Tor Project παρείχε οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξή του Tails στις αρχές του. Το Tails έλαβε επίσης χρηματοδότηση από το Open Technology Fund, τη Mozilla και το Freedom of the Press Foundation.

Πως σε προστατεύει το Tails;

Tails - Η Linux διανομή για ανώνυμη περιήγηση

Οτιδήποτε και αν κάνεις στο διαδίκτυο μέσω του Tails, θα περνάει πρώτα από το δίκτυο του Tor. Το Tor κρυπτογραφεί και ανωνυμοποιεί τη σύνδεση σου περνώντας τη μέσα από 3 “relays”. Τα relays είναι servers (διακομιστές) που λειτουργούν από διαφορετικούς ανθρώπους και οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρώτο relay γνωρίζει μόνο από που έρχεσαι αλλά όχι που πηγαίνεις. Το τρίτο relay γνωρίζει μόνο που πηγαίνεις και όχι από που έρχεσαι. Η σύνδεση για τον τελικό προορισμό κρυπτογραφεί το τρίτο relay ώστε να αποτρέπει την ανάγνωση του από τρίτους. Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο το Tor παρέχει περισσότερα από 6,000 relays σε ολόκληρο τον κόσμο για απόλυτη ασφάλεια.

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Tails απευθείας από το USB φλασάκι τους είναι για να μην αφήνουν το παραμικρό αποτύπωμα στο laptop ή τον υπολογιστή που το χρησιμοποιήσαν. Άλλωστε, με την εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος υπάρχουν πάντοτε κίνδυνοι για ιούς και malware, ή ακόμα και keylogger προγράμματα για τον εντοπισμό κωδικών πρόσβασης.

Για ποιους είναι το Linux Tails;

Tails - Η Linux διανομή για ανώνυμη περιήγηση

Ειλικρινά; Για όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα τους καθώς σερφάρουν στο διαδίκτυο. Για οικογένειες που θέλουν να κρατάνε τα παιδιά τους προστατευμένα καθώς περιηγούνται στο διαδίκτυο. Για όσους λατρεύουν να επισκέπτονται το Dark Web και για όσους έχουν προσωπικά ή επαγγελματικά αρχεία τα οποία είναι ύψιστης σημασίας και θέλουν να τα κρατήσουν ιδιωτικά. Για δημοσιογράφους, bloggers, vloggers, podcasters και οποιονδήποτε influencer θέλει να διατηρεί πλήρης ασφάλεια και ιδιωτικότητα, καθώς επίσης και για οποιονδήποτε ενθουσιασμένο Linuxά που θέλει να δοκιμάσει μια διαφορετική διανομή.

Η διανομή έρχεται επίσης με ορισμένα βασικά προ-εγκατεστημένα εργαλεία και προγράμματα για να ξεκινήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Tor Browser με το uBlock ως ad-blocker, το Thunderbird για να λαμβάνεις και να στέλνεις emails, το KeePassXC ως password manager, το LibreOffice ως σουίτα προγραμμάτων και το OnionShare για να μεταφέρεις και να μοιράζεσαι αρχεία μέσω του Tor.

Έχω πετύχει επίσης έναν ταξιδιώτη ο οποίος λόγο του ότι βρισκόταν συνεχώς σε νέα μέρη, χρησιμοποιούσε το Linux Tails για να παραμένει προστατευμένος όσο σέρφαρε από δημόσια Wi-Fi.

Δημιουργία Live USB με το Tails

Αναλυτικές οδηγίες για το πως να κατεβάζεις το Tails και πως να δημιουργήσεις ένα Live USB ώστε να τρέχεις το λειτουργικό σύστημα σε κάθε υπολογιστή και laptop με ευκολία.

Total Time: 5 minutes

  1. Κατέβασε το .ISO αρχείο του Tails

    Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της διανομής και να κατεβάσεις την τελευταία έκδοση του Tails. Μιας και το Tails έρχεται μόνο σε 64-bit έκδοση, σιγουρέψου πως ο επεξεργαστής σου υποστηρίζει 64-bit λειτουργικά συστήματα.

  2. Κατέβασε το Rufus

    Για να μπορείς να τρέχεις μια Linux διανομή σε υπολογιστές και laptops, μπορείς είτε να “κάψεις” το .ISO αρχείο σε ένα DVD, είτε μέσω ενός USB. Μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων χρησιμοποιούν USBs, θα ακολουθήσουμε αυτή τη μέθοδο. Θα χρειαστείς ένα USB φλασάκι με τουλάχιστον 4GB χωρητικότητας. Όσο πιο μεγάλη η χωρητικότητα και όσο πιο μεγάλες οι ταχύτητες που παρέχει το USB φλασάκι, τόσο το καλύτερο!

    Στη συνέχεια, επισκέψου την ιστοσελίδα του Rufus και κατέβασε την πιο πρόσφατη έκδοση του εργαλείου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσω πως το Rufus είναι portable πρόγραμμα οπότε δεν θα χρειαστεί να το εγκαταστήσεις αλλά απλά να το εκτελέσεις.

  3. Δημιούργησε ένα bootable USB

    Εφόσον έχεις κατεβάσει και το .ISO αρχείο του Tails αλλά και το Rufus και έχεις συνδέσει ένα USB φλασάκι με τουλάχιστον 4GB χωρητικότητας, θα βρεις τα βήματα δημιουργίας bootable USB με το Rufus εδώ.

    Επιπλέον, αν ενδιαφέρεσαι για δοκιμάσεις κάποια άλλη Linux διανομή, όπως το Manjaro για παράδειγμα, θα βρεις τα βήματα εγκατάστασης του Manjaro και της δημιουργίας bootable USB εδώ.

  4. Άλλαξε τις ρυθμίσεις στα BIOS / UEFI

    Στη συνέχεια θα χρειαστεί να αλλάξεις τις ρυθμίσεις στα BIOS / UEFI ώστε να μπορεί να εκκινηθεί το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή ή το laptop από το bootable USB που δημιουργήσαμε προηγούμενος.

    Συνήθως ένας υπολογιστής ή laptop μπαίνουν στα BIOS / UEFI με το Del, το F2 ή το F12. Μπορείς να βρεις το σωστό κουμπί αναζητώντας σε μια μηχανή αναζήτησης το μοντέλο της μητρικής σου πλακέτας, ή το μοντέλο του laptop σου.

    Μόλις ορίσεις να γίνεται εκκίνηση από το USB φλασάκι, κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή έχοντας συνδεδεμένο το USB και θα δεις την οθόνη του Tails.

Tools:

  • Tails .ISO αρχείο
  • Rufus
  • Ένα USB τουλάχιστον 4GB

Φυσικά, μπορείς είτε να εγκαταστήσεις το Tails μόνο του, είτε μαζί με τα Windows. Επιπλέον, μπορείς απλά να το χρησιμοποιείς απευθείας από το USB φλασάκι, αποκλείοντας έτσι κάθε πιθανό τρόπο για να σε εντοπίσει κάποιος, μιας και το λειτουργικό δεν θα είναι εγκατεστημένο. Κάθε φορά που θα αφαιρείς το USB, το Tails θα επαναφέρεται σαν το εγκατέστησες για πρώτη φορά, όσες αλλαγές κι αν κάνεις.

Η προσωπική μου εμπειρία χρησιμοποιώντας το Tails

Η προσωπική μου εμπειρία χρησιμοποιώντας το Tails

Το live USB και η εγκατάσταση της διανομής λειτούργησαν τέλεια. Το πρώτο πρόβλημα εμφανίστηκε με το που προσπάθησα να ενημερώσω το σύστημα στην τελευταία έκδοση. Η εφαρμογή του Store δεν έλεγε να λειτουργήσει, εμφανίζοντας σφάλμα με το SSL Πιστοποιητικό. Ωστόσο, μιας και το Tails βασίζεται στο Debian, όλα τα σφάλματα και τα προβλήματα είναι παρόμοια με αυτά που θα αντιμετωπίσεις και σε άλλες παρόμοιες διανομές, όπως στο Debian και το Ubuntu. Το πρόβλημα επιλύθηκε εύκολα ενημερώνοντας όλο το σύστημα από το τερματικό.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσεις είναι η ταχύτητα και η σταθερότητα. Μετά την ενημέρωση στην τελευταία έκδοση το Tails όχι απλά πήγαινε σφαίρα, αλλά ήταν και αρκετά σταθερό όσο κι αν το ζόριζα. Καθ’ όλη τη διάρκεια που χρησιμοποιούσα το Tails αισθανόμουν πως μπορούσα να βασιστώ πάνω στην διανομή, τόσο για την ταχύτητα και την σταθερότητα, όσο και για την ασφάλεια και την ανωνυμία που μου παρείχε. Όσο σέρφαρα με τον Tor browser βέβαια παρατηρούσα ολοένα και περισσότερα προβλήματα όσο ήμουν συνδεδεμένος στο δίκτυο του Tor. Το πρώτο πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την Google, η οποία δεν θεωρεί αξιόπιστη την IP και έτσι σου μπλοκάρει την πρόσβαση στιγμιαία. Παρόλα αυτά το Tor χρησιμοποιεί ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης το DuckDuckGo, το οποίο εμφανίζει αποτελέσματα από την Google, χωρίς ωστόσο να συλλέγει δεδομένα.

Tails - Η Linux διανομή για ανώνυμη περιήγηση

Μεγάλο πρόβλημα υπήρξε και με τις ιστοσελίδες μου, όπως αυτή που διαβάζεις αυτή την στιγμή. Αρχικά ο server μπλόκαρε συνεχώς την IP μου, ενώ μόνο για να συνδεθώ ως διαχειριστής στο WordPress έπρεπε να ξεμπλοκάρω την IP τόσο από το Plesk όσο και από το Jetpack. Φυσικά, με κάθε επανεκκίνηση του συστήματος έπρεπε να ξανά μπω στην ίδια διαδικασία, κάτι το οποίο έκανε την δουλειά μου ιδιαίτερα πιο κουραστική και χρονοβόρα, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Βέβαια, μπορούσα εύκολα να αποφύγω τη χρήση του Tor ή να απενεργοποιούσα το δίκτυο του, αλλά είπα να χρησιμοποιήσω την διανομή ακριβώς με τον τρόπο που προορίζεται από την ομάδα της.

Σχεδιαστικά, όπως μπορείς να δεις, η διανομή δε λέει πολλά. Παρόλα αυτά, έχεις πάντοτε την δυνατότητα να αλλάξεις το theme και τα εικονίδια από τρίτους προγραμματιστές, ελέγχοντας πρώτα στο Github τον κώδικα και σιγουρεύοντας πως δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια – εφόσον επιθυμείς να πας το επίπεδο της ασφάλειας στο επόμενο επίπεδο φυσικά. Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί να δώσεις στην έκδοση του live USB, η οποία με το που την εκκινήσεις θα σου δώσει την δυνατότητα να εισάγεις έναν προσωρινό κωδικό πρόσβασης. Ο κωδικός αυτός θα είναι σημαντικός για να χρησιμοποιείς το τερματικό και εφαρμογές όπως το Store, συμπεριλαμβανομένων και οποιοδήποτε εργαλείο του οποίου η χρήση απαιτεί διαχειριστικά δικαιώματα.

Με πιο απλά λόγια: Έμεινα ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την ταχύτητα και την απόδοση του Tails. Είναι μια διανομή που σίγουρα θα κουβαλάω μαζί μου σε ένα USB φλασάκι σε περίπτωση που βρίσκομαι σε δημόσια δίκτυα, ενώ ο σχεδιασμός του συνηθίζεται εύκολα. Σε καθημερινή βάση ωστόσο δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την συγκεκριμένη διανομή χωρίς να προβώ σε αλλαγές που θα επηρέαζαν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα του συστήματος. Παρόλα αυτά ως χρήστης δεν θα αντιμετωπίσεις ιδιαίτερα προβλήματα κατά το σερφάρισμα σε διάφορες ιστοσελίδες, εκτός όταν θα θέλεις να συνδεθείς, όπου πιθανότατα να πρέπει να επιβεβαιώνεις τη σύνδεση σου κάθε φορά.


Εσύ έχεις ξανά χρησιμοποιήσει το Tails στο παρελθόν; Και αν ναι, ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου; Αν όχι, τι σε κρατάει απ’ το να το χρησιμοποιήσεις; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις εντυπώσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε