Χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το Shure MV7 (broadcast μικρόφωνο) στις αρχές του 2021 για τα podcast επεισόδια που κάνω, καθώς επίσης και για το YouTube Κανάλι του Inkstory, στου οποίου τα βίντεο περιλαμβάνεται και ήχος.
Καιρό τώρα ήθελα να επενδύσω σε ένα επαγγελματικό μικρόφωνο που στοχεύει κυρίως στο broacasting. Το Shure MV7 είναι ουσιαστικά το αδερφάκι του SM7B, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ως ένα από τα δημοφιλέστερα μικρόφωνα παγκοσμίως και έχει χρησιμοποιεί από εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους καλλιτέχνες.
Δεν ήθελα να δώσω περισσότερα από 300 ευρώ για την επένδυση ενός μικροφώνου. Η ηχογράφηση podcast επεισοδίων και vlogs δεν απαιτεί άλλωστε κάτι καλύτερο απ’ το τελικό αποτέλεσμα που δίνει το Shure MV7, οπότε αποφάσισα πως ήταν η ιδανική επιλογή για να πάω το The Blogging Dispatch στο επόμενο επίπεδο.
Τι είναι το Shure MV7;
Το Shure MV7 πρόκειται για ένα υβριδικό μικρόφωνο το οποίο φέρνει μια μίξη μεταξύ των USB και XLR υποδοχών. Αυτό σημαίνει πως έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιείς το μικρόφωνο για να ηχογραφείς την φωνή σου είτε μέσω ενός απλού USB καλωδίου (έρχεται με κανονικό USB-Α και USB-C) ή μέσω XLR καλωδίου (το οποίο ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία).
Η χρήση του συγκεκριμένου μικροφώνου εστιάζει στο broadcasting και ως καρδιακό μικρόφωνο, είναι ιδανικό για podcasters, vloggers (εσωτερικός ήχος), ραδιοφωνικούς παραγωγούς, για ηχογράφηση φωνής πάνω σε κομμάτια και γενικά για οποιαδήποτε χρήση απαιτεί ένα εξαιρετικό καρδιακό μικρόφωνο.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ίσως το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του Shure MV7 να είναι η υποστήριξη τόσο για την κλασική USB υποδοχή στους υπολογιστές και τα laptops, όσο και η USB-C υποδοχή για κινητά και tablets που είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συμπληρώνουν τις απαιτήσεις του μικροφώνου (περισσότερα μπορείς να μάθεις στην σελίδα συμβατότητας της Shure).
Χρήση | Broadcast, Podcast, Studio, Φωνή |
Τύπος (Τρόπος Λειτουργίας) | Δυναμικό |
Τύπος (Κατευθυντικότητα) | Unidirectional (Cardioid) |
Συχνότητα | 50 – 16000 Hz |
Αντίσταση | 314 ohm |
Ευαισθησία | -55 mV/Pa |
Max SPL | 132 dB |
Συνδεσιμότητα | 3.5mm Micro USB / XLR |
Φυσικά, το μικρόφωνο έρχεται και με επιπλέον δυνατότητες, για τις οποίες όμως θα αναφερθώ παρακάτω. Στο εν τω μεταξύ, ο παραπάνω πίνακας εμφανίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Shure MV7.
Σχεδιασμός, επιλογές και βασικά χαρακτηριστικά
Το Shure MV7 έρχεται με μεταλλικά περιβλήματα και σε μαύρο ή ασημί χρώμα. Θα πίστευε κανείς πως ο σχεδιασμός του είναι μια αντιγραφή του SM7B, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ανανεωμένη, καλύτερη και πιο μοντέρνα έκδοση του – ή τουλάχιστον, αυτός ήταν ο στόχος της Shure. Η εμβληματική επιμήκη γρίλια του SM7B δεν υπάρχει πάνω στον σχεδιασμό του MV7, του οποίου το συνολικό σχήμα του μικροφώνου στο μπροστινό μέρος είναι ναι μεν παρόμοιο, αλλά όταν το ανοίξεις, συνειδητοποιείς το πόσο διαφορετικά είναι μεταξύ τους.
Με το που αφαιρέσεις το pop φίλτρο του μικροφώνου και την εμβληματική επιμήκη γρίλια, το πρώτο πράγμα που θα δεις είναι πως η κάψουλα καλύπτεται μόνο από το pop φίλτρο και την γρίλια και όταν αυτά αφαιρεθούν, αντί για μια “μάσκα’ προστασίας, βλέπεις το πραγματικό δυναμικό μικρόφωνο χωρίς καμία έξτρα προστασία. Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως δεν υπάρχει καμία έξτρα προστασία καθώς το pop φίλτρο δεν το πρόσθεσαν για να το αφαιρέσουμε, αλλά για να το κρατάμε πάνω στο μικρόφωνο.
Το φίλτρο μπορεί να αφαιρεθεί με μεγάλη ευκολία και μπορεί είτε να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο του ίδιου μοντέλου, είτε να αντικατασταθεί με ένα pop φίλτρο άλλου μικροφώνου που ταιριάζει, όπως με το pop φίλτρο του SM7B. Η κάψουλα του MV7 έχει ένα καρδιοειδές μοτίβο με εύρος συχνοτήτων από 50Hz έως 16kHz και ο A/D μετατροπέας μπορεί να εγγράψει ήχο 16-bit ή 24-bit σε 44.1kHz ή 48kHz sample rates.
Η περιστρεφόμενη βάση του Shure MV7 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βιδώνει πάνω σε κάθε στάνταρ βάση μικροφώνου, αλλά μπορείς να αγοράσεις ολόκληρο το πακέτο που παρέχει η εταιρεία που περιλαμβάνει (εκτός από το μικρόφωνο) και μια βάση στηρίγματος, με ένα boom arm και ακουστικά.
Στο πάνω μέρος του μικροφώνου θα βρεις όλα τα διαθέσιμα touchscreen κουμπιά για να αυξάνεις ή να χαμηλώνεις την ένταση (dB) και να βάζεις το μικρόφωνο σε σίγαση. Όταν τα χρώματα είναι πράσινα, τότε αλλάζεις την ένταση του μικροφώνου (mic gain), όταν είναι πορτοκαλί, τότε αλλάζεις την ένταση των ακουστικών.
Στο πίσω μέρος του μικροφώνου θα βρεις την XLR υποδοχή για stantard pro-studio καλώδια (το XLR καλώδιο δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία), καθώς επίσης και μια υποδοχή για 3.5mm handphone jack (για τα ακουστικά) και μια micro-USB υποδοχή. Στα δεξιά και στα αριστερά υπάρχει κεντραρισμένο το λογότυπο της Shure και στην συσκευασία θα βρεις δύο καλώδια – το ένα είναι USB-A και το άλλο USB-C.
Απόδοση και υποστήριξη του Shure MV7 με γνωστά προγράμματα και λειτουργικά συστήματα
Αρχικά, αξίζει να αναφέρω πως με το Shure MV7 θα έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιείς παράλληλα όλες τις υποδοχές. Αυτό σημαίνει πως είτε μπορείς να κάνεις ένα αναλογικό setup με την XLR υποδοχή, είτε “να το πας” στο ψηφιακό χάρη στην υποστήριξη για USB υποδοχές σε υπολογιστές, laptops, κινητά, tablets κ.α.
Λειτουργικά συστήματα (Windows, macOS και Linux)
Με όλα αυτά κατά νου, το MV7 το χρησιμοποίησα τόσο στις τελευταίες εκδόσεις των Windows 10 (σταθερές αλλά και σε insider builds), όσο και σε διάφορες Linux διανομές, συμπεριλαμβανομένων του Manjaro Linux, Ubuntu και Deepin OS, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η Shure παρέχει και το ShurePlus MOTIV, ένα δωρεάν πρόγραμμα για τα Windows και το macOS που ανιχνεύει αυτόματα το μικρόφωνο και σου επιτρέπει να κάνεις βασικές αλλαγές και να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες του Shure MV7.
ShurePlus MOTIV
Το ShurePlus MOTIV είναι το επίσημο πρόγραμμα για Windows και Mac που μπορούν να κατεβάσουν οι κάτοχοι Shure μικροφώνων και να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους. Για το MV7, σου παρέχονται δύο καρτέλες: H Auto-Level καρτέλα με τις απλές ρυθμίσεις και η Manual καρτέλα με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις.
Auto-Level (Αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις):
- Δημιουργία και αποθήκευση presets.
- Σίγαση μικροφώνου.
- Monitor Mix (αύξηση/χαμήλωση του Mic gain και του Playback).
- Mic Position (ρύθμιση για το αν έχεις το μικρόφωνο κοντά ή μακριά από το στόμα σου).
- Tone: Dark για πιο μπασάτη φωνή, Natural για την φυσιολογική σου φωνή και Bright για πιο ψηλές νότες.
Manual (Χειροκίνητα):
- Δημιουργία και αποθήκευση presets.
- Σίγαση μικροφώνου.
- Αύξηση ή μείωση της έντασης (mic gain)
- Monitor Mix (αύξηση/χαμήλωση του Mic gain και του Playback).
- EQ για περιπτώσεις με αρκετό background θόρυβο, για πιο ήσυχα μέρη κ.α.
- Limiter για να κρατάει την ένταση του ήχου στα ίδια σημεία όταν αυξάνεται απότομα η ένταση (αν και προτιμώ το Limiter ενός προγράμματος παρά του μικροφώνου)
- Compressor για τη συμπίεση του ήχου (Απενεργοποιημένο, Light, Medium ή Heavy).
Δυστυχώς, μιας και το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για Windows και macOS, οι χρήστες του Linux θα μπορούν και πάλι να χρησιμοποιούν το μικρόφωνο, αλλά χωρίς το επίσημο πρόγραμμα της εταιρείας (όχι πως μου έλειψε ιδιαίτερα όσο χρησιμοποιούσα το Manjaro και δούλευα με το MV7).
Συμβατότητα με προγράμματα
Μιας και το Shure MV7 έρχεται και με USB-A και USB-C υποδοχή, μπορεί να αναγνωριστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, υπολογιστή ή laptop και αν το συνδέσεις. Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο και για τις smartphone και tablet συσκευές, καθώς όπως προανέφερα, θα πρέπει να δεις αν η συσκευή σου βρίσκεται ανάμεσα στις υποστηριζόμενες συσκευές.
Για να σε βοηθήσω ακόμα περισσότερο, κατάφερα να βρω χρόνο για να χρησιμοποιήσω το Shure MV7 στις παρακάτω εφαρμογές και λειτούργησε άψογα:
- Audacity (Windows & Linux)
- Adobe Audition (Windows)
- Camtasia Studio (Windows)
- OBS Studio (Windows & Linux)
- RecordMyDesktop (Linux)
- Kazam (Linux)
- SimpleScreenRecorder (Linux)
- Open Broadcaster Software Studio (Linux)
Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις το μικρόφωνο και δεν είσαι σίγουρος/ρη αν λειτουργεί σωστά με κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή εφαρμογή που χρησιμοποιείς, τότε γράψε μου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου ποιο είναι το πρόγραμμα / εφαρμογή που χρησιμοποιείς και ευχαρίστως να το δοκιμάσω και να σε ενημερώσω.
Για ποιους είναι το Shure MV7;
Αν δεν είσαι σίγουρος/ρη για το αν το Shure MV7 είναι το κατάλληλο μικρόφωνο για εσένα, τότε επίτρεψε μου να σου εξηγήσω για τι χρήσεις είναι, βάση της δικής μου προσωπικής εμπειρίας με αυτό:
- Οι podcasters σίγουρα οφείλουν να βάλουν το συγκεκριμένο μικρόφωνο στον εξοπλισμό τους, χάρη στις USB και XLR υποδοχές, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα για ακόμα ισχυρότερα αποτελέσματα. Το μικρόφωνο δεν βαρύ, οπότε είναι ιδανικό για travel podcasters που θέλουν την καλύτερη ποιότητα ήχου χωρίς επιπλέον βάρος.
- Οι gamers (κυρίως οι streamers) θα λατρέψουν φυσικά τον καθαρό και ραδιοφωνικό ήχο του Shure MV7, καθώς θα ακούγονται πεντακάθαρα.
- Οι vloggers που θέλουν να πάνε τα βίντεο τους στο επόμενο επίπεδο θα λατρέψουν επίσης τις δυνατότητες του μικροφώνου, καθώς επίσης και την αναβαθμισμένη ποιότητα ήχου που θα τους αποφέρει στα βίντεο τους.
- Η ηχογράφηση audio-books είναι επίσης ένας εξαιρετικός λόγος για να αγοράσεις το συγκεκριμένο μικρόφωνο, καθώς θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις όλα τα e-books σου σε audio-books με μέγιστη ποιότητα.
- Αν δημιουργείς courses (ψηφιακά μαθήματα) τότε με το συγκεκριμένο μικρόφωνο θα έχεις εγγυημένα τον καλύτερο και πιο καθαρό ήχο για όλα τα βίντεο σου. Μέσω των ρυθμίσεων θα έχεις επίσης την δυνατότητα να κάνεις τον ήχο πιο ξεκούραστο και απολαυστικό γι ‘αυτούς που θα τα βλέπουνε και θα ακούνε τα βίντεο σου για αρκετές ώρες.
Αν ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο μικρόφωνο για κάποιο άλλο σκοπό που δεν περιγράφεται στο άρθρο, τότε μπορείς να με ενημερώσεις στα σχόλια και ευχαρίστως να σου παρέχω περισσότερες πληροφορίες.
Η διαφορά του Shure MV7 με το SM7B
Όπως προανέφερα και παραπάνω, το MV7 είναι το μικρό “αδερφάκι” του SM7B, με χαμηλότερο κόστος αλλά πιο εξελιγμένη τεχνολογία και με κύρια εστίαση το broadcasting / podcasting. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Shure SM7B έρχεται με ιδιαίτερα μεγάλη ιστορία, καθώς ο Κουίνσι Τζόουνς (Quincy Jones) το χρησιμοποίησε για την ηχογράφηση των φωνητικών του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) στο Thriller. Ο Τζακ Γουάιτ (Jack White), ο Τζεφφ Τουέντι (Jeff Tweedy) και η Σέριλ Κρόου (Sheryl Crowe) χρησιμοποίησαν όλοι τους το SM7B.
Το SM7B ήταν επίσης αρκετά πιο οικονομικό σε σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά επαγγελματικά μικρόφωνα για στούντιο, οπότε σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο το κόστος του σε συνδυασμό με την εγγυημένη του ποιότητα στο να γίνει ένα από τα γνωστότερα μικρόφωνα παγκοσμίως. Οπότε όταν η Shure ανακοίνωσε το υβριδικό XLR-USB μικρόφωνο, το οποίο είναι βασισμένο στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του SM7B, εστιαζόμενο στο broadcasting και στο podcasting, δεν ήταν λίγοι οι podcasters που κατευθείαν ενθουσιάστηκαν και το αγόρασαν.
Αυτή την στιγμή, η κύρια διαφορά μεταξύ του MV7 με το SM7B είναι το κόστος και ο αρχικός σχεδιασμός για τον οποίο δημιουργήθηκε το κάθε μοντέλο. Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το MV7 κοστίζει περίπου στα 260-280 ευρώ στο Skroutz, ενώ το SM7B κοστίζει περίπου στα 370-400 ευρώ. Το αν αξίζει να δώσεις 100 ευρώ περισσότερα για να αγοράσεις το παλαιότερο μοντέλο ή όχι, αυτό βασίζεται καθαρά στις ανάγκες σου.
- Το MV7 είναι ιδανικό για podcasters, vloggers, streamers, gamers, δημιουργούς audio-books και courses (online μαθήματα) και γενικότερα για όσους θέλουν να έχουν ένα επαγγελματικό μικρόφωνο που τους παρέχει δυναμικά αποτελέσματα.
- Το SM7B είναι ιδανικό επίσης για όλα όσα ανέφερα για το MV7, καθώς επίσης και για να το χρησιμοποιείς σε στούντιο για ηχογραφήσεις κομματιών. Όχι πως δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και με το MV7, αλλά ίσως δεν σου επαρκέσει σε ορισμένους ψηλούς τόνους, σε αντίθεση με το SM7B. Το SM7B έχει επίσης μόνο XLR υποδοχή και δεν έχει touchscreen κουμπιά.
Σε όσο αφορά τον σχεδιασμό των δύο μικροφώνων, το MV7 παίρνει σίγουρα την πρωτιά καθώς είναι μικρότερο σε ύψος και έχει μικρότερο βάρος, κάτι το οποίο το κάνει ιδανικό για όσους θέλουν να το παίρνουν μαζί τους όπου και αν πάνε.
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις απαιτήσεις
Το Shure MV7 έρχεται με όλα όσα θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις να ηχογραφείς άμεσα, ή την ίδια στιγμή με το που το αφαιρέσεις από την συσκευασία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ίσως διευκολύνουν ορισμένους:
- Οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι, χρειάζεσαι οπωσδήποτε μια βάση μικροφώνου. Αν θα χρησιμοποιείς το μικρόφωνο στον σταθερό υπολογιστή σου, τότε ένα boom arm είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Αν είσαι με laptop ή μετακινείσαι συνεχώς, τότε πάρε μια επίπεδη βάση μικροφώνου για να το τοποθετείς σε επίπεδες επιφάνειες.
- Αν θέλεις πιο ισορροπημένο ήχο, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό XLR καλώδιο και σε ένα Audio Interface. Η Shure παρέχει microUSB σε USB-A και microUSB σε USB-C καλώδια παρόλα αυτά.
- Όπως και ο μεγάλος του αδερφός, έτσι και το Shure MV7 δεν απαιτεί φανταστική ισχύ, οπότε δεν θα καταστρέψει το hardware αν το έχεις συνδέσει με το CL-1 Cloudlifter preamp.
Τέλος, θα αναφέρω κάτι το οποίο έχουν αναφέρει αρκετοί vloggers: Το pop φίλτρο του μικροφώνου δεν είναι καλό. Θα περίμενες πως σε αυτό το εύρος τιμών η εταιρεία θα έβαζε κάτι ποιοτικότερο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καλό. Μπορείς, ωστόσο, να παραγγείλεις μεμονωμένο το pop φίλτρο του SM7B από το Amazon και να το κουμπώσεις πάνω στο MV7, το οποίο είναι με διαφορά ανώτερο.
Συμπέρασμα..
Το Shure SM7B είναι ένα εικονικό μικρόφωνο και το MV7 είναι ένα άξιο υβριδικό μικρόφωνο που κανείς δεν περίμενε να ‘ναι τόσο καλό. Η δυναμική κάψουλα, τα touchscreen κουμπιά, ο μίνιμαλ σχεδιασμός, το μικρό βάρος, η premium αίσθηση και η ποιότητα που αποδίδει το Shure MV7 είναι μερικοί καλοί λόγοι για να το αποκτήσεις και να το κάνεις μέρος της καθημερινότητας σου.
Συγκριτικά με ανταγωνιστικά μοντέλα, το MV7 μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί τα Apogee Hype Mic, Blue Raspberry και Razer Seiren Elite, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η υποστήριξη και η μίξη των XLR και USB υποδοχών.
Εσύ τι άποψη έχεις για το Shure MV7; Το έχεις αγορασμένο ή σκέφτεσαι να το αγοράσεις; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω, καθώς επίσης και να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό μπορεί να έχεις σχετικά με το μικρόφωνο.