Τι είναι το Ranked Gaming (RGC) και πως να παίζεις Dota 1

Τι είναι το Ranked Gaming (RGC) και πως να παίζεις Dota 1

Αν αναζητάς για λίγη νοσταλγία, τότε το Ranked Gaming (RGC) είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που σου δίνει την δυνατότητα να ξανά παίξεις τα maps του Warcraft III, συμπεριλαμβανομένων του Dota 1, online με άλλους παίκτες.

Ως άνθρωπος τείνω να “δένομαι” αρκετά με ορισμένα games, με σειρές ή με ταινίες, οπότε παλιά παιχνίδια όπως το Warcraft III (ή καλύτερα, το Dota 1), το Lineage, το Aion, μεταξύ άλλων, βρίσκονται πάντα στην top λίστα των παιχνιδιών μου – ή καλύτερα, αυτών που μου φέρνουν τρομερές αναμνήσεις και απερίγραπτη νοσταλγία για τους παλιούς καλούς καιρούς. Δεν είχα παίξει Dota 1 από τότε που ήμουν πιτσιρικάς και λιώναμε με την τσακαλοπαρέα στα ίντερνετ καφέ, όταν το Garena αποτελούσε την ευκολότερη λύση για να παίξεις online τόσο με τους φίλους σου, όσο και με randομάδες.

Όσο μεγαλώνουμε, τόσες πιο πολλές υποχρεώσεις αναλαμβάνουμε, και όπως με τους περισσότερους ανθρώπους, έτσι κι εγώ χάθηκα στην ρουτίνα, αφήνοντας στο “ράφι” σκονισμένη όλη την gaming καθημερινότητα μου. Το Covid-19, ωστόσο, μας χτύπησε την πόρτα, και η καραντίνα με επηρέασε αρκετά. Όχι γιατί έχω πρόβλημα να είμαι για ώρες κλεισμένος στο σπίτι, άλλωστε η δουλειά μου είναι remote και δουλεύω πάντα απ’ το δωμάτιο μου, αλλά γιατί δεν μπορείς να δουλεύεις και όλη μέρα. Για να μην χάσω λοιπόν το μυαλό μου εντελώς, αποφάσισα πως τα ήσυχα βράδια της καραντίνας, θα ήταν ιδανικά για λίγες ώρες gaming. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως το Garena δεν υπάρχει, το Warcraft III δεν το είχα αγορασμένο και δεν είχα την παραμικρή ιδέα αν συνέχιζε να έχει online παίκτες.

Μετά από αρκετή αναζήτηση και ερωτήσεις στο Reddit, κατάφερα να βρω το Ranked Gaming, αλλιώς γνωστό και ως RGC, ένα δωρεάν πρόγραμμα που λειτουργεί ως client (σαν το Garena δηλαδή), επιτρέποντας σου να παίζεις online με άλλους παίκτες. Το ακόμα καλύτερο; Έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, που σχεδόν όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού (ναι, και το κατέβασμα των maps αλλά και του game).

Πως να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Ranked Gaming (RGC), καθώς επίσης και το Warcraft III μαζί με τα πιο πρόσφατα Dota 1 Maps

Πως να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Ranked Gaming (RGC), καθώς επίσης και το Warcraft III μαζί με τα πιο πρόσφατα Dota 1 Maps

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το πρόγραμμα, καθώς επίσης και το παιχνίδι, έτσι ώστε όσο αυτά κατεβαίνουν, να συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω για να μάθεις πως λειτουργεί. Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές εντολές που πρέπει να δίνεις, εναλλακτικά δεν θα μπορεί να ξεκινήσει το map και θα τρως kick απ’ όλους κάθε μερικά δευτερόλεπτα.

Εγκατάσταση του Ranked Gaming (RGC) και του Warcraft III (Dota 1):

Κατέβασε το Ranked Gaming (RGC)

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις το Ranked Gaming. Για να το κάνεις αυτό, επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα και πάτα στο “Download”.

Εγκατέστησε το πρόγραμμα στα Windows

Μόλις το πρόγραμμα κατέβει, απλά κάνε δεξί κλικ για να το τρέξεις και ακολούθησε τα βήματα της εγκατάστασης. Σημείωση: Το RGC θα εγκατασταθεί στον φάκελο που το κατέβασες (π.χ. στις Λήψεις), οπότε άλλαξε την τοποθεσία του με τον Τοπικό Δίσκο (C:).

Δημιούργησε έναν δωρεάν λογαριασμό

Μόλις το πρόγραμμα εγκατασταθεί, θα σου δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσεις έναν δωρεάν λογαριασμό, είτε με το email σου, είτε με τον Microsoft, Google ή Yahoo! λογαριασμό σου. Μην ξεχάσεις να επιβεβαιώσεις την εγγραφή απ’ το email που θα σου σταλθεί μερικά λεπτά αργότερα.

Κατέβασε το Warcraft III και τα maps του Dota 1

Μόλις συνδεθείς, λίγα λεπτά αργότερα το πρόγραμμα θα σου εμφανίσει αυτόματα ένα παραθυράκι. Μέσα από αυτό, θα σου δοθεί η δυνατότητα να κατεβάσεις αυτόματα το Warcraft III και το πιο πρόσφατο map του Dota 1. Απλά πατάς το “Download” σε όλα και περιμένεις έως ότου τα κατεβάσει και τα περάσει.

Μάθε τις εντολές και ξεκίνα να παίζεις άμεσα

Άνοιξε το game, πάνε στο Multiplayer και έλεγξε αν είναι ορατοί όλοι οι υπόλοιποι παίκτες και τα games που έχουν δημιουργήσει. Αν είναι, κλείσε το game και διάβασε παρακάτω τις εντολές που θα πρέπει να δίνεις κάθε φορά (είναι πανεύκολες).

Σημείωση: Στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί το παραθυράκι για να κατεβάσεις το τελευταίο map του Dota 1, από το μενού τέρμα επάνω δεξιά πάνε στην επιλογή “Menu” και κάνε κλικ στην επιλογή “Map Downloader”.

Πως να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Ranked Gaming (RGC), καθώς επίσης και το Warcraft III μαζί με τα πιο πρόσφατα Dota 1 Maps

Κάθε φορά που θα κυκλοφορεί ένα καινούργιο map, το RGC θα σου εμφανίζει αυτόματα το παραθυράκι για να το κατεβάζεις αυτόματα. Το πρόγραμμα θα περνάει επίσης αυτόματα το map μέσα στο game, οπότε ξέχνα το getdota.com και άλλες τέτοιες παρόμοιες ιστοσελίδες που συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε για το κατέβασμα των maps – εκτός, φυσικά, αν θες να παίξεις τα παλιά επίσημα maps, τα οποία βέβαια δεν παίζει κανείς καθώς έχουν αντικατασταθεί από ολοκαίνουργια πιο εξελιγμένα και αλλαγμένα.

Τι είναι οι πόντοι που έχει ο κάθε παίκτης από το Ranked Gaming (RGC) και πως λειτουργούν οι εντολές μέσα στο chat του Dota 1

Σε αντίθεση με την Dota 1 που θυμάσαι, το RGC έχει κάνει πάρα πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παίζεις πλέον το παιχνίδι. Για να ξεκινήσει το game, θα πρέπει αρχικά όλοι οι παίκτες να δώσουν την εντολή !ready. Αν έστω και ένας δεν πληκτρολογήσει την εντολή !ready, το game δεν θα ξεκινήσει. Παρόμοιες εντολές χρησιμοποιείς επίσης για να κάνεις kick κάποιον, για να δεις τους πόντους και ποιοι δεν είναι έτοιμοι για να ξεκινήσει το παιχνίδι.

!ready

Η εντολή που δίνεις για να αναφέρεις πως είσαι έτοιμος. Και οι 10 παίκτες πρέπει να είναι έτοιμοι για να ξεκινήσει το game.

!wim

Η εντολή που δίνεις για να δεις ποιοι δεν έχουν δώσει την εντολή !ready, και άρα δεν ξεκινάει το game εξαιτίας τους.

!votekick

Η εντολή που δίνεις για να ξεκινήσεις ψηφοφορία ώστε να πετάξετε έναν παίκτη από το game προτού ξεκινήσει. Αν ο παίκτης βρίσκεται στην έκτη θέση, τότε γράφεις !votekick 6. Πρέπει τουλάχιστον 6 παίκτες να κάνουν !votekick έναν παίκτη για να τον πετάξει το game.

!points

Εμφανίζει τους πόντους όλων των παικτών που βρίσκονται στο game (συμπεριλαμβανομένων τις νίκες, τις ήττες και των disconnects κάθε παίκτη).

!ping

Εμφανίζει το ping σου.

!pingall

Εμφανίζει το ping όλων των παικτών.

!ff

Προσθέτει την ψηφοφορία σου για να δηλώσει η ομάδα σου πως χάσατε το παιχνίδι (προτού τελειώσει). Στο RGC απαγορεύονται τα leaves και τρως κατευθείαν αυτόματα bans, οπότε μπορείς να βγεις από ένα game μόνο αν φας disconnect (το οποίο κάνει κακό στα στατιστικά σου) ή όλη η ομάδα ψηφίσει !ff.

!votermk

Ζητάς να γίνει remake του game ώστε να ξανά παίξετε από την αρχή, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόωρο leave από άσχετο παίκτη (σπάνιο).

!rmk

Αναγκάζει το παιχνίδι να τελειώσει.

!drop

Αν κάποιος φάει disconnect, οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν με την εντολή !drop για να συνεχίσει το παιχνίδι και ο παίκτης να βγει εντελώς, εφόσον κολλάει συνεχώς και δεν μπορείτε να παίξετε. Βάζεις αριθμό στο τέλος με τη θέση του παίκτη, π.χ. !drop 6.

!nodrop

Δεν αφήνει τον παίκτη να φάει disconnect έως ότου τελειώσει ο χρόνος αναμονής (και πάλι, βάζεις τον αριθμό του παίκτη στο τέλος, π.χ. !nodrop 6).

!mute

Σίγαση ενός παίκτη (π.χ. !mute 6) για να μην διαβάζεις άλλο τα μηνύματα που γράφει στο chat του game καθώς παίζετε.

Όταν ένας παίκτης μπαίνει στο room σας, εμφανίζονται αυτόματα οι πόντοι του. Αν ο παίκτης έχει μεγάλο ποσοστό σε ήττες, κατά πάσα πιθανότητα οι υπόλοιποι παίκτες θα κάνουν !votekick για να διώξουν τον παίκτη από το game τους. Ως εκ τούτου, όσο πιο καλά παίζεις, τόσο πιο δύσκολα θα σε κικάρουν.

Σημείωση: Όποιος δεν έχει το map, τον πετάει αυτόματα, οπότε δεν υπάρχει αναμονή για να κατεβάσει αυτόματα το πιο πρόσφατο map.

Τα Ελληνικά, Ευρωπαϊκά και Ασιατικά Κανάλια του RGC (και ποια να προτιμήσεις για λιγότερο lag)

Σε όσο πιο κοντινή απόσταση βρίσκεσαι με τους υπόλοιπους παίκτες, και κυρίως τον host που δημιούργησε το game, τόσο πιο λίγο θα ‘ναι και το lag. Οτιδήποτε γράφει “Greece” ή “Europe” είναι η νούμερο ένα επιλογή σου, ενώ καλό θα είναι να αποφεύγεις οτιδήποτε αφορά την Ασία (Asia) καθώς το lag είναι μεγαλύτερο και κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις από μικρό έως μεγάλο delay (καθυστέρηση).

Όταν μπαίνεις σε ένα game, προτού ξεκινήσει, δίνεις την εντολή !ping ή !pingall για να δεις το ping σου αλλά και το ping των υπόλοιπων παικτών. Αν το ping ενός παίκτη δεν είναι κατάλληλο, τότε μπορείς να κάνεις !votekick ώστε να αποφευχθεί τυχόν disconnect την ώρα που παίζετε. Σε κάποιες Ασιατικά games θα έχεις μικρό ping, ενώ σε άλλα όχι. Ως εκ τούτου, αν τύχεις καμιά περίεργη ώρα που δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα Ευρωπαϊκά ή Ελληνικά games, μπορείς να ελέγξεις το ping σου σε κάποια Ασιατικά και να μπεις σε αυτό με το μικρότερο ping.

Πως να βλέπεις τα στατιστικά σου (νίκες και ήττες) και να συζητάς στην forum κοινότητα του Ranked Gaming (RGC)

Τι είναι το Ranked Gaming (RGC) και πως να παίζεις Dota 1

Ο καλύτερος και πιο εύλολος τρόπος για να δεις αναλυτικά τα στατιστικά από τα games που έπαιξες μέσω του RGC είναι μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, όπου και συνδέεσαι με τον λογαριασμό σου. Στην σελίδα “Game History” θα βρεις αναλυτικά όλα τα games που έπαιξες, καθώς επίσης και αν νίκησες, πόσο διάρκεσε το παιχνίδι, ποιος ήταν ο λόγος που τελείωσε (νίκη, ήττα, disconnect, !ff κ.α.), αν ήταν -app, -ar, -sd και πάει λέγοντας, αλλά και με τον παίκτη έπαιξες (Medusa, Magina, Zeus κ.α.).

Το Ranked Gaming παρέχει επίσης και μια μεγάλη κοινότητα από online παίκτες, της οποίας το forum μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να συζητάς με άλλους ανθρώπους, να κάνεις ερωτήσεις, να ζητάς βοήθεια και πάει λέγοντας – αν και θα βρεις ήδη διαθέσιμες τις περισσότερες πληροφορίες και επιλύσεις σε τυχόν προβλήματα.

Τα νέα maps του Dota 1 είναι διαφορετικά

Όλα τα maps του Dota 1 έχουν ενημερωθεί με νέο σχεδιασμό, νέους παίκτες, νέα items, νέα εικονίδια, νέους NPCs και νέες τεχνικές για να παίζεις το game καλύτερα. Θα σου πρότεινα να παίξεις μερικές φορές παρέα με κάποιο φιλαράκι σου για να δεις όλες τις αλλαγές που έγιναν, καθώς αν κάνεις το λάθος που έκανα και εγώ και μπήκα κατευθείαν σε online rooms, θα βρεις τα στατιστικά σου στη συνέχεια γεμάτα από ήττες. Άλλωστε, τα χρόνια πέρασαν και η μνήμη χρειάζεται ένα γρήγορο ξεσκόνισμα, καθώς επίσης και μια γρήγορη μάθηση για τα νέα items, τους νέους heroes και τους νέους NPCs.

Αν και το map θυμίζει αρκετά το παλιό κλασικό map που θυμάσαι, έχουν γίνει και σε αυτό αρκετές αλλαγές, με αλλαγμένα δρομάκια, περισσότερα mobs σε διαφορετικά σημεία, γρηγορότερο cooldown των mobs, μεταξύ άλλων.


Έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στα maps του Dota 1, και ακόμα περισσότερες στο πως παίζεις Warcraft III μέσω του Ranked Gaming (RGC). Θα σε αφήσω, ωστόσο, να τις εξερευνήσεις όλες καθώς παίζεις και νοσταλγείς για ένα από τα κλασικότερα και πιο αγαπητά παιχνίδια που πέρασα τα τελευταία χρόνια.

Συμβουλή: Ένας εναλλακτικός client του RGC είναι επίσης το Game Ranger, από το οποίο μπορείς να παίζεις πολλά περισσότερα παιχνίδια, όπως Call of Duty, Battlefield, Diablo και πολλά ακόμα (μπορείς να δεις τη λίστα με τα games εδώ).

Εσύ πότε έπαιξες τελευταία φορά Dota 1; Γνώριζες για την ύπαρξη του Ranked Gaming (RGC); Και αν όχι, πως σου φαίνονται όλες οι αλλαγές που έγιναν στα maps και ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Featured Image (mockup) Credits: Graphberry.com

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε