Τι είναι το Puppy Linux; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Τι είναι το Puppy Linux; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Το Puppy Linux δεν είναι απλά μια γρήγορη και ελαφριά Linux διανομή, είναι μια συλλογή από διαφορετικά λειτουργικά συστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε ανθρώπου. Είναι επίσης μια από τις γνωστότερες διανομές αυτή την στιγμή και έχει αποκτήσει τη δική της θέση στην TOP λίστα του LinuxDistro.

Είτε θέλεις να δώσεις ζωή στον παλιό σου υπολογιστή ή laptop, είτε θέλεις να δοκιμάσεις μια καινούργια Linux διανομή, τότε αξίζει σίγουρα να ρίξεις μια ματιά στο Puppy Linux. Αν και έρχεται με έναν ιδιαίτερα απλοϊκό σχεδιασμό ο οποίος δεν αγγίζει τις τελευταίες τάσεις του μοντέρνου design, είναι γρήγορο, ασφαλές και ιδανικό για όσους αναζητούν για κάτι απλό αλλά ιδιαίτερα προσαρμόσιμο.

Αλλά τι εκδόσεις παρέχει και ποια είναι η κατάλληλη για κάθε χρήστη; Πως λειτουργεί και που ακριβώς βασίζεται; Είναι Debian based; Ή μήπως Arch based; Είναι συμβατό με παλιά συστήματα και πόση χωρητικότητα απαιτεί για να τρέξει; Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχεις για το Puppy Linux.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Linux και γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

Τι είναι το Puppy Linux;

Τι είναι το Puppy Linux; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Το Puppy Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα και ανήκει στην κατηγορία με τις πιο ελαφριές και γρήγορες Linux διανομές, η οποία εστιάζει στην ευκολία χρήσης ακόμα και από αρχάριους χρήστες. Ολόκληρο το σύστημα καταναλώνει μόλις 600MB αποθηκευτικού χώρου (για 64-bit) ή 300MB (για 32-bit) και επιτρέπει στο boot medium να αφαιρεθεί αμέσως μετά την έναρξη του λειτουργικού συστήματος. Εφαρμογές όπως το AbiWord, το Gnumeric και το MPlayer περιλαμβάνονται επίσης προ-εγκατεστημένες, συμπεριλαμβανομένων με μερικά προγράμματα περιήγησης (web browsers) και ένα utility για να κατεβάζεις άλλα λογισμικά.

Η διανομή αναπτύχτηκε αρχικά από τον Barry Kauler και άλλα μέλη της κοινότητας, έως το 2013 όπου ο Kauler αποσύρθηκε. Το Puppy Linux αναπτύχτηκε αρχικά ως απάντηση στην τάση που υπήρχε από άλλες διανομές για την απαίτηση καλύτερων συστημάτων με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η ραγδαία ανάπτυξη των λειτουργικών συστημάτων δεν σταμάτησε ποτέ, νέες εκδόσεις απαιτούν από τους χρήστες να έχουν καλύτερο hardware για να τρέχουν γρήγορα και σταθερά. Παρόλα αυτά, το Puppy Linux μπορεί να τρέξει χωρίς αρκετούς πόρους και είναι συμβατό σχεδόν με κάθε παλιό υπολογιστή.

Το Poppy Linux έχει χρησιμοποιήσει το συνδυασμό μεταξύ JWM και Rox Filer Desktop. Επιμένει [αυτός ο συνδυασμός] μέχρι και σήμερα. Αγαπήστε το ή μισήστε το, δεν μπορείτε να διαφωνήσετε με την ελαφρότητα του συστήματος με αυτόν τον συνδυασμό. Σίγουρα άντεξε στη πάροδο του χρόνου!

Puppy Linux Team

Όπως και οι υπόλοιπες Linux διανομές – εκτός από το Arch και ορισμένες ακόμη – έτσι και το Puppy Linux μπορείς να το τρέξεις ή να το εγκαταστήσεις από ένα CD/DVD, από ένα USB φλασάκι, από μια SD κάρτα ή ακόμα και από οποιοδήποτε εξωτερική (αλλά bootable) αποθηκευτική συσκευή. Η διανομή μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές/laptops, Virtual Machines ή ακόμα και σε bootable USB συσκευές.

Ποια Puppy Linux έκδοση να κατεβάσω;

Τι είναι το Puppy Linux; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Με μια γκάμα από διαφορετικές εκδόσεις, ποια είναι η καλύτερη για εσένα; Όλα έχουν να κάνουν με τη χρήση που θα κάνεις με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

 • Για 64-bit υπολογιστές και laptops, χρησιμοποίησε το Ubuntu Bionic 64 που είναι βασισμένο στο BionicPup64. Αυτή η έκδοση είναι συμβατή με τα αποθετήρια (repositories) του Ubuntu.
 • Αν ενδιαφέρεσαι για μια σταθερή έκδοση, τότε το XenialPup, το οποίο είναι διαθέσιμο τόσο σε 64-bit όσο και σε 32-bit εκδόσεις, είναι η καλύτερη επιλογή.
 • Για παλαιότερα συστήματα, το TahrPup (64-bit και 32-bit) είναι συμβατό, γρήγορο και ιδανικό.
 • Για Raspberry Pi το Raspup είναι η προφανής επιλογή.
 • Για τους ειδικευμένους χρήστες που αναζητούν barebone διανομές και λειτουργικά συστήματα, το SlackoPuppy (64-bit και 32-bit) που βασίζεται στο Slackware είναι η καλύτερη επιλογή.

Όλες οι εκδόσεις του Puppy Linux βρίσκονται διαθέσιμες για κατέβασμα από την ιστοσελίδα.

Η φιλοσοφία του λειτουργικού συστήματος

Τι είναι το Puppy Linux; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Linux διανομές, το Puppy Linux εστιάζει σε μια διαφορετική δική του φιλοσοφία. Για αρχή, δεν είναι μια απλή διανομή, αλλά μια συλλογή από διανομές που μοιράζονται όλες μια κοινή φιλοσοφία: Να παρέχουν συνεχώς νέες δυνατότητες, επιλογές και χαρακτηριστικά, άσχετα με την διανομή που χρησιμοποιείς, ενώ παράλληλα χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές ενότητες:

 1. Οι επίσημες Puppy Linux διανομές προορίζονται για γενικό σκοπό και διατηρούνται από την ομάδα του Puppy Linux χρησιμοποιώντας μια δομή συστήματος που ονομάζεται Woof-CE.
 2. Διατίθενται επίσης διανομές “Woof-built” με Woof-CE, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες.
 3. Τα Puplets, εν τω μεταξύ, είναι ο τρίτος τύπος διανομής Puppy Linux, που συνήθως διατηρείται από την κοινότητα Puppy Linux. Μεταξύ αυτών είναι τα puplets που δεν είναι στα αγγλικά και τα puplets για ειδικούς σκοπούς.

Αν και το Puppy Linux δεν βασίζεται σε μια συγκεκριμένη διανομή, αυτό είναι καλό καθώς όλοι οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την κατάλληλη διανομή γι ‘αυτούς. Αν θέλεις η διανομή που χρησιμοποιείς να βασίζεται στο Ubuntu, στο Slackware ή ακόμα και να τρέχει σε Raspberry Pi, τότε το Puppy Linux σου δίνει όλες αυτές τις επιλογές σε ξεχωριστές εκδόσεις διανομών.

Κατέβασμα και εγκατάσταση

Μόλις κατεβάσεις το .ISO αρχείο με τη διανομή της επιλογής σου, θα χρειαστείς ένα USB φλασάκι με τουλάχιστον 4GB διαθέσιμης χωρητικότητας. Αν και το .ISO αρχείο θα είναι αρκετά μικρότερο, προτείνεται πάντοτε να έχουμε λίγο ελεύθερο χώρο σε αυτό.

Η διαδικασία της εγκατάστασης είναι παρόμοια όπως και με άλλες Linux διανομές, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν προγράμματα όπως το Rufus για τη δημιουργία bootable USB συσκευών και στη συνέχεια να δημιουργήσεις χειροκίνητα ένα partition στον σκληρό σου δίσκο ώστε να εγκαταστήσεις την διανομή. Την διαδικασία για την δημιουργία χειροκίνητου partition την έχω ξανά αναφέρει στο παρελθόν στο άρθρο με τίτλο “Εγκατάσταση του Manjaro Linux (οδηγός για αρχάριους)“.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα με την εγκατάσταση ή έχεις απορίες / προβληματισμούς, θα χαρώ να σου απαντήσω / βοηθήσω αφήνοντας το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Σύνοψη…

Το Puppy Linux είναι το ιδανικό λειτουργικό σύστημα για όσους αναζητούν για κάτι διαφορετικό που να παρέχει πολλαπλές διανομές οι οποίες όμως μοιράζονται την ίδια κοινή φιλοσοφία. Είναι επίσης ιδανικό για παλιά συστήματα με λίγη μνήμη RAM και χωρητικότητα που έχουν παλιούς επεξεργαστές και μητρικές πλακέτες. Για τους ειδικευμένους χρήστες, η Slackware έκδοση θα τους καλύψει πλήρως.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες Linux διανομές για αρχάριους

Εσύ ποια Linux διανομή χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση και γιατί; Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ το Puppy Linux; Και ναι, πως σου φάνηκε; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και την εμπειρία σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

1 σκέψη στο “Τι είναι το Puppy Linux; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις”

 1. Πρέπει να επισημάνουμε οτι ο κλασσικός τρόπος καψίματος του puppy με dd εντολές δε δουλεύει ενώ πολλές εκδόσεις θέλει να απενεργοποιήσουμε το secure boot του υπολογιστή.

  Απάντηση

Σχολιάστε