Επαναφορά των Windows 10: Οδηγός για αρχάριους

Επαναφορά των Windows 10: Οδηγός για αρχάριους

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα, είναι αργός ο υπολογιστής σου ή απλά θέλεις να κάνεις επαναφορά των Windows 10, σε αυτό τον οδηγό θα δούμε όλη την διαδικασία βήμα προς βήμα.

Όποιο λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιείς, είτε αυτό είναι τα Windows, είτε το macOS, είτε το Linux, είτε ακόμα και Android ή iOS για τις mobile και tablet συσκευές, μετά από χρόνια θα ξεκινήσει να χάνει τις επιδόσεις του. Αυτό συμβαίνει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων όλων των άχρηστων αρχείων που απομένουν στο σύστημα μας μετά την απεγκατάσταση εφαρμογών, τα logs και cache αρχεία που έχουν γεμίσει, το registry, οι εκατοντάδες αλλαγές και εντολές που έχουν δοθεί όσα χρόνια το χρησιμοποιούσες και πολλά-πολλά ακόμα.

Αν λοιπόν χρησιμοποιείς το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τότε προτείνεται μια φορά το χρόνο ή τουλάχιστον μια φορά τα δύο χρόνια να κάνεις μια επαναφορά των Windows 10. Έτσι, όλα τα αρχεία του λειτουργικού θα αντικαθίστανται με καινούργια, ενώ παράλληλα θα έχεις την δυνατότητα να κρατήσεις τα προσωπικά σου αρχεία άθικτα.

Επαναφορά των Windows 10

Η επαναφορά των Windows 10 είναι μια εύκολη διαδικασία την οποία μπορεί να ακολουθήσει ακόμα και ένας αρχάριος χρήστης.

Επαναφορά των Windows 10:

Άνοιξε τις Ρυθμίσεις των Windows 10

Άνοιξε το Μενού της Έναρξης και από εκεί κάνε κλικ στο εικονίδιο των Ρυθμίσεων με το γρανάζι.Επαναφορά των Windows 10 από τις Ρυθμίσεις (Windows 10 Format)

Πήγαινε στην καρτέλα “Ενημερώσεις & Ασφάλεια”

Επαναφορά των Windows 10 από τις Ρυθμίσεις (Windows 10 Format)

Πήγαινε στην καρτέλα “Αποκατάσταση” και “Γρήγορα αποτελέσματα”

Επαναφορά των Windows 10 από τις Ρυθμίσεις (Windows 10 Format)

Επέλεξε να κρατήσεις ή διαγράψεις τα αρχεία σου

Αν κάνεις κλικ στο “Διατήρηση των αρχείων μου” τότε θα διατηρηθούν οι φωτογραφίες, τα βίντεο, τα έγγραφα, τα PDFs και πάει λέγοντας. Όλα τα προγράμματα, οι drivers, οι εφαρμογές και οι αλλαγές θα διαγραφούν. Αν επιλέξεις την “Κατάργηση όλων” επιλογή, τότε θα είναι σαν να κάνεις format τον υπολογιστή, διαγράφοντας ό,τι υπάρχει.Επαναφορά των Windows 10 από τις Ρυθμίσεις (Windows 10 Format)

Περίμενε έως ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί

Η διαδικασία θα διαρκέσει ανάλογα με την σύνδεση που έχεις στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και με το πόσο γρήγορος είναι ο υπολογιστής ή το laptop σου.

Όπως μπορείς να δεις από τα παραπάνω βήματα, η επαναφορά των Windows 10 είναι πλέον μια διαδικασία εύκολη, γρήγορη και ιδανική για όσους θέλουν να επαναφέρουν το σύστημα τους χωρίς να το πάνε σε κάποιον τεχνικό για format.

Τι να κάνεις μετά την επαναφορά των Windows 10

Μόλις η επαναφορά των Windows 10 ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα χρειαστεί αρχικά να συμπληρώσεις οτιδήποτε σου εμφανίσει στην οθόνη, δίνοντας συγκεκριμένα δικαιώματα στην Microsoft για την παρακολούθηση και την αποστολή δεδομένων, κάνοντας σύνδεση στον λογαριασμό σου και άλλες επιλογές των Windows. Στη συνέχεια, όταν φτάσεις στο σημείο να βλέπεις ξανά την επιφάνεια εργασίας των Windows 10, θα παρατηρήσεις πως δεν υπάρχει τίποτα, καθώς όλα επαναφέρθηκαν.

Για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα και για να δεις τον υπολογιστή ή το laptop σου να τρέχουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Έλεγχος για ενημερώσεις

Μιας και επαναφέρθηκε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα, αυτό σημαίνει πως μαζί του αφαιρέθηκαν και όλοι οι εγκατεστημένοι drivers. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις -> Ενημέρωση & Ασφάλεια -> Έλεγχος για ενημερώσεις και σιγουρέψου πως τα Windows βρίσκονται στην πιο πρόσφατη έκδοση, ενώ δεν υπάρχουν απαραίτητοι drivers οι οποίοι δεν έχουν εγκατασταθεί.

2. Απεγκατάστησε τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές

Τα Windows 10 έρχονται με μια γκάμα προ-εγκατεστημένων εφαρμογών, εκ των οποίων τις περισσότερες δεν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσεις ποτέ. Άρα, για ποιο λόγο να υπάρχουν και να κρατάνε χώρο από τον δίσκο μας; Άλλες πάλι εφαρμογές, τείνουν να τρέχουν στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερους πόρους από το σύστημα μας, όπως μνήμη RAM και ισχύ από τον επεξεργαστή. Χρησιμοποίησε το IObit’s Uninstaller για να απεγκαταστήσεις όλες τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, καθαρίζοντας παράλληλα όλα τα περιττά αρχεία που απομένουν από αυτές.

3. Εγκατέστησε τα αγαπημένα σου προγράμματα με λίγα κλικ

Είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο να επισκέπτεσαι ένα σωρό διαφορετικές ιστοσελίδες ώστε να κατεβάσεις όλα τα προγράμματα που είχες προηγούμενος εγκατεστημένα. Για να γλιτώσεις χρόνο, χρησιμοποίησε δωρεάν εργαλεία όπως το Patch My PC, το Ninite ή το Microsoft Store (έρχεται προ-εγκατεστημένο με τα Windows 10) για να εγκαθιστάς πολλαπλά προγράμματα και εφαρμογές με λίγα κλικ.

4. Εγκατέστησε ένα Anti-Virus

Αν θέλεις να αυξήσεις την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα σου, μπορείς είτε να εγκαταστήσεις το BitDiffender, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αξιόπιστα antivirus που υπάρχουν αυτή την στιγμή, είτε να διαβάσεις το άρθρο με τα καλύτερα δωρεάν Antivirus προγράμματα για Windows και Mac.

5. Διάβασε τους οδηγούς μας

Βελτίωσε την εμπειρία σου στα Windows ακολουθώντας τους οδηγούς που έχουν γραφτεί στο Inkstory:


Εσύ έκανες επαναφορά των Windows 10; Και αν ναι, πως θα βαθμολογούσες την διαδικασία από το 1 έως το 10 (πολύ δύσκολη το 1 πανεύκολη το 10). Αν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα ή έχεις απορίες, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και θα χαρώ να σε βοηθήσω.

Featured Image Credits: Vinayak Sharma στο Unsplash

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε