Πως γίνεται η ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 11

Πως γίνεται η ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 11

Όπως και σε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, έτσι και τώρα η ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 11 γίνεται με παρόμοιο τρόπο και μέσα από το Microsoft Store. Αν δεν γνωρίζεις πως να κρατάς τις εφαρμογές των Windows ενημερωμένες, ή γιατί είναι τόσο σημαντικό, τότε αυτός ο οδηγός θα σου λύσει κάθε απορία.

Το να κρατάς ενημερωμένες όλες τις εφαρμογές στα Windows 11 σημαίνει πως παράλληλα λαμβάνεις και όλα τα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται με αυτές. Ωστόσο, το πιο σημαντικό κομμάτι των ενημερώσεων είναι φυσικά η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα, όπου κάποια ενημέρωση μπορεί να καλύπτει ένα μεγάλο κενό ασφάλειας. Σε άλλες περιπτώσεις, διορθώνονται bugs (προβλήματα) και βελτιστοποιούνται οι εφαρμογές για νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.

Σε κάθε έκδοση των Windows έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες εφαρμογών: Αυτές που έχουμε εγκαταστήσει – ή ήρθαν προ-εγκατεστημένες – από το Microsoft Store και τα προγράμματα που κατεβάσαμε από τρίτους. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πως μπορείς να ενημερώσεις και τις εφαρμογές του Store αλλά και τα προγράμματα που έχεις κατεβάσει.

Σημείωση: Μιας και τα Windows 11 βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση, πιθανότητα να δεις ορισμένα αλλαγμένα πράγματα μετά από καιρό. Αν και κρατάω το άρθρο ενημερωμένο με νέες οδηγίες και φωτογραφίες, κάποια βήματα ίσως είναι ελάχιστα αλλαγμένα.

Διάβασε επίσης: Δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές για Windows, Mac, Linux, Android και iOS

Ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 11

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κρατάς τις εφαρμογές σου ενημερωμένες: Μέσω του Microsoft Store (αυτόματα ή χειροκίνητα) και μέσω κάθε προγράμματος.

Χειροκίνητη ενημέρωση εφαρμογών

Άνοιξε το Microsoft Store από την γραμμή εργασιών.

Κάνε κλικ στην Βιβλιοθήκη από την επιλογή τέρμα κάτω αριστερά.

Ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 11

Κάνε κλικ στην επιλογή Λήψη Ενημερώσεων.

Ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 11

Περίμενε έως ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί.

Αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, τότε εμφανιστούν αυτόματα από κάτω και το Microsoft Store θα τις κατεβάσει και τις εγκαταστήσει αυτόματα.

Αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών

Αν θέλεις να ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές που έχεις στα Windows 11, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις μια επιλογή από το Microsoft Store.

  1. Άνοιξε το Microsoft Store από τη γραμμή εργασιών.
  2. Κάνε κλικ στο εικονίδιο με την φωτογραφία του Microsoft λογαριασμού σου και πάτα στο Ρυθμίσεις εφαρμογών.
  3. Ενεργοποίησε την επιλογή “Ενημερώσεις εφαρμογών“.

Αν κάποια από τις εφαρμογές εμφανίσει κάποιο πρόβλημα και δεν μπορείς να την ενημερώσεις στην πιο πρόσφατη έκδοση, τότε απλά απεγκατέστησε την και ξανά εγκατέστησε την.

Ενημέρωση τρίτων προγραμμάτων στα Windows 11

Αν και προστίθενται ολοένα και περισσότερες εφαρμογές στο Microsoft Store, τα προγράμματα που έχεις κατεβάσει από το πρόγραμμα περιήγησης (web browser) είναι εντελώς διαφορετικά και δεν ενημερώνονται από το Store. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, μπορείς να τα ενημερώσεις και αυτά με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Τα περισσότερα προγράμματα παρέχουν μια από τις παρακάτω επιλογές στο μενού τους:

  • Help ή About αν είναι στα αγγλικά.
  • Βοήθεια ή Σχετικά αν είναι στα ελληνικά.

Από το μενού του προγράμματος, κάνε κλικ σε μια από αυτές τις επιλογές και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να ελέγξει αυτόματα για νέες ενημερώσεις. Αν υπάρχει νέα ενημέρωση, είτε θα ξεκινήσει να την κατεβάζει και να την εγκαθιστά αυτόματα, είτε θα χρειαστεί να επιλέξεις αν θέλεις να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση.

Ένας άλλος τρόπος είναι να μπεις στην ιστοσελίδα από την οποία κατέβασες το πρόγραμμα, να ελέγξεις αν υπάρχει πιο πρόσφατη έκδοση, να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις. Όταν ένα πρόγραμμα είναι εγκατεστημένο στα Windows και κατεβάζεις μια νεότερη έκδοση του, θα αντικαταστήσει μόνο τα αρχεία της έκδοσης και δεν θα πειράξει τις ρυθμίσεις που έκανες.

Τέλος, ένας ακόμη τρόπος για να κρατάς όλα τα προγράμματα και τις εφαρμογές σου ενημερωμένες είναι με διάφορα software updater εργαλεία όπως το Patch My PC.

Γιατί οι Ενημερώσεις των Windows είναι διαφορετικές;

Έλεγχος για νέες ενημερώσεις στα Windows 11

Εκτός από το Microsoft Store, όπου μπορείς να ενημερώνεις τις εγκατεστημένες εφαρμογές σου, έχεις επίσης την δυνατότητα να ελέγξεις για νέες ενημερώσεις στα Windows. Αλλά ποια είναι οι διαφορά των ενημερώσεων στο Microsoft Store και στα Windows;

Από τις Ενημερώσεις των Windows, οι οποίες βρίσκονται μέσα στην εφαρμογή των Ρυθμίσεων, έχεις την δυνατότητα να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως θα λάβεις τη νέα έκδοση των Windows με ό,τι αλλαγές και βελτιώσεις περιλαμβάνει. Παρόλα αυτά, οι Ενημερώσεις των Windows δεν ελέγχουν για νέες ενημερώσεις των εφαρμογών ή των προγραμμάτων που έχεις, αλλά παρά μόνο για το λειτουργικό σύστημα.

Πως να κρατάς ενημερωμένα τα Windows 11:

  1. Άνοιξε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
  2. Κάνε κλικ στην επιλογή Windows Update.
  3. Κάνε κλικ στην επιλογή Έλεγχος για ενημερώσεις.
  4. Περίμενε έως ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί.

Το να κρατάς το λειτουργικό σου σύστημα ενημερωμένο είναι αρκετά πιο σημαντικό απ’ ότι με συμβαίνει με τις εφαρμογές. Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να έχει πάντοτε εγκατεστημένη την πιο πρόσφατη έκδοση για να αποφύγεις τυχόν κενά ασφάλειας που μπορεί να περιλαμβάνει μια παλαιότερη έκδοση. Από την ίδια σελίδα θα λαμβάνεις επίσης και αναβαθμίσεις σε άλλες εκδόσεις, όπως να αναβαθμίσεις από τα Windows 10 στα Windows 11.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Πως κάνω ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 11;

Για να ενημερώνεις όλες τις εφαρμογές, χρησιμοποίησε το Microsoft Store στα Windows 11, είτε πάνε στις Ρυθμίσεις -> Ενημερώσεις -> Έλεγχος ενημερώσεων.

Πως κάνω ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 10;

Για να ενημερώνεις όλες τις εφαρμογές, χρησιμοποίησε το Microsoft Store στα Windows 10, είτε πάνε στις Ρυθμίσεις -> Ενημερώσεις -> Έλεγχος ενημερώσεων.

Πως κάνω ενημέρωση εφαρμογών στα Windows 8;

Για να ενημερώνεις όλες τις εφαρμογές, χρησιμοποίησε το Microsoft Store στα Windows 8, είτε πάνε στις Ρυθμίσεις -> Ενημερώσεις -> Έλεγχος ενημερώσεων.

Πρόβλημα με τις ενημερώσεις στα Windows 10

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα και δεν μπορείς να εγκαταστήσεις τις νέες ενημερώσεις, τότε διάβασε τον οδηγό για την επίλυση προβλημάτων με τις ενημερώσεις στα Windows 10.

Featured Image Credits: Windows στο Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε