Krita - 5 εναλλακτικές του Photoshop για επεξεργασία φωτογραφιών

5 εναλλακτικές του Photoshop για επεξεργασία φωτογραφιών

Όταν έχουμε να κάνουμε με την επεξεργασία φωτογραφιών, το Adobe Photoshop και το Lightroom δύσκολα το πλησιάζουν άλλες εφαρμογές και προγράμματα. Ή τουλάχιστον, αυτό συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον, με ολοένα και περισσότερες εναλλακτικές του Photoshop να βρίσκονται διαθέσιμες, είναι πιο εύκολο να επεξεργαστεί κάποιος τις φωτογραφίες του χωρίς να δίνει μια περιουσία για να χρησιμοποιεί το λογισμικό.

Τόσο το Photoshop όσο και το Lightroom είναι απαραίτητα για κάθε επαγγελματία φωτογράφο που θέλει να έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις δυνατότητες για να φέρνει τις φωτογραφίες ακριβώς στο σημείο που της θέλει. Παρόλα αυτά, αν δεν έχεις σκοπό να πληρώνεις τη μηνιαία συνδρομή που απαιτεί η Adobe για τα δύο προγράμματα, υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές του Photoshop και του Lightroom που έρχονται ιδιαίτερα κοντά στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που παρέχουν.

Αν έχεις ξανά χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το Photoshop, τότε τα παρακάτω προγράμματα δεν θα σου φανούν ιδιαίτερα δύσκολα στη χρήση. Άλλα πάλι στοχεύουν τόσο σε ειδικευμένους όσο και σε πιο αρχάριους χρήστες που μόλις ξεκίνησαν να ασχολούνται με την επεξεργασία φωτογραφιών. Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα δεν είναι απλά να διαβάσεις για το τι παρέχει το καθένα από αυτά, αλλά και να τα χρησιμοποιήσεις ώστε να τα δεις πως ανταποδίδουν στη πράξη.

Βρες ακόμα περισσότερα προγράμματα και εφαρμογές:

1. RawTherapee

Η καλύτερη εναλλακτική του Adobe Lightroom για επεξεργασία φωτογραφιών.

RawTherapee
Image Credits: RawTherapee

Το RawTherapee είναι ένα πανίσχυρο σύστημα επεξεργασίας RAW αρχείων το οποίο εστιάζει σε ειδικευμένους χρήστες που αναζητούν ένα πρόγραμμα για επεξεργασία φωτογραφιών που παρέχει κάθε εργαλείο και δυνατότητα. Το πρόγραμμα έρχεται επίσης με μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων και παρέχει ένα forum μέσα από το οποίο θα μπορείς να συζητάς με άλλα μέλη ή να ζητάς βοήθεια για διάφορα θέματα.

Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το RawTherapee για ειδικευμένη επεξεργασία χρωμάτων, για αυτόματο ghost masking, για να δουλεύουν με πολλαπλά frame σε RAW αρχεία, για να αφαιρούν το σκούρου καρέ, για να διορθώνουν τα επίπεδα πεδία και να επεξεργάζονται τα ζεστά εικονοστοιχεία. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης μια τεράστια γκάμα από επιλογές και δυνατότητες που θα καλύψουν τους περισσότερους επαγγελματίες φωτογράφους.

Το RawTherapee είναι ανοιχτού κώδικα και παρέχεται δωρεάν για Windows, macOS και Linux.

2. Darktable

Μια ακόμα εξαιρετική εναλλακτική του Adobe Lightroom για φωτογράφους με τεράστιο υλικό.

Darktable
Image Credits: Darktable

Η εσωτερική αρχιτεκτονική του Darktable επιτρέπει στους χρήστες να προσθέσουν με ευκολία modules για κάθε επεξεργασία εικόνας, ξεκινώντας με απλά εργαλεία για να κόβεις, να αλλάζεις την φωτεινότητα και να αφαιρείς συγκεκριμένα μέρη από τις φωτογραφίες σου, και φτάνοντας σε πιο ειδικευμένα επίπεδα, όπως η προσομοίωση της ανθρώπινης νυχτερινής όρασης. Το πρόγραμμα είναι επίσης ιδανικό για φωτογράφους που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες και θέλουν να τις διατηρούν οργανωμένες σε φακέλους ώστε να μπορούν να τις επιλέγουν και να τις επεξεργάζονται με ευκολία.

Το περιβάλλον χρήσης του προγράμματος έχει κατασκευαστεί ώστε να λειτουργεί με τη χρήση προσωρινής μνήμης, που σημαίνει πως όλα τα μεταδεδομένα των φωτογραφιών και τα mipmaps παραμένουν αποθηκευμένα στη βάση δεδομένο. Έτσι, καμία φωτογραφία δεν αλλάζει οριστικά πριν την εξαγωγή της από το πρόγραμμα. Το Darktable είναι επίσης ιδιαίτερα παλιό, που σημαίνει πως θα έχεις στη διάθεση σου ένα σταθερό και γρήγορο πρόγραμμα το οποίο είναι ιδανικό για επεξεργασία φωτογραφιών σε κάθε μορφή.

Το Darktable είναι ανοιχτού κώδικα και παρέχεται δωρεάν για Windows, macOS και Linux.

3. Fotor

Μια απ’ τις καλύτερες εναλλακτικές του Photoshop για όσους αναζητούν τα βασικά, αλλά μέσα από ένα εύκολο περιβάλλον χρήσης ιδανικό για αρχάριους.

Fotor
Image Credits: Fotor

Σε αντίθεση με το Adobe Photoshop και όλες τις εναλλακτικές του, το Fotor είναι ένα online εργαλείο για επεξεργασία φωτογραφιών, που σημαίνει πως μπορείς να το τρέξεις απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησης (web browser) που χρησιμοποιείς. Αυτό είναι σημαντικό καθώς τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών συνήθως περιλαμβάνουν εκατοντάδες επιλογές και δυνατότητες, με αποτέλεσμα να απαιτούν και περισσότερους πόρους από το σύστημα ώστε να τρέχουν σταθερά.

Το Fotor εστιάζει στο να παρέχει ορισμένες από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες δυνατότητες του Photoshop, όπως την αφαίρεση του background, την αλλαγή των διαστάσεων και το κόψιμο των φωτογραφιών, τον καθαρισμό προσώπου σε πορτρέτα, την προσθήκη διαφόρων εφέ και φίλτρων για καλύτερα και πιο ζωντανά χρώματα, μέχρι και την αυτοματοποιημένη ενίσχυση των χρωμάτων μιας εικόνας. Το πρόγραμμα έρχεται επίσης σε δύο εκδόσεις, μια που μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις στα Windows ή το macOS, και μια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησης σου. Τέλος, παρέχεται επίσης και μια mobile εφαρμογή για Android και iOS συσκευές.

Η βασική έκδοση του Fotor παρέχεται εντελώς δωρεάν, ενώ θα βρεις και δύο Pro εκδόσεις οι οποίες θα σου παρέχουν έξτρα δυνατότητες, έτοιμα templates, premium εφέ και πολλά ακόμα.

4. Krita

Μια εξαιρετική εναλλακτική του Adobe Illustrator για δημιουργείς και να σχεδιάζεις από την αρχή έως το τέλος τα δικά σου illustrations.

Krita

Το Krita είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του Adobe Illustrator, για όσους ενδιαφέρονται να ζωγραφίζουν και να δημιουργούν μοναδικά illustrations.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω εναλλακτικές του Photoshop και του Lightroom, το Krita εστιάζει στο να παρέχει μια εναλλακτική για το Illustrator. Για την ακρίβεια, είναι ένα σύγχρονο και ειδικευμένο δωρεάν painting studio για καλλιτέχνες που λατρεύουν να δημιουργούν σχέδια απ’ την αρχή έως το τέλος. Το πρόγραμμα χρησιμοποιείται συνήθως από comic book καλλιτέχνες, illustrators, concept artists, matte και taxture ζωγράφους και εκατομμύρια άλλους χρήστες.

Το όνομα “Krita” πηγάζει από την Σουηδία και σημαίνει «ζωγραφίζω» ή «κιμωλία» και πάρθηκε μετά τα ονόματα “KImageShop” και “Krayon”, τα οποία έφερναν διάφορα προβλήματα. Το πρόγραμμα επιτρέπει σε ειδικευμένους χρήστες να χρησιμοποιούν colorspaces εκτός από RGB, όπως το CMYK, υποστηρίζει πλήρως το HDR painting και παρέχει βοηθούς στη ζωγραφική οι οποίοι θα κάνουν τις ζωγραφιές σου πιο εύκολες και όμορφες από ποτέ άλλοτε.

Το Krita παρέχεται εντελώς δωρεάν αν το κατεβάσεις από την επίσημη ιστοσελίδα, ενώ αν το αποκτήσεις μέσω του Microsoft Store, του Steam ή του Epic Store, θα πληρώσεις ένα μικρό ποσό το οποίο θα βοηθήσει στη μελλοντική ανάπτυξη του προγράμματος.

5. GIMP

Για εκατομμύρια χρήστες το GIMP είναι η καλύτερη εναλλακτική του Adobe Photoshop.

GIMP

Κυρίως γνωστό στην κοινότητα του Linux, το GIMP (GNU Image Manipulation Program) είναι [ανοιχτού-κώδικα] μια απ’ τις γνωστότερες εναλλακτικές του Photoshop για επεξεργασία φωτογραφιών. Σύμφωνα με τους προγραμματιστές του, “Αν είσαι graphic designer, φωτογράφος, illustrator ή επιστήμονας, το GIMP σου παρέχει εκλεπτυσμένα εργαλεία για να κάνεις την δουλειά σου.

Το GIMP είναι ένα από αυτά τα εργαλεία το οποίο δεν έχει τέλος στις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που παρέχει στους χρήστες του. Είτε θέλεις να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή, είτε ακόμα και να κάνεις από μικρές έως και ειδικευμένες αλλαγές και βελτιώσεις στις φωτογραφίες σου, το πρόγραμμα θα σου παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Ακόμα, μπορείς να επεκτείνεις τις δυνατότητες του εγκαθιστώντας πρόσθετα τρίτων.

Το πρόγραμμα παρέχεται εντελώς δωρεάν για Windows, macOS και Linux.


Εσύ ποιο πρόγραμμα θεωρείς πως είναι ο καλύτερος αντικαταστάτης του Adobe Photoshop; Μήπως γνωρίζεις περισσότερες εναλλακτικές του Photoshop που δεν έχω προσθέσει στην παραπάνω λίστα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε