Δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως το Manjaro είναι μια από τις καλύτερες και δημοφιλέστερες Linux διανομές αυτή την στιγμή. Βασίζεται πάνω στο Arch και έρχεται με τα πιο βασικά γραφικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων του Gnome, XFCE, KDE και Architect.
Αν έχεις βαρεθεί να χρησιμοποιείς διανομές που βασίζονται στο Ubuntu ή το Debian, δεν είσαι ευχαριστημένος με τον σχεδιασμό του Elementary OS, το Fedora άρχισε να γίνεται ρουτίνα και το Arch Linux έχει πολύπλοκη εγκατάσταση, τότε θα λατρέψεις το Manjaro. Από όλες τις διανομές που έχω χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια – και πίστεψε με είναι αρκετές – το Manjaro ήταν η μοναδική που κράτησα και τον τελευταίο χρόνο το χρησιμοποιώ ως main λειτουργικό μου.
Έψαχνα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μια διανομή που να είναι γρήγορη, να είναι σταθερή, χωρίς όμως να λαμβάνω ενημερώσεις σπανίως, έχοντας πάντα τις τελευταίες εκδόσεις όλων των προγραμμάτων και εφαρμογών, αλλά και να μην βασίζεται στο Ubuntu ή το Debian, και μπορώ αρκετά άφοβα πλέον να πω πως το Manjaro ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα.
Τι είναι το Manjaro Linux;
Με απλά λόγια: Το Manjaro είναι μια επαγγελματική Linux διανομή που βασίζεται στο Arch Linux και είναι ένα ιδανικό λειτουργικό σύστημα για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν τα Windows ή το MacOS. Η διανομή παρέχει πολλαπλά γραφικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων και του Gnome, XFCE, KDE και Architect, και έχει μια τεράστια επίσημη κοινότητα με χιλιάδες ανθρώπους.
Η ομάδα πίσω από το Manjaro συνεργάζεται επίσης με κατασκευαστικές εταιρείες που δημιουργούν hardware έτσι ώστε να λειτουργούν όλα άψογα. Η διανομή υποστηρίζει επίσης την 32bit και 64bit αρχιτεκτονική, έτσι ώστε ακόμα και αν έχεις έναν παλιό υπολογιστή ή laptop με λιγότερα από 3GB μνήμης RAM, να μπορείς και πάλι να επωφεληθείς από τις δυνατότητες του λειτουργικού.
Έρχεται επίσης και με το καλύτερο Software Center που υπάρχει, καθώς σου επιτρέπει με ένα κλικ να ενεργοποιήσεις την υποστήριξη AUR και Snap Apps εφαρμογών και προγραμμάτων. Πολλά από τα προγράμματα που σε άλλες διανομές πρέπει να τα κατεβάσεις χειροκίνητα ή να τα εγκαταστήσεις μέσω εντολών στο terminal, στο Manjaro Linux βρίσκονται απευθείας μέσα στο Software Center.
Τέλος, η εγκατάσταση Windows εφαρμογών είναι φυσικά και εδώ εφικτή, καθώς με προγράμματα όπως το Wine, το PlayonLinux ή το Proton και το Steam, θα έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο ποσοστό Windows προγραμμάτων, καθώς επίσης και να παίξεις μερικούς από τους μεγαλύτερους τίτλους παιχνιδιών στο Steam.
Εγκατάσταση του Manjaro Linux – Οδηγός για αρχάριους
Η εγκατάσταση της διανομής με δυσκόλεψε την πρώτη φορά, αλλά αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στο να περάσω σωστά την διανομή σε ένα USB φλασάκι και να το κάνω bootable. Ευτυχώς βρήκα την λύση, οπότε δώσε έμφαση στις οδηγίες του άρθρου, εναλλακτικά δεν θα μπορέσεις ούτε να το εκκινήσεις από το USB.
1. Κατέβασμα του ISO αρχείου και δημιουργία bootable USB
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις το λειτουργικό σύστημα από την επίσημη ιστοσελίδα του Manjaro. Μόλις κατεβάσεις την πιο πρόσφατη διαθέσιμη έκδοση, στη συνέχεια θα χρειαστεί να κατεβάσεις και το Rufus, αλλά αντί να κατεβάσεις την πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος, θα χρειαστεί να κατεβάσεις την έκδοση 3.5 καθώς μόνο αυτή λειτουργεί σωστά προς το παρόν.
Μόλις κατέβουν και δύο, σύνδεσε το USB φλασάκι σου στον υπολογιστή ή το laptop και άνοιξε το Rufus. Με το που το ανοίξεις, κάνε κλικ στο κουμπί “Επιλέξτε” και πάνε στο φάκελο που κατέβασες το Manjaro Linux και επέλεξε το. Σιγουρέψου επίσης πως έχεις επιλέξει να εγκατασταθεί στο σωστό USB φλασάκι.
Μόλις είσαι έτοιμος, κάνε κλικ στην επιλογή “Εκκίνηση“.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, θα σου εμφανιστεί το παρακάτω παραθυράκι, δίνοντας σου δύο επιλογές:
- Εγγραφή ως Είδωλο ISO (Προτεινόμενο)
- Εγγραφή ως Είδωλο DD
Επέλεξε την δεύτερη επιλογή “Εγγραφή ως Είδωλο DD” καθώς με την πρώτη δεν θα λειτουργήσει το Live USB. Στο επόμενο παραθυράκι που θα εμφανιστεί, πάτα απλά στο “ΝΑΙ” και περίμενε έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Μόλις σου εμφανίσει το μήνυμα “Έτοιμο για χρήση” σημαίνει πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.
2. Εγκατάσταση του Manjaro Linux
Σύνδεσε το USB φλασάκι που μόλις δημιούργησες στον υπολογιστή ή το laptop (εφόσον το αφαίρεσες) και κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σου μπαίνοντας στα BIOS και ρυθμίζοντας να bootάρει το σύστημα από το φλασάκι και όχι από τον σκληρό δίσκο. Αν δεν γνωρίζεις πως να το κάνεις αυτό, μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.
1. Επέλεξε την γλώσσα του λειτουργικού και κάνε κλικ στο “Επόμενο“.
2. Επέλεξε περιοχή και ζώνη (συνήθως το προσαρμόζει αυτόματα βάση της IP σου) και κάνε κλικ στο “Επόμενο“.
3. Επέλεξε την γλώσσα του πληκτρολογίου, επιλέγοντας τα Αγγλικά και όχι τα Ελληνικά (θα τα περάσεις μετά) και πάτα κλικ στο “Επόμενο“.
4. Επέλεξε το “Εγκατάσταση σε επαλληλία“.
5. Επέλεξε πόση χωρητικότητα θέλεις να δώσεις για το Manjaro Linux και πόσο να αφήσεις για τα Windows. Καλό είναι να δώσεις τουλάχιστον 20-30GB για να έχεις αρκετό χώρο να εγκαταστήσεις τις εφαρμογές σου και μερικά αρχεία. Όσο περισσότερο χώρο έχει, τόσο το καλύτερο. Μόλις επιλέξεις, κάνε κλικ στο “Επόμενο“.
6. Συμπλήρωσε τα απαραίτητα πεδία βάζοντας και έναν κωδικό πρόσβασης με τον οποίο θα συνδέεσαι κάθε φορά στο λειτουργικό και θα εκτελείς εντολές. Μόλις τα συμπληρώσεις κάνε κλικ στο “Επόμενο“.
7. Επέλεξε αν θέλεις να εγκαταστηθούν και τα LibreOffice ή τα FreeOffice για να μπορείς να έχεις μια σουίτα προγραμμάτων όπως τα Microsoft Office για τα Windows.
8. Σιγουρέψου πως όλα είναι σωστά και έχεις δώσει τον απαραίτητο χώρο στο Manjaro για να λειτουργεί σωστά, κάνε κλικ στο “Εγκατάσταση“.
9. Κάνε κλικ στο “Εγκατάσταση τώρα“.
10. Αν όλα πάνε καλά, θα δεις την παρακάτω εικόνα.
Κάνε επανεκκίνηση και θα σου εμφανίσει την επιλογή για το λειτουργικό σύστημα το οποίο θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Στην περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα και μετά την εγκατάσταση ανοίγουν μόνο τα Windows και όχι το Manjaro Linux, ή και το αντίθετο, μπορείς να το φτιάξεις ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες.
Εσύ έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ το Manjaro Linux; Και αν ναι, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου για την Linux διανομή; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.
2 Σχόλια
Ευχαριστουμε για τον οδηγω.
Έχω μια ερωτηση οσον αφορα την εγκατασταση σε επαλληλια.
Ειναι ασφαλες να το κάνουμε έτσι?
Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα αν κανω manually partitioning δλδ πρώτα απ το Disk Management των Windows να δημιουργησω χώρο και μετα να επιλεξω στην εγκατασταση manual partition?
Καλημέρα Γιώργο, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, με τη διαφορά πως αν κάνεις χειροκίνητα το partitioning απλά θα σου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω και θα χρειαστεί φυσικά να ορίσεις κατά την εγκατάσταση το boot μέρισμα, το swap (εφόσον δεν έχεις SSD) και το partition της εγκατάστασης.