Εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία για Android και iOS

8 Εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία για Android και iOS

Οι εφαρμογές για τρέξιμο ή ποδηλασία είναι ιδανικές για όσους ενδιαφέρονται να βλέπουν τα χιλιόμετρα που τρέχουν ή έκαναν ποδηλασία, πόση ώρα διήρκησε η άσκηση, ποια σημεία διέσχισαν, καθώς επίσης και για περισσότερες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι και πιο δραστήριοι.

Η τεχνολογία βρίσκεται πλέον παντού, και είτε είσαι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας, μια καλή fitness εφαρμογή μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά ώστε να επιτύχεις όλες τις δυνατότητες σου. Είτε έχεις Android είτε iOS συσκευή, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ώστε να κρατάς σημειώσεις για τη πρόοδο που κάνεις. Αυτές οι εφαρμογές θα σε βοηθήσουν επίσης να ανακαλύψεις νέες διαδρομές, που είναι ιδανικές είτε για τζόκινγκ, είτε ακόμα και για ποδηλάτες.

Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές λειτουργούν και ως κοινωνικά δίκτυα, παρέχοντας κοινότητες από χιλιάδες ανθρώπους που λατρεύουν το τρέξιμο και τη ποδηλασία. Τα μέλη σε αυτές τις εφαρμογές δημοσιεύουν κάθε άσκηση τους και αναλυτικές οδηγίες για να ακολουθήσεις την ίδια διαδρομή. Μπορείς επίσης να σχολιάζεις τις δημοσιεύσεις άλλων χρηστών ή να σχολιάζουν στις ασκήσεις που δημοσιεύεις, καθώς επίσης και να πατάς like (μου αρέσει) στις ασκήσεις άλλων χρηστών.

Σημείωση: Το κόστος για τις premium εκδόσεις της κάθε εφαρμογής μπορεί να αλλάξουν από τη μέρα που τα πρόσθεσα στο άρθρο. Αν και θα προσπαθήσω να τις διατηρώ σωστές, ίσως να δεις διαφορετικές τιμές όταν χρησιμοποιήσεις μια οποιαδήποτε εφαρμογή.

1. Strava

Strava
Image Credits: Strava

Απ’ όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία που υπάρχουν, δεν υπάρχει καμία που προτείνω περισσότερο απ’ το Strava. Η συγκεκριμένη εφαρμογή άλλωστε είναι αυτή που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση, και λειτουργεί άψογα ακόμα και πάνω σε βουνά και περιοχές που δεν έχουν καταγραφεί από καμία άλλη εφαρμογή του είδους. Παράλληλα, όχι μόνο είναι ιδανική για τρέξιμο, αλλά απευθύνεται και σε ποδηλάτες.

Ίσως το καλύτερο με το Strava είναι πως πατάς το “Start”, βάζεις το κινητό στη τσέπη και το ξεχνάς έως ότου ολοκληρώσεις την άσκηση σου. Μέσα από την εφαρμογή θα μπορείς να παρακολουθείς πόσα χιλιόμετρα διέσχισες, πόση ώρα σου πήρε όλη η άσκηση και ποια ήταν η μεγαλύτερη ταχύτητα που ανέπτυξες. Παράλληλα, μπορείς να δεις όλη τη διαδρομή της άσκησης σου μέσα από τον χάρτη που παρέχει, ή και να βρεις νέα μονοπάτια ή περιοχές για να ασκείσαι βάση άλλων χρηστών.

Και μιας και αναφέρθηκα σε άλλους χρήστες, το Strava λειτουργεί επίσης και ως κοινωνικό δίκτυο, πράγμα που σημαίνει πως μπορείς να ακολουθείς άλλους ανθρώπους και να μοιράζεσαι μαζί τους κάθε σου άσκηση.

Κόστος: Δωρεάν / Premium 59.99€ ετησίως (5,00€ μηνιαίως).
Κατέβασε το: Strava για iOS ή το Strava για Android.

2. MapMyRun

8 Εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία για Android και iOS
Image Credits: MapMyRun

Για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, το MapMyRun θεωρείται ως μια απ’ τις καλύτερες εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία, αν όχι η καλύτερη. Εκτός απ’ το γεγονός πως η συγκεκριμένη εφαρμογή σου παρέχει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς για κάθε άσκηση, μπορεί επίσης να σου προτείνει συγκεκριμένες τοποθεσίες τις οποίες έχουν ακολουθήσει και άλλοι αθλητές. Αν για παράδειγμα θέλεις να ασκηθείς παραπάνω, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή για να βρεις νέες διαδρομές βάση άλλων ανθρώπων.

Η εφαρμογή είναι επίσης πολύ εύκολη στη χρήση, αλλά ίσως το μοναδικό μειονέκτημα της να είναι οι διαφημίσεις που προβάλλει. Το MapMyRun έχει συνεργαστεί επίσης με την εφαρμογή MyFitnessPal ώστε να σε βοηθήσει να παρακολουθείς τα διατροφικά σου στοιχεία κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ή της ποδηλασίας.

Αν και η δωρεάν έκδοση θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, αν θέλεις να δεις ακόμα πιο λεπτομερείς διαδρομές, να αποκτήσεις πρόσβαση στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και να μοιράζεσαι τα πάντα με τους φίλους ή την οικογένεια σου, τότε θα χρειαστεί να αποκτήσεις την Pro έκδοση.

Κόστος: Δωρεάν / 5.99$ μηνιαίως / 29.99$ ετησίως (2.50$ μηνιαίως).
Κατέβασε το: MapMyRun για iOS ή το MapMyRun για Android.

3. Nike Run Club – Running Coach

Nike Run Club - Running Coach
Image Credits: Nike

Η εφαρμογή της Nike είναι μια απ’ τις δημοφιλέστερες του είδους, και για όλους τους καλούς λόγους. Παρόλα αυτά, απευθύνεται σε όσους τρέχουν και όχι σε ποδηλάτες. Η εφαρμογή διατηρεί ένα αρχείο με τις διαδρομές που έχεις διανύσει, παρέχει εύκολες τοποθεσίες για να τρέξεις, συγχρονίζεται με τη μουσική σου και μπορεί επίσης να μοιραστεί τις λίστες που ακούς καθώς τρέχεις με άλλους χρήστες της εφαρμογής χρησιμοποιώντας το Spotify ή το Apple Music.

Όπως και το Strava, έτσι και το Nike+ Run Club λειτουργεί και ως κοινωνικό δίκτυο, δίνοντας σου την δυνατότητα να ενημερώσεις τους φίλους σου σε ποιες τοποθεσίες και πόσα χιλιόμετρα έτρεξες, ενώ σου δίνει πρόσβαση παράλληλη σε μια τεράστια κοινότητα από χρήστες που τρέχουν επίσης και μοιράζονται διαφορετικές τοποθεσίες μεταξύ τους.

Κόστος: Δωρεάν.
Κατέβασε το: Κατέβασε το Nike Run Club για iOS ή το Nike Run Club για Android.

4. RockMyRun – The Running Music App

RockMyRun - The Running Music App
Image Credits: RockMyRun

Το RockMyRun έχει αγαπηθεί για έναν πολύ συγκεκριμένο και κύριο λόγο: Η εφαρμογή περιλαμβάνει μια πληθώρα από playlists οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από επαγγελματίες DJs αποκλειστικά για όσους τρέχουν ή κάνουν ποδηλασία. Τα κομμάτια έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζονται αυτόματα ανάλογα με τους παλμούς σου ανά λεπτό (BPM) έτσι ώστε να ταιριάζουν με τον ρυθμό σου.

Η εφαρμογή διαθέτει φυσικά και ενσωματωμένο GPS και έτοιμες διαδρομές, αλλά μην περιμένεις τρελές λειτουργίες και χαρακτηριστικά όπως θα βρεις σε άλλες εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία. Ίσως θα ήταν καλύτερη ιδέα αν το RockMyRun μας επέτρεπε να συνδέσουμε τις playlists του με άλλες εφαρμογές όπως το Strava.

Κόστος: Δωρεάν για 14 ημέρες και μετά 7.99$ μηνιαίως ή $79.99 ετησίως.
Κατέβασε το: Κατέβασε το RockMyRun για iOS ή το RockMyRun για Android.

5. Komoot

Komoot
Image Credits: Komoot

Το Komoot χρησιμοποιεί την ανοιχτού κώδικα βάση δεδομένων της υπηρεσίας OpenStreetMap, η οποία θεωρείται μια απ’ τις καλύτερες παγκοσμίως. Η εφαρμογή θα σου παρέχει διαδρομές σε δρόμους, βουνά και χωματόδρομους. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία, το Komoot αντί για τη γρηγορότερη διαδρομή, επιλέγει να εμφανίσει την καλύτερη. Για να επιλέξει μια διαδρομή ως “καλύτερη”, ελέγχει διάφορα στοιχεία, όπως το πόσο φιλικός είναι ένας δρόμος για ποδηλάτες, αν έχει προτιμηθεί και από άλλους χρήστες και αν είναι ιδανική για τρέξιμο / άσκηση.

Η εφαρμογή παρέχει επίσης την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τις φωνητικές εντολές ώστε να λαμβάνεις οδηγίες για τη διαδρομή, να κατεβάσεις τους χάρτες για offline χρήση και να ανακαλύψεις τα δημοφιλέστερα μέρη για άσκηση βάση των χρηστών. Τέλος, λειτουργεί και ως κοινωνικό δίκτυο, ενώ επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν τις διαδρομές τους και να λαμβάνουν τον τίτλο του “Local Expert” ανάλογα με τον αριθμό σχολίων και δημοσιεύσεων που έχει κάνει κάθε χρήστης.

Κόστος: Δωρεάν / Premium 19.99$ μηνιαίως / Premium 4.99$ μηνιαίως.
Κατέβασε το: Komoot για iOS ή το Komoot για Android.

6. ProBikeGarage – Bicycle maintenance tracker

ProBikeGarage - Bicycle maintenance tracker
Screenshots Credits: ProBikeGarage

Το ProBikeGarage είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για ποδηλάτες, η οποία συνδέεται με το Strava και επιτρέπει στους χρήστες της να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τη συντήρηση του ποδηλάτου τους. Ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διασχίζεις και τις περιοχές στις οποίες ασκείσαι, η εφαρμογή θα σε ενημερώνει πότε ήρθε η ώρα της συντήρησης και θα αναλύει τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων σου.

Μιας και η εφαρμογή συνδέεται άψογα με το Strava, θα συγχρονίσει αυτόματα όλες τις ήδη υπάρχον διαδρομές σου από το Strava λογαριασμό σου. Για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό ως εργαλείο συντήρησης, το ProBikeGarage ενημερώνει καθημερινά την απόσταση και το χρόνο και σου επιτρέπει να βάλεις όλα τα εξαρτήματα που έχει το ποδήλατο σου, έτσι ώστε να παρέχει πιο σωστές και αξιόπιστες ενημερώσεις.

Διαθέσιμο για: Android.

Κόστος: Δωρεάν / Basic 2.99$ (μια φορά).
Κατέβασε το: ProBikeGarage για iOS ή το ProBikeGarage για Android.

7. Ride with GPS

8 Εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία για Android και iOS
Image Credits: Ride with GPS

Το Ride with GPS μπορεί να σχεδιάσει διαδρομές με μεγάλη λεπτομέρεια, να πλοηγηθεί και να καταγράψει τη διαδρομή σου. Παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης το οποίο είναι ιδανικό για αρχάριους χρήστες και ξεκινάει να καταγράφει τη διαδρομή σου με το πάτημα ενός κουμπιού! Μπορείς επίσης να κατεβάσεις τους χάρτες ώστε να τους χρησιμοποιείς offline, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ευχάριστο μιας και στις μεγάλες διαδρομές θα θέλεις να έχεις κρατιέται η μπαταρία του κινητού σου όσο περισσότερο γίνεται.

Τα δεδομένα διαδρομής που παρέχονται είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, με λεπτομερή υψομετρικά προφίλ στα οποία μπορείς να κάνεις μεγέθυνση και σμίκρυνση και να δεις ακριβώς σε ποια σημεία της διαδρομής βρίσκονται οι μεγαλύτερες αναβάσεις. Μπορείς επίσης να μοιραστείς τη διαδρομή σου σε πραγματικό χρόνο, με άλλα μέλη να έχουν την δυνατότητα να αφήσουν σχόλια και να σε παρακολουθούν live. Τέλος, το Ride with GPS σου επιτρέπει να δημιουργείς τις δικές σου διαδρομές και να βάζεις στόχους.

8. Google Maps

Εντοπισμός κινητού Android ή iOS εύκολα και γρήγορα
Image Credits: Tamas Tuzes-Katai στο Unsplash.

Για αρκετούς ανθρώπους το Google Maps δεν θα έπρεπε να υπάρχει στη λίστα με τις καλύτερες εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία. Παρόλα αυτά, αυτό δεν παύει να σημαίνει πως η χάρτες της Google κυριαρχούν, παρέχοντας αναλυτικές οδηγίες, φωνητικές εντολές σε πολλαπλές γλώσσες, λειτουργούν offline και ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Η εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει κάποια απ’ τις υπόλοιπες στη λίστα, μα είναι ιδανική για όσους διανύουν αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων και θέλουν ένα αξιόπιστο GPS σύστημα. Παράλληλα, το Google Maps σου επιτρέπει να επιλέξεις να σου εμφανίσει τις διαδρομές οι οποίες είναι ιδανικές για ποδηλάτες.

Κόστος: Δωρεάν
Κατέβασε το: Google Maps για iOS ή το Google Maps για Android.

Συχνές Ερωτήσεις για τις εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία

Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις, μη διστάσεις να τις αναφέρεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Ποια είναι η καλύτερη εφαρμογή για τρέξιμο και ποδηλασία;

Αν και κάθε εφαρμογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, το Strava θεωρείται η καλύτερη εφαρμογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Το Komoot είναι επίσης μια καταπληκτική και ιδιαίτερα γνωστή εφαρμογή που λειτουργεί επίσης και ως κοινωνικό δίκτυο.

Ποια είναι η καλύτερη εφαρμογή για ποδηλάτες;

Το Strava παρέχει εκατοντάδες χρήστες και τοποθεσίες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Η εφαρμογή είναι ιδανική κυρίως για τη χώρα μας, χάρη στην κοινότητα που έχει μαζέψει. Το Komoot είναι και αυτό με την σειρά του μια εξαιρετική επιλογή, καθώς εμφανίζει αρκετές διαδρομές σε πιο πολυσύχναστα μέρη της χώρας μας.

Αξίζει να πληρώσω για premium εφαρμογές για τρέξιμο και ποδηλασία;

Για ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, οι δωρεάν εκδόσεις των περισσότερων εφαρμογών θα είναι αρκετές. Αν ωστόσο σου αρέσει αρκετά μια εφαρμογή και ενδιαφέρεσαι να στηρίξεις την ανάπτυξη της και να αποκτήσεις πρόσβαση σε περισσότερες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, τότε το να επενδύσεις στην premium έκδοση της είναι η σωστή επιλογή. Διάβασε επίσης και τις κριτικές που άφησαν γι ‘αυτή την εφαρμογή οι χρήστες στο Google Play Store ή στο Apple Store.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε