Δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους

5 Δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους

Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους, αλλά μια εξαιρετική εφαρμογή θα σου παρέχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να συνεχίσεις να την χρησιμοποιείς. Θα πρέπει να σε βοηθάει να θέτεις τους στόχους σου, να σε επιβραβεύει και να σου δίνει κίνητρο για να συνεχίσεις.

Οι εφαρμογές για απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και σου επιτρέπουν μέσα από την συσκευή σου να κρατάς σημειωμένα όλα τα lifestyle χόμπι σου, καθώς επίσης και όλες τις θερμίδες που καταναλώνεις και την εξάσκηση που κάνεις. Κάποιες από αυτές έχουν και μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως την δυνατότητα να παρακολουθείς τα οικονομικά σου, αναφέροντας σου πόσα χρήματα γλίτωσες από την ημέρα που ξεκίνησες με την απώλεια βάρους. Άλλες πάλι σου δίνουν κίνητρο να συνεχίσεις και σε επιβραβεύουν κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν στόχο.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές ημερολογίου

Όχι μόνο οι εφαρμογές για απώλεια βάρους είναι χρήσιμες, αλλά πολλές από αυτές υποστηρίζονται και από επιστημονικές αποδείξεις. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως όταν παρακολουθείς μόνος σου την απώλεια βάρους, αυξάνεις την επίγνωση σου από όλα τα αρνητικά lifestyle χόμπι που έχεις (πρώτο παράδειγμα, δεύτερο παράδειγμα).

Οι παρακάτω δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους είναι οι καλύτερες που υπάρχουν αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο. Η λίστα με τις εφαρμογές θα παραμένει ενημερωμένη και θα προσθέτω κάθε φορά νέες εφαρμογές που κυκλοφορούν, καθώς επίσης και θα αφαιρώ όσες παύουν την λειτουργία τους.

1. Lose It!

Lose It!

Το Lose It! είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους, αν όχι η καλύτερη. Η εφαρμογή παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης και εστιάζει στην μέτρηση των θερμίδων και την παρακολούθηση της απώλειας βάρους.

Μέσα από μια ανάλυση βάση του βάρους, της ηλικίας αλλά και των στόχων υγείας που έχεις, το Lose It! δημιουργεί όλες τις ανάγκες σου για θερμίδες σε καθημερινή βάση και σου παρέχει επίσης και ένα πλάνο για απώλεια βάρους.

Μόλις το πλάνο αυτό έχει ολοκληρωθεί, θα είσαι σε θέση να καταχωρίσεις με ευκολία την πρόσληψη του φαγητού στην εφαρμογή, η οποία περιλαμβάνει μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 7 εκατομμύρια τρόφιμα, είδη εστιατορίων και brands. Εναλλακτικά, η εφαρμογή παρέχει επίσης και έναν barcode σαρωτή ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη φαγητών.

Θα λαμβάνεις επίσης καθημερινά και εβδομαδιαία αναφορές για τις θερμίδες που καταναλώνεις, και αν χρησιμοποιείς την εφαρμογή για να παρακολουθείς το βάρος σου, τότε θα σου παρέχει όλες τις αλλαγές και σε ένα πολύ ωραίο γραφικό περιβάλλον με graph. Κάτι που κάνει το Lose It! διαφορετικό απ’ τις υπόλοιπες δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους της λίστας, είναι το “Snap It” χαρακτηριστικό του, το οποίο σου επιτρέπει να παρακολουθείς πόσο τρως απλά βγάζοντας φωτογραφία τα γεύματα σου.

Θετικά:

 • Το Lose It! έχει μια ομάδα ειδικών που επιβεβαιώνει όλες τις πληροφορίες των φαγητών στην βάση δεδομένων της εφαρμογής.
 • Είναι πανεύκολο να εγγραφείς και να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή και δεν υπάρχει κάποιο κόστος εκτός αν θέλεις να αποκτήσεις πρόσβαση στην premium έκδοση.
 • Μπορείς να συγχρονίσεις το Lose It! με άλλες εφαρμογές για απώλεια βάρους, ή fitness εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιείς.

Αρνητικά:

 • Με το Lose It! δεν θα έχεις την δυνατότητα να παρακολουθείς τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που καταναλώνεις.
 • Η βάση δεδομένων της εφαρμογής δεν έχει κάποια γνωστά brands, αλλά τα περισσότερα έτσι και αλλιώς βρίσκονται στην Αμερική.

2. SparkPeople

Το SparkPeople σου επιτρέπει να καταγράφεις τα καθημερινά γεύματα που καταναλώνεις, την απώλεια βάρους αλλά και τις ασκήσεις που κάνεις χάρη στο φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο καταμέτρησης που παρέχει.

Σε αντίθεση με το Lose It!, η βάση δεδομένων του SparkPeople περιλαμβάνει πάνω από 3 εκατομμύρια φαγητά, ένας αριθμός ο οποίος είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που παρέχουν άλλες δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους.

Επιπροσθέτως, η εφαρμογή περιλαμβάνει και έναν barcode σαρωτή, κάτι το οποίο κάνει την διαδικασία παρακολούθησης φαγητών ακόμα πιο εύκολη, εφόσον φυσικά παραγγέλνεις φαγητά τα οποία περιλαμβάνουν bardcode.

Όταν εγγραφείς στο SparkPeople, θα αποκτήσεις πρόσβαση στο demo εργαλείο τους που αφορά την άσκηση. Αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες και περιγραφές από βασικές και γνώριμες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις ώστε να χάνεις γρηγορότερα βάρος και να παραμένεις υγιής.

Η εφαρμογή παρέχει επίσης και ένα σύστημα με points (πόντους), που σημαίνει πως καθώς καταγράφεις τα χόμπι σου και ολοκληρώνεις τους στόχους σου, θα λαμβάνεις έξτρα πόντους οι οποίοι προορίζονται για το προσωπικό σου όφελος.

Θετικά:

 • Η εφαρμογή παρέχεται εντελώς δωρεάν.
 • Όσοι αποκτούν πρόσβαση στα άρθρα υγείας και εξάσκησης του SparkPeople, αποκτούν επίσης πρόσβαση και στην online κοινότητα του.

Αρνητικά:

 • Η εφαρμογή παρέχει τόσες πολλές πληροφορίες, που για αρκετούς ίσως θεωρηθεί λίγο δύσκολη στην χρήση και την οργάνωση.

3. MyFitnessPal

MyFitnessPal

Αν ενδιαφέρεσαι να βρεις μια εφαρμογή η οποία εστιάζει κυρίως στην μέτρηση των θερμίδων, τότε το MyFitnessPal είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή, καθώς μετράει τις θερμίδες που καταναλώνεις και σου παρέχει στρατηγικές για απώλεια βάρους.

Το MyFitnessPal αναλύει τις θερμίδες που καταναλώνεις σε καθημερινή βάση και αυτές που χρειάζεται να καταναλώνεις και σου επιτρέπει στη συνέχεια να προσθέσεις οτιδήποτε τρως μέσα στη μέρα. Η εφαρμογή παρέχει μια βάση δεδομένων που ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια φαγητά, καθώς επίσης και εστιατόρια.

Η εφαρμογή είναι εξαιρετική καθώς σου παρέχει αναφορές, καθώς επίσης και ένα γράφημα (σε σχήμα πίτας) που σου παρέχει μια επισκόπηση της συνολικής κατανάλωσης λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Όπως και οι περισσότερες δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους της λίστας, έτσι και το MyFitnessPal παρέχει barcode σαρωτή, το οποίο κάνει εύκολη την διαδικασία για να καταγράφεις φαγητά που αγοράζεις. Μπορείς επίσης να μετράς την απώλεια βάρους σου αλλά και να αναζητάς για υγιηνές διατροφές.

Θετικά:

 • Η εφαρμογή παρέχει το χαρακτηριστικό “Quick Add” το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν γνωρίζεις πόσες θερμίδες ετοιμάζεσαι να καταναλώσεις αλλά δεν έχεις τον χρόνο για να συμπληρώσεις περισσότερες πληροφορίες από το γεύμα σου.
 • Αν χρησιμοποιείς fitness εφαρμογές, όπως το Fitbit, τότε το MyFitnessPal σου επιτρέπει να συγχρονίσεις αυτές τις εφαρμογές ώστε να δεις πόσες θερμίδες καταναλώνεις και πόσες καις βάση των ασκήσεων που κάνεις.
 • Αν και υπάρχει μια premium έκδοση που μπορείς να πληρώσεις για να αποκτήσεις περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, οι καλύτερες επιλογές βρίσκονται και στην δωρεάν έκδοση.

Αρνητικά:

 • Οι διατροφικές πληροφορίες των τροφίμων στη βάση δεδομένων ενδέχεται να μην είναι απολύτως ακριβείς, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν εισαχθεί από άλλους χρήστες.
 • Λόγω του μεγέθους της βάσης δεδομένων, υπάρχουν συχνά πολλές επιλογές για ένα είδος φαγητού, που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να βρεις την «σωστή» επιλογή για καταγραφή.
 • Η προσαρμογή των μεγεθών προβολής στην εφαρμογή ενδέχεται να είναι χρονοβόρα.

4. Fitbit

Fitbit
Image Credits: Fitbit

Το Fitbit (Android και iOS) δεν είναι απλά μια από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους, αλλά και μια από τις δημοφιλέστερες στο είδος. Το Fitbit είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για να σε βοηθήσει να κρατάς υπό έλεγχο την φυσική σου κατάσταση και υπάρχουν αρκετές συσκευές που μπορείς να χρησιμοποιείς με το Fitbit για να μετράς τα βήματα που έκανες, τα χιλιόμετρα που περπάτησες, τα σκαλοπάτια που ανέβηκες, τους χτύπους της καρδιάς σου και πολλά ακόμα.

Αν έχεις στην κατοχή σου κάποιο Fitbit, τότε μπορείς να συνδέσεις την Fibit εφαρμογή σε αυτό για να παρακολουθείς την φυσική σου κατάσταση, καθώς οι πληροφορίες μεταξύ της συσκευής και της εφαρμογής συνδέονται μεταξύ τους.

Το Fitbit περιλαμβάνει επίσης και μερικά πολύ δυνατά χαρακτηριστικά, όπως την δυνατότητα να συνδεθείς με τους φίλους ή την οικογένεια σου (εφόσον χρησιμοποιούν και αυτοί την εφαρμογή) και να συμμετέχετε όλοι μαζί σε διάφορες δοκιμασίες, μοιράζοντας την πρόοδο σας στα κοινωνικά δίκτυα (εφόσον το θέλετε).

Ανάλογα με την fitbit συσκευή που κατέχεις, θα έχεις την δυνατότητα να ορίσεις ξυπνητήρια και ειδοποιήσεις για να σηκώνεσαι και να πηγαίνεις για εξάσκηση. Η εφαρμογή θα σε ενημερώνει επίσης κάθε φορά που θα βρίσκεσαι κοντά στο να ολοκληρώσεις τους ημερήσιους στόχους σου.

Επιπροσθέτως, θα λαμβάνεις και διάφορα βραβεία κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως για παράδειγμα το “New Zealand Award” βραβείο αν καταφέρεις να περπατήσεις 990 μίλια (δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο), που σημαίνει πως κατάφερες να προχωρήσεις όλο το μήκος της Νέας Ζηλανδίας.

Θετικά:

 • Το Fitbit σου παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστείς ώστε να παρακολουθείς την απώλεια βάρους αλλά και τους στόχους υγιεινής που έχεις θέση.
 • Η εφαρμογή είναι πανεύκολη στην χρήση και σου παρέχει αρκετούς τρόπους για να παρακολουθείς την πρόοδο σου ώστε να έχεις μεγαλύτερο κίνητρο.

Αρνητικά:

 • Για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις την άσκηση, τον ύπνο και την μέτρηση των χτύπων της καρδιάς σου, θα πρέπει να είσαι κάτοχος μιας Fitbit συσκευής.

5. Weight Watchers

Weight Watchers

Για όσους δεν είναι γνώριμοι με την εφαρμογή, το Weight Watchers (Android και iOS) είναι μια εταιρεία που παρέχει διάφορες υπηρεσίες για να σε βοηθήσουν με την απώλεια βάρους και τη συντήρηση της σωματικής σου υγείας.

Ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν τον κάθε χρήστη να μειώσει τις θερμίδες που καταναλώνει αναθέτοντας «πόντους» σε τρόφιμα με βάση τις θερμίδες τους, περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Όσο πιο υψηλά είναι τα κορεσμένα λιπαρά και η ζάχαρη, τόσους πιο πολλούς πόντους θα έχει το τρόφιμο.

Κάθε χρήστης έχει ένα περιορισμένο αριθμό πόντων που μπορεί να χρησιμοποιεί για την απώλεια βάρους. Αν και στην Αμερική οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να συναντήσουν από κοντά μέχρι και ιδικούς που εργάζονται στην εταιρεία, στην Ελλάδα έχεις την δυνατότητα να μπεις στο online πρόγραμμα τους.

Αν είσαι μέλος των Weight Watchers, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή τους για να παρακολουθείς την πρόοδο που κάνεις. Σου επιτρέπει επίσης να καταγράφεις όλα τα τρόφιμα που καταναλώνεις ώστε να παρακολουθείς και τους πόντους. Παρέχεται και barcode σαρωτής.

Επιπλέον, η εφαρμογή περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από φαγητά εστιατορίων τα οποία δεν ξεπερνάνε τους πόντους που έχεις, ενώ παρέχει επίσης και διάφορες συνταγές η οποίες θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις μια υγιεινή καθημερινότητα.

Θετικά:

 • Η εφαρμογή περιλαμβάνει πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά για να σου δίνει περισσότερο κίνητρο να συνεχίσεις, ενώ σου παρέχει και το “Journey” παράθυρο, μέσα από το οποίο θα βλέπεις graphs με την πρόοδο που έχεις κάνει.
 • Υπάρχει επίσης και μια σελίδα η οποία ονομάζεται “Connect Page” και σου επιτρέπει να αποκτήσεις πρόσβαση στην online κοινότητα της εφαρμογές ώστε να βλέπεις την πρόοδο που κάνουν και άλλοι χρήστες.
 • Παρέχονται 3 μήνες δωρεάν για όλα τα νέα μέλη.

Αρνητικά:

 • Πρέπει να είσαι μέλος των Weight Watchers για να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή.
 • Μετά τους πρώτους 3 μήνες, η υπηρεσία κοστίζει €8.24 εβδομαδιαίως για όσους πάνε στα meetings, ή €3.61 εβδομαδιαίως για όσους παρακολουθούν το online πρόγραμμα τους.

Σύνοψη…

Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με τις παραπάνω δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους, εκτός από τους Weight Watchers το οποίο είναι δωρεάν μόνο για 3 μήνες, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις και εναλλακτικές εφαρμογές όπως το FatSecret, το Pact, το Cron-O-Meter, το Fooducate και το HealthyOut, πέντε εξαιρετικές και δωρεάν εφαρμογές για απώλεια βάρους.

Εσύ ποια θεωρείς πως είναι η καλύτερη εφαρμογή και γιατί; Έχεις να προτείνεις κάποια που δεν έχω προσθέσει στη λίστα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

Σχολιάστε