Τι να κάνεις αν δεν λειτουργεί το NFC στο Android κινητό σου

Τι να κάνεις αν δεν λειτουργεί το NFC στο Android

Αν προσπαθείς να κάνεις ανέπαφες πληρωμές και δεν λειτουργεί το NFC στο Android κινητό σου, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να επιλύσεις το πρόβλημα.

Το NFC είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές χρησιμοποιώντας το Android κινητό τους. Παρόλα αυτά, όπως και κάθε άλλη λειτουργεία και χαρακτηριστικό στο κινητό σου, έτσι και το NFC υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα και να πάψει να λειτουργεί.

Αν προσπαθείς να κάνεις ανέπαφες πληρωμές μέσω του κινητού σου αλλά δεν λειτουργεί το NFC, τότε μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε όλα όσα μπορείς να δοκιμάσεις για να επιλύσεις το πρόβλημα. Αν αντιμετωπίζεις ωστόσο κάποιο άλλο πρόβλημα με την υπηρεσία, άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και περιέγραψε το όσο πιο αναλυτικά γίνεται.

10 Πράγματα που μπορείς να κάνεις αν δεν λειτουργεί το NFC

Ορισμένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις αν δεν λειτουργεί το NFC στην Android συσκευή σου. Κατά πάσα πιθανότητα κάποιο από τα παρακάτω βήματα θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά αν συνεχίζει και δεν λειτουργεί το NFC, τότε έλεγξε την ενότητα με τις συχνές ερωτήσεις στο τέλος του άρθρου.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το NFC στα κινητά και πως λειτουργεί;

 1. Κάνε επανεκκίνηση το Android κινητό σου

  Αν το NFC έχει φάει κάποιο σκάλωμα και δεν ανοίγει ή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσεις είναι να κάνεις μια επανεκκίνηση το Android κινητό σου. Καλώς ή κακώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν το πρόβλημα είναι απλό τότε μια επανεκκίνηση θα το επιλύσει άμεσα.

  Αν πάλι έκανες ήδη επανεκκίνηση αλλά το πρόβλημα παραμένει, τότε τα παρακάτω βήματα θα σου δώσουν περισσότερα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να διορθώσεις το πρόβλημα.

 2. Έλεγξε αν το NFC είναι ενεργοποιημένο

  Τα περισσότερα Android κινητά παρέχουν το εικονίδιο του NFC απευθείας από τη μπάρα ειδοποιήσεων (στο ίδιο σημείο δηλαδή που βρίσκονται και άλλες λειτουργίες όπως το Wi-Fi, τα δεδομένα, το GPS, μεταξύ άλλων). Αν δεν βρίσκεις το εικονίδιο στη μπάρα των ειδοποιήσεων, τότε άνοιξε τις Ρυθμίσεις του Android κινητού σου και στη συνέχεια αναζήτησε από το πεδίο της αναζήτησης το “NFC”.

  Με το που εντοπίσεις τις ρυθμίσεις του NFC, έλεγξε αν είναι ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να το απενεργοποιήσεις και να το ενεργοποιήσεις ξανά, δοκιμάζοντας στη συνέχεια να κάνεις μια ανέπαφη πληρωμή.

 3. Απενεργοποίησε το Airplane Mode

  Όταν το Airplane Mode (Λειτουργεία Πτήσης) είναι ενεργοποιημένο σε μια συσκευή, άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως το Wi-Fi, το GPS και το NFC απενεργοποιούνται εντελώς. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να απενεργοποιείς την λειτουργία πτήσης κάθε φορά που θέλεις να κάνεις ανέπαφες επαφές ή να συνδέεσαι στο ίντερνετ. Και ακόμα κι αν δεν ενεργοποίησες εσύ την λειτουργία πτήσης, αυτό δεν παύει να σημαίνει πως δεν μπορεί να πατήθηκε κατά λάθος, κάτι το οποίο έχω δει να συμβαίνει επανελημμένες φορές.

 4. Ενημέρωσε το Android στην τελευταία έκδοση

  Οι ενημερώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μιας συσκευής και στον τρόπο λειτουργίας της. Αν το κινητό σου έχει μείνει ανημέρωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλη περίπτωση το NFC να πάψει να είναι συμβατό με εφαρμογές όπως το Google Play ή άλλες εφαρμογές τραπεζών. Ως εκ τούτου, έλεγξε πρώτα αν η έχεις την τελευταία έκδοση του Android αναζητώντας για νέες ενημερώσεις. Στη συνέχεια, μην ξεχάσεις να έλεγξεις για νέες ενημερώσεις εφαρμογών μέσα από το Google Play Store.

  Αν έχεις παρατηρήσει πως το πρόβλημα με το NFC παρουσιάστηκε μετά από ενημέρωση της συσκευής, τότε έλεγξε στα forum του κατασκευαστή αν και άλλοι χρήστες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Αν και οι νέες ενημερώσεις είναι σημαντικές καθώς καλύπτουν κενά ασφάλειας, επιλύουν προβλήματα και συχνά αυξάνουν τις επιδόσεις μιας συσκευής, μπορούν επίσης να παρουσιάσουν και νέα προβλήματα.

 5. Ενεργοποίησε το Wi-Fi ή τα δεδομένα

  Για να μπορέσει να λειτουργήσει και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ανέπαφης πληρωμής, το NFC θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Και επειδή έχω δει μια κοπέλα να προσπαθεί να πληρώσει ανέπαφα τον καφέ της μόνο για να μην τα καταφέρνει, της είπα να απενεργοποιήσει τα δεδομένα και να συνδεθεί στο Wi-Fi της καφετέριας, όπου και η ανέπαφη πληρωμή λειτούργησε άμεσα. Το πρόβλημα; Είχαν τελειώσει τα δεδομένα της και δεν το είχε παρατηρήσει.

  Σιγουρέψου αρχικά πως έχεις δεδομένα στην συσκευή σου. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις, κάνε μια δοκιμή να συνδεθείς και να προχωρήσεις στην ανέπαφη πληρωμή μέσω Wi-Fi, για τη δοκιμή και μόνο. Αν μέσω Wi-Fi το NFC λειτουργεί αλλά όχι μέσω των δεδομένων της συσκευής σου, τότε επικοινώνησε με τον πάροχο που χρησιμοποιείς και ζήτα τους να ελέγξουν για τυχόν μπλοκαρίσματα.

 6. Εγκατέστησε την εφαρμογή Google Pay

  Αν δεν έχεις εγκατεστημένο το Google Pay στο Android κινητό σου, τότε άνοιξε το Play Store, αναζήτησε την εφαρμογή και εγκατέστησε την. Αν πάλι το έχεις εγκατεστημένο, τότε έλεγξε μήπως υπάρχουν νέες διαθέσιμες ενημερώσεις γι ‘αυτό. Άνοιξε επίσης την εφαρμογή και σιγουρέψου πως δεν ζητάει να της παραχωρήσεις συγκεκριμένα δικαιώματα για πρόσβαση σε λειτουργίες της συσκευής, καθώς τις χρειάζεται για να μπορεί να ολοκληρώσει τις ανέπαφες πληρωμές.

 7. Δώσε τα απαραίτητα δικαιώματα στην εφαρμογή της κάμερας

  Σε αρκετά forums έχω δει από διάφορους χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο να αναφέρουν πως όταν άνοιξαν την εφαρμογή της κάμερας και της έδωσαν όλα τα απαραίτητα δικαιώματα, το NFC ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένα Android μοντέλα, αλλά κάνε έναν έλεγχο για να σιγουρευτείς πως δεν είναι η αιτία και στη δική σου συσκευή.

 8. Έλεγξε τον προεπιλεγμένο τρόπο πληρωμής του NFC

  Αν δεν λειτουργεί το NFC στο Android κινητό σου, τότε το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στις ρυθμίσεις του. Η πιο συχνή αιτία που δεν λειτουργεί το NFC σε μια συσκευή είναι επειδή δεν έχει οριστεί ένας προεπιλεγμένος τρόπος πληρωμών, οπότε το NFC δεν γνωρίζει τι στοιχεία να χρησιμοποιήσει για να προχωρήσει στην πληρωμή.

  Πήγαινε στις Ρυθμίσεις του NFC και σιγουρέψου πως χρησιμοποιείται κάποια εφαρμογή για ανέπαφες πληρωμές. Αν στο προηγούμενο βήμα εγκατέστησες το Google Pay, τότε άνοιξε την εφαρμογή και σιγουρέψου επίσης πως έχεις προσθέσει όλους τους απαραίτητους τρόπους πληρωμών, όπως μια χρεωστική / πιστωτική ή προ-πληρωμένη κάρτα και έχεις θέσει την εφαρμογή ως προεπιλεγμένο τρόπο πληρωμών στο NFC.

 9. Πήγαινε την συσκευή πιο κοντά στο POS μηχάνημα

  Σε ορισμένα Android μοντέλα ίσως χρειαστεί να διατηρείς την συσκευή σου σε πιο κοντινή απόσταση από το POS μηχάνημα ώστε να λειτουργήσουν οι ανέπαφες πληρωμές μέσω του NFC. Πήγαινε λοιπόν το κινητό σου πιο κοντά στο POS και έλεγξε αν δέχεται την πληρωμή. Σιγουρέψου επίσης πως το κινητό σου δεν είναι κλειδωμένο εκείνη την στιγμή και είναι ανοιχτό.

 10. Προχώρησε σε επαναφορά του Android

  Αν το NFC λειτουργούσε κανονικά και πλέον έχει σταματήσει και δεν κατάφερες να το επιλύσεις με κάποιο από τα παραπάνω βήματα, τότε η τελευταία λύση είναι να επαναφέρεις την συσκευή σου στα εργοστασιακά της. Η επαναφορά είναι γνωστό πως λύνει ακόμα και μερικά από τα πιο μεγάλα προβλήματα, οπότε κράτησε ένα backup (αντίγραφο ασφαλείας) από το κινητό σου και επανέφερε το στα εργοστασιακά μέσα από τις Ρυθμίσεις του.

Τι προτείνει η Google όταν δεν λειτουργεί το NFC

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Google, όταν δεν λειτουργεί το NFC ή οι ανέπαφες πληρωμές της Android συσκευής σου, θα πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

 1. Σιγουρέψου πως το NFC είναι ενεργοποιημένο.
 2. Βάλε το Google Pay ως προεπιλεγμένη μέθοδο πληρωμών.
 3. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις του NFC, κάνε κλικ στις Ανέπαφες πληρωμές, Προεπιλεγμένος τρόπος πληρωμών και σιγουρέψου πως είναι επιλεγμένο το Google Pay.
 4. Δεν βρίσκεται η συσκευή στην οθόνη κλειδώματος και είναι ανοιχτή και ενεργοποιημένη.

Η εταιρεία προτείνει να ξανά ακολουθήσεις τα ίδια βήματα στην περίπτωση που συνεχίζει και δεν λειτουργούν οι ανέπαφες πληρωμές στο Android κινητό σου. Αν και τα βήματα είναι ιδιαίτερα απλά, συνήθως είναι και οι πιο συχνές αιτίες που δεν λειτουργεί το NFC σε μια συσκευή.

Συχνές ερωτήσεις για τα προβλήματα με το NFC

Αν κανένα από τα παραπάνω βήματα δεν επίλυσε το πρόβλημα σου και καμία από τις παρακάτω απαντήσεις δεν καλύπτει την ερώτηση ή την απορία σου, τότε μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η Wise (WeTransfer) και πως λειτουργεί;

Γιατί δεν λειτουργεί το NFC μετά από root του Android;

Όταν κάνεις root το Android κινητό σου, κατευθείαν αναλαμβάνεις όλη την ασφάλεια της συσκευής σου. Μιας και αρκετοί άνθρωποι όμως δεν το κάνουν, αρκετές εταιρείες και προγραμματιστές έχουν επιλέξει να μπλοκάρουν την λειτουργία των εφαρμογών τους σε κινητά που έχουν γίνει root. Ως εκ τούτου, αν δεν λειτουργεί το NFC μετά από root της συσκευής, τότε θα πρέπει να προχωρήσεις σε unroot.

Γιατί δεν λειτουργεί το NFC μετά από αλλαγή της ROM;

Αν έκανες root και άλλαξες τη ROM της συσκευής σου, αυτό σημαίνει πως επέλεξες να χρησιμοποιείς μια προσαρμοσμένη έκδοση του Android που ενημερώνεται και υποστηρίζεται από τρίτους και όχι από την Google και την κατασκευάστρια εταιρεία που έφτιαξε το κινητό σου.

Γνωστές ROM όπως για παράδειγμα αυτές από το LineageOS είναι εξαιρετικές, αλλά πολλές φορές διάφορες ενημερώσεις τους μπορούν να εμφανίσουν προβλήματα σε διάφορες λειτουργίες ενός μοντέλο, όπως στο να σταματήσει να λειτουργεί το NFC. Έλεγξε αν τρέχεις την τελευταία έκδοση της ROM που χρησιμοποιείς και αν άλλοι χρήστες με το ίδιο κινητό αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Γιατί το Android κινητό μου δεν υποστηρίζει το NFC;

Δυστυχώς, ορισμένα Android κινητά δεν υποστηρίζουν το NFC ως λειτουργία. Στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να ξεκινήσει να λειτουργεί η συγκεκριμένη λειτουργία, παρά μόνο να αντικαταστήσεις το κινητό σου με ένα νεότερο. Και όχι, δεν μπορείς να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή που να το παρέχει.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

2 σκέψεις στο “Τι να κάνεις αν δεν λειτουργεί το NFC στο Android”

 1. άλλαξα οθόνη κ από τότε ενώ φαίνεται ενεργό το nfc δεν μπορω να κάνω πληρωμές. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κανω;;; Ευχαριστώ εκ τον πρότερον

  Απάντηση
  • Καλημέρα Μαρία, όταν λες δεν μπορείς να κάνεις πληρωμές, τι ακριβώς κάνει; Σου εμφανίζει κάτι, ή δεν κάνει τίποτα απολύτως; Το σήμα δεν αρκεί απλά, θα πρέπει να πατήσεις πάνω του παρατεταμένα ή να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή που υποστηρίζει τις ανέπαφες πληρωμές.

   Απάντηση

Σχολιάστε