Canon vs Nikon: Ποια DSLR κάμερα να επιλέξεις και γιατί;

Canon vs Nikon: Ποια DSLR κάμερα να επιλέξεις και γιατί;

Η Canon vs Nikon είναι μια μάχη που δίνεται εδώ και αρκετές δεκαετίας τώρα. Και οι δύο εταιρείες παρέχουν εξαιρετικές επιλογές στις DSLR κάμερες, αλλά και σε άλλα μοντέλα, όπως τις mirrorless. Παρόλα αυτά, οι νέοι φωτογράφοι δυσκολεύονται αρκετά για το ποια κατασκευαστική εταιρεία να επιλέξουν για την πρώτη τους φωτογραφική μηχανή.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα σου λύσω κάθε απορία που έχεις, ώστε να πάρεις την σωστή απόφαση και αυτή που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς μελλοντικά. Προτού το κάνω όμως, θα ήθελα να σου δώσω μια μικρή συμβουλή: Δεν μπορείς να κάνεις λάθος με καμιά από τις δύο εταιρείες. Και οι δύο κατασκευάζουν ποιοτικές φωτογραφικές μηχανές, έχουν ένα μεγάλο κοινό από πιστούς fans που τις ακολουθούν και παρέχουν μια τεράστια γκάμα από διαφορετικούς φακούς για κάθε χρήση και περίσταση.

Αν και οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες φωτογραφικών μηχανών εστιάζουν πλέον περισσότερο στις mirrorless επιλογές, τόσο η Nikon όσο και η Canon συνεχίζουν να κυκλοφορούν νέες DSLR φωτογραφικές μηχανές στην παγκόσμια αγορά, ανανεώνοντας συνεχώς τις entry-level DSLR με νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που είναι ιδανικές για κάθε νέο αρχάριο φωτογράφο.

Εκτός από την Canon vs Nikon μάχη που επικρατεί, υπάρχουν και άλλες εξαιρετικές κατασκευαστικές εταιρείες που μπορείς να ελέγξεις, αλλά στο σημερινό άρθρο θα εστιάσω μόνο σε αυτές τις δύο, καθώς η γκάμα από entry-level DSLR φωτογραφικών μηχανών είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από αυτήν άλλων εταιρειών, που εστιάζουν περισσότερο στα mirrorless κομμάτια.

Canon vs Nikon: Ποια έχει τις καλύτερες entry-level φωτογραφικές μηχανές;

Ας ξεκινήσουμε με ένα από τα πιο βασικά θέματα που αφορούν όλους τους αρχάριους φωτογράφους: Ποια εταιρεία έχει τις καλύτερες entry-level DSLR κάμερες; Είναι ιδιαίτερα σημαντική η απόφαση σου, καθώς η εταιρεία που θα επιλέξεις, συνήθως σε ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής σου. Άλλωστε, είναι δύσκολο να πας από την μια εταιρεία στην άλλη, όταν έχεις επενδύσει πάνω σε συγκεκριμένο εξοπλισμό και φακούς.

Οτιδήποτε δεν ξεπερνάει τα 600-700 ευρώ, το θεωρούμε ως ένα καλό σημάδι πως η συγκεκριμένη κάμερα είναι entry-level και ιδανική για αρχάριους χρήστες. Οπότε, οποιαδήποτε κάμερα αναφερθεί παρακάτω, δεν θα ξεπερνάει αυτό το κόστος – και τα καλά νέα είναι πως υπάρχει μια ικανοποιητική γκάμα για να επιλέξεις.

Entry-level κάμερες από την Canon

Canon EOS 4000D
Canon EOS 4000D / Image Credits: Wikimedia Commons

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι δύο καλύτερες επιλογές είναι η Nikon D3500 και η Canon EOS 250D (γνωστή στις ΗΠΑ ως Rebel SLR). Οι οικονομικότερες επιλογές που έχεις με την Canon είναι η Canon EOS 4000D (γνωστή ως EOS Rebel T100 στις ΗΠΑ και η Canon EOS 2000D (γνωστή ως EOS Rebel T7 στις ΗΠΑ). Η Canon EOS 250D (γνωστή ως Rebel SL3 στις ΗΠΑ) είναι το νεότερο entry-level μοντέλο, ενώ μπορείς να βρεις και το παλαιότερο μοντέλο (Canon EOS 200D) σε κάποια καταστήματα.

Οπότε, ποιες είναι οι διαφορές; Το φθηνότερο μοντέλο, η Canon EOS 4000D / EOS Rebel T100, είναι η πιο προσιτή επιλογή, αλλά θα χρειαστεί να συμβιβαστείς με ορισμένα πράγματα. Το κύριο είναι πως έρχεται με έναν αισθητήρα 18MP, πλαστική βάση φακού και με 2,7-ιντσών οθόνη, η οποία είναι μικρότερη από το μέτριο μέγεθος οθονών. Ως εκ τούτου, αν μπορείς να αυξήσεις το budget σου, θα ήταν σοφή επιλογή να πήγαινες σε ένα καλύτερο και ακριβότερο μοντέλο.

Αν θες να πας με την Canon, τότε η Canon EOS 2000D (EOS Rebel T7) είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή. Για τα έξτρα χρήματα που θα δώσεις, θα πας στο επόμενο επίπεδο με 24.1MP αισθητήρα, καλύτερη οθόνη και καλύτερο περιβάλλον χρήσης. Επένδυσα λίγα χρήματα ακόμη και θα καταλήξεις με την Canon EOS 250D (EOS Rebel SL3), η οποία έρχεται με έναν 24.2MP αισθητήρα, καθώς επίσης και με το Dual Pixel AF σύστημα της Canon, το οποίο είναι χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται με το Live View (ή όταν τραβάς βίντεο, τα οποία είναι σε 4K ποιότητα). Μπορεί επίσης να καταγράψει σε 5fps, το οποίο μπορεί να μην είναι απίστευτα γρήγορο, αλλά είναι σημαντικό όταν προσπαθείς να φωτογραφήσεις κινούμενα αντικείμενα. Έρχεται επίσης με οθόνη αφής και την Digic 8, την τελευταία μηχανή επεξεργασίας. Το κακό είναι ότι έρχεται με 9-point autofocus σύστημα, αλλά είναι ιδανική για να κάνεις το πρώτο σου ξεκίνημα ως φωτογράφος με την Canon.

Αν καταφέρεις να βρεις κάπου την EOS 200D / EOS Rebel SL2, τότε έχε κατά νου πως με αυτήν δεν θα έχεις 4K ανάλυση στα βίντεο σου, αλλά ούτε και την τελευταία μηχανή επεξεργασίας, αλλά δεν θα ‘χεις πρόβλημα αν φωτογραφίζεις κυρίως στατικά αντικείμενα.


Entry-level κάμερες από την Nikon

Nikon D3500
Nikon D3500 / Image Credits: Wikimedia Commons

Σε όσο αφορά τον χώρο των entry-level φωτογραφικών μηχανών, η Nikon είναι αναμφισβήτητα ανώτερη, καθώς παρέχει πιο ελκυστικά μοντέλα με πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Η Nikon D3500 είναι μια από τις οικονομικότερες και καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις αυτή την στιγμή. Έρχεται με 24.2MP αισθητήρα, με 11-point AF σύστημα και 5fps καταγραφή. Έχει εξαιρετική διάρκεια μπαταρίας, Bluetooth υποστήριξη, πιο καλά σχεδιασμένο σώμα το οποίο κρατάς καλύτερα με το ένα χέρι και έναν επανασχεδιασμένο αισθητήρα.

Η Nikon D3500 κοστίζει λιγότερο από 500 ευρώ και μπορείς να την αγοράσεις είτε με τον κλασικό AF-P DX 18-55mm φακό, είτε και με αυτόν αλλά και με τον AF-P 70-300 VR, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα καλύτερος από τον πρώτο. Το πρόβλημα με την Nikon, ωστόσο, έρχεται αργότερα, όταν θα είσαι έτοιμος/μη να επενδύσεις για νέους καλύτερους φακούς. Οι φακοί αλλά και γενικότερα ο εξοπλισμός για τις Nikon κάμερες είναι πιο “premium” και άρα όλα κοστίζουν περισσότερα χρήματα. Ο εξοπλισμός και οι φακοί για κάμερες τις Canon, από την άλλη πλευρά, είναι φθηνότεροι, με αποτέλεσμα να ξοδεύεις λιγότερα και να αποκτάς περισσότερα.

Παρόλο που η Nikon έχει ακριβότερους φακούς και εξοπλισμό, είναι επίσης πιο “premium” στην αίσθηση απ’ ότι οι περισσότεροι φθηνοί φακοί της Canon (αν και αυτό δεν θα ‘πρεπε να σε απασχολεί ιδιαίτερα). Παρόλο που υπάρχει αυτή η διαφορά, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν φακούς και εξοπλισμό για Canon και Nikon κάμερες που μπορείς να αγοράσεις σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα, αν αποφασίσεις να πας στο επόμενο επίπεδο, επιλέγοντας, ας πούμε, έναν 50mm φακό, θα έχεις τις εξής επιλογές:

Από επίσημες εταιρείες:

  • Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D (Nikon F) –
  • Canon EF 50mm f/1.8 STM (Canon EF) –

Από τρίτες εταιρείες:

  • Yongnuo YN 50mm f/1.8 (Canon) –
  • Yongnuo YN 50mm f/1.8 (Nikon F) –

Αν και η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε μερικούς φακούς, αξίζει να σημειωθεί. Με όλα αυτά κατά νου, όποια εταιρεία και αν επιλέξεις, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν μπορείς να πας λάθος με καμία από τις δύο. Εν τέλη, σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάμερας που θα επιλέξεις, παρά η εταιρεία με την οποία θα προχωρήσεις το μελλοντικό σου φωτογραφικό ταξίδι.

Canon vs Nikon / Νικητής: Nikon D3500


Canon vs Nikon: Ποια έχει τις καλύτερες mid-range φωτογραφικές μηχανές;

Αν οι τσέπες σου αντέχουν μεγαλύτερη επένδυση στο τελικό σου budget, το αμέσως επόμενο βήμα είναι οι mid-range φωτογραφικές μηχανές. Τα τελευταία χρόνια, αυτά τα μοντέλα έχουν εξαφανιστεί λιγάκι, οπότε αν είσαι ενθουσιώδες άνθρωπος, θα σου πρότεινα να προχωρήσεις στην επόμενη ενότητα του άρθρου.

Παρόλα αυτά, η σειρά mid-range φωτογραφικών μηχανών της Canon περιλαμβάνει την Canon EOS 77D και την νεότερη Canon EOS 850D. Από την άλλη πλευρά, η Nikon έχει στο “οπλοστάσιο” της την Nikon D5600.

Πριν από τρία χρόνια κυκλοφόρησε η Canon 77D, όταν την ίδια στιγμή είχε κυκλοφορήσει και η 800D / Rebel T7i, έχοντας πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά με ένα ελάχιστα πιο ειδικευμένο περιβάλλον χρήσης.

Από τότε, η 800D έχει εξαφανιστεί από την αγορά και έχει αντικατασταθεί από την 850D. Παρόλο που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020, το μοντέλο δεν κατάφερε ακόμα να γίνει διαθέσιμο σε όλες τις χώρες του κόσμου και λείπει από αρκετά καταστήματα λόγο της κατάστασης με το Covid-19, υποθέτουμε. Παρόλα αυτά, η αγορά της δεν είναι αδύνατη.

Αν θες να πας σε μια επιλογή κατευθείαν, τότε η 77D είναι μια εξαιρετικότατη DSLR, με διαχείριση αφής, εύκολο περιβάλλον χρήσης και ένα 45-point AF σύστημα το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά. Ωστόσο, κάποια χαρακτηριστικά εμφανίζουν την πραγματική του ηλικία, όπως η έλλειψη καταγραφής βίντεο σε 4K ποιότητα, αλλά και η αισθητική του μοντέλου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Μια κλασική Canon mid-range DSLR κάμερα.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την Nikon D5600, η οποία είναι ελάχιστα παλαιότερη από την 77D, οπότε μοιράζονται μεταξύ τους κάποια παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά και την ηλικία. Δεν υπάρχει 4K ποιότητα, υπάρχει 95% viewfinder και τα πλαστικά στα πλάγια την κάνουν να χάνει την premium αίσθηση. Παρόλα αυτά, τραβάει εξαιρετικές φωτογραφίες, έχει παρόμοιο 39-point AF σύστημα και είναι βολική στο κράτημα.

Εν ολίγοις, η Canon παίρνει μια μικρή πρωτιά, αλλά για πολύ λίγο. Είναι δύσκολο να επιλέξεις μεταξύ των δύο φωτογραφικών μηχανών, μιας και οι δύο έχουν παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά. Θα έλεγα να καταλήξεις σε αυτή που συμφέρει περισσότερο, έχοντας πάντα κατά νου και τον εξοπλισμό που θα αγοράσεις αργότερα. Και οι δύο εταιρείες παρέχουν εξαιρετικά mid-range μοντέλα, οπότε δεν μπορείς να κάνεις λάθος με όποια από τις δύο και αν πας.

Η Canon EOS 850D είναι επίσης μια επιλογή, αλλά εφόσον δεν είχα την δυνατότητα να την δοκιμάσω, δεν θα αναφερθώ σε αυτήν.

Canon vs Nikon / Νικητής: Canon 77D


Canon vs Nikon: Για ενθουσιασμένους φωτογράφους

Μόλις βαρεθείς την πρώτη σου DSLR, ή αν χρειαστείς μια κάμερα που να μπορεί να αντεπεξέλθει σε πιο δύσκολες καταστάσεις, τότε και η Nikon αλλά και η Canon μπορούν να σου καλύψουν εύκολα τις ανάγκες, ξεκινώντας με την Canon EOS 90D και την Nikon D7500. Υπάρχουν και ορισμένα ακόμα μοντέλα, τα οποία όμως είναι για πιο προχωρημένο στάδιο και ενώ έχουν πολλές pro προδιαγραφές, έρχονται με APS-C αισθητήρα.

Τόσο η Canon EOS 90D όσο και η Nikon D7500 κάθονται στην βασιλική πολυθρόνα, αλλά σε αυτό το εύρος μοντέλων, η Canon είναι πιο ακριβή. Με αυτά κατά νου, η 90D έρχεται με ορισμένα high-end χαρακτηριστικά που έχουν μόνο μοντέλα ακριβότερα από αυτήν, οπότε είναι σίγουρα value for money μοντέλο.

Η Canon EOS 90D περιλαμβάνει υψηλής ανάλυσης αισθητήρα που θα βρεις σε ένα APS-C σώμα, με 32.5MP. Η κάμερα έρχεται επίσης με μια μεγάλη γκάμα από επιλογές, με μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας, με οπτικό σκόπευτρο που παρέχει 100% προβολή (view) και εγγραφή βίντεο χωρίς περικοπή σε 4K ποιότητα.

Αν και παλαιότερο μοντέλο, η Nikon D7500 δεν παίρνει άσχημη θέση από την άλλη πλευρά. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η ανάλυση του αισθητήρα, η οποία βρίσκεται στα 20.9MP – κάτι για το οποίο θα μπορούσες να διαφωνήσεις, καθώς λιγότερα megapixels σημαίνει και πιο γρήγορη διαχείριση και μεταφορά των αρχείων. Επιπλέον, δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις μεγαλύτερη SD κάρτα και θα είναι ιδανικότερη για φωτογραφήσεις σε μέρη με χαμηλό φωτισμό. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα παρόμοια, καθώς η D7500 έρχεται με 100% οπτική προβολή, 4Κ ποιότητα στα βίντεο και καλή διάρκεια μπαταρίας.

Σε αυτό το σημείο η καριέρα σου ως φωτογράφος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη, καθώς επενδύεις αρκετά για μια καλή φωτογραφική μηχανή. Φαντάζομαι πως δεν σκέφτεσαι να πουλήσεις την DSLR και τον εξοπλισμό της για να πας σε μια άλλη εταιρεία, καθώς τα πράγματα ακριβαίνουν ολοένα και περισσότερο.

Αν ήταν να επιλέξω, θα έλεγα πως η Canon EOS 90D είναι η καλύτερη επιλογή, εφόσον όμως έχεις την οικονομική δυνατότητα για να την αποκτήσεις.

Νικητής: Canon EOS 90D

Ύψιστων χαρακτηριστικών APS-C DSLRs

Υπάρχουν DSLR κάμερες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τόσο των επαγγελματιών, όσο και των ποιων ενθουσιώδες ερασιτεχνών. Έρχονται με APS-C αισθητήρες, αλλά περιλαμβάνουν μια γκάμα από high-level χαρακτηριστικά που θα λατρέψουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι.

Και σε αυτήν την κατηγορία, η Canon vs Nikon διαμάχη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κάθως και οι δύο εταιρείες παρέχουν μια συλλογή από εξαιρετικά και μοντέρνα μοντέλα τα οποία καλύπτουν όλε τις ανάγκες των φωτογράφων.

Υπάρχει η Nikon D500, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την Canon EOS 7D Mark II. Και οι δύο είναι σχετικά παλιές κάμερες, αλλά μέχρι και σήμερα παραμένουν εξαιρετικές επιλογές με χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση.

Αν και οι περισσότεροι φωτογράφοι καταλήγουν σε full-frame φακούς, ένας crop sensor είναι ιδανικός για όσους θέλουν να φωτογραφίζουν την άγρια φύση και σπορ αθλήματα, καθώς πρέπει να έρχονται κοντά με το αντικείμενο. Και οι δύο φωτογραφικές μηχανές έχουν φτιαχτεί για κύριο σκοπό την φωτογράφηση κινούμενων αντικειμένων. Η Nikon D500 έχει 20.9MP αισθητήρα, ενώ η 7D Mark II έχει 20.2MP αισθητήρα – μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα παρόμοια χαρακτηριστικά.

Εκεί που οι δύο κάμερες διαφέρουν μεταξύ τους, είναι στο σύστημα εστίασης. Canon 7D Mark II παρέχει ένα 65-point all-cross AF σύστημα, ενώ η Nikon D500 διαθέτει 153-points (με 99 cross-type/55 που χειρίζεται χειροκίνητα). Και οι δύο κάμερες σου δίνουν 10fps για τη λήψη βίντεο, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με το buffer, η Nikon D500 είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή – μπορείς να τραβήξεις έως και 200 raw frames προτού γεμίσει.

Υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους η Nikon έρχεται πρώτη, όπως στην λήψη 4K ποιότητας στα βίντεο, αλλά και με μεγαλύτερες και touch-friendly οθόνες. Αυτά τα χαρακτηριστικά διατηρούν την D500 να φαίνεται τόσο μοντέρνα μέχρι και σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η 7D Mark II είναι μόλις 5 ετών κάμερα και είδη αρχίζει να “μεγαλοδείχνει”. Με άλλα λόγια, αν είσαι κάτοχος Canon, θα ήταν καλύτερη ιδέα να πας στην 90D, κυρίως αν θέλεις να βγάζεις και βίντεο.

Και πάλι, σε αυτό το επίπεδο επενδύεις αρκετά για μια φωτογραφική μηχανή, οπότε και οι δύο εταιρείες έχουν να σου παρέχουν εξαιρετικές επιλογές. Παρόλα αυτά, καθαρή νικήτρια βγαίνει η Nikon D500.

Canon vs Nikon / Νικητής: Nikon D500


Εσύ ποια από τις δύο εταιρείες προτιμάς για τις DSLR κάμερες σου και γιατί; Επίσης, αν έχεις απορίες ή προβληματισμούς, θα χαρώ να σου απαντήσω στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε