Boya BY-MM1: Ένα καρδιοειδές μικρόφωνο για vlogging

Boya BY-MM1: Ένα καρδιοειδές μικρόφωνο για vlogging

Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα καινούργιο μικρόφωνο, τότε το Boya BY-MM1 είναι μια από τις οικονομικότερες επιλογές της αγοράς αυτή την στιγμή, αλλά αξίζει τα χρήματα του και πως είναι η ποιότητα του ήχου του;

Μιας και μια από τις δουλειές μου αφορά και το vlogging για τα βίντεο στο YouTube Κανάλι του Inkstory, σκεφτόμουν αρκετό καιρό τώρα να αγοράσω ένα μικρόφωνο για την entry-level DSLR κάμερα μου, ώστε να ηχογραφώ παράλληλα τον ήχο και να τελειώνω πιο γρήγορα τα vlogs προτού τα επεξεργαστώ και τα ανεβάσω. Το πρόβλημα, ωστόσο, ήταν η τεράστια γκάμα από διαθέσιμα μικρόφωνα που κυκλοφορούν στην αγορά, κάνοντας την επιλογή μου ακόμα δυσκολότερη – άλλωστε, δεν είμαι ο άνθρωπος που πετάει λεφτά στον αέρα, αλλά αυτός που τα επενδύει κάθε φορά σωστά, οπότε είναι σημαντικό για εμένα να αγοράζω μόνο ποιοτικά προϊόντα.

Το Boya BY-MM1 μικρόφωνο παρόλα αυτά μου δόθηκε δώρο από το κατάστημα Vani’s Gadget Way Store στην διεύθυνση Σόλωνος 3, στο Κιλκίς, οπότε το review του έγινε σίγουρο με το που το έπιασα στα χέρια μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στο κατάστημα για το υπέροχο δώρο τους, το οποίο έφτασε στα χέρια μου την κατάλληλη στιγμή που το χρειαζόμουν.

Η αξιολόγηση είναι πολύ απλή: Αν το μικρόφωνο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια ιστοσελίδα όπως το Inkstory, τότε είναι σίγουρα ιδανικό για το μεγαλύτερο ποσοστό των vloggers ή ακόμα και των podcasters εκεί έξω, ή για ανθρώπους που απλά χρειάζονται μια αναβάθμιση στον ήχο της κάμερας ή του κινητού τους (περισσότερα γι ‘αυτό παρακάτω).

Boya BY-MM1 – Τι θα βρεις όταν ανοίξεις το κουτί του για πρώτη φορά

Boya BY-MM1 - Τι θα βρεις όταν ανοίξεις το κουτί του για πρώτη φορά

Όταν φτάσει το πακέτο στα χέρια σου, με το που το ανοίξεις βρεις τα παρακάτω περιεχόμενα:

  1. Το μικρόφωνο
  2. Το γούνινο αντιανεμικό του
  3. Αντικραδασμική βάση
  4. Καλώδιο εξόδου ήχου 3,5mm σε TRS (για φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, συσκευές εγγραφής ήχου και άλλες συσκευές καταγραφής audio/video.)
  5. Καλώδιο εξόδου ήχου 3,5mm σε TRRS (Για τηλέφωνα iOS και Android, tablet ή Mac)
  6. Θήκη για το μικρόφωνο

Η βάση στην οποία κουμπώνει το μικρόφωνο και στη συνέχεια στην DSLR κάμερα, αν και κάνει την δουλειά της, είναι πλαστικής κατασκευής και η αίσθηση στο χέρι της δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση την premium αίσθηση που αισθάνεσαι σε ακριβότερες βάσεις μικροφώνων. Μιας όμως και αναφερόμαστε όμως σε αυτό το μικρό εύρος τιμής, και η συγκεκριμένη κάνει την δουλειά της.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Boya BY-MM1 είναι ένα καρδιοειδές μικρόφωνο και έρχεται με καλώδιο TRS και καλώδιο εξόδου TRRS, το οποίο περιλαμβάνεται στην συσκευασία. Το μικρόφωνο είναι συμβατό με κάθε λειτουργικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS, Linux, Android και iOS, μεταξύ άλλων, ενώ λειτουργεί άψογα σε υπολογιστές, DSLR κάμερες, smartphones, tablets, βιντεοκάμερες, συσκευές για εγγραφή ήχου κ.α.

Ενημέρωση: Όλα τα παραπάνω τα έχω ελέγξει ο ίδιος μου με το μικρόφωνο. Στην περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα και δεν είναι συμβατό με κάποια συσκευή, στείλε μου το μοντέλο της να το ελέγξω. Γενικά, όμως, οτιδήποτε έχει υποδοχή για 3,5mm θα λειτουργεί άψογα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΧρήσηΦωτογραφικής / Βίντεο
ΕίδοςShock Mounted – Clip On
Τύπος (τρόπος λειτουργίας)Shotgun
Τύπος (κατευθυντικότητα)
Συχνότητα35 – 18000 Hz
Αντίσταση
Ευαισθησία
Max SPL76 dB
Συνδεσιμότητα3.5mm
ΣυσκευασίαΣετ Μικροφώνου & Παρελκόμενα (Bundle)

Η χρήση του είναι “Plug and Play“, που σημαίνει πως απλά το συνδέεις σε μια συσκευή και ξεκινάς απευθείας την εγγραφή. Δεν απαιτεί συγκεκριμένους drivers, εφαρμογές ή προγράμματα για να λειτουργήσει. Φυσικά, θα χρειαστεί να ελέγξεις από τις ρυθμίσεις της συσκευής σου να τραβάει τον ήχο από το συγκεκριμένο μικρόφωνο (αν δεν το κάνει αυτόματα).

Σχεδιασμός και δοκιμές ποιότητας

Nikon D5200 - Boya BY-MM1: Ένα καρδιοειδές μικρόφωνο για vlogging

Για να δοκιμάσω το μικρόφωνο, αποφάσισα να τραβήξω από την Nikon D5200 entry-level DSLR κάμερα μου ένα μουσικό live βίντεο, καθώς επίσης έναν ντράμερ να παίζει ντραμς σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων, ενώ δοκίμασα το μικρόφωνο πάνω σε ένα review που έκανα πριν από λίγο καιρό, καθώς επίσης και για τη χρήση podcast επεισοδίων.

Με το που έβαλα να ακούσω τον ήχο, παρατήρησα γρήγορα πως υπήρχε αρκετό noise (θόρυβος) πίσω από τον ήχο. Αυτό συνέβαινε επειδή η ευαισθησία της κάμερας ήταν στο τέρμα και δεν την είχα κατεβάσει. Με το που κατέβασα την ευαισθησία στο μισό, το μικρόφωνο έβγαλε καθαρά αποτελέσματα στον ήχο, ιδανικά για podcasters και vloggers που ξεκινάνε τώρα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα καταλάβεις με το που κρατήσεις για πρώτη φορά το μικρόφωνο στα χέρια σου, είναι πως σε αντίθεση με άλλα της ίδιας κατηγορίας, το μικρόφωνο έχει μια πιο premium αίσθηση στα χέρια και το αισθάνεσαι πιο στιβαρό από τα ανταγωνιστικά. Το γούνινο αντιανεμικό είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κάποιος από ένα παρόμοιο μικρόφωνο ίδιας κατηγορίας, και ίσως ελάχιστα πιο μεγάλο και με καλύτερη ποιότητα από τα συνηθισμένα. Και πάλι όμως, για να μπορέσεις να βοηθήσεις το μικρόφωνο να αποδώσει καλύτερα με καθαρότερο ήχο, καλό είναι να βρεις την κατάλληλη ευαισθησία στην κάμερα σου.

Boya BY-MM1 vs. Rode VideoMicro

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως το Boya BY-MM1 είναι ένα εξαιρετικό μικρόφωνο για αρχάριους χρήστες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το “ταξίδι” τους με το vlogging και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ήχου τους, αλλά όταν έρχεται αντιμέτωπο με το Rode VideoMicro, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Ποιότητα ήχου

Είτε βρίσκεσαι σε θορυβώδες μέρος, είτε σε εξωτερικό χώρο όπου υπάρχει περισσότερος θόρυβος και αέρας, το Rode VideoMicro αποδίδει καλύτερα από το Boya BY-MM1, ενώ κάνει επίσης την επεξεργασία του ήχο ευκολότερη. Βάζοντας δύο ίδιες ηχογραφήσεις και από τα δύο μικρόφωνα στο Adobe Audition και στο Audacity, το Rode VideoMicro σε βοηθάει περισσότερο, καθώς δεν έχει τόσο θόρυβο, έχει καθαρότερο ήχο (η διαφορά ωστόσο δεν είναι πολύ μεγάλη στο άκουσμα) και όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο με αέρα, το Rode VideoMicro σε καλύπτει καλύτερα.

Ποιότητα κατασκευής

Αν και η διαφορά ανάμεσα στα δύο μικρόφωνα δεν είναι μεγάλη, το Rode VideoMicro σίγουρα παρέχει πιο premium αίσθηση και δεν φοβάσαι πως η βάση του θα σπάσει στα χέρια σου. Από την άλλη πλευρά, η πλαστική βάση του Boya BY-MM1 που κουμπώνει πάνω στην κάμερα είναι φθηνής πλαστικής κατασκευής και συνεχώς έχεις την εντύπωση πως θα σπάσει από τη μια στιγμή στην άλλη (μέχρι στιγμής, ωστόσο, κρατάει).

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι όταν βάζεις και βγάζεις συνεχώς το μικρόφωνο από την πλαστική του βάση, η οποία είναι τόσο σφιχτή που είμαι σχεδόν σίγουρος πως μελλοντικά θα υπάρξουν γρατζουνιές πάνω στον “σκελετό” του μικροφώνου. Με το Rode δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Το Rode VideoMicro είναι κατασκευασμένο επίσης από αλουμίνιο, κάτι που το προσφέρει ένα μεγάλο επίπεδο απόρριψης R, και έχει μία εξωτερική, μαύρη, κεραμική στρώση για να μην αντανακλάει το φως του ηλίου πάνω του.

Τέλος, αξίζει να σημειώσω πως η συνθετική γούνα με το εσωτερικό αφρώδες υλικό του Rode VideoMicro μπαινοβγαίνει πολύ πιο εύκολα σε αντίθεση με τη γούνα του Boya BY-MM1, η οποία είναι μεγάλος μπελάς αν έχεις σκοπό να την χρησιμοποιείς σε διαφορετικούς χώρους, με αποτέλεσμα να την βγάζεις και να την βάζεις συνεχώς.



Εσύ χρησιμοποίησες το Boya BY-MM1; Αν ναι, τι σου άρεσε και τι δεν σου άρεσε σχετικά με τη χρήση και την ποιότητα του μικροφώνου; Αν δεν το αγόρασες, τι είναι αυτό που σε σταματάει από το να το επιλέξεις; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε