Αυτή την στιγμή, μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες στον κόσμο των CPU (επεξεργαστών) είναι η AMD Ryzen 5 3600X vs Intel Core i5-9600K, η οποία βρίσκει αρκετούς να αναρωτιούνται για το ποια εταιρεία παρέχει τον καλύτερο επεξεργαστή (CPU).
Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω πως σε αντίθεση με τις περισσότερες ιστοσελίδες και τα reviews που γράφουν, δεν υποστηρίζω καμία από τις δύο εταιρείες περισσότερο, καθώς με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο το τελικό αποτέλεσμα και όχι η εταιρεία που έφτιαξε τον επεξεργαστή. Είτε είναι AMD, είτε Intel, είμαι ευχαριστημένος εφόσον το προϊόν που αγόρασα αποδίδει έτσι ακριβώς όπως “υπόσχεται” η κατασκευάστρια εταιρεία.
Διάβασε επίσης: Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Με όλα αυτά κατά νου, θα σε βοηθήσω να καταλάβεις μέσα από αυτό το άρθρο ποιος από τους δύο επεξεργαστές είναι ιδανικός για την χρήση που το θέλεις, είτε είναι για απλές ή επαγγελματικές εργασίες, είτε για full gaming.
AMD Ryzen 5 3600X vs Intel Core i5-9600K
Αν δεν θέλεις να χάσεις τον χρόνο σου διαβάζοντας για λεπτομέρειες, τότε επίτρεψε μου να σου εξηγήσω εν συντομία για τι χρήση είναι ο κάθε επεξεργαστής:
AMD Ryzen 5 3600X vs Intel Core i5-9600K για εργασίες;
Ο Ryzen 5 3600X είναι καλύτερος για εργασίες και multitasking καθώς περιλαμβάνει περισσότερα threats, τα οποία βοηθάνε όταν έχεις πολλαπλά προγράμματα ανοιχτά την ίδια στιγμή. Παρόλα αυτά, ο Intel με overclock φτάνει σε ταχύτητα τον AMD.
AMD Ryzen 5 3600X vs Intel Core i5-9600K για gaming;
Ο Core i5-9600K παρέχει μεγαλύτερα FPS στα περισσότερα games με τα οποία έχει αναμετρηθεί σε σύγκριση με τον Ryzen 5 3600X και τον Ryzen 5 2600X. Παρόλα αυτά, έχει λιγότερα threats με αποτέλεσμα το multitasking να μην είναι τόσο ισχυρό όσο αυτό της AMD (αν και η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη).
Χαρακτηριστικά
Ο Ryzen 5 3600X είναι μέρος της σειράς Ryzen 3000, οπότε κληρονομεί όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Ryzen, όπως την μικροαρχιτεκτονική Zen 2 και και τον κόμβο διαδικασίας 7nm FinFET από το TSMC. Το Ryzen 5 3600X συνδυάζει την εξάπλευρη διαμόρφωση των 12-threats με μνήμη 32MB L3 (cache).
Η AMD έχει τον Ryzen 5 3600X να τρέχει στα 3,8 GHz, ενώ μπορεί να φτάσει στα 4,4 GHz με το single-core boost. Ο επεξεργαστής διαθέτει dual-channel memory και παράλληλα παρέχει και 16 PCIe 4.0 στον χρήστη. Όπως και οι υπόλοιποι επεξεργαστές της εταιρείας που ανήκουν στην γενιά Zen 2, έτσι και το συγκεκριμένο μοντέλο δεν περιλαμβάνει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, που σημαίνει πως θα χρειαστεί να αγοράσεις μια έξτρα.
Ο Core i5-9600K, ο οποίος είναι βασισμένος στην μικροαρχιτεκτονική Coffee Lake της Intel, προέρχεται από την κατασκευαστική διαδικασία των 14nm της Intel. Ενώ έχει έξι πυρήνες, ο Core i5-9600K δεν έρχεται με Hyper-Threading, το οποίο περιορίζει το chip σε έξι threats. Ο επεξεργαστής διαθέτει επίσης 9MB L3 cache.
Ο επεξεργαστής τρέχει στα 3.7 GHz και έχει single-core boost στα 4.6 GHz. Η Intel έχει ενσωματώσει μέσα και την κάρτα γραφικών UHD Graphics 630 iGPU μέσα στον Core i5-9600K, ενώ ο επεξεργαστής έρχεται με dual-channel memory controller και DDR4-2933 υποστήριξη.
Intel Core i5-9600K | AMD Ryzen 5 3600X | |
---|---|---|
Αρχιτεκτονική | Coffee Lake | Zen 2 |
Socket | LGA1151 | AM4 |
Cores (Πυρήνες) / Threads | 6 / 6 | 6 / 12 |
Βασική συχνότητα (GHz) | 3.7 | 3.8 |
Ενισχυμένη συχνότητα (GHz) | 4.6 | 4.4 |
L3 Cache | 9MB | 32MB |
Process | 14nm | 7nm |
TDP | 95W | 95W |
Ταχύτητα μνήμης | DDR4-2666 | DDR4-3200 |
Ελεγκτής μνήμης | Dual-Channel | Dual-Channel |
Ενσωματωμένα γραφικά | Intel UHD Graphics 630 | Όχι |
Νικητής: AMD. Ο Ryzen 5 3600X έρχεται με εξαπύρηνο επεξεργαστή που παρέχει περισσότερα threats και υποστήριξη για PCIe 4.0 και DDR4-3200 μνήμες RAM. Παρόλα αυτά, δεν έρχεται με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, ένα βασικό κομμάτι το οποίο γλιτώνει από λίγα έως και αρκετά έξοδα για τον αγοραστή που δεν κάνει gaming χρήση.
Επιλογές για μητρικές πλακέτες
Ο Ryzen 5 3600X παρέχει μια εξαιρετική συμβατότητα με προηγούμενες μητρικές πλακέτες, όπως τις AM4. Με το κατάλληλο firmware, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής θα λειτουργεί σε σειρές μητρικών όπως τις AMD 300 και 400 series. Παρόλα αυτά, όταν φτιάχνεις έναν υπολογιστή γύρο από την pre-X870 μητρική, αυτό σημαίνει πως χάνεις την λειτουργικότητα των PCIe 4.0.
Ο Core i5-9600K μπαίνει στην κατηγορία των LGA1151 socket. Σε αντίθεση με τον Ryzen 5 3600, ο Core i5-9600K παρέχει πολλαπλά chipsets για διαφορετικές ανάγκες και μπορεί να λειτουργήσει εύκολα με μητρικές που έρχονται με chipset Z370 και Z390.
Μιας και η Intel εστιάζει συνεχώς στο να παράγει νέα ανανεωμένα sockets, αυτή την στιγμή υπάρχουν και τα LGA1200 sockets, τα οποία είναι μιας γενιάς πιο καινούργια από το LGA1151 chip που φοράει αυτή την στιγμή ο i5-9600K. Αυτό φυσικά δεν είναι σημαίνει απαραίτητα πως η εταιρεία δεν θα συνεχίζει να τα υποστηρίζει. Η AMD από την άλλη πλευρά έχει αναφέρει πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα AM4 socket μέχρι το 2020, οπότε και πάλι, η διαφορά εδώ είναι μικρή.
Νικητής: AMD. Όλα τείνουν στην ανάγκη του κάθε χρήστη και το τι θέλει να κάνει. Οι μητρικές πλακέτες για τους AMD επεξεργαστές είναι ελάχιστα πιο ακριβοί καθώς περιλαμβάνουν νέα χαρακτηριστικά όπως το PCIe 4.0. Με την Intel να εστιάζει σε νεότερα chips, ο LGA1151 έχασε την “ομορφιά” του, αλλά σίγουρα όχι την αξιοπιστία του.
Overclocking
Ο Ryzen 5 3600X έρχεται με 4.4 GHz single-core boost, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πυρήνες τρέχουν περίπου 200 MHz με 300 MHz λιγότερο από τον κύριο πυρήνα. Σύμφωνα με αρκετές δοκιμές που έχουν γίνει (όχι δικές μου), είναι καλύτερο να αφήσεις το Precision Boost Overdrive (PBO) της AMD να κάνει την δουλειά για εσένα. Το overclocking όλων των πυρήνων σε μια στατική συχνότητα αυξάνει την απόδοση τα multi-threaded workloads, αλλά μειώνει ελάχιστα την ταχύτητα στα lightly-threaded.
Η Intel από την άλλη πλευρά με τον Core i5-9600K στα 4.6 GHz single-core, έρχεται σε πιο δυνατό σημείο. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ‘χεις κανένα απολύτως πρόβλημα να φέρεις τον επεξεργαστή στα 5 GHz σε όλους τους έξι πυρήνες με 1.36Vcore και με Load-Line-Calibration (LLC) ρυθμίσεις.
Νικητής: Intel. Δύσκολα μπορείς να χτυπήσεις την υπεροχή της εταιρείας στο overclocking, οπότε αν ενδιαφέρεσαι να “παίξεις” με το overclocking, τότε ο Core i5-9600K είναι η σίγουρη επιλογή.
Ψύξη
Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν 95W TDP (θερμική σχεδίαση). Σε αντίθεση με τον AMD, ο Intel επεξεργαστής έχει ελάχιστα πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες επειδή η εταιρεία μετράει το TDP στη βασική ταχύτητα, οπότε η κατανάλωση πόρων του επεξεργαστή της είναι ελάχιστα πιο υψηλή.
Ακόμα και με μια οικονομική ψύκτρα για τον επεξεργαστή, μπορείς να τους κρατήσεις και τους δύο σε χαμηλή θερμοκρασία με μεγάλη ευκολία, ακόμα και όταν ασχολείσαι με βαριές εργασίες, προγράμματα ή games. =
Νικητής: AMD. Ο μόνος λόγος που νικάει εδώ ο AMD επεξεργαστής είναι επειδή καταναλώνει λιγότερο ρεύμα σε σύγκριση με αυτόν της Intel. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ελάχιστη και δεν θα ‘πρεπε να επηρεάζει την επιλογή σου.
Gaming
Όπου κι αν μπεις, όσο κι αν ψάξεις, όσες δοκιμές κι αν κάνεις, αν είσαι gamer τότε πας αναμφισβήτητα με τον Core i5-9600K. Με μια γρήγορη ματιά στο UserBenchmark θα δεις αμέσως τις διαφορές στα FPS μεταξύ των δύο επεξεργαστών. Παρόλα αυτά, σε live testing, θα δεις ακόμα καλύτερες επιδόσεις με τον Core i5-9600K απ’ ότι με τον Ryzen 5 3600X.
Στα περισσότερα benchmarks θα δεις πως ο Ryzen 5 3600X νικάει τον Core i5-9600K στο gaming, αλλά τα περισσότερα είναι ψεύτικα και οι οπαδοί της AMD γελοία πολλοί. Με μια γρήγορη ματιά στο YouTube, μπορείς να δεις side-by-side τους δύο επεξεργαστές να έρχονται αντιμέτωποι στα ίδια games, με τον Core i5-9600K να παίρνει την πρωτιά. Άλλωστε, τα περισσότερα benchmarks δεν βασίζονται στην πραγματική χρήση των χρηστών, αλλά σε διάφορα προγράμματα και δοκιμές που συχνά δεν αποτελούν πραγματικότητα με αληθινά αποτελέσματα.
Αν κοιτάξεις όμως λίγο “βαθύτερα”, θα παρατηρήσεις πως ακόμα και σε όσο αφορά το gaming, ο Ryzen 5 3600X δεν είναι σε καμία περίπτωση κακή επιλογή για gaming. Και οι δύο επεξεργαστές δεν θα ‘χουν πρόβλημα να έρθουν αντιμέτωποι με τους πιο γνωστούς τίτλους παιχνιδιών που υπάρχουν αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο. Από την άλλη πλευρά, μιας και ο AMD έρχεται με περισσότερα threads, είναι προτιμότερο να τον προτιμήσεις αν θέλεις παράλληλα να κάνεις και streaming, έχοντας αρκετά προγράμματα ανοιχτά μαζί με το game που παίζεις.
Νικητής: Intel. Μιας και ο Core i5-9600K παρέχει μεγαλύτερα FPS στα περισσότερα games απ’ ότι ο Ryzen 5 3600X, είναι φυσικά και ο νικητής. Αλλά και πάλι, ο AMD είναι εξίσου ισχυρός. Βέβαια, ο Core i5-9600K με overclock παρέχει ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Απόδοση παραγωγικότητας
Αν δεν τρέχεις πολλαπλά προγράμματα μαζί, τότε ο Core i5-9600K είναι σίγουρα ο νικητής σε όλα τα benchmarks. Αν τρέχεις πολλαπλά προγράμματα συνεχώς, τότε ο Ryzen 5 3600X παίρνει την πρωτιά χάρη στα περισσότερα threads που περιλαμβάνει αλλά και το μέγεθος της L3 Cache.
Παρόλα αυτά, αν πας τον Core i5-9600K στα 5 GHz με overclock, τότε οι διαφορές μεταξύ των δυο επεξεργαστών είναι από ελάχιστες έως και μηδενικές, με τον Intel να φτάνει (εν ώρα multitasking) τα ίδια αποτελέσματα με τον Ryzen της AMD.
Νικητής: AMD. Μιας και ο Intel απαιτεί overclock για να φτάσει στα ίδια επίπεδα με τον AMD σε όσο αφορά το multitasking, ο AMD είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή.
Σύνοψη…
Ειλικρινά; Όποιον και απ’ τους δύο επεξεργαστές και αν επιλέξεις θα μείνεις πλήρως ευχαριστημένος/νη. Αν προτιμάς να κάνεις multitasking, τότε πάνε με τον Ryzen 5 3600X μιας και παρέχει τα διπλάσια threads. Αν προτιμάς το gaming, τότε ο Core i5-9600K παρέχει μεγαλύτερα FPS, ενώ με overclock οι διαφορές είναι ακόμα πιο μεγάλες.
Θα έχεις πρόβλημα στο gaming με τον AMD; Όχι. Θα έχεις πρόβλημα στο multitasking με τον Intel; Όχι. Άσε τους hardcore fans να μαλώνουν μεταξύ τους για το ποια εταιρεία παρέχει τον καλύτερο επεξεργαστή και πάνε με την εταιρεία που προτιμάς περισσότερο, όποια απ’ τις δύο και αν είναι αυτή. Εν τέλη, τα αποτελέσματα είναι τόσο παρόμοια (εκτός αν βάλεις το overclocking στην μέση, όπου στην προκειμένη περίπτωση ο Intel παίρνει χαλαρά την πρωτιά) που δύσκολα θα βρεις τις διαφορές μεταξύ τους.
Αν δεν θέλεις να επενδύσεις εξ ‘αρχής πολλά χρήματα, τότε ο Intel είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή καθώς έρχεται με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, η οποία μπορεί εύκολα να σηκώσει σε low ή medium γραφικά το GTA 5, όλη την σειρά Batman Arkham, το Fortnite, το PUBG, το Warframe και πολλά ακόμα games στα οποία τον δοκίμασα.
Εσύ ποιον από τους δύο επεξεργαστές προτιμάς περισσότερο και γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.