Σ’ αυτό το άρθρο, θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε την αγορά τηλεόρασης παιχνιδάκι, ακόμη και αν δεν ξέρεις τι εστί 4K, 8K, Smart TV ή Android TV, καθώς θα στα εξηγήσω όλα αναλυτικά, καθώς επίσης και τι να προσέχεις κατά την αγορά μιας νέας τηλεόρασης.
Μιας και είμαι ο άνθρωπος που όλοι τρέχουν όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα καινούργιο κινητό, υπολογιστή, laptop, τηλεόραση ή οτιδήποτε άλλο αφορά τον τεχνολογικό τομέα, έχω δει αρκετούς να χάνουν τα λεφτά τους σε ανούσιες αγορές. Βλέπεις μια τηλεόραση, σου αρέσει στην αρχή αλλά δεν είσαι σίγουρος/η, και χωρίς βασικές γνώσεις, μέσα σε λίγα λεπτά ο πωλητής καταφέρνει και σου την πουλάει. Λίγο καιρό αργότερα, αντιλαμβάνεσαι πως αυτή η τηλεόραση δεν έχει καθαρή εικόνα και μεγάλη ανάλυση, αρχίζει και κολλάει και γενικότερα δεν είναι όσο smart όσο έλεγαν καθώς στην πουλούσαν.
Μέσα από αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις τηλεοράσεις, τι σημαίνουν κάποιες βασικές ορολογίες και τι να κοιτάς κάθε φορά που θα ετοιμάζεσαι να προχωρήσεις στην αγορά τηλεόρασης. Έτσι, από εδώ και στο εξής θα μπορείς να κάνεις μόνος/η τις αγορές σου γνωρίζοντας τι ακριβώς παίρνεις και αν καλύπτει τις ανάγκες σου.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσω πως δεν θα δούμε αναλυτικά κάθε ορολογία και τεχνικό χαρακτηριστικό, αλλά μόνο τα πιο βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνθρωπος πριν αγοράσει μια τηλεόραση.
Διάβασε επίσης: Τι να κάνεις αν δεν ανοίγει η τηλεόραση
Αγορά τηλεόρασης: Βασικές ορολογίες
Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθεις είναι οι βασικές ορολογίες που θα βρεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε τηλεόρασης. Πολλές από αυτές θα τις βρεις επίσης και σε άλλες συσκευές, όπως σε κινητά, tablets, υπολογιστές και laptops και ισχύουν τα ίδια πράγματα για όλα.
Τι είναι το 4K και 8K στις τηλεοράσεις;
Τόσο το 8K όσο και το 4K αφορούν το ίδιο πράγμα: Είναι και τα δύο Ultra HD. Παρόλα αυτά, το 8K έχει 7,680 χ 4,320 pixels ανάλυση, ενώ το 4K έχει 3,480 x 2,160 pixels ανάλυση. Στους αριθμούς της ανάλυσης, ο πρώτος αντιπροσωπεύει τα οριζόντια pixel ενώ ο δεύτερος τα κάθετα pixel.
Τι είναι οι Smart TVs;
Αναφέρεται στις τηλεοράσεις που έρχονται με κάποιο λειτουργικό σύστημα (συνήθως με το Android ή βασισμένο στο Android) και προ-εγκατεστημένες εφαρμογές όπως το Netflix, το YouTube, το Spotify, το TuneIn, μεταξύ άλλων. Οι “Smart” TVs θεωρούνται έξυπνες γιατί παρέχουν περισσότερες δυνατότητες και χαρακτηριστικά από τις παραδοσιακές τηλεοράσεις.
Τι είναι οι Android TVs;
Οι Android TVs είναι οι τηλεοράσεις που έχουν εγκατεστημένο το Android λειτουργικό σύστημα της Google. Οι Android TVs είναι συχνά η ιδανικότερη επιλογή καθώς παρέχουν πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα εφαρμογών, λαμβάνουν ενημερώσεις και μπορούν να διαχειριστούν και να μορφοποιηθούν με διάφορους τρόπους.
Τι είναι οι Curved τηλεοράσεις;
Αφορά τις τηλεοράσεις με κυρτές οθόνες, που μπορεί είτε να είναι απλές, είτε Smart TV με κάποιο λειτουργικό σύστημα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κυρτών οθονών περιλαμβάνει το Android λειτουργικό σύστημα και συχνά το κόστος αγοράς τους είναι πιο υψηλό από τις παραδοσιακές Smart TVs.
Αγορά τηλεόρασης: Μαθαίνοντας τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά
Ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να αγοράσεις μια τηλεόραση, ένα κινητό ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή η οποία δεν θα κολλάει και θα κάνει ακριβώς όσα χρειάζεσαι, είναι γνωρίζοντας τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Για να τα ξέρεις αυτά, θα πρέπει να γνωρίζεις τι σημαίνουν οι ορολογίες που διαβάζεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε συσκευής – τα οποία κακώς θεωρούνται από τους περισσότερους ως δύσκολα ή περίπλοκα.
Παρακάτω θα δούμε τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κοιτάς σε κάθε τηλεόραση προτού την αγοράσεις.
1. Τις ίντσες και την ανάλυση της οθόνης
Οι ίντσες και η ανάλυση της οθόνης είναι αναμφισβήτητα τα δύο πιο κύρια χαρακτηριστικά μιας τηλεόρασης. Οι ίντσες αφορούν τις ανάγκες του καθενός, καθώς επίσης και το budget που έχει ή θέλει να ξοδέψει αλλά και τον διαθέσιμο χώρο που έχει στο σπίτι ή το γραφείο. Όσο πιο πολλές ίντσες είναι μια οθόνη, τόσο πιο μεγάλη θα πρέπει να είναι και η ανάλυση της για να μπορείς να απολαμβάνεις μια καθαρή εικόνα.
2. Το λειτουργικό σύστημα
Προτίμησε να επιλέξεις μια τηλεόραση που έρχεται με το Android ως λειτουργικό σύστημα. Αν πάλι δεν έχει το Android αλλά έχει ένα άλλο λειτουργικό το οποίο βασίζεται στο Android, αν και είναι μια επιλογή, δεν είναι η προτιμότερη. Το Android της Google υποστηρίζει εκατοντάδες εφαρμογές, ενημερώνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και παρέχει πλήρης υποστήριξη για εκατοντάδες άλλες συσκευές τρίτων.
3. Την μνήμη RAM
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεις πως μια τηλεόραση παρέχει στα τεχνικά χαρακτηριστικά της και την μνήμη RAM που έχει. Στην προκειμένη περίπτωση, όσο πιο υψηλός είναι ο αριθμός, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η συνολική ταχύτητα της τηλεόρασης και τόσο πιο γρήγορα θα ανταποκρίνονται οι εφαρμογές. Μια τηλεόραση στις μέρες μας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3-4GB μνήμης RAM.
4. Τις υποδοχές
Οι υποδοχές που παρέχει κάθε τηλεόραση αλλάζουν ανά κατασκευάστρια εταιρεία και ανά μοντέλο. Αν κατεβάζεις συχνά ταινίες και σειρές στο USB φλασάκι σου και τις περνάς για να τις παρακολουθείς στην τηλεόραση, τότε φρόντισε να παρέχονται USB υποδοχές. Επιπλέον, η υποδοχή για 3.5m καλώδιο ακουστικών είναι πάντοτε σημαντική αν συνδέεις ή θελήσεις να συνδέσεις στο μέλλον ηχεία και ακουστικά.
Το 4K είναι το στάνταρ των τηλεοράσεων
Στις μέρες μας, οτιδήποτε κάτω από το 4K δεν αποτελεί επιλογή. Οι τηλεοράσεις που παρέχουν 4K ανάλυση παρέχουν επίσης έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες διαστάσεις από μια κλασική 1080p High-Definision τηλεόραση. Επιπλέον, μιας και τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και όλες οι μεγάλες streaming υπηρεσίες παρέχουν πλέον το περιεχόμενο τους και σε 4K ποιότητα, όλα αυτά τα έξτρα pixels θα κάνουν την διαφορά.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσω πως αν θέλεις να αγοράσεις μια καινούργια τηλεόραση η οποία θα είναι πάνω από 42 ίντσες και κάτω, τότε δεν αξίζει ιδιαίτερα να αγοράσεις μια 4K τηλεόραση. Αν το μέγεθος της οθόνης δεν είναι αρκετά μεγάλο, τότε δεν μπορεί να εμφανίσει όλες τις έξτρα λεπτομέρειες της εικόνας – καθώς δεν χωράνε – για να τα παίξει σε 4K ποιότητα και, ως εκ τούτου, μια μικρή τηλεόραση καθίσταται άχρηστη για 4K.
Βρες εδώ όλες τις διαθέσιμες 4K τηλεοράσεις.
Το 8K είναι το σύντομο μέλλον
Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο δεν υπάρχουν αρκετές streaming υπηρεσίες και τηλεοπτικά κανάλια που να παρέχουν 8K ποιότητα. Το 8K παρέχει έως και 4 φορές την ανάλυση μιας 4K οθόνης και 16 φορές την ανάλυση μιας 1080p HDTV τηλεόρασης. Με άλλα λόγια, το 8K είναι τόσο καθαρό που αισθάνεσαι πως έβαλες γυαλιά ακρίβειας στα μάτια σου και βλέπεις καθαρά για πρώτη φορά.
Διάβασε επίσης: Ελληνική Τηλεόραση: Δες Live TV δωρεάν από τον υπολογιστή
Παρόλα αυτά η αγορά τηλεόρασης με 8K ανάλυση δεν είναι εύκολη υπόθεση αν το budget σου είναι χαμηλό. Η 8K ανάλυση κοστίζει αρκετά περισσότερα από την 4K ανάλυση και δεν θα μπορείς να επωφεληθείς ακόμα από όλα τα έξτρα pixels καθώς τα περισσότερα βίντεο αυτή την στιγμή έρχονται σε 1080p και 4K ποιότητα. Παρόλα αυτά, μιας και τα περισσότερα καινούργια smartphones παρέχουν 8K κάμερες, μέσα στα ερχόμενα χρόνια θα απολαμβάνεις πεντακάθαρες εικόνες. Ωστόσο, αν θέλεις να γλιτώσεις αρκετά χρήματα, τότε μπορείς να πας άφοβα και με μια 4K τηλεόραση.
Βρες εδώ όλες τις διαθέσιμες 8K τηλεοράσεις.
HDR: Μια έξτρα λειτουργία για την καλυτέρευση των χρωμάτων
Οι πιο πρόσφατες τηλεοράσεις προσφέρουν επίσης υψηλό δυναμικό εύρος (HDR / High Dynamic Range), το οποίο αναπαράγει μεγαλύτερο εύρος επιπέδων φωτεινότητας, έχει πλουσιότερα και πιο ρεαλιστικά χρώματα και υψηλότερη αντίθεση μεταξύ των πιο φωτεινών λευκών και των πιο σκούρων μαύρων.
Αν επισκεφτείς ένα κατάστημα και έχεις μπροστά σου δύο τηλεοράσεις όπου η μια προβάλλει περιεχόμενο χωρίς HDR ενώ η άλλη έχει ενεργοποιημένο το HDR, θα παρατηρήσεις πως η δεύτερη είναι απίστευτα πιο φωτεινή και ζωντανή. Θα παρατηρήσεις επίσης πως αρκετές εταιρείες αναγράφουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά των τηλεοράσεων τους πως υποστηρίζουν το HDR10+ και το Dolby Vision, εκ των οποίων και τα δύο είναι βελτιωμένες εκδόσεις του HDR.
Ρυθμός Ανανέωσης (Refresh rate): Μεγαλύτερο σημαίνει γρηγορότερο
Ο ρυθμός ανανέωσης, εκφρασμένος σε Hertz (Hz) περιγράφει πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο ανανεώνεται μια εικόνα στην οθόνη. Ο τυπικός ρυθμός ανανέωσης είναι 60 φορές ανά δευτερόλεπτο ή 60 Hz. Ωστόσο, σε σκηνές με αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, ο ρυθμός ανανέωσης 60 Hz μπορεί να κάνει τα πράγματα να φαίνονται θολά ή νευρικά, ιδιαίτερα στις LCD HD τηλεοράσεις. Έτσι, για να δημιουργήσουν μια πιο σταθερή εικόνα, οι κατασκευαστές διπλασίασαν τον ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz (και σε ορισμένες περιπτώσεις έως τα 240 Hz).
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές εικόνες ανά δευτερόλεπτο στο αρχικό βίντεο, οι τηλεοράσεις χειρίζονται τους ταχύτερους ρυθμούς ανανέωσης με διαφορετικούς τρόπους. Μια μέθοδος είναι να εισάγουν τις μαύρες εικόνες μεταξύ των αρχικών εικόνων, ξεγελώντας τα μάτια του θεατή ώστε να βλέπει μια λιγότερο θολή, πιο συμπαγή εικόνα. Μια άλλη τεχνική είναι η δημιουργία και η εισαγωγή νέων εικόνων — που δείχνουν μια κατάσταση κίνησης μεταξύ των δύο παρακείμενων εικόνων — για την εμφάνιση πιο ρεαλιστικής κίνησης. Ωστόσο, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία βίντεο, μπορεί να κάνει μια ταινία ή μια κωμική σειρά να φαίνεται επίπεδη ή σαν να ήταν μια κακώς φωτισμένη, παλιά σαπουνόπερα, αν θέλεις.
Ορισμένα νέα μοντέλα τηλεοράσεων διαθέτουν υποστήριξη High-Frame Rate (HFR), που σημαίνει ότι έχουν υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης και πρόσθετη υποστήριξη για περιεχόμενο με ρυθμούς καρέ υψηλότερους από 60 Hz. Με το περιεχόμενο HFR να προέρχεται τόσο από ταινίες όσο και από ζωντανές εκπομπές, το HFR θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό όταν παρακολουθείς ζωντανά αθλήματα και extreme sports – επομένως είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις.
Οι gamers θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να έχουν υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, αλλά αν χρησιμοποιείς κάποια κονσόλα παιχνιδιών, τα 60 Hz είναι το γλυκό σημείο. Οι περισσότερες κονσόλες παιχνιδιών δεν ξεπερνούν τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (εκτός τα νεότερα μοντέλα), ενώ ακόμη και οι καλύτερες τηλεοράσεις για 4K gaming προσφέρουν την καλύτερη απόδοση πολύ κάτω από τα 120 Hz που προτείνουμε συνήθως για gaming.
LCD, LED LCD ή OLED; Τι σημαίνουν και τι να προτιμήσεις
Πέρα απ’ όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές κάθε τηλεόρασης, υπάρχουν δύο τύποι τηλεοράσεων που θα βρεις στην αγορά: Τις LCD και τις OLED. Και εκτός κι αν έχεις αρκετά χρήματα στην άκρη, πιθανότατα να καταλήξεις στην αγορά μιας LCD τηλεόρασης.
LED και LCD
Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε ολόκληρο τον κόσμο το κατέχουν αυτή την στιγμή οι LED LCD. Αυτές είναι οι HD και Ultra HD που βλέπεις συχνότερα και χρησιμοποιούν διόδους εκπομπής φωτός (LED) για να φωτίζουν την οθόνη LCD και έτσι μπορούν να είναι εξαιρετικά λεπτές. Οι LED LCD τηλεοράσεις μπορούν να κοστίζουν από 200-300€ για 32-ιντσών οθόνες, έως και πάνω από 8,000€ για 90-ιντσών οθόνες.
Βρες εδώ όλες τις διαθέσιμες LED τηλεοράσεις.
OLED
Οι τηλεοράσεις OLED πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα με μερικές δεκάδες ζώνες φωτισμού. Στη θέση του οπίσθιου φωτισμού, οι OLED χρησιμοποιούν ένα στρώμα από οργανικά LED, ελεγχόμενα σε επίπεδο pixel, για να επιτύχουν το απόλυτο μαύρο και εκπληκτικά επίπεδα αντίθεσης. Συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουν την απίστευτη ποιότητα τους είναι με βίντεο που δείχνουν πυροτεχνήματα σε έναν κατάμαυρο ουρανό).
Αν και οι τηλεοράσεις OLED παρέχουν ύψιστη ανάλυση, είναι επίσης αρκετά πιο ακριβές και έτσι επιλέγονται έως και σήμερα μόνο απ’ όσους θέλουν να διαθέσουν τόσο μεγάλο budget. Παρόλα αυτά, μιας και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις κατασκευάστριες εταιρείες στον χώρο των OLED τηλεοράσεων μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, τόσο πιο οικονομικά μοντέλα θα δούμε να κυκλοφορούν μέσα στα ερχόμενα χρόνια.
Βρες εδώ όλες τις διαθέσιμες OLED τηλεοράσεις.
Ήχος: Μην το σκέφτεσαι καν!
Ακόμα και οι ακριβότερες, καλύτερες και πιο προσεγμένες τηλεοράσεις δεν παρέχουν καλό ήχο. Μιας και δεν υπάρχει αρκετός χώρος πλέον στις υπέρ-λεπτές τηλεοράσεις για να χωρέσουν πιο μεγάλα και ισχυρά ηχεία, μένεις με τρεις επιλογές: Να χρησιμοποιείς ακουστικά (κάτι το οποίο πιθανότατα να σε αναδείξει ως αντικοινωνικό/ή), να αγοράσεις ένα surround σύστημα (το οποίο υπάρχει περίπτωση να σε εκνευρίσει αμέτρητες φορές, ειδικά στην εγκατάσταση του), ή να αγοράσεις ένα soundbar.
Θα βρεις εκατοντάδες διαφορετικά Soundbars σε διαφορετικό εύρος τιμών, ανάλογα με τις ανάγκες και το budget σου. Συνήθως, ένα καλό και αξιόπιστο soundbar κοστίζει από 100€ έως 300€ και άνω. Τα περισσότερα soundbars έχουν σχεδιαστεί επίσης για να είναι λεπτά και να χωράνε άνετα σε κάθε επίπεδη επιφάνεια. Επιπλέον, κάποιες εταιρείες σου παρέχουν και έξτρα ηχεία τα οποία μπορείς να τοποθετήσεις στα πλάγια της τηλεόρασης και του soundbar.
Αν θέλεις μια πιο οικονομική λύση για τον ήχο, τότε μπορείς να προτιμήσεις 2.1 ηχεία, τα οποία είναι ιδανικά για μουσική, ταινίες και σειρές, αλλά δεν αξιοποιούν την τεχνολογία του Dolby Atmos. Παρόλα αυτά, απλά ηχεία όπως τα Logitech Z333, τα οποία μπορείς να συνδέσεις εφόσον η τηλεόραση σου έχει υποδοχή για 3.1 jack (που πιθανότατα έχει / είναι η ίδια υποδοχή για τα ακουστικά). Μπορείς ακόμη να ελέγξεις και για Bluetooth 2.1 ηχεία, τα οποία πιθανότατα να σε βολέψουν ακόμα περισσότερο.
Στις μέρες μας αρκετές τηλεοράσεις υποστηρίζουν επίσης την τεχνολογία Dolby Atmos, οπότε μπορείς να αξιοποιήσεις ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της τηλεόρασης σου αγοράζοντας ένα soundbar που υποστηρίζει την τεχνολογία. Μπορείς να το πας και στο επόμενο επίπεδο, αγοράζοντας Ηχεία 5.1 ή 7.1 με surround ήχο, τα οποία όμως θα σου κοστίζουν αρκετά περισσότερα χρήματα από τα κλασικά 2.1.
Με άλλα λόγια, επενδύοντας σε μερικά καλά ηχεία ή σε ένα αξιόπιστο soundbar, δεν θα έχεις απλά καλύτερο και καθαρότερο ήχο όταν ακούς μουσική, αλλά και όταν παρακολουθείς τις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές.
Μείνε μακριά απ’ τις εκτεταμένες εγγυήσεις
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βγάλουν περισσότερα χρήματα από τις πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών, τα καταστήματα παρέχουν εκτεταμένες εγγυήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστείς μια εκτεταμένη εγγύηση καθώς αν πάθει κάτι μια τηλεόραση, θα το πάθει εντός των πρώτων 30 ημερών, ή στους πρώτους μήνες. Ως εκ τούτου, τις πρώτες 30 ημέρες στις καλύπτει η πολιτική του καταστήματος, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία σου παρέχει συνήθως 1 με 2 έτη εγγύησης.
Επιπλέον, οι εκτεταμένες εγγυήσεις δεν καλύπτουν ένα τεράστιο μέρος προβλημάτων, που σημαίνει πως αν πάθει κάτι η τηλεόραση σου μετά από δική σου κακή μεταχείριση, δεν θα την δεχτούν για επισκευή ή αντικατάσταση. Ως εκ τούτου, δεν διαφέρει από την κλασική εγγύηση που ήδη λαμβάνεις από την κατασκευάστρια εταιρεία, από την οποία θα έχεις επίσης περισσότερες πιθανότητες για άμεση αντικατάσταση (τα καταστήματα συνήθως τις επισκευάζουν για να γλιτώσουν χρήματα).
Διάβασε πρώτα τις κριτικές για το συγκεκριμένο μοντέλο
Η αγορά τηλεόρασης απαιτεί και ένα τελευταίο σημαντικό πράγμα: να διαβάσεις όσες περισσότερες κριτικές μπορείς. Μεγάλα και γνωστά Marketplaces όπως το Skroutz και το BestPrice συχνά έχουν αξιολογήσεις στα προϊόντα που φιλοξενούν από ανθρώπους που τα αγόρασαν. Διάβασε τις αξιολογήσεις και δες τα θετικά και τα αρνητικά κάθε τηλεόρασης που ετοιμάζεσαι να αγοράσεις.
Μια εξίσου έξυπνη ιδέα θα ήταν αν παρακολουθούσες μερικά review βίντεο στο YouTube, βλέποντας πρώτα όλες τις λειτουργίες και τις δυνατότητες της τηλεόρασης, καθώς επίσης και τις προσωπικές απόψεις διαφόρων τεχνολογικών γκουρού και επαγγελματιών.
Αν έχεις κάποια απορία ή προβληματισμό, μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω.
Featured Image Credits: Lisa στο Pexels.com.