Στη σήμερον ημέρα η εγκατάσταση του Ubuntu 22.04 ή νεότερης έκδοσης σε PC ή Laptop μαζί με τα Windows, δηλαδή να επιλέγεις με ποιο λειτουργικό σύστημα θέλεις να εισέρχεσαι, είναι παιχνίδι μερικών λεπτών.
Αν ενδιαφέρεσαι να δοκιμάσεις ή να εγκαταστήσεις τη νεότερη έκδοση του Ubuntu στον υπολογιστή ή το laptop σου (δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν έχεις σταθερό desktop ή laptop), τότε μέσα από αυτόν τον οδηγό θα δούμε πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα bootable USB με την τελευταία έκδοση του Ubuntu, πως να δοκιμάσεις το λειτουργικό σύστημα και στη συνέχεια πως να το εγκαταστήσεις παρέα με τα Windows.
Το άρθρο θα ενημερώνεται κάθε φορά που υπάρχει μια νεότερη έκδοση του Ubuntu.
1. Κατέβασμα της νεότερης έκδοσης του Ubuntu
Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, η νεότερη έκδοση του Ubuntu είναι η 22.04, ενώ πριν λίγες μόλις ημέρες κυκλοφόρησαν και τα download links για το Ubuntu 20.04, αλλά η συγκεκριμένη έκδοση είναι bleeding-edge, που σημαίνει πως είναι δοκιμαστική και εντελώς ασταθής.
Αρχικά, κατέβασε το Ubuntu 22.04 από την επίσημη ιστοσελίδα της Canonical.
Στη συνέχεια, κατέβασε το Unetbootin, ένα δωρεάν εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα bootable USB ώστε να δοκιμάσουμε και να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό σύστημα.
2. Δημιουργία bootable USB με το Ubuntu 22.04 μέσω του Unetbootin
Εφόσον έχεις κατεβάσει την τελευταία έκδοση του Ubuntu και έχεις εγκαταστήσει το Unetbootin στα Windows, ήρθε η ώρα να κάνεις το φλασάκι σου bootable. Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστείς ένα USB φλασάκι που να είναι τουλάχιστον 4GB ή περισσότερο. Πέρασε το στον υπολογιστή σου και ακολούθησε τις οδηγίες που αναγράφονται παρακάτω.
Σημείωση: Σιγουρέψου πως έχεις “σώσει” όλα τα αρχεία μέσα από το USB φλασάκι σου καθώς με τις παρακάτω οδηγίες θα χαθούν όλα από μέσα.
1. Άνοιξε το Unetbootin και πρόσθεσε μέσα το .ISO αρχείο με το Ubuntu που κατέβασες και επέλεξε το USB φλασάκι στο οποίο θέλεις να εγκαταστήσεις το Ubuntu.
2. Κάνε κλικ στην επιλογή “Εντάξει” για να ξεκινήσει η διαδικασία και περίμενε έως ότου ολοκληρωθεί.
3. Με το που ολοκληρωθεί η διαδικασία, απλά πάτα έξοδος για να κλείσει το Unetbootin. Εφόσον σου λέει πως έχουν ολοκληρωθεί όλα, τότε το USB φλασάκι σου έγινε bootable και μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη ενότητα.
3. Δημιουργία partition στα Windows 10
Στη συνέχεια θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα partition στο οποίο θα εγκαταστήσεις το Ubuntu. Το partition είναι ουσιαστικά όταν διαχωρίζεις τον δίσκο σου δύο ή περισσότερα μέρη. Π.χ., το ένα partition έχει μέσα τα Windows και το άλλο το Linux.
1. Για να δημιουργήσεις ένα καινούργιο partition για το Linux, πάνε στο μενού της έναρξης των Windows και κάνε δεξί κλικ και επέλεξε την επιλογή “Διαχείριση δίσκων.”
2. Στη συνέχεια, μόλις ανοίξει το παράθυρο με την διαχείριση δίσκων, κάνε δεξί κλικ πάνω στον δίσκο που θέλεις και επέλεξε την επιλογή “Συρρίκνωση τόμου.”
3. Τέλος, επέλεξε την χωρητικότητα που θέλεις να δώσεις στο Ubuntu και κάνε κλικ στην επιλογή “Συρρίκνωση.”
Σύμφωνα με την Canonical, χρειάζεσαι τουλάχιστον 25GB για να τρέξεις το Ubuntu. Στο παραπάνω παράδειγμα, δημιουργώ ένα partition με 30GB χωρητικότητας. Φυσικά, όσο πιο πολλά GB δώσεις, τόσο το καλύτερο για να έχεις αρκετό χώρο να εγκαταστήσεις εφαρμογές, να αποθηκεύεις τα αρχεία σου και πάει λέγοντας.
4. Δοκιμή του Ubuntu μέσα από το Live USB
Εφόσον έχεις δημιουργήσει ένα bootable USB φλασάκι με την τελευταία έκδοση του Ubuntu, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να μπεις στο λειτουργικό σύστημα και να το δοκιμάσεις ή να το εγκαταστήσεις.
Αρχικά, σιγουρέψου πως το φλασάκι είναι “κουμπωμένο” στον υπολογιστή ή το laptop σου και κάνε επανεκκίνηση χωρίς να το βγάλεις. Στη συνέχεια έρχεται το πιο περίπλοκο κομμάτι, όπου θα χρειαστεί κατά την ώρα της επαννεκίνησης να επιλέξεις να εκκινηθεί το λειτουργικό σύστημα από το φλασάκι και όχι τα Windows από τον σκληρό σου δίσκο.
Κάθε υπολογιστής και laptop έχουν διαφορετικό κουμπί για να αλλαχτεί η boot επιλογή. Στα περισσότερα laptops/PCs μπορείς να δοκιμάσεις με το F9
, το F2
ή το DEL
(Delete). Ένα από αυτά τα κουμπιά θα σε πάει είτε στα BIOS/UEFI, είτε στο μενού για να επιλέξεις την boot επιλογή. Συχνά, κάποιο από τα F κουμπιά είναι αυτό που σε πάει στο “γρήγορο boot μενού” για να επιλέξεις απευθείας με ποιο δίσκο/φλασάκι θέλεις να μπουτάρει το σύστημα, ενώ με το delete συχνά μεταφέρεσαι στα BIOS/UEFI.
Σημείωση: Για να σιγουρευτείς με ποιο κουμπί γίνεται, μπορείς να μπεις στην επίσημη ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας που έφτιαξε την μητρική σου πλακέτα (motherboard) και να δεις από εκεί με ποια κουμπιά μεταφέρεσαι στα BIOS/UEFI και στο σύντομο boot μενού.
Μόλις καταφέρεις να επιλέξεις με το USB φλασάκι με το Ubuntu, θα δεις στην οθόνη σου ορισμένες επιλογές. Επέλεξε την πρώτη επιλογή για να δοκιμάσεις το Ubuntu χωρίς να το εγκαταστήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το Ubuntu χωρίς να το έχεις εγκατεστημένο στον υπολογιστή σου, καθώς θα τρέχει μέσα από το USB. Έχε φυσικά κατά νου πως όσο το Ubuntu, ή κάθε άλλη Linux διανομή, τρέχει μέσα από το USB φλασάκι, η ταχύτητα θα είναι αρκετά μειωμένη σε σύγκριση με το αν το είχες εγκατεστημένο και έτρεχε από τον δίσκο σου.
5. Εγκατάσταση του Ubuntu 22.04 μαζί με τα Windows
Εφόσον πήρες τον χρόνο σου και δοκίμασες την τελευταία έκδοση του Ubuntu, ήρθε η στιγμή να εγκαταστήσεις το λειτουργικό σύστημα παρέα με τα Windows. Η διαδικασία είναι πανεύκολη από εδώ και στο εξής, καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις ορισμένα απλά πραγματάκια και να συμπληρώσεις ορισμένα στοιχεία.
1. Από την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu, άνοιξε το εργαλείο “Install Ubuntu.”
2. Επέλεξε την γλώσσα στην οποία θέλεις να είναι το Ubuntu, προσωπικά επιλέγω πάντα τα αγγλικά σε κάθε λειτουργικό, οπότε θα προχωρήσω εγώ με αυτή την γλώσσα, ενώ εσύ μπορείς να επιλέξεις τα ελληνικά ως κύρια γλώσσα.
3. Επέλεξε την γλώσσα του πληκτρολογίου. Προς το παρόν, άφησε την στα αγγλικά και στη συνέχεια από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού μπορείς να προσθέσεις και την ελληνική διάταξη. Άφησε τα αγγλικά προς το παρόν καθώς θα σου χρειαστούν για να προσθέσεις και έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά και το όνομα που θα έχει το λειτουργικό.
4. Επέλεξε την εγκατάσταση που θέλεις να γίνει. Προσωπικά επιλέγω πάντα την minimal έκδοση για να μην γίνονται εγκατάσταση όλα τα περιττά προγράμματα και τα παιχνίδια με τα οποία έρχεται το λειτουργικό.
- Normal Installation: Η κανονική έκδοση του Ubuntu με όλα τα προ-εγκατεστημένα βασικά προγράμματα (όπως για να ακούς μουσική, να παρακολουθείς βίντεο, να έχεις τα LibreOffice, διάφορα παιχνίδια κ.α.).
- Minimal Installation: Καθαρή εγκατάσταση του Ubuntu χωρίς περιττά προγράμματα. Μπορείς να τα εγκαταστήσεις στην συνέχεια από το Ubuntu Software Center.
Στα “Other options” έχεις επίσης δύο επιλογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
- Download updates while installing Ubuntu: Το λειτουργικό θα ξεκινήσει να κατεβάζει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις καθώς εγκαθιστάτε. Προτείνεται να το επιλέξεις καθώς το γλιτώσεις χρόνο μετά την εγκατάσταση.
- Install third-party software: Αυτή η επιλογή θα εγκαταστήσει ορισμένες βασικές μορφές για τα πολυμέσα έτσι ώστε να παίζουν τα βίντεο και τα κομμάτια, ενώ παράλληλα θα εντοπίσει και θα εγκαταστήσει αυτόματα τους drivers για την κάρτα γραφικών σου αλλά και για την κάρτα δικτύου σου.
Επέλεξε και τις δύο επιλογές έτσι ώστε να κατέβουν και οι ενημερώσεις αλλά να εγκατασταθούν και οι βασικοί drivers. Μπορείς βέβαια να τα κάνεις και αργότερα αυτά αν δεν θέλεις να τα επιλέξεις τώρα.
5. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να επιλέξεις για το αν θέλεις το Ubuntu να διαγράψει ολόκληρο τον σκληρό σου δίσκο και να αφαιρέσει οτιδήποτε άλλο υπάρχει (συμπεριλαμβανομένων και των Windows), ή αν θέλεις να τα εγκαταστήσεις μαζί με τα Windows. Επέλεξε την επιλογή “Something else” για να εγκαταστήσεις το Ubuntu μαζί με τα Windows.
6. Στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επέλεξε αρχικά τον χώρο τον οποίο δημιουργήσαμε νωρίτερα από τα Windows και κάνε κλικ στο + εικονίδιο.
7. Με το που εμφανιστεί το μικρό παραθυράκι, επέλεξε στο “Mount point” το / κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με το βελάκι και στη συνέχεια πάτα στο “ΟΚ” για να συνεχίσεις.
8. Στη συνέχεια, επέλεξε σε ποιο μέρος θέλεις να περαστεί το boot loader. Επέλεξε το “sda5” και κάνε κλικ στο “Install Now” για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του Ubuntu.
9. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνε κλικ στην επιλογή “Continue.”
10. Κάνε ξανά κλικ στην επιλογή “Continue.”
11. Και ακόμα μια φορά ξανά κάνε κλικ στην επιλογή “Continue.”
12. Η εγκατάσταση του Ubuntu έχει ξεκινήσει. Τώρα, θα χρειαστεί να συμπληρώσεις ορισμένες βασικές πληροφορίες στο λειτουργικό, ξεκινώντας με την επιλογή της τοποθεσίας σου. Με το που επιλέξεις την τοποθεσία, κάνε κλικ στην επιλογή “Continue” για να συνεχίσεις.
13. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε το όνομα σου, το όνομα που θέλεις να έχει το Ubuntu, ένα username και έναν κωδικό πρόσβασης για να συνδέεσαι. Μπορείς επίσης να επιλέξεις στο τέλος την επιλογή “Login automatically” έτσι ώστε να σε συνδέει αυτόματα κάθε φορά που επιλέγεις να μπεις με το Ubuntu.
14. Υπέροχα! Τώρα θα χρειαστεί να κάνεις λίγη υπομονή έως ότου το Ubuntu εγκατασταθεί στον δίσκο που επέλεξες. Η διαδικασία θα διαρκέσει από λίγα έως αρκετά λεπτά, αλλά τα καλά νέα είναι πως όσο ολοκληρώνεται η διαδικασία, εσύ μπορείς να συνεχίσεις να κοιτάς το Ubuntu, να σερφάρεις στο διαδίκτυο και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς.
15. Μόλις η εγκατάσταση του Ubuntu ολοκληρωθεί, μπορείς είτε να κάνεις κλικ στην επιλογή “Continue Testing” για να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το Ubuntu μέσω του USB, ή να πατήσεις στο “Restart Now” για να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής και να μπεις με το Ubuntu ή τα Windows.
Το Ubuntu είναι μια από τις δημοφιλέστερες Linux διανομές και είναι βασισμένη στο πασίγνωστο Debian. Για τους αρχάριους χρήστες κυρίως, το Ubuntu είναι μια εξαιρετική διανομή, καθώς οι περισσότεροι από εμάς την χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά και μάθαμε μέσα από αυτήν τι είναι το Linux και πως λειτουργεί.
Διάβασε επίσης: Πρόβλημα με dual boot – Windows και Ubuntu εύκολη λύση για το grub
Στην περίπτωση που έπεσες πάνω σε προβλήματα, σφάλματα ή έχεις απορίες σχετικά με το Ubuntu 22.04 ή παλαιότερη ή ακόμα και νεότερη έκδοση, μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω να επιλύσεις το πρόβλημα.
14 Σχόλια
Παναγιώτη καλημέρα. Θέλω να περάσω τα Ubuntu μαζί με τα Windows.
Έχω ένα φλασάκι 16GB αρκεί;
Εύχομαι να τα καταφέρω.
Όποτε μπορέσεις απάντησε μου.
Σε ευχαριστώ.
Καλησπ΄ρεα Βαλάντη, 16GB είναι αρκετά ναι, εγώ χρησιμοποιώ και 8GB να φανταστείς 🙂
Τέλεια. Επομένως αν κατάλαβα καλά θα τρέχει μέσα από το φλασάκι έτσι;
Καλησπέρα Παναγιώτη. Λοιπόν, βρίσκομαι στην 6η ενότητα, και αντιμετωπίζω πρόβλημα. Αντί για free space που βγάζει σε εσένα, εμένα μου γράφει ακατάλληλη. Τα mb δίπλα είναι: 426009 MB.Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση τώρα, διότι δεν με αφήνει να πατήσω το + και να προχωρήσω.
Το email μου είναι: [email protected].
Καλησπέρα Βαλάντη, ακολούθησε τα εξής βήματα:
1. Μπες στα Windows
2. Άνοιξε τον “Ο υπολογιστής μου” και βρεις τον σκληρό δίσκο (C:).
3. Κάνε δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο (C:) και κλικ στις Ιδιότητες.
4. Πάνε στην καρτέλα “Εργαλεία” και κάνε κλικ στο “Βελτιστοποίηση”.
5. Μόλις ανοίξει το παράθυρο, πάτα στο “Βελτιστοποίηση” και περίμενε έως ότου ολοκληρωθεί.
6. Κάνε επανεκκίνηση και μπες με το Linux για να ελέγξεις.
Την διαδικασία θα την βρεις επίσης και στο βίντεο που είχα ανεβάσει στο YouTube με τίτλο “Πως να κάνεις τα Windows 10 πιο γρήγορα,” μετά το 6το λεπτό.
Επίσης ξέχασα να σου επισημάνω, πως στο επίσημο site δεν υπήρχε η 19.10, οπότε έβαλα την Ubuntu 20.10
Δεν υπάρχει πρόβλημα με την έκδοση που θα χρησιμοποιήσεις, ίσα-ίσα όσο πιο καινούργια τόσο το καλύτερο.
Σε ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη να’σαι καλά!!
Καλησπέρα Παναγιώτη. Πως βρίσκω τα Ubuntu που έχω μέσα στο USB;;;
Έχει πολλά αρχεία και δεν μπορώ να βγάλω άκρη..
Τα αρχεία δεν τα πειράζεις, τα αφήνεις άθικτα μέσα στο φλασάκι. Κάθε φορά που θα θέλεις να μπεις με το Ubuntu, σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή laptop, απλά σύνδεσε το φλασάκι, πάτα να ανοίξει ο υπολογιστής / laptop, μπες στο boot μενού (αναφέρομαι σε αυτό στην 4τη παράγραφο στο άρθρο) για να επιλέξεις να ανοίξει με το Ubuntu και είσαι έτοιμος.
Αν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις το φλασάκι σου ξανά για αρχεία, τότε μπες στα Windows, κάνε δεξί κλικ πάνω στο φλασάκι, επέλεξε το “Διαμόρφωση” και θα γίνει format.
Καλημέρα, εντάξει τα κατάφερα. Απλώς 2 προβλήματα υπάρχουν.1o: Αν θελήσω να περάσω μονάχα τα UUbuntu δεν με αφήνει γιατί μου βγάζει την free space ακατάλληλη, παρόλο που έκανα εχθές ότι μου υπέδειξες.
2ο: Όταν μπαίνω για να τα εξερευνήσω, μετά από κάποια ώρα μου κολλάει το βελάκι. Να τα κάνω απεγκατάσταση και ξανά εγκατάσταση; ;
Καλησπέρα. Πως μπορώ να κατεβάσω το The word bible που είναι για winbows στο ubuntu. Πηγα σε ένα σωρό τεχνικούς και δεν μπόρεσαν. Γίνεται;
Καλημέρα Ιωάννη, μπορείς να κατεβάσεις το πρόγραμμα απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα TheWord.net. Κάνε κλικ στο “Download” κουμπί και κατέβασε το .exe πρόγραμμα για Windows ή την έκδοση για Mac (δεν υπάρχει έκδοση για Ubuntu δυστυχώς). Μόλις το αρχείο κατέβει, απλά κάνε διπλό κλικ και εγκατέστησε το και θα ‘σαι μια χαρά!! Ενημέρωσε με αν χρειαστείς περισσότερες οδηγίες.
Καλησπέρα και Χριστός Ανέστη . Για να δοκιμάσω τα ubuntu στον υπολογιστή μου δεν θα πρέπει να εγκαταστήσω στο laptop και μια εικονική μηχανή (Virtsual Box) ;
Ευχαριστώ