Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Γραφομηχανές – Μια βόλτα στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν

Share

Οι υπολογιστές – και πιο συγκεκριμένα τα πληκτρολόγια – έχουν αντικαταστήσει τις γραφομηχανές εδώ και αρκετά χρόνια, καθιστώντας το ευκολότερο για οποιονδήποτε συγγραφέα να γράψει ένα βιβλίο πιο γρήγορα και χωρίς το φόβο να γεμίσει τα έντυπα του με λάθη.

Αν αναρωτιόσουν πάντα πως είναι να γράφεις σε μια πραγματική γραφομηχανή, τότε θα χαρείς να ακούσεις πως το OverType ήρθε για να σου “ικανοποιήσει” την περιέργεια – και ίσως να “σκοτώσει” την παράλογη νοσταλγία σου για το συγκεκριμένο απαρχαιωμένο κομμάτι της τεχνολογίας.

Το OverType δημιουργήθηκε από τον Ben Wheeler και είναι ένας προσομοιωτής γραφομηχανής βασισμένος στο web. Σύμφωνα με τον Wheeler, ο προσομοιωτής του μιμείται την εμπειρία της πληκτρολόγησης πάνω σε μια αυθεντική χειροκίνητη γραφομηχανή, με τη μόνη διαφορά να είναι πως γράφεις από το πληκτρολόγιο σου και δεν την κρατάς στα χέρια σου.

Όπως ακριβώς γινόταν και με τις αυθεντικές γραφομηχανές, έτσι και τώρα με το OverType αν πληκτρολογήσεις παραπάνω από μια λέξη την ίδια στιγμή ή πολύ γρήγορα, ο προσομοιωτής θα προσπεράσει την μια λέξη. Επίσης, τα λάθη δεν μπορούν να σβηστούν παρά μόνο να διορθωθούν με μια γραμμή από πάνω – κάτι σαν αυτό.

Γραφομηχανές - Μια βόλτα στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν
Image credits: Janeb13 | Pixabay

Τον προσομοιωτή μπορείς να τον δοκιμάσεις online (δεν χρειάζεται δηλαδή να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις), είναι εντελώς δωρεάν και θα σου παρέχει μια μοναδική εμπειρία που θα σου επιτρέψει να πας μια βόλτα στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν.

Και επειδή θεωρώ πως είναι άκρως σημαντικό να γνωρίζεις την σύντομη ιστορία της γραφομηχανής, σου παραθέτω παρακάτω ένα κειμενάκι από τη Βικιπαίδεια:

Οι αρχές τις γραφομηχανής δεν είναι γνωστές, αλλά η πρώτη πατέντα για μια γραφομηχανή δόθηκε στον Άγγλο Χένρυ Μιλλ (Henry Mill) το 1714, για τη σχεδίαση μιας συσκευής που μπορούσε να δίνει γράμματα τυπογραφικού περίπου χαρακτήρα. Η βασίλισσα της Αγγλίας, μάλιστα, του έδωσε για αυτή την εφεύρεση και ειδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η πρώτη μηχανή που πραγματικά λειτούργησε ήταν του Ιταλού Πελεγκρίνο Τούρρι (Pellegrino Turri) το 1808. Ακολούθησαν ακόμα πάρα πολλές δοκιμές για την τελειοποίηση της συσκευής αυτής, που ολοκληρώθηκαν μόνο κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Σε κανονική χρήση η γραφομηχανή μπήκε από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το 1828 ο Γουίλιαμ Όστιν Μπαρτ στο Ντιτρόιτ κατασκεύασε μια γραφομηχανή που την ονόμασε τυπογράφο. Ήταν όμως αρκετά αργή στο γράψιμο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αναζητήσεων και μελετών μέχρι που το 1867 ο Κρίστοφερ Σολς (Christopher Latham Sholes) φτιάχνει μια αρκετά πρακτική μηχανή[1]. Μέχρι τότε όμως είχαν δημιουργηθεί και διάφοροι άλλοι τύποι γραφομηχανής, κυρίως για τυφλούς, που έδιναν ανάγλυφα στοιχεία.

Το 1873 η γραφομηχανή γίνεται πλέον βιομηχανικό προϊόν, που για πρώτη φορά βγάζει το εργοστάσιο όπλων Ρέμιγκτον (Remington). Το 1914 ο Τζέιμς Σμάθερ παρουσίασε την πρώτη γραφομηχανή της οποίας τα κινητά τμήματα κινούνταν με ηλεκτρισμό. Η μαζική παραγωγή της ηλεκτρικής γραφομηχανής άρχισε το 1930.

Εσύ έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ μια αυθεντική γραφομηχανή; Και αν ναι, πως ήταν η εμπειρία σου με τον συγκεκριμένο τρόπο γραψίματος;

Image credits: Pixabay & Unsplash

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;