Όλο και περισσότεροι bloggers εντάσσονται στη μπλογκόσφαιρα καθημερινά για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να διαδώσουν τις γνώσεις τους, να γράψουν για πράγματα με τα οποία είναι παθιασμένοι ή για να γνωρίσουν νέο κόσμο. Υπάρχουν εκατομμύρια bloggers εκεί έξω, αλλά λίγοι είναι γνωστοί και ακόμα πιο λίγοι Έλληνες.
Στο Inkstory έχω ως σκοπό να σου γνωρίσω μερικούς από τους καλύτερους bloggers που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω στο blogging ταξίδι μου. Καθένας από αυτούς έχει τη δική του μοναδική φωνή, γράφει για πράγματα που του αρέσουν και έχει ξεχωριστές εμπειρίες οι οποίες πολύ πιθανόν να σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος ή να αποφύγεις να κάνεις τα ίδια λάθη με αυτούς.
Στη σημερινή συνέντευξη, θα σου παρουσιάσω τον Σωτήρη από το Sotostips.gr, ένα από τα πιο παλιά τεχνολογικά blogs που είχα την ευκαιρία να διαβάσω τα τελευταία χρόνια του blogging ταξιδιού μου. Βλέπεις, όταν ο Σωτήρης άνοιξε για πρώτη φορά το blog του, τον Δεκέμβριο του 2008, εγώ τότε μάθαινα για πρώτη φορά τι θα πει blogging και πως ανοίγουμε ένα δωρεάν blog στο τότε γνωστό και αγαπητό Blogger της Google.
Ως εκ τούτου, κάθε φορά που ο Σωτήρης γιορτάζει τα γενέθλια του blog του, γιορτάζω κι εγώ συν ένα χρόνο blogging.
Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου και πως ξεκίνησες το blogging
“Είμαι ο Σωτήρης Πρίφτης, blogger, δημιουργός περιεχομένου, αξιολογητής προγραμμάτων, app και ιστοσελίδων, Youtuber, editor, αυτό το τετριμμένο “social media enthusiast”, μεταφραστής Τουρκικών κλπ αν κι έχω τελειώσει τη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ… λάτρης της τεχνολογίας και του ίντερνετ γενικά. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κωνσταντινούπολη και θεματάκια για εκεί γράφω στο blog einai-adynaton.blogspot.gr που διατηρούμε με συνάδελφο και ίδρυσα εγώ. Το κύριο blog μου είναι το τεχνολογικό, το Sotostips.gr.
Το blogging το ξεκίνησα “αργά”, το 2008, αν και ασχολούμουν με το ίντερνετ από το 2006 στη βιβλιοθήκη και στα εργαστήρια του ΕΜΠ και κυρίως στα Internet Cafe που ξεφύτρωναν σε κάθε γειτονιά και χρέωναν κάμποσο την ώρα…”
Ποιος είναι ο στόχος του blog σου και γιατί επέλεξες αυτή την θεματολογία;
“Ο κύριος στόχος είναι καθαρά η μετάδοση των δικών μου γνώσεων για τα PC και την αποδοτική και ασφαλή χρήση τού ίντερνετ στους αναγνώστες. Ο διακηρυγμένος εξ ‘αρχής στόχος (mission statement) του τεχνολογικού blog Sotostips.gr παραμένει, 8 χρόνια τώρα, “η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος γνώσης μεταξύ αρχαρίων και αυτών που λέμε προχωρημένων χρηστών PC, internet, νέων bloggers όλων των ηλικιών σχεδόν…
Με λίγα λόγια βοηθώ, ενημερώνω και εκπαιδεύω online τους bloggers, τους αρχάριους καθώς και “προχωρημένους” χρήστες internet, PC, social media, προγραμμάτων και εφαρμογών web και Android.”
Ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιείς για να βγάλεις χρήματα από το blog σου (και γιατί);
“Την Adsense της Google λόγω ευκολίας. Δεν χρησιμοποίησα affiliate links αν και δεν το αποκλείω.”
Τι ξέρεις τώρα που θα ευχόσουν να ήξερες όταν πρώτο ξεκίνησες το blogging;
“Ήξερα ότι δε θα βγάλω χρήματα μόνο με δωρεάν συγγραφή άρθρων blogging. Δεν ήξερα, και θεωρούσα ντροπή, ότι είναι απαραίτητο η επικοινωνία και αλληλοβοήθεια με άλλους bloggers και κυρίως με influencers. Έλληνες ή ελληνόγλωσσους.”
Πες μας τρία blogs που επισκέπτεσαι σε καθημερινή βάση
“Το Problogger.net του μάστορα του blogging Αυστραλού Darren Rowse, το Inkstory.gr που διαβάζετε τώρα και με φιλοξενεί και το The Next Web μεταξύ πολλών άλλων (χρησιμοποιώ Feedly και RSSOwl).”
Μπορείς να μας προτείνεις τρεις υπηρεσίες ή εργαλεία που χρησιμοποιείς στο blog σου;
- Οπωσδήποτε το SumoMe τη free ή με πληρωμένη υπηρεσία: με κουμπιά social sharing κοινωνικής δικτύωσης, heat maps για click tracking (που κάνουν κλικ στη σελίδα) αναγνωστών, list builder (δημιουργία λίστας emails αναγνωστών) για το newsletter (ενημερωτικό δελτίο) μου και εξαγωγή μετά σε MailChimp ή παρόμοιες υπηρεσίες.
- Το MailChimp αφού το FeedBurner θα πεθάνει κάποτε.
- Το SurveyMonkey για polls (γκάλοπ) αναγνωστών
- (EXTRA: το LinkWithin το σταμάτησα μετά από ένα επεισόδιο και χρησιμοποιώ ως υπηρεσία προτεινόμενων άρθρων μου αυτό που βρίσκεις μέσα στο Adsense λογαριασμό σου, Το “Matched content“).
Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που μόλις ξεκίνησε το blogging ταξίδι του;
“Υπομονή, επιμονή, “ξεδιαντροπιά” κι να είσαι “ανελέητος” στα πλαίσια πάντα της ευγένειας και του netiquette. Αν επιλέξεις blogspot.gr ή wordpress.com κι έχεις στο μυαλό κάποτε να αγοράσεις domain δικό σου κανε το αμέσως διότι το Google PR αν ακόμη υπάρχει (:p) μηδενίζεται και το νέο domain μετρά ως νέο blog. Προσοχή μικρό χρήσιμο κατανοητό και εύκολο να το θυμάται κανείς URL, καλός τίτλος blog και ωραίο template (πρότυπο).
Γράφε για τους αναγνώστες μεν μην ξεχνάς τη Google (SEO) δε. Όχι απατεωνιές, όχι keyword staffing (ανούσια επανάληψη λέξεων), αγορά άχρηστων links μαζικά. Μακρυά από κακόφημες γειτονιές, αν σου βάλουν link ζήτα να τα αφαιρέσουν αλλιώς χρησιμοποίησε εργαλείο disavow της Google.”
Τι θεωρείς ότι είναι πολύ σημαντικό για να επιτύχει κάποιος με το blog του;
“Η δικτύωση, “το περιεχόμενο είναι βασιλιάς”, κοινοποιήσεις (“διάδοση”) σε ομάδες ενδιαφερόντων στα social media (Facebook, Google Plus groups και Communities ελληνικά της θεματολογίας σου).”
Αν είχες μόνο 100 ευρώ για να ξεκινήσεις ένα καινούργιο blog, πως θα τα χρησιμοποιούσες;
“EasyJet ticket για κανένα ταξιδάκι για θεραπεία του writer’s block…”
Τι blogging πλατφόρμα χρησιμοποιείς για να μπλογκάρεις (και γιατί);
“Blogger (blogspot) της Google με custom URL “αγορασμένο” από Papaki.gr και free φιλοξενία σε Google -στην Αμερική υποθέτω – προς το παρόν βέβαια…”
Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έκανες με το blogging ή το blog σου;
“Μη συνεχής συμμετοχή σε forums βοήθειας (ως βοηθός / συμβουλάτορας) τεχνολογικά ελληνικά, μη αρκετή δημιουργία στενών σχέσεων με ‘Έλληνες influencers και συναδέλφους Έλληνες bloggers κλπ.”
Σου άνοιξε νέες “πόρτες” το blogging (και αν, ποιες);
“Εγρήγορση, ενημέρωση, ευχαρίστηση όταν βοηθάς συνάνθρωπο άγνωστο κι το αναγνωρίζει ειδικά δημόσια κλπ. <α, και μια μίνι συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο…”
Πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνεις για το blog σου;
“8 τουλάχιστον…”
Θα ενθάρρυνες άλλους ανθρώπους να ξεκινήσουν το blogging;
“Φυσικά. Είτε σαν ευχαρίστηση-χόμπι ή το πιο δύσκολο μήπως και πληρώσουν κανένα λογαριασμό τους. Για μισθό από blogging full-time θέλει τρομακτική δουλειά και αφοσίωση και συνήθως δεν θα πετύχει.”
Ασχολείσαι επαγγελματικά με το blogging ή το έχεις ως χόμπι;
“”Επαγγελματικά” / full-time λέω αλλά είναι και χόμπι, μου αρέσει.”
Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν πως είναι εύκολο να βγάλεις χρήματα μπλογκάροντας, τι άποψη έχεις γι ‘αυτό;
“Όπως είπα: Εντελώς παράλογο, ειδικά στην Ελλάδα κι ειδικά στα ελληνικά (εμπόδιο γλώσσας, μικρή αγορά μεγάλος ανταγωνισμός) και ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης.”
Πες μας κάτι αρνητικό για εσένα που σε έχει επηρεάσει με το blogging ταξίδι σου
“Ντροπαλός ήμουν κάποτε…”
Κατά τη διάρκεια του blogging ταξιδιού σου, γνώρισες ενδιαφέρον άτομα με τα οποία αντάλλαξες ιδέες μαζί τους ή άλλους bloggers που σε βοήθησαν να συνεχίσεις με το blog σου;
“Ναι όπως αυτόν που μας φιλοξενεί online.”
Τι άποψη έχεις για το Inkstory;
“Στέρεα θέματα, καθαρή γλώσσα, είναι στη δική μου συχνότητα σχεδόν. χρήσιμο.”
Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου;
Το Sotostips.gr είναι ένα από τα πιο παλιά blogs που είχαν την ευκαιρία να επισκεφτώ. Εσύ το επισκέφτηκες; Και αν ναι, πως σου φάνηκε; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω. 🙂