Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Γιατί μου αρέσει να τα παρατάω

Share

Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει, “όποιος τα παράτησε δεν κέρδισε ποτέ και όποιος κέρδισε είναι αυτός που δεν τα παράτησε ποτέ,” κάτι το οποίο μας λέει πως όταν κάτι έχει αργή άνοδο ή δεν λειτουργεί καν, απλά συνεχίζεις να δουλεύεις σε αυτό έως ότου πετύχει.

(Nerd γεγονός: Η παραπάνω παροιμία (ή απόσπασμα αν θέλεις) προέρχεται από το βιβλίο του Napoleon Hill με τίτλο “Think and Grow Rich” το οποίο εκδόθηκε το 1937.)

Προσωπικά, μου αρέσει να τα παρατάω συχνά. Παράτησα το λύκειο. Παράτησα την μοναδική δουλειά που είχα (σε περιοδικό). Παράτησα την γυμναστική. Παράτησα μια εκπληκτική ιστοσελίδα που είχα και συχνά παρατάω διάφορα προσωπικά projects στα οποία αφιέρωσα πολύ ποιοτικό χρόνο και χρήμα. Παράτησα επίσης ένα σωρό πόλεις, ευκαιρίες ζωής και φιλίες χρόνων.

Δεν θέλουμε να μας αποκαλούν ως “quitters” – γιατί όταν σε αποκαλούν έτσι, αυτό σημαίνει πως είσαι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν καταφέρνει να τελειώσει τίποτα στο οποίο δουλεύει ή κάνει.

Αλλά όπως και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι όλα έτσι όπως φαίνονται και σίγουρα δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο. Για παράδειγμα, δεν θα θεωρούσαμε τους εαυτούς μας ως αποτυχημένους αν σταματήσουμε να ήμασταν εθισμένοι στην ηρωίνη, ή αν παρατούσαμε μια δουλειά η οποία δεν μας πλήρωνε καλά και τα αφεντικά μας έριχναν συνεχώς τη διάθεση. Δεν θα θεωρούσαμε τους εαυτούς μας αποτυχία αν σταματούσαμε να τρέχουμε σε έναν μαραθώνιο επειδή οι μύες των ποδιών μας ήταν έτοιμοι να καταρρεύσουν.

Αυτά είναι ακραία παραδείγματα, αλλά και πάλι, το να παρατάς κάποια πράγματα δεν είναι πάντα τόσο κακό όσο νομίζεις. Αλλά αν η κατάσταση δεν είναι τόσο ακραία; Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, οι γυμναστές και οι περισσότεροι πλούσιοι άνθρωποι θα σου πουν πως αν τα παρατήσεις θα αποτύχεις. Hell, μέχρι κι εγώ έχω γράψει σε μερικά άρθρα ότι δεν πρέπει να τα παρατάς ποτέ αν θέλεις να επιτύχεις. Υποθέτω πως εγκαταλείπω την συγκεκριμένη γνώμη τώρα…

Συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει να τα παρατάω.

Όταν παρατάω κάτι στο οποίο έχω αφιερώσει ποιοτικό χρόνο, νιώθω ανακούφιση. Μια γλυκιά, απόλυτη και μοναδική ανακούφιση. Αλλά γιατί τα παρατάω τόσο συχνά; Γιατί μου αρέσει κάτι τέτοιο; Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος, πιθανόν κι εσύ, είναι ότι ψάχνω την εύκολη διέξοδο.

Sunk cost bias

im-a-quitter
Sunk cost bias

Δεν είναι εύκολο να τα παρατάς. Είναι το ακριβώς αντίθετο για την ακρίβεια. Αυτό οφείλεται σε κάτι το οποίο αναφέρουν αρκετά συχνά οι ψυχολόγοι ως “sunk cost bias.”

Γενικότερα, όλοι έχουν μεγαλύτερη τάση να συνεχίζουν να ασχολούνται με κάτι στο οποίο έχουν επενδύσει χρόνο ή χρήμα. Αισθανόμαστε πως εφόσον αφιερώσαμε τόσο χρόνο και χρήμα σε αυτό, κάποια στιγμή θα αποδώσει παρέχοντας μας τα ανάλογα αποτελέσματα. Δεν θέλουμε να αισθανθούμε πως ξοδέψαμε όλο αυτό τον χρόνο και τα εφόδια για να πάνε χαμένα, οπότε συνεχίζουμε και συνεχίζουμε και συνεχίζουμε έως ότου αυτό το “κάτι” φέρει τα αποτελέσματα που αναζητάμε. Και στη συνέχεια, όσο ο καιρός περνάει επενδύουμε όλο και περισσότερο σε αυτό, με αποτέλεσμα μετά να είναι σχεδόν αδύνατο να το παρατήσουμε. Ακόμη κι αν δεν αποδίδει τίποτα.

Είναι σαν να αγοράσεις εισιτήρια για να δεις μια ταινία η οποία καταλήγει να είναι απίστευτα βαρετή, αλλά έχεις ξοδέψει ήδη τα χρήματα σου στα εισιτήρια και οδήγησες ένα μισάωρο για να πας στον κινηματογράφο… οπότε κάθεσαι μέχρι το τέλος της ταινίας, με αποτέλεσμα να ξοδεύεις ακόμα περισσότερο χρόνο σε αυτή ελπίζοντας πως θα μετατραπεί σε κάτι πιο ενδιαφέρον.

Συνεχίζουμε να ξοδεύουμε χρόνο και χρήματα σε πράγματα τα οποία δεν αποδίδουν, αλλά αντί να τα παρατήσουμε, συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος ξοδεύοντας πολλά περισσότερα.

Λειτουργούμε με περιορισμένους πόρους

Για τον ίδιο μου τον εαυτό, για εσένα και τους υπόλοιπους ανθρώπους που λειτουργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το να ξοδεύουμε χρήματα σε πράγματα τα οποία δεν αποδίδουν είναι κάτι το οποίο πρέπει να σταματήσει επειγόντως. Κάνουμε τα πάντα μόνοι μας, είμαστε τα αφεντικά του εαυτού μας, κάνουμε κουμάντο κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε, εμείς παίρνουμε την κατηφόρα.

Όλοι έχουμε αφήσει σταθερές δουλειές οι οποίες μας πλήρωναν και μας είχαν ασφαλισμένους. Καταφέραμε να πάρουμε μια απόφαση η οποία θα μας έκανε καλύτερους, πιο δημιουργικούς και χωρίς άλλα άτομα πάνω από τα κεφάλια μας. Αλλά όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για τους εαυτούς μας, τα πράγματα πήγαν στραβά ή σταμάτησαν να αποδίδουν, κι εμείς απλά συνεχίζαμε να σπαταλάμε ότι είχαμε με την ελπίδα πως θα άλλαζε κάτι στη συνέχεια.

Συνεχίζαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά αλλά με διαφορετικό τρόπο. Πιστεύαμε πως παίρναμε τις σωστές αποφάσεις, αλλά στην πραγματικότητα παίρναμε τις λάθος. Από το να μην παραιτούμαστε από κάποια πράγματα, λέμε ταυτόχρονα όχι σε νέες ευκαιρίες. Λέμε όχι σε διαφορετικές ρουτίνες, σε δουλειές, ή σε κάτι καινούργιο και καλύτερο. Λέμε όχι στο να ξοδέψουμε τον χρόνο μας και τα χρήματα μας σε κάτι διαφορετικό.

Η αβεβαιότητα είναι τρομακτική

αβεβαιότητα

Λέμε όχι γιατί αν παραιτηθούμε δεν θα ξέρουμε για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Αν δεν τα παρατήσουμε, τουλάχιστον θα ξέρουμε που βαδίζουμε. Όταν λέμε όχι σημαίνει πως δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια, κάτι το οποίο αποδεικνύεται πως είναι πολύ πιο τρομακτικό από αυτό που κάνουμε τώρα.

Τελικά κατέληξα πως 9 στις 10 φορές που αποφασίζουμε να τα παρατήσουμε, συνήθως είναι η σωστή κίνηση από το να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα.

9 στις 10 φορές που λες ότι θέλεις να τα παρατήσεις, συχνά έχεις δίκαιο και πρέπει να το κάνεις.

Όταν παρατάμε κάτι πιάνουμε άμεση δράση σε κάτι άλλο το οποίο μας οδηγεί σε πιο προσεκτικές και αποτελεσματικές αποφάσεις. Υπάρχει αξία σε κάθε μας επιλογή, και η δική μου πάει και έρχεται αναφέροντας πως δεν αποτυγχάνεις όταν παρατάς κάτι. Στην πραγματικότητα, όταν παρατάς κάτι σημαίνει πως είσαι ελεύθερος σε νέες, άγνωστες ενδεχομένως, ευκαιρίες. Ναι, η απόφαση του να παρατήσεις κάτι μπορεί να σε οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις, αλλά αν ήδη βρίσκεσαι σε άσχημη κατάσταση, γιατί να μην τα παρατήσεις;

Κι αν σκεφτείς προσεχτικά τι θα κάνεις αφότου παρατήσεις αυτό που κάνεις, τότε θα είσαι πιο σίγουρος για το που βαδίζεις και τα πράγματα δεν θα πάνε τόσο χάλια όσο νομίζεις. Σχεδίασε το μέλλον σου προσεκτικότερα.

Η κατάλληλη στιγμή

Οπότε, πως ξέρεις ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να τα παρατήσεις; Ειλικρινά, δεν υπάρχει η σωστή ή κατάλληλη στιγμή. Αλλά όταν κάνεις κάτι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό δεν αποδίδει, κυρίως μετά από πολύ δουλειά και μελετημένες κινήσεις, τότε πολύ πιθανόν αυτό να είναι το σημάδι για να πάρεις την τελική απόφαση.

Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για να παρατήσεις κάτι, αλλά αν σε αυτό δουλεύεις μόνος σου τότε είναι πολύ πιο εύκολο, γιατί τότε και μόνο τότε θα είσαι ο μόνος που θα ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη απόφαση. Αν δουλεύεις σε κάτι με άλλα άτομα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Αλλά ως άνθρωποι τείνουμε να αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας, έχουμε το δικαίωμα να λέμε όχι και κανένας μας δεν είναι τέλειος. Αλλά θέλει προσοχή, γιατί άλλο είναι να παρατάς κάτι για το δικό σου καλό και άλλο να καταστρέφεις την δουλειά κάποιου άλλου.

Θα πρέπει να σκέφτεσαι πολύ προσεχτικά τις κινήσεις σου, κυρίως αν ετοιμάζεσαι να παραιτηθείς από κάτι. Θα πρέπει επίσης να είσαι πάντα ειλικρινής και να μαθαίνεις από τα λάθη σου και τα λάθη των άλλων.

Και εδώ κλείνω με άρθρο, αλλά θα ήθελα να αλλάξω το παραπάνω απόσπασμα και να το κάνω κάπως έτσι: “Κάποιος που τα παρατάει κάποιες φορές κερδίζει και κάποιος που κερδίζει κάποιες φορές τα παρατάει.

Featured Image Credits: Unsplush

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;