Σε ένα από τα podcasts του Reply All που άκουσα πριν από μερικούς μήνες, έμαθα για έναν φυλακισμένο ο οποίος μπλογκάρει μέσα από τη φυλακή χωρίς να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Σου κίνησε το ενδιαφέρον η ιστορία; Stay with me!
Προτού γράψω την ιστορία, αν γνωρίζεις αγγλικά, μπορείς να ακούσεις ολόκληρο το podcast του Reply All από το Soundcloud, το οποίο έχω προσθέσει παρακάτω.
Το Reply All έβγαλε συνολικά μια σειρά από τέσσερα podcasts τα οποία μιλάνε για την υπόθεση του Paul Modrowski και του blog του.
Διάβασε επίσης: Ο 19χρονος blogger που έχασε $46,000 επειδή δεν ακολούθησε τους κανόνες της Google
Για χρόνια, ο Paul Modrowski κρατούσε ανοιχτό ένα blog από το Stateville Correctional Center, μια φυλακή ύψιστης ασφάλειας που βρίσκεται στο Ιλινόις, στις ΗΠΑ. Ο Paul εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη σύνδεσή του με μια δολοφονία που έγινε το 1992. Στο blog του, με τίτλο “On the Inside“, ο Paul ισχυρίζεται ότι είναι αθώος – αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που το blog του έγινε τόσο γνωστό, ούτε εστιάζει εκεί.
Διαβάζοντας μερικά από τα άρθρα που έχει γράψει: “Ebola,” “The NFL Under Siege,” “The Fireworks Show,” “Malaysia Flight 17,” “Potatoes and Paranoia,” “Cassette Tapes.” Αυτά τα εντυπωσιακά άρθρα είναι γεμάτα από ξηρό χιούμορ και ακριβή παρατήρηση. Για παράδειγμα, μου κέντρισε το ενδιαφέρον η ιστορία που έγραψε για έναν ανεμιστήρα. Το άρθρο ονομάζεται “Paul vs. a plastic handheld fan” και αναφέρεται σε έναν πλαστικό φορητό ανεμιστήρα. Ένα καλοκαίρι, έσπασε η λεπίδα του ανεμιστήρα του Paul, και για να το διορθώσει, έπρεπε να χρησιμοποιήσει σούπερ κόλλα ή ταινία, δύο πράγματα τα οποία δεν επιτρέπονται σε μια φυλακή ύψιστης ασφάλειας.
Ο Paul πέρασε κάτι καλώδια μέσα στον ανεμιστήρα για να δημιουργήσει μικροσκοπικές σπίθες. Στη συνέχεια, πήρε μια μπατονέτα, τη γέμισε με βαζελίνη και χρησιμοποίησε τις μικροσκοπικές σπίθες για να ανάψει μια φλόγα. Μόλις τα κατάφερε, χρησιμοποίησε τη φλόγα για να λιώσει τη μπατονέτα (το πλαστικό της σημείο) πάνω από την άρθρωση μεταξύ του ανεμιστήρα και της λεπίδας για να τα κολλήσει.
Στο τέλος του άρθρου και μετά από αρκετές ώρες που προσπαθούσε να διορθώσει τον ανεμιστήρα, έγραψε το εξής:
«Η λεπίδα του ανεμιστήρα δεν φαινόταν και πολύ όμορφη. Αλλά εφόσον λειτουργούσε, αυτό είχε σημασία. Όλα έμειναν στην θέση τους έως ότου έβαλα τον ανεμιστήρα να χτυπάει δυνατότερα. Τότε έσπασε με πολύ βίαιο τρόπο. Το κοίταξα ξανά και είδα πως δεν μπορούσα να ξανά λιώσω μια μπατονέτα για να το φτιάξω. Δυστυχώς, η Αδύνατη Αποστολή #1 απέτυχε. Ωστόσο, έμαθα πως ένας άνθρωπος είχε έναν ανεμιστήρα που σταμάτησε να λειτουργεί, και τον έπεισα να μου δώσει μια από τις λεπίδες του. »
Το Stateville δεν επιτρέπει στους φυλακισμένους να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ – όχι Facebook, όχι e-mail – τίποτα. Ο Paul, για την ακρίβεια, δεν έχει δει ποτέ του το ίντερνετ, αφού συνελήφθη το 1993, λίγο αφότου έκλεισε τα 18 του. Για να καταφέρει να κρατήσει το blog του και να συνεχίζει να μοιράζεται τις ιστορίες του με τον έξω κόσμο, ο Paul βασίζεται σε ένα πολύ κομψό κομμάτι της τεχνολογίας που ονομάζεται: μαμά.
Η Linda Modrowski είναι μια 67χρονη συνταξιούχος λογίστρια η οποία ζει σε ένα εντυπωσιακό λευκό σπίτι φτιαγμένο από τούβλα στα νοτιοδυτικά προάστια του Σικάγο. Ολόκληρο το blog του Paul έχει δημοσιευθεί και δημιουργηθεί από έναν παλιό υπολογιστή που κάθεται σε μια γωνία ενός γραφείου στο σπίτι της μητέρας του. Ο Paul γράφει στο χαρτί προσεκτικά όλα τα άρθρα του και στη συνέχεια τα στέλνει ταχυδρομικός στην μητέρα του. Μόλις η Linda λάβει την επιστολή, γράφει το άρθρο στο Blogspot blog του.
Στην αρχή, το blog είχε μόλις μερικές εκατοντάδες επισκέψεις, αλλά με την πάροδο των ετών κατάφερε να μαζέψει δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες. Η Linda, εκτύπωνε όλα τα σχόλια και τα ταχυδρομούσε στον γιο της, ο οποίος στη συνέχεια της έστελνε ταχυδρομικός τις απαντήσεις.
Αλλά στις 17 Ιανουαρίου, ένα αναπάντεχο άρθρο δημοσιεύθηκε στο blog: “Το τελευταίο μου άρθρο.” Μετά από έξι χρόνια όπου κατέγραφε την ζωή του μέσα από τη φυλακή, ο Paul έγραψε πως τελείωσε. Δεν θα υπάρξουν άλλα άρθρα. Η μητέρα του Paul, η Linda, αναστατώθηκε αρκετά με την απόφαση του γιου της. Δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο θα άφηνε όλους τους αναγνώστες του έτσι.
Ο παραγωγός του Reply All, Sruthi Pinnamaneni, ήρθε σε επικοινωνία με τον Paul και τον έκανε μια πολύ απλή ερώτηση – “Γιατί έδωσες τέλος στο blog σου;” Η απάντηση έρχεται σε μια σειρά από τέσσερα μεγάλα podcasts, στα οποία ο Paul απάντησε μέσα από το blog του.