Η εγκατάσταση του WordPress μέσω του XAMPP στα Windows, στο macOS ή στο Linux, είναι μια εύκολη και δωρεάν διαδικασία την οποία μπορεί να ακολουθήσει ακόμα και ένας αρχάριος χρήστης.
Ορισμένα πράγματα που θα βοηθήσουν στην εύκολη ανάγνωση του άρθρου αν είσαι αρχάριος/α:
- Localhost περιβάλλον: Εννοούμε πως το WordPress είναι εγκατεστημένο και τρέχει στον υπολογιστή μας και όχι σε κάποιον απομακρυσμένο server.
- WP: Τα αρχικά του WordPress.
- Λειτουργικά συστήματα: Windows, macOS, Linux
Αν θέλεις να μάθεις πως να χρησιμοποιείς το WordPress, αλλά θέλεις προσωρινά να αποφύγεις το κόστος για την αγορά ενός domain name και ενός πακέτου φιλοξενίας (web hosting), τότε μπορείς να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή ή το laptop σου. Η εγκατάσταση του WordPress μέσω του XAMPP μπορεί να γίνει στα Windows, στο macOS και στο Linux.
Γιατί αξίζει να έχεις το WordPress σε localhost;
Το να έχω ένα localhost περιβάλλον με το WordPress εγκατεστημένο στον υπολογιστή μου είναι ένα ουσιαστικό μέρος της δουλειάς μου. Δεν θα μπορούσα να δουλέψω με άλλον τρόπο χωρίς να βάλω το χέρι πιο βαθιά στη τσέπη (να ‘σαι καλά XAMPP). Σχεδόν σε καθημερινή βάση κάνω εγκατάσταση το WordPress στον υπολογιστή μου για να κάνω διάφορα τεστ με νέα θέματα, plugins, να τεστάρω την ταχύτητα και να “παίζω” με τον κώδικα χωρίς να φοβάμαι για λάθη που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στο blog μου.
Το να έχεις μια localhost εγκατάσταση του WordPress σημαίνει πως μπορείς να δοκιμάζεις την blogging πλατφόρμα χωρίς να πληρώνεις για hosting και domain name, ενώ για όσους κάνουν πολλές δοκιμές, θα το βρουν ιδιαίτερα βοηθητικό αφού όλα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με ένα blog που φιλοξενείται σε ένα hosting πακέτο και βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση.
Επιπλέον, είναι ιδανικό για αρχάριους χρήστες που θέλουν να μάθουν πως να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα προτού ξεκινήσουν να πληρώνουν για web hosting και domain name.
Τι ακριβώς είναι το XAMPP;
Το XAMPP είναι ένα cross-platform πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει τα Apache, MySQL, PHP και Perl μαζί. Είναι μια απλή και γρήγορη λύση που σου επιτρέπει να δημιουργείς local web servers για λόγους δοκιμών.
Και μιας και το XAMPP είναι cross-platform, αυτό σημαίνει πως είναι διαθέσιμο τόσο για Windows, όσο και για macOS και Linux. Αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθώ αποκλειστικά στους χρήστες των Windows (όχι πως η διαδικασία στα άλλα λειτουργικά διαφέρει πολύ).
Ως γνωστών, το WordPress.org δεν μπορεί να τρέξει χωρίς server και domain name (δες τις διαφορές του WordPress.org και του WordPress.com εδώ). Οπότε, αυτό που κάνει το XAMPP, είναι να του παρέχει όλα αυτά που χρειάζεται η blogging πλατφόρμα για να τρέξει, δίνοντας επιπλέον και ένα εικονικό domain name.
Εγκατάσταση του WordPress μέσω XAMPP
Αρχικά, πήγαινε στην ιστοσελίδα Apache Friends και κατέβασε το XAMPP για Windows (ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείς).
Μόλις το πρόγραμμα κατέβει, κάνε διπλό κλικ για να ξεκινήσεις την εγκατάσταση.
Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, μπορεί να εμφανιστούν διάφορες ειδοποιήσεις με τα Windows να σε ρωτάνε αν θέλεις να εγκαταστήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα στον υπολογιστή σου. Στην προκειμένη περίπτωση, επέλεξε ναι και συνέχισε με την εγκατάσταση. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει έξτρα antivirus πρόγραμμα στον υπολογιστή, ίσως σου βγάλει κι αυτό ειδοποιήσεις, απέρριψε τες και συνέχισε (είναι συχνό από τα antivirus να μπλοκάρουν τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά δεν πρόκειται να βλάψουν τον υπολογιστή σου).
Μόλις αποδεχθείς κάθε ειδοποιητικό μήνυμα που εμφανίστηκε (εμένα δεν μου εμφανίστηκαν στα Windows 10), πάτα ‘Next’ για να συνεχίσεις.
Στο επόμενο παράθυρο θα σου ζητηθεί να επιλέξεις ποια στοιχεία του προγράμματος θέλεις να εγκαταστήσεις και ποια δεν θέλεις. Για να τρέξεις το WordPress, θα χρειαστείς το Apache και την PHP, αφού είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του προγράμματος.
Είναι στο χέρι σου ποια στοιχεία θέλεις να εγκαταστήσεις. Επειδή όμως το WordPress χρειάζεται και μερικά ακόμα για να τρέξει στο localhost περιβάλλον μας, επέλεξε και το MySQL αλλά και το phpMyAdmin και άφησε τα υπόλοιπα.
Μπορείς να δεις και από την παρακάτω φωτογραφία ποια έχω επιλέξει για να μην κάνεις κάποιο λάθος:
Μόλις επιλέξεις τα στοιχεία που θέλεις να εγκαταστήσεις, πάτα ‘Next’ και στη συνέχεια επέλεξε που θέλεις να εγκατασταθεί το XAMPP. Σου προτείνω να το αφήσεις καθώς έχει και να μην αλλάξεις κάτι, ή να δημιουργήσεις ένα νέο φάκελο στο C:\Program Files\XAMPP (κάτι το οποίο θα κάνει από μόνο του βέβαια).
Στο επόμενο παράθυρο θα σου ζητηθεί αν θέλεις να εγκαταστήσεις το Bitnami για το XAMPP, το οποίο προσφέρει έξτρα δωρεάν εργαλεία για να εγκαταστήσεις το WordPress, το Drupal ή το Joomla.
Μιας και αυτός ο οδηγός αναφέρεται αποκλειστικά στην χειροκίνητη εγκατάσταση του WordPress, δεν χρειάζεται απαραίτητα να τα εγκαταστήσεις. Μην επιλέγεις εκεί που λέει “Learn more about Bitname for XAMPP” και πάτα ‘Next’.
Εφόσον περάσεις όλα τα αρχικά στάδια της εγκατάστασης του XAMPP, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την εγκατάσταση. Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, πάτα ‘Next’.
Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, το πρόγραμμα θα σε ρωτήσει για το αν θέλεις να ξεκινήσει το XAMPP Control Panel, το οποίο παρέχει μια διεπαφή από την οποία θα εκτελείς το περιβάλλον του localhost σου. Άσε τσεκαρισμένη την συγκεκριμένη επιλογή και πάτα ‘Finish’.
Το Control Panel (αλλιώς και διαχείριση) θα ανοίξει αυτόματα, αλλά στην περίπτωση που δεν ανοίξει, απλά εκτέλεσε την χειροκίνητα αναζητώντας ‘XAMPP‘ από το πλαίσιο αναζήτησης των Windows που βρίσκεται στο μενού.
Εφόσον λοιπόν όλα πήγαν σωστά, δεν θα δεις κανένα κόκκινο σφάλμα μέσα στο control panel. Στην περίπτωση όμως που δεις, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να τα διορθώσεις όλα.
Διόρθωση σφαλμάτων του XAMPP
Ports Errors – Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο το XAMPP εμφανίζει σφάλματα με τα ports 80 ή 443 – τα ports που χρειάζεται ο Apache και η MySQL για να τρέξουν δηλαδή – είναι επειδή κάποιο άλλο ανοιχτό πρόγραμμα στον υπολογιστή σου τα χρησιμοποιεί ήδη. Δύο είναι τα πιο βασικά προγράμματα τα οποία μπορεί να φταίνε για τα Ports Erros, είτε το Skype, είτε – στα Windows 10 – το World Wide Web Publishing Service, το οποίο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιεί το port 80. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται προ-εγκατεστημένο στους περισσότερους υπολογιστές με Windows 10, αλλά μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα να το σταματήσεις χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.
Για να το σταματήσεις, κάνε τα εξής:
- Πάνε στο μενού της έναρξης και γράψε ‘services.msc‘ και επέλεξε το πρώτο αποτέλεσμα.
- Στο παράθυρο που θα σου εμφανιστεί, κατέβα προς τα κάτω έως ότου βρεις το World Wide Web Publishing Service.
- Κάνε δεξί κλικ και επέλεξε ‘Stop’.
- Λογικά το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιεί πλέον το port 80. Κλείσε και ξανά άνοιξε το XAMPP και λογικά θα τρέξει χωρίς κανένα πρόβλημα.
Κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει να επισημάνω σε αυτό το σημείο είναι πως στην περίπτωση που δεις μια security/firewall ειδοποίηση να εμφανίζεται μετά την εκτέλεση του Apache ή του MySQL, πάτα ‘Allow access’ ειδάλλως θα υπάρξουν προβλήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να τρέξει σωστά το XAMPP.
Τα πρώτα βήματα με το XAMPP
Εφόσον όλα πήγαν σωστά, ας δούμε αν το πρόγραμμα τρέχει κανονικά. Στην περίπτωση που σου έβγαλε σφάλματα προηγουμένως και τα διόρθωσες τώρα, κλείσε και ξανά άνοιξε το πρόγραμμα.
Ωραία; Ωραία. Πάτα ‘Start’ στο Apache και στην MySQL.
Και οι δύο υπηρεσίες τρέχουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Τέλεια! Τώρα είσαι σε θέση να δεις αν τρέχει σωστά ο local server σου, ανοίγοντας τον browser και κάνοντας αντιγραφή και επικόλληση αυτόν τον σύνδεσμο: http://localhost
Αν ανοίξει η σελίδα, είσαι έτοιμος!
Δημιουργία βάσης MySQL
Προτού κάνουμε εγκατάσταση το WordPress, χρειαζόμαστε μια βάση δεδομένων. Μέσα στο XAMPP, κάνε κλικ εκεί που γράφει ‘Admin’ στο πλαίσιο του MySQL (παράδειγμα στην φωτογραφία παρακάτω).
Μόλις κάνεις κλικ στο ‘Admin’ ένα νέο παράθυρο θα εμφανιστεί με το περιβάλλον του phpMyAdmin.
Κάνε κλικ εκεί που λέει ‘Databases’ πάνω αριστερά και στην επόμενη σελίδα που θα μεταφερθείς, συμπλήρωσε “WP” και πάτα ‘Create’ για να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων (παράδειγμα στην φωτογραφία παρακάτω).
Κατέβασε και εγκατέστησε το WordPress
Κατέβασε την τελευταία έκδοση του WordPress στα ελληνικά ή στα αγγλικά (θα έχεις την επιλογή να αλλάξεις την γλώσσα και αργότερα).
Για να κάνουμε το WordPress να λειτουργεί με το XAMPP θα χρειαστεί να κάνεις αποσυμπίεση το συμπιεσμένο αρχείο του WordPress που μόλις κατέβασες. Στη συνέχεια, κάνε αντιγραφή τον φάκελο που θα εμφανιστεί μετά την αποσυμπίεση του αρχείου, και πέρνα τον στο φάκελο C:/Program Files/XAMPP/htdocs.
Μόλις ολοκληρωθεί η αντιγραφή, κάνε μετονομασία τον φάκελο του WordPress σε “WP” για να ταιριάζει με την ονομασία της βάσης δεδομένων που δημιουργήσαμε προηγουμένως.
Άνοιξε τον φάκελο του WordPress και μέσα θα βρεις ένα αρχείο που ονομάζεται wp-confiq-sample.php. Μετονόμασε αυτό το αρχείο σε wp-config.php και στη συνέχεια άνοιξε το και ακολούθησε τα παρακάτω:
Θα χρειαστεί να ενημερώσουμε το συγκεκριμένο αρχείο ώστε να ταιριάζει με την βάση δεδομένων.
- Αντικατέστησε το “database_name_here” με το όνομα της βάσης δεδομένων σου (όπου στην δική μας περίπτωση είναι “WP”).
- Αντικατέστησε το “username_here” με “root” και άφησε το “password_here” κενό.
- Αποθήκευσε το αρχείο και κλείστο.
- Ωραία, τώρα μπορούμε να πάμε και να εγκαταστήσουμε το WordPress στο local server μας. Άνοιξε τον browser σου και μπες σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://localhost/wp/
Αν όλα πήγαν σωστά, θα δεις στην οθόνη σου την επιλογή της γλώσσας του WordPress. Επέλεξε την γλώσσα που θέλεις να έχει το WordPress και στη συνέχεια στην επόμενη σελίδα το username και τον κωδικό με το οποίο θα συνδέεσαι.
Τέλεια! Η εγκατάσταση του WordPress blog σου μόλις ολοκληρώθηκε..
Το XAMPP παρέχει έναν εύκολο τρόπο για να τρέξεις ένα local server στον υπολογιστή σου από τον οποίο θα μπορείς να τεστάρεις ή να δοκιμάζεις διάφορες blogging πλατφόρμες. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις ως και το offline blog σου, στο οποίο θα γράφεις και θα αποθηκεύεις όλα τα άρθρα σου.
Το καλύτερο με το XAMPP είναι πως παρέχετε εντελώς δωρεάν και είναι open source. Μπορείς να δημιουργήσεις όσες WordPress εγκαταστάσεις θέλεις και να κάνεις όσα τεστ επιθυμείς. Η χωρητικότητα που θα έχει το WordPress blog σου βασίζεται στην χωρητικότητα που έχει ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή σου, άρα δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα.
Υ.Γ. Εννοείται πως το blog σου θα είναι offline με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το δει κανένας. Ακόμα κι αν στείλεις τον σύνδεσμο του.
Εσύ χρησιμοποιείς το XAMPP; Μήπως αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα με την εγκατάσταση ή την χρήση του προγράμματος; Για οτιδήποτε χρειαστείς μη δυστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου παρακάτω.