Το τελευταίο διάστημα έχω ακούσει αρκετούς πελάτες μου να μπερδεύονται με το τι ακριβώς είναι το Domain Authority και αν παίζει ρόλο στο SEO και την κατάταξη των ιστοσελίδων τους στις μηχανές αναζήτησης. Δεν γνωρίζουν επίσης εάν επηρεάζεται αρνητικά ένα blog με χαμηλό Domain Authority ή όχι, οπότε μέσα από αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τα βασικά γύρω από αυτό.
Τι είναι το Domain Authority;
Το Domain Authority (DA) είναι μια βαθμολογία κατάταξης για μηχανές αναζήτησης που δημιουργήθηκε αρχικά από την SEOMoz, Inc. Το σύστημα θεωρητικά μπορούσε να προβλέψει πόσο πιθανό είναι να καταταχθεί μια ιστοσελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι βαθμολογίες του Domain Authority κυμαίνονται από το 1 έως το 100, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη πιθανότητα κατάταξης.
Το Domain Authority είναι βασισμένο στα δεδομένα του Link Explorer της Moz, ένα Web Index ευρετήριο που χρησιμοποιεί δεκάδες παράγοντες στους υπολογισμούς του. Για την ακρίβεια, ο ίδιος ο υπολογισμός του Domain Authority χρησιμοποιεί ένα μοντέλο μηχανικής εκμάθησης για να εντοπίσει και να παρέχει τις καλύτερες πιθανές συμβουλές βελτίωσης. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί επίσης αρκετά από τα αποτελέσματα της Google και να συνδέεται με την υπηρεσία ώστε να λαμβάνει βασικά στατιστικά.
Πόσο σημαντικό είναι το Domain Authority;
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ πως η Google δεν θεωρεί το Domain Authority ως παράγοντα για την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Επομένως, ακόμα κι αν έχεις 100/100 βαθμολογία στο Domain Authority, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το περιεχόμενο σου θα κατατάσσεται σε υψηλότερες θέσεις ή συχνότερα.
Το Domain Authority υπάρχει πλέον και σε άλλες online υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στο SEMrush, οι οποίοι έχουν αναπτύξει τη δική τους Authority μέτρηση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί δεδομένα από τα backlinks, την referral και οργανική κίνηση που λαμβάνεις, μεταξύ αρκετών άλλων. Το Ubersuggest του Neil Patel παρέχει επίσης μια παρόμοια βαθμολογία, ενώ θα βρεις και αρκετές άλλες online υπηρεσίες που παρέχουν τις δικές τους Domain Authority μετρήσεις.
Μιας και η Google δεν θεωρεί το Domain Authority ως παράγοντα, αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν έχουμε χαμηλή βαθμολογία, δεν μας επηρεάζει αρνητικά. Παρόλα αυτά, πολλές φορές οι προτάσεις που παρέχουν αυτές οι υπηρεσίες μας βοηθάνε να καλύψουμε σημαντικά ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν στη περαιτέρω SEO βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σου.
Οι συμβουλές που θα λάβεις συχνά θα αναφέρονται στο πως να αυξήσεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου, να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς μια CDN υπηρεσία, να βελτιστοποιήσεις τις φωτογραφίες του blog σου και ούτω καθεξής. Με πιο απλά λόγια, τα αποτελέσματα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά αν τα έχεις καλύψει όλα αυτά και συνεχίζεις να λαμβάνεις χαμηλή βαθμολογία στο Domain Authority, τότε μπορείς να το παρακάμψεις άφοβα.
Πως μπορώ να ελέγξω το Domain Authority της ιστοσελίδας μου;
Μπορείς να ελέγξεις την βαθμολογία που λαμβάνει το domain name της ιστοσελίδας σου στο Domain Authority χρησιμοποιώντας το Link Explorer εργαλείο του Moz. Απλά εισήγαγε το URL σύνδεσμο της ιστοσελίδας σου, δημιούργησε ένα λογαριασμό και στη συνέχεια θα εμφανιστεί η βαθμολογία του Domain Authority σου.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης το SEMrush, το οποίο όπως προανέφερα έχει αναπτύξει τον δικό του αλγόριθμο. Θα χρειαστεί ωστόσο να δημιουργήσεις πρώτα ένα λογαριασμό ώστε να μπορέσεις να δεις τα αποτελέσματα της ιστοσελίδας σου. Πρόκειται παρόλα αυτά για μια απ’ τις πιο γνωστές online υπηρεσίες παγκοσμίως, η οποία χρησιμοποιείται από χιλιάδες SEO experts, bloggers, δημιουργούς περιεχομένου και εταιρείες.
Εναλλακτικά, το Ubersuggest έχει ενσωματώσει το ranking σύστημα του Moz, παρέχοντας την επίσημη βαθμολογία που λαμβάνεις εκεί, ενώ παράλληλα εμφανίζει και άλλες σημαντικές προτάσεις για την βελτίωση του SEO. Σε αντίθεση με το SEMRush, στο Ubersuggest μπορείς να δεις την βαθμολογία χωρίς να δημιουργήσεις λογαριασμό, αλλά τα οφέλη που παρέχονται στους δωρεάν χρήστες που έχουν συνδέσει το Google λογαριασμό τους είναι αρκετά.
Πως μπορώ να αυξήσω την βαθμολογία του Domain Authority;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως θα χρειαστεί να επενδύσεις αρκετό χρόνο και να είσαι υπομονετικός/ή, καθώς η αύξηση της βαθμολογίας του Domain Authority είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με αρκετές προϋποθέσεις. Για να ξεκινήσεις ωστόσο δυναμικά και χωρίς να χάνεις χρόνο, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές;
- Αύξησε τα εξωτερικά backlinks που λαμβάνεις από άλλες ιστοσελίδες. Όσα πιο πολλά backlinks λαμβάνεις, τόσο πιο καλή κατάταξη θα έχεις στα αποτελέσματα αναζήτησης και τόσο πιο καλή βαθμολογία θα λαμβάνεις στο Domain Authority. Τα backlinks θα πρέπει να είναι από ποιοτικές ιστοσελίδες, κάτι το οποίο μπορείς να λύσεις γράφοντας guest άρθρα. Κάνε επίσης έναν έλεγχο για το πόσα backlinks λαμβάνει η ιστοσελίδα σου αυτή την στιγμή και ζήτα απ’ όσους σε έχουν με NoFollow να το αλλάξουν σε DoFollow.
- Ενημέρωσε τα παλιά σου άρθρα, προσθέτοντας περισσότερες πληροφορίες, καινούργιες φωτογραφίες, ίσως κάποιο σχετικό βίντεο και οτιδήποτε μπορεί να τα βελτιώσει περισσότερο. Οι ενημερώσεις είναι επίσης ορατές για τις μηχανές αναζήτησης, ενώ όσο πιο ποιοτικό και αυθεντικό είναι το περιεχόμενο σου, τόσο πιο αυξημένο σκορ θα βλέπεις.
- Σιγουρέψου πως έχεις χτίσει ένα ισχυρό εσωτερικό backlinking στο περιεχόμενο σου. Τα σχετικά σου άρθρα θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους από τα παλιά στα καινούργια και το αντίστροφο. Σιγουρέψου επίσης πως όλοι οι εξωτερικοί σύνδεσμοι που έχεις μεταφέρουν σε ασφαλείς και ποιοτικές ιστοσελίδες.
- Έλεγξε όλες τις σελίδες που δεν έχουν καταχωρηθεί στα αποτελέσματα της Google από το Search Console και της Bing από το Webmaster Tools, και στη συνέχεια ενημέρωσε αυτά τα άρθρα με καινούργιες πληροφορίες και ζήτησε να ελεγχθούν ξανά από τα bots των μηχανών αναζήτησης.
- Σιγουρέψου πως λαμβάνεις καλή βαθμολογία στο Google PageSpeed Insights. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αυξήσεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου, όπως με τη χρήση του FlyingPress για το WordPress.
Θα περάσει αρκετός καιρός έως ότου δεις την βαθμολογία στο Domain Authority σου να αυξάνεται, ενώ κάθε online υπηρεσία χρησιμοποιεί διαφορετικούς παράγοντες για τα τελικά αποτελέσματα της. Παρόλα αυτά, αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, τότε θα δεις το Domain Authority σκορ να αυξάνεται μέσα στο ερχόμενο διάστημα.