Αλλιώς γνωστό και ως rooting, το root σου δίνει όλη την ελευθερία για να αλλάξεις τα πάντα μέσα από το Android κινητό σου και πλήρη πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος.
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που με το που αγοράζουν ένα καινούργιο Android κινητό, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι σε αυτό είναι το root. Παρόλα αυτά, το rooting έρχεται με ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία είτε θα σε ωθήσουν στο να προχωρήσεις με τη διαδικασία, είτε θα σε σταματήσουν εντελώς.
Αν σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε root του Android κινητού σου, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ενημερωθείς πρώτα για την διαδικασία και τους κινδύνους που περιλαμβάνει. Σε αυτό το άρθρο θα τα δούμε όλα αναλυτικά, βάση της εμπειρίας μου πάνω στο rooting την τελευταία δεκαετία.
Τι είναι το Root στα Android κινητά;
Για λόγους ασφάλειας, οι κατασκευαστές και τα δίκτυα κινητής ορίζουν ορισμένους περιορισμούς στο λειτουργικό σύστημα ή τις εφαρμογές τους. Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να διαπεραστούν κάνοντας root το Android, κάτι το οποίο ωστόσο δεν το συστήνουν.
Το να κάνεις root το Android κινητό σου είναι σαν να λέμε πως τρέχεις τα Windows με δικαιώματα διαχειριστή, έχοντας πλήρη πρόσβαση στο σύστημα και την δυνατότητα να κάνεις μικρές ή μεγάλες αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα. Μέρος του rooting είναι επίσης και διάφοροι clients όπως το Magisk (παλαιότερα ήταν γνωστό το SuperSU) τα οποία απαιτούνται για να μπορέσεις να προχωρήσεις με την διαδικασία. Μιας και το Android τρέχει πάνω στον πυρήνα του Linux, όπως και όταν εγκαθιστάς μια Linux διανομή, έτσι και με τα κινητά έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες και όχι μόνο στα βασικά.
Ένα καλό παράδειγμα είναι τα περισσότερα Android κινητά, πολλά εκ των οποίων έρχονται με μια πληθώρα προ-εγκατεστημένων εφαρμογών τις οποίες δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ποτέ. Αυτές οι εφαρμογές ωστόσο καταναλώνουν χωρητικότητα και μειώνουν την διάρκεια της μπαταρίας, ενώ δεν σου δίνεται η δυνατότητα να τις απεγκαταστήσεις οριστικά. Κάνοντας root την συσκευή σου, θα έχεις την δυνατότητα να απεγκαταστήσεις κάθε εφαρμογή που υπάρχει, να αλλάξεις ολόκληρο τον σχεδιασμό της (theme) και να εγκαταστήσεις εφαρμογές που λειτουργούν μόνο με root.
Τα πλεονεκτήματα του root στο Android
Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα για να προχωρήσεις σε root μιας Android συσκευής, ενώ καθένας θέλει να αποκτήσει πλήρης πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, γνωρίζω ανθρώπους που κάνουν root γιατί θέλουν να για παράδειγμα να καταγράφουν τις κλήσεις, κάτι το οποίο σταμάτησε να υποστηρίζεται στις νεότερες εκδόσεις του Android από την Google. Έχοντας κάνει root, ωστόσο, έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις κάθε εφαρμογή για να ηχογραφείς κάθε κλήση.
Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις με το rooting της συσκευής σου, τότε ορισμένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι τα παρακάτω:
- Πλήρης δυνατότητα για να μορφοποιήσεις την συσκευή σου (τα θέματα και τα γραφικά).
- Θα μπορείς να κατεβάζεις όποια εφαρμογή θέλεις, από οποιοδήποτε App Store.
- Πιθανότατα να δεις αύξηση στη διάρκεια της μπαταρίας.
- Υψηλότερη ταχύτητα και απόδοση.
- Θα έχεις πάντοτε την πιο πρόσφατη έκδοση του Android, ακόμα κι αν δεν την υποστηρίζει η συσκευή σου εξαιτίας της κατασκευάστριας εταιρείας.
- Θα μπορείς να απεγκαταστήσεις κάθε προ-εγκατεστημένη εφαρμογή που υπάρχει.
Το καλό με το rooting είναι πως παύεις να ζεις με τους κανόνες της κατασκευάστριας εταιρείας, αποκτώντας 100% πρόσβαση στην συσκευή σου. Καμία εταιρεία δεν θα μπορεί να καταχωρήσει bloatware εφαρμογές ή διαφημίσεις στο κινητό ή το tablet σου, ενώ όταν αυτές πάψουν να υποστηρίζουν το μοντέλο σου, με την αλλαγή της ROM θα έχεις την δυνατότητα να εγκαθιστάς όλες τις πρόσφατες εκδόσεις του Android, ακόμα κι αν δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα από τους κατασκευαστές.
Παρόλα αυτά, αν το root γίνει με λάθος τρόπο, τότε τα πράγματα μπορούν να πάρουν εύκολα μια πορεία προς το χειρότερο, και εδώ είναι που απαιτείται η μεγαλύτερη προσοχή σου.
Τα μειονεκτήματα του root στο Android
Το rooting ωστόσο έρχεται με αρκετά μειονεκτήματα, τα οποία δυστυχώς είναι και ιδιαίτερα σημαντικά. Αν δεν δώσεις προσοχή, μπορείς να δεις την συσκευή σου είτε χαλασμένη, είτε να κολλάει κάποιο malware, είτε ξαφνικά να βρίσκεσαι εκτός εγγύησης.
Κάποτε το rooting ήταν πιο “απαραίτητο” για ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών που ήθελαν μεγαλύτερη πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Google έχει επεκτείνει αρκετά τις δυνατότητες του Android, παρέχοντας καλύτερη συμβατότητα και περισσότερες επιλογές που κάποτε απαιτούσαν root.
Το Android έχει σχεδιαστεί επίσης έτσι ώστε να μην μπορεί ένας απλός χρήστης να το καταστρέψει με τον οποιονδήποτε τρόπο. Αποκτώντας όμως πλήρης πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα και τις λειτουργίες του, αυτό σημαίνει πως παράλληλα μπορείς να το κάνεις “χίλια κομμάτια”. Η απεγκατάσταση μιας σημαντικής εφαρμογής, η εγκατάσταση μιας λάθος εφαρμογής, μέχρι και η λάθος αλλαγή στο σύστημα αρχείων ενός rooted Android κινητού ή tablet μπορεί να διαλύσει εντελώς τα πάντα.
- Μπορεί να χαλάσει η συσκευή σου: Αλλιώς γνωστό και ως “brick” (τούβλο), αν ακολουθήσεις τη λάθος διαδικασία ή κάνεις μορφοποιήσεις στον κώδικα που δεν έπρεπε, τότε το λογισμικό στο κινητό σου θα διαλυθεί εντελώς, με αποτέλεσμα να είναι τόσο άχρηστο όσο ένα “τούβλο”.
- Μπορεί να κολλήσεις malware: Τα Android κινητά που γίνονται root θα πρέπει να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται με AntiVirus και Anti-Malware προγράμματα. Η απόκτηση πρόσβασης root συνεπάγεται επίσης με την παράκαμψη των περιορισμών ασφαλείας που θέτουν οι κατασκευαστές και, ως εκ τούτου, είναι εύκολο να κολλήσεις ένα ιό, malware, trojan, μέχρι και spyware.
- Δεν θα έχεις άλλο εγγύηση: Αν και είναι νόμιμο να κάνεις root το κινητό σου, με το που το κάνεις η συσκευή χάνει την ίδια στιγμή την εγγύηση της – ακόμα κι αν μόλις την αγόρασες. Όλοι οι κατασκευαστές αναφέρουν πως με το root χάνεται η εγγύηση των συσκευών τους, οπότε με το που προχωρήσεις θα πρέπει επίσης να αναλάβεις και όλη την ευθύνη στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
- Κάποιες εφαρμογές δεν θα λειτουργούν άλλο: Μιας και τα κινητά που έχουν γίνει root δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστα και ασφαλή, αρκετές εφαρμογές τραπεζών και online πληρωμών (βλέπε Google Pay), αλλά και υπηρεσίες που συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα θα πάψουν να λειτουργούν. Αν και υπάρχουν εφαρμογές όπως το SafetyNet το οποίο κρύβει το root από την συσκευή σου για να λειτουργήσει μια τέτοια εφαρμογή, δεν είναι πάντοτε εγγυημένο πως θα λειτουργήσει.
- Δεν θα λαμβάνεις άλλο επίσημες ενημερώσεις: Κάνοντας root την συσκευή ή αλλάζοντας τη ROM σημαίνει πως παράλληλα σταματάς να λαμβάνεις επίσημες ενημερώσεις από τον κατασκευαστή και την Google. Ως εκ τούτου, εκτός κι αν έπαψε να λαμβάνει η συσκευή σου επίσημες ενημερώσεις, δεν συστήνεται ιδιαίτερα να σταματήσεις να τις εγκαθιστάς με κάθε ευκαιρία, καθώς συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις σε κενά ασφάλειας.
Για τους παραπάνω λόγους, αρκετά Android κινητά έχουν σχεδιαστεί ώστε να παραμείνουν καθώς έχουν και να μην γίνουν root. Αν όμως επιλέξεις να προχωρήσεις με τη διαδικασία, γνωρίζεις πλέον αρκετά καλά τι μπορεί να συμβεί και ποιοι είναι οι κίνδυνοι.
Αξίζει να κάνεις root το Android κινητό σου;
Το rooting δεν είναι για όλους. Αν δεν είσαι σίγουρος/η για τη διαδικασία και το κινητό που έχεις το χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση και το χρειάζεσαι, τότε θα σου πρότεινα να μην προχωρήσεις σε root. Άλλωστε, η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να μετατρέψει ακόμα και το πιο πανάκριβο κινητό σε μια εντελώς άχρηστη και αχρησιμοποίητη συσκευή. Το rooting θα καταργήσει επίσης την εγγύηση της συσκευής σου, οπότε αν κάνεις κάποιο λάθος και το κινητό πάθει το γνωστό “brick”, τότε θα χρειαστεί να το αντικαταστήσεις με ένα καινούργιο (και ναι, η εταιρεία μπορεί να δει πως το κινητό έγινε root).
Αν πάλι ενδιαφέρεσαι για τον οποιονδήποτε λόγο να αποκτήσεις πλήρη πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα, τότε το rooting είναι μονόδρομος. Μπορείς αμέσως μετά το root να αλλάξεις και τη ROM, σε περίπτωση που η κατασκευάστρια εταιρεία έπαψε να υποστηρίζει το μοντέλο του κινητού σου και θέλει να εγκαταστήσεις μια νεότερη έκδοση του Android. Μπορεί ακόμα να θέλεις να αφαιρέσεις όλες τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, ή να επιλέξεις εσύ τις ρυθμίσεις της ασφάλειας και τις ιδιωτικότητας.
Μιας και πλέον μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με μια κλασική Android συσκευή, δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος λόγος για να προχωρήσεις σε root της συσκευής. Αρκετές εφαρμογές θα πάψουν επίσης να λειτουργούν καθώς δεν εμπιστεύονται τα κινητά που έχουν γίνει root και έτσι αποκλείουν την εγκατάσταση και τη χρήση τους σε αυτά. Με άλλα λόγια, αν χρησιμοποιείς εφαρμογές από τράπεζες, γνωστές εφαρμογές για πληρωμές όπως το Google Pay, ή ακόμα και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το Snapchat, θα ατυχήσεις.
Τέλος, θα πρέπει επίσης να δώσεις μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια. Μιας και θα έχεις πλήρης πρόσβαση σε όλο το λειτουργικό σύστημα, θα πρέπει επίσης να αναλάβεις και όλη την ασφάλεια της συσκευής σου. Μπορείς να ξεκινήσεις αρχικά με το πιο απλό, το οποίο είναι να βρεις και να εγκαταστήσεις μια αξιόπιστη antivirus εφαρμογή. Θα πρέπει επίσης να προσέχεις από που κατεβάζεις και εγκαθιστάς εφαρμογές, καθώς το spyware κυκλοφορεί αρκετά στα rooted Android κινητά που δεν είναι σωστά ασφαλισμένα.
Συχνές ερωτήσεις για το rooting
Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με το rooting στα Android κινητά και tablets, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.
Πως μπορώ να κάνω root το Android κινητό μου;
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Android, υπάρχουν περισσότεροι από 1,300 κατασκευαστές που έχουν κατασκευάσει περισσότερα από 24,000 διαφορετικά μοντέλα Android κινητών και tablets. Το πως θα κάνεις root το Android κινητό σου οφείλεται καθαρά στο μοντέλο που έχεις και τον τρόπο με τον οποίο έχει κατασκευαστεί και ρυθμιστεί. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, κάποια μοντέλα δεν υποστηρίζουν καν το rooting. Με μια γρήγορη αναζήτηση σε ιστοσελίδες όπως το XDA-Developers θα βρεις διάφορους οδηγούς και σχόλια από άλλους κατόχους της ίδιας συσκευής.
Θα χάσω την εγγύηση του κινητού αν κάνω root;
Ναι. Με το που ολοκληρώσεις το root σε ένα Android κινητό ή tablet, απευθείας χάνεται και η εγγύηση που σου παρέχει η κατασκευάστρια εταιρεία. Αυτό σημαίνει πως ενώ αποκτάς πλήρη πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα, παράλληλα είσαι υπεύθυνος/η για να φτιάξεις την συσκευή στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κάνεις root μια Android συσκευή;
Έως και αυτή την στιγμή εργαλεία όπως το Magisk είναι η de-facto επιλογή για να προχωρήσεις σε root μιας Android συσκευής. Αυτό το εργαλείο σου επιτρέπει να κάνεις root αφήνοντας ανέγγιχτο το διαμέρισμα (partition) του συστήματος και τροποποιώντας μόνο το διαμέρισμα εκκίνησης – αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρεται ως η απόλυτη “systemless” μέθοδος για root. Παρόλα αυτά, θα χρειαστείς επίσης πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή Mac, τους drivers της συσκευής σου και το adb με το fastboot εγκατεστημένα.
Μπορεί να γίνει root η συσκευή μου;
Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσεις να προχωρήσεις σε rooting της Android συσκευής σου, είτε είναι κινητό, είτε tablet. Τα περισσότερα μοντέλα από κατασκευάστριες εταιρείες όπως η Google, η Samsung, η Motorola, η ASUS, η Sony, η Xiaomi, η OnePlus, μεταξύ άλλων, μπορούν να γίνουν root, αποκτώντας πρόσβαση σε όλο το σύστημα αρχείων.
1 Σχόλιο
Έχω ένα τάμπλετ το HIVE V που το είχε κυκλοφορήσει τ0 πλαίσιο, το οποίο αφού έκανε μια αναβάθμιση άρχισε να κάνει κόλπα. Το play store αρχισε να βγάζει μυνήματα ότι εφαρμογές που μέχρι τότε τρέχανε μια χαρά, δεν μπορούν να τρέξουν στην συσκευή πλέον. Η Google να μην αναγνωρίζει τα προφίλ μου, να μην μπορώ να δω τις φωτογραφίες μου και αρκετά παρόμοια τρέλλα. Το επανέφερε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, τα ίδια και χειρότερα. Δεν ξέρω αν σηκώνει rootting το συγκεκριμένο τάμπλετ και άν θα λυθούν κατόπιν αυτά τα προβλήματα. Η εγγύηση φυσικά έχει λήξει προ αμνημονεύτων χρόνων.