Αν ανοίγεις το κινητό σου και σου εμφανίζεται το μήνυμα “Δεν εντοπίστηκε η κάρτα SIM“, τότε υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να εντοπίσεις την αιτία και να επιλύσεις το πρόβλημα.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Android ή iOS συσκευή σου δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη SIM κάρτα. Κάποιες φορές, το πρόβλημα μπορεί να ευθύνεται στο γεγονός πως η SIM κάρτα δεν έχει εισαχθεί σωστά στην συσκευή, ενώ άλλες φορές μπορεί να φταίει κάποια λανθασμένη σύνδεση στις Ρυθμίσεις της συσκευής.
Διάβασε επίσης: Τι να κάνεις αν δεν λειτουργούν τα δεδομένα του κινητού
Τι να κάνεις αν το κινητό δεν αναγνωρίζει την κάρτα SIM
-
Κάνε επανεκκίνηση την συσκευή
Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να επανεκκινήσεις την συσκευή σου. Είτε έχεις Android, είτε iOS, απλά κάνε μια επανεκκίνηση και στη συνέχεια έλεγξε για να δεις αν σου εμφανίζει ακόμη το προειδοποιητικό μήνυμα πως δεν εντοπίστηκε η SIM κάρτα στην συσκευή.
-
Αφαίρεσε και ξανά πρόσθεσε τη SIM κάρτα
Αν το κινητό δεν μπορεί να εντοπίσει τη SIM κάρτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχει τοποθετηθεί σωστά. Κλείσε την συσκευή σου και στη συνέχεια αφαίρεσε και ξανά τοποθέτησε τη SIM κάρτα. Άνοιξε το κινητό και έλεγξε αν συνεχίζει και εμφανίζεται το προειδοποιητικό μήνυμα.
-
Ενεργοποίησε τη SIM κάρτα από τις Ρυθμίσεις
Στο Android, άνοιξε τις Ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, πήγαινε στην επιλογή “Συνδέσεις” και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Διαχείριση καρτών SIM“. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις “SIM” από το πεδίο της αναζήτησης ώστε να σου εμφανιστεί κατευθείαν η επιλογή. Στη συνέχεια, σιγουρέψου πως η SIM κάρτα σου είναι ενεργοποιημένη.
-
Άλλαξε τη Λειτουργία Δικτύου στο Αυτόματο
Υπάρχει πάντοτε περίπτωση να αντιμετωπίζεις πρόβλημα από μια λανθασμένη ρύθμιση της συσκευής σου. Για παράδειγμα, αν έχεις επιλέξει η συσκευή σου να πιάνει μόνο 4G ή 5G και δεν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο στη περιοχή που βρίσκεσαι, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να ξεκινήσεις να βλέπεις το μήνυμα “Δεν εντοπίστηκε η SIM κάρτα στην συσκευή”. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις της συσκευής σου, πήγαινε στις “Συνδέσεις“, κάνε κλικ στην επιλογή “Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας” και στη συνέχεια επέλεξε το “4G/LTE/3G/2G (αυτόματη σύνδεση)” ή “5G/LTE/3G/2G (αυτόματη σύνδεση)“.
-
Καθάρισε τη προσωρινή μνήμη της συσκευής
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καθαρισμός της προσωρινής μνήμης της συσκευής μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη προσωρινή μνήμη, τότε απλά άνοιξε τις Ρυθμίσεις της συσκευής σου, πήγαινε στην “Φροντίδα μπαταρίας και συσκευής” και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Μνήμη“. Από εκεί, περίμενε έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Εκκαθάριση (+αριθμός MB)“.
-
Άλλαξε τις Ρυθμίσεις Δικτύου APN
Αν κανένα από τα παραπάνω βήματα δεν σε βοηθήσει να επιλύσεις το πρόβλημα και συνεχίζει και δεν εντοπίζει την κάρτα SIM το κινητό σου, τότε πιθανότατα να έχει χαθεί εντελώς η επικοινωνία με τον πάροχο του δικτύου που προσπαθείς να συνδεθείς.
Πήγαινε στις Ρυθμίσεις -> Συνδέσεις -> Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας -> Ονόματα σημείων υπηρεσιών δικτύου και είτε επέλεξε το σωστό δίκτυο, είτε κάνε κλικ στις 3 τελίτσες τέρμα επάνω δεξιά και από το αναδυόμενο μενού κάνε κλικ στην επιλογή “Επαναφορά της προεπιλογής“.
-
Επικοινώνησε με τον πάροχο της κάρτας SIM σου
Και αν κανένας από τους παραπάνω τρόπους δεν επιλύσει το πρόβλημα, τότε θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με τον πάροχο της κάρτας SIM σου. Μπορεί το πρόβλημα να βρίσκεται στην ίδια τη κάρτα SIM και να χρειάζεται αντικατάσταση, ή ακόμα και να πρέπει να γίνει κάποια άλλη ρύθμιση στις APN ρυθμίσεις της συσκευής σου ώστε να επανέλθει η επικοινωνία με το δίκτυο.
Ορισμένα από τα παραπάνω βήματα ίσως διαφέρουν από συσκευή σε συσκευή, ανάλογα με την έκδοση του Android και το γραφικό περιβάλλον της κάθε εταιρείας. Τα παραπάνω screenshots τραβήχτηκαν από το Samsung Galaxy A52 5G με Android 12.
Συχνές ερωτήσεις για την κάρτα SIM
Αντιμετωπίζεις διαφορετικό πρόβλημα με την κάρτα SIM σου για το οποίο δεν έχω απαντήσει παρακάτω; Αν ναι, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου, αναφέροντας όσο πιο περιληπτικά γίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.
-
Μπορεί μια εφαρμογή να προκαλέσει προβλήματα στην κάρτα SIM;
Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα μια κακόβουλη εφαρμογή να προκαλεί το σφάλμα “Δεν εντοπίστηκε κάρτα SIM στην συσκευή”. Αν πιστεύεις πως το πρόβλημα ευθύνεται σε μια κακόβουλη εφαρμογή ή σε malware που έχει κολλήσει η συσκευή σου, τότε συστήνεται να προχωρήσεις σε hard-reset.
-
Γιατί δεν εντοπίζει την κάρτα SIM το κινητό όταν ταξιδεύω;
Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει όταν το δίκτυο δεν είναι ξεκλειδωμένο ή όταν η κάρτα SIM δεν έχει ενεργοποιηθεί μέσα από τις Ρυθμίσεις της συσκευής σου.
-
Σταμάτησε να λειτουργεί η κάρτα SIM αφότου βράχηκε, τι μπορώ να κάνω;
Αν έπεσε το κινητό στο νερό – ή ακόμα και η κάρτα SIM – τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις μερικές ώρες έως ότου στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια να την ξανά τοποθετήσεις μέσα στο κινητό. Αν συνεχίζει να εμφανίζει το ίδιο πρόβλημα και το κινητό δεν μπορεί να εντοπίσει την κάρτα SIM, τότε πιθανότατα να χρειάζεται αντικατάσταση.
-
Γιατί δεν εντοπίζεται η κάρτα SIM στο κινητό μετά από ενημέρωση;
Μπορεί οι ενημερώσεις που λαμβάνουν οι εφαρμογές και το λειτουργικό μας σύστημα είναι ύψιστης σημασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι πάντοτε πλήρως λειτουργικές ή πως δεν έρχονται ορισμένες φορές με διάφορα προβλήματα. Αν σταμάτησε να αναγνωρίζει την κάρτα SIM το κινητό σου μετά από μια ενημέρωση, τότε κάνε μια επανεκκίνηση, αφαίρεσε και εισήγαγε ξανά τη κάρτα στην συσκευή ή επανάφερε την συσκευή στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις.
-
Μπορώ να σώσω τις επαφές από την κάρτα SIM;
Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να διατηρήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας με όλες τις επαφές σου είναι συνδέοντας το Google λογαριασμό σου στο Android και δημιουργώντας ένα καινούργιο αντίγραφο ασφαλείας. Απλά άνοιξε τις Ρυθμίσεις, κάνε κλικ στο εικονίδιο της Google και στη συνέχεια δημιούργησε ένα καινούργιο backup με τις επαφές, τα SMS και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς.