Είτε είσαι επαγγελματίας προγραμματιστής, είτε μόλις ξεκίνησες να γράφεις κώδικα, αυτοί οι code editors (αλλιώς γνωστές και ως coding εφαρμογές) θα σε βοηθήσουν να γράφεις γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά και θα σου παρέχουν όλες τις λειτουργίες που θα χρειαστείς για να κάνεις την ζωή σου αρκετά πιο εύκολη.
Κάθε εφαρμογή παρέχει διαφορετικές λειτουργίες και δυνατότητες, αλλά σημαντικά χαρακτηριστικά όπως η αυτόματη συμπλήρωση, τα εργαλεία για να κάνεις debugging τον κώδικα σου, η υποστήριξη για τα Git repos, τα live preview σε πραγματικό χρόνο για τους web developers και designers, μεταξύ αρκετών ακόμη, είναι σημαντικά για κάθε προγραμματιστή.
5 Αγαπημένοι Code Editors για προγραμματιστές
Παρακάτω έχω δημιουργήσει μια λίστα με τους αγαπημένους μου code editors. Κάποιους τους χρησιμοποιούσα καθώς μάθαινα προγραμματισμό πριν από αρκετά χρόνια, παρακολουθώντας τους να αναπτύσσονται και να παρέχουν συνεχώς νέες λειτουργίες και δυνατότητες. Άλλοι οι code editors είναι πιο καινούργιοι αλλά παρέχουν πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά, με άλλους να βασίζονται στο cloud.
Σύγκριση των καλύτερων Code Editors
Όνομα | Γλώσσες Προγραμματισμού | Λειτουργικά Συστήματα | Κόστος |
---|---|---|---|
Visual Studio Code | Υποστήριξη για C++, Java, TypeScript, JSON και πολλές ακόμη. | Linux, Windows, macOS | Δωρεάν |
Sublime Text | Υποστηρίζει πολλαπλές γλώσσες προγραμματισμού. | Linux, Windows, macOS | 99.00$ |
Notepad++ | PHP JavaScript HTML CSS | Windows, macOS (με τη χρήση τρίτου εργαλείου) | Δωρεάν |
Brackets | JavaScript HTML CSS | Linux, Windows, macOS | Δωρεάν |
Codespaces | Υποστηρίζει πολλαπλές γλώσσες προγραμματισμού. | Browser-Based, μπορεί να ενσωματωθεί στο Visual Studio Code. | Δωρεάν και Επί Πληρωμής |
1. Visual Studio Code
Το Visual Studio Code της Microsoft είναι αναμφισβήτητα μια απ’ τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) coding εφαρμογές για Linux, Windows και macOS. Το πρόγραμμα μπορεί να μορφοποιηθεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους, παρέχει αρκετά διαφορετικά themes για πιο ξεκούραστο coding και έρχεται με μια πληθώρα διαθέσιμων επεκτάσεων που μπορείς να εγκαταστήσεις για να κάνεις την δουλειά σου πιο εύκολη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμματιστών λατρεύουν επίσης την άμεση ενσωμάτωση που έχει το Visual Studio Code με το Git και την εύκολη πλοήγηση σε projects με εκατοντάδες φακέλους και αρχεία. Σε αντίθεση ωστόσο με άλλες coding εφαρμογές του άρθρου, το Visual Studio Code είναι αρκετά πιο αργό και απαιτεί περισσότερους πόρους για να τρέχει σωστά ανάλογα με τον αριθμό των επεκτάσεων που είναι εγκατεστημένα.
Θετικά:
- Αυτόματη συμπλήρωση.
- Εξαιρετικά debugging εργαλεία.
- Breakpoints, call stacks και εξαιρετικό console για debugging.
- Git commits.
- Ενσωματωμένο τερματικό για command-line εργασίες.
Αρνητικά:
- Είναι αργό σε πολλά συστήματα.
2. Sublime Text
Το Sublime Text είναι άλλη μια εφαρμογή που έχει αγαπηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες προγραμματιστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εφαρμογή παρέχεται για Linux, Windows και macOS και θεωρείται ως η ιδανική coding εφαρμογή για αρχάριους προγραμματιστές καθώς εμφανίζει σε ποια σημεία του κώδικα υπάρχουν σφάλματα. Με αυτό τον τρόπο, οι καινούργιοι προγραμματιστές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν γρήγορα και εύκολα debugging τον κώδικα τους.
Η εφαρμογή παρέχει επίσης αρκετές αυτοματοποιήσεις, όπως για διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, για το άνοιγμα αρχείων και για τα σύμβολα. Το Sublime Text είναι επίσης ιδιαίτερα ελαφρύ, το αυτόματο σύστημα συμπλήρωσης του παρέχει εξαιρετικές συμβουλές και προτάσεις και είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια γρήγορη coding εφαρμογή με μοντέρνο, μίνιμαλ και προσεγμένο σχεδιασμό.
Θετικά:
- Ανιχνεύει τα σφάλματα και τα κάνει highlight.
- Σου επιτρέπει να επεξεργάζεσαι πολλαπλές σειρές παράλληλα.
- Μπορείς να μορφοποιήσεις όλο το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας JSON.
- Παρέχονται εξαιρετικά shortcuts για το πληκτρολόγιο.
- Αξιόπιστες προτάσεις για αυτόματη συμπλήρωση.
Αρνητικά:
- Δεν παρέχεται package manager.
- Δεν μπορείς να εκτυπώσεις σε PDF τον κώδικα για visual debugging.
- Δεν παρέχει αρκετά χαρακτηριστικά που θα βρεις σε άλλα παρόμοια προγράμματα.
- Κοστίζει 99.00$ για να αποκτήσεις την εφαρμογή.
3. Notepad++
Ένας επίσης εξαιρετικά γνωστός code editor είναι το Notepad++, το οποίο έχει αγαπηθεί κυρίως από αρχάριους προγραμματιστές που μόλις ξεκίνησαν να γράφουν κώδικα. Αν και δεν είναι απ’ τους ομορφότερους code editors, το Notepad++ είναι ανοιχτού κώδικα, ιδιαίτερα ελαφρύ και γρήγορο και υποστηρίζεται από μια εξαιρετικά μεγάλη κοινότητα στο Github.
Η εφαρμογή υποστηρίζει πολλές διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού και σου επιτρέπει να κάνεις μεγέθυνση (zoom) στον κώδικα με ευκολία για καλύτερο debugging. Αυτό το μικρό εργαλείο σου επιτρέπει επίσης να εγκαθιστάς επεκτάσεις για έξτρα λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να συνδέεσαι με ευκολία στον server σου μέσω FTP, κάνοντας με απόλυτη ταχύτητα αλλαγές σε όλα σου τα αρχεία.
Θετικά:
- Παρέχει δυνατότητα FTP σύνδεσης στο πλαϊνό πάνελ.
- Παρέχει την δυνατότητα να εγκαθιστάς επεκτάσεις.
- Σελιδοδείκτες.
- Περιλαμβάνεται ορθογραφικός έλεγχος.
- Υποστήριξη πολλαπλών γλωσσών.
Αρνητικά:
- Δεν παρέχει απομακρυσμένη επεξεργασία αρχείων μέσω HTTP, SSH και WebDAV.
- Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο macOS χωρίς εργαλείο τρίτων.
4. Brackets
Το Brackets είναι και αυτό με τη σειρά σου μια απ’ τους γνωστότερους και καλύτερους code editors παγκοσμίως, το οποίο έχει σχεδιαστεί κυρίως για web designers και web developers. Η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα και μπορείς να την κατεβάσεις εντελώς δωρεάν, ενώ αναπτύσσεται συνεχώς λαμβάνοντας νέες ενημερώσεις.
Ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Brackets που αγάπησαν αρκετοί είναι το “Live Preview” το οποίο σε βοηθάει να δεις όλες τις αλλαγές που κάνεις στον CSS και HTML κώδικα της ιστοσελίδας σου σε πραγματικό χρόνο, ενώ παρέχει ένα προσεγμένο περιβάλλον χρήσης ιδανικό για αρχάριους προγραμματιστές. Η εφαρμογή είναι επίσης ιδιαίτερα ελαφριά και γρήγορη και παρέχει εξαιρετικούς Inline Editors.
Θετικά:
- Live Preview σε πραγματικό χρόνο.
- Ελαφριά και γρήγορη.
- Ιδανική για αρχάριους χρήστες που μαθαίνουν HTML και CSS.
- Παρέχει Inline Editors.
- Ενημερώνεται ιδιαίτερα συχνά.
- Υποστηρίζονται επεκτάσεις τρίτων.
Αρνητικά:
- Υπάρχουν ορισμένα κολλήματα εδώ και εκεί.
5. Codespaces
Η Microsoft κατέστησε σαφές το γεγονός πως το όραμα της για την επόμενη δεκαετία θα είναι γύρω από το cloud, και το Codespaces είναι ένα εξαιρετικό browser-based παράδειγμα. Η εφαρμογή – η οποία αναπτύσσεται από το Github – κυκλοφόρησε τον Μάϊο του 2020 και είναι ένας code editor βασισμένος στο Visual Studio Code, ο οποίος υποστηρίζει Git repos, επεκτάσεις τρίτων και παρέχει ένα ενσωματωμένο command line interface για να επεξεργάζεσαι και να κάνεις debugging τον κώδικα σου.
Μιας και το Codespaces βασίζεται στο cloud, αυτό σου δίνει την δυνατότητα να βλέπεις και να επεξεργάζεσαι τον κώδικα των εφαρμογών σου είτε από τον υπολογιστή, είτε από το laptop, είτε ακόμα και από το κινητό ή το tablet σου. Μπορείς να εκτελέσεις το Codespaces απευθείας μέσα από το Github, ή ακόμα και να το ενσωματώσεις στο Visual Studio Code και Visual Studio.
Θετικά:
- Είναι βασισμένο στο cloud.
- Μιας και είναι browser-based, είναι αρκετά γρήγορο.
- Αναπτύσσεται από την Microsoft.
Αρνητικά:
- Δεν βρήκα κάτι αρνητικό πάνω στις δοκιμές μου.
Περισσότεροι Code Editors που μπορείς να χρησιμοποιήσεις
Η παραπάνω λίστα περιλαμβάνει ορισμένους από τους καλύτερους code editors που έχω χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, θα βρεις ακόμη περισσότερους παρακάτω, στην περίπτωση που κανένα από τα παραπάνω προγράμματα δεν καλύπτει τις ανάγκες σου.
Για τους παλιούς προγραμματιστές που μπορείς να σκέφτονται για πιο λόγο δεν πρόσθεσα στις παραπάνω λίστες το Atom, η εταιρεία ανακοίνωσε πως σταματάει τη λειτουργία της και όλα τα repositories στις 15 Δεκεμβρίου του 2022.
1 Σχόλιο
Ο καλύτερος επεξεργαστής κώδικα μου είναι το Codelobster – https://codelobster.com