Η εγκατάσταση και η διαχείριση επεκτάσεων σε όλα τα γνωστά προγράμματα περιήγησης όπως ο Chrome, Firefox, Edge, Opera, Vivaldi, Brave, Safari, μεταξύ αρκετών άλλων, γίνεται πάντοτε από δύο διαφορετικά μέρη: Το ένα είναι το Web Store απ’ το οποίο θα εγκαθιστάς τις επεκτάσεις και το δεύτερο ένα περιβάλλον διαχείρισης επεκτάσεων, το οποίο βρίσκεται μέσα στο πρόγραμμα περιήγησης.
Οι επεκτάσεις μπορούν να επεκτείνουν αρκετά τις δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείς, είτε αυτό αφορά το απλό σερφάρισμα σε διάφορες ιστοσελίδες, είτε ακόμα και για πιο ειδικευμένες δυνατότητες. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές επεκτάσεις οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν την δουλειά σου, παρέχοντας σου ειδοποιήσεις από υπηρεσίες που χρησιμοποιείς, την δυνατότητα να αποθηκεύεις κείμενα, εικόνες και βίντεο, να στέλνεις άμεσα αρχεία, να απαντάς με ευκολία σε emails και πολλά πολλά ακόμα.
Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως όσες περισσότερες επεκτάσεις έχεις εγκατεστημένες και ενεργοποιημένες, τόσο πιο αισθητή θα είναι και η έλλειψη ταχύτητας και απόδοσης. Προσπάθησε να διατηρήσεις τη λίστα μικρή, χρησιμοποιώντας μόνο τις απαραίτητες επεκτάσεις. Στην περίπτωση που δεν γνωρίζεις ποιες επεκτάσεις έχεις εγκατεστημένες και ενεργοποιημένες αυτή την στιγμή, θα δούμε παρακάτω πως μπορείς να τις διαχειρίζεσαι, απενεργοποιώντας και διαγράφοντας όσες δεν χρειάζεσαι.
Εγκατάσταση και διαχείριση επεκτάσεων στον Google Chrome
-
Επισκέψου το Chrome Web Store
Για τους χρήστες του Google Chrome, το Chrome Web Store είναι η επίσημη ιστοσελίδα απ’ την οποία μπορούν να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν όλες τις επεκτάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να εγκαθιστάς επεκτάσεις από άγνωστα Stores, εκτός αν είσαι σίγουρος/η για την ασφάλεια τους.
-
Βρες την επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις
Το Chrome Web Store περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα διαθέσιμων επεκτάσεων τις οποίες μπορείς να βρεις οργανωμένες σε διαφορετικές ενότητες. Όποια επέκταση και αν θέλεις να εγκαταστήσεις, απλά κάνε κλικ για να μπεις μέσα στη σελίδα της. Από εκεί, θα βρεις και περισσότερες πληροφορίες, όπως την περιγραφή και τις αξιολογήσεις από άλλους χρήστες.
-
Εγκατέστησε την επέκταση
Κάθε επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις, απλά κάνε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη στον Chrome” και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν αυτόματα. Κάθε επέκταση που εγκαθιστάς θα γίνεται διαθέσιμη είτε από τη μπάρα με τους σελιδοδείκτες, είτε από το περιβάλλον διαχείρισης επεκτάσεων, για το οποίο θα αναφερθώ στην αμέσως επόμενη ενότητα.
-
Πήγαινε στις Ρυθμίσεις του Chrome
Για να διαχειριστείς τις επεκτάσεις που έχεις εγκατεστημένες και ενεργοποιημένες, κάνε κλικ στις τρεις τελίτσες τέρμα επάνω δεξιά και στη συνέχεια πήγαινε στην επιλογή Περισσότερα εργαλεία -> Επεκτάσεις.
-
Διαχειρίσου τις εγκατεστημένες επεκτάσεις
Στη σελίδα που θα μεταφερθείς θα βρεις διαθέσιμες όλες τις εγκατεστημένες επεκτάσεις, καθώς επίσης και αν είναι ενεργοποιημένες ή απενεργοποιημένες. Αν δεν έχεις εγκατεστημένες επεκτάσεις, τότε η σελίδα θα είναι κενή. Από εδώ, θα έχεις την δυνατότητα να απεγκαταστήσεις όποιες επεκτάσεις δεν χρησιμοποιείς, να αλλάξεις τα δικαιώματα τους, καθώς επίσης και να τις ενεργοποιείς ή απενεργοποιείς.
Εγκατάσταση και διαχείριση επεκτάσεων στον Microsoft Edge
1. Επισκέψου το Microsoft Store
Η Microsoft παρέχει το Microsoft Edge Addons Store για το δικό της πρόγραμμα περιήγησης και σε αντίθεση με το παραδοσιακό Microsoft Store που θα βρεις στα Windows 10 και 11, το οποίο παραμένει ελλιπής από γνωστές εφαρμογές και προγράμματα, το Microsoft Edge Addons Store περιλαμβάνει όλες τις γνωστές επεκτάσεις.
2. Βρες και εγκατέστησε κάθε επέκταση
Κάνε κλικ για να μπεις στη σελίδα μιας επέκτασης και απλά κάνε κλικ στο κουμπί “Απόκτηση” και “Προσθήκη επέκτασης” στο αναδυόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί λίγα δευτερόλεπτα μετά.
4. Κάνε κλικ στο εικονίδιο των επεκτάσεων
Κάνε κλικ στο εικονίδιο των επεκτάσεων και στη συνέχεια κλικ στην επιλογή “Διαχείριση επεκτάσεων” για να μεταφερθείς στη σελίδα με όλες τις εγκατεστημένες επεκτάσεις.
5. Διαχειρίσου τις εγκατεστημένες επεκτάσεις
Από αυτή τη σελίδα θα έχεις την δυνατότητα να ενεργοποιείς, απενεργοποιείς και να διαγράφεις κάθε επέκταση. Από το αριστερό πλαϊνό μενού μπορείς να ενεργοποιήσεις επίσης την δυνατότητα “Να επιτρέπονται οι επεκτάσεις από άλλα καταστήματα” ώστε να μπορείς να εγκαθιστάς και τις επεκτάσεις του Chrome από το Chrome Web Store.
Εγκατάσταση και διαχείριση επεκτάσεων στον Mozilla Firefox
1. Επισκέψου το Firefox Browser Add-Ons
Επισκέψου το Firefox Browser Add-Ons και βρες την επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις. Όλες οι επεκτάσεις είναι κατηγοριοποιημένες σε ενότητες, ενώ από το κύριο μενού θα βρεις επίσης και όλα τα διαθέσιμα θέματα.
2. Εντοπισμός και Εγκατάσταση επεκτάσεων
Με το που βρεις την επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις, απλά κάνε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη στο Firefox” και με το που εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο κάνε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη” για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.
4. Διαχείριση επεκτάσεων στο Firefox
Για να διαχειριστείς τις επεκτάσεις που έχεις εγκατεστημένες κάνε κλικ στο μενού (τρεις παύλες) τέρμα επάνω δεξιά και πάνε στην επιλογή “Πρόσθετα και θέματα“. Από εδώ θα έχεις την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις, να απενεργοποιήσεις και να διαγράψεις όποια επέκταση επιθυμείς.
Εγκατάσταση και διαχείριση επεκτάσεων στον Opera
1. Επισκέψου το Opera Addons
Επισκέψου το Opera Addons, απ’ όπου θα βρεις μια μεγάλη συλλογή από διαθέσιμες επεκτάσεις και στατικά ή GIF wallpapers.
2. Βρες την επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις
Κάνε κλικ πάνω στην επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις και μόλις μεταφερθείς στη σελίδα της, κάνε κλικ στην επιλογή “Add to Opera“.
4. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις του Opera
Κάνε κλικ στο εικονίδιο του Opera τέρμα επάνω αριστερά ώστε να εμφανιστεί το μενού και στη συνέχεια πήγαινε στις Επεκτάσεις -> Επεκτάσεις.
5. Διαχειρίσου τις εγκατεστημένες επεκτάσεις
Από εδώ θα έχεις την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις, να απενεργοποιήσεις ή να διαγράψεις εντελώς όποια επέκταση θέλεις.
Εγκατάσταση και διαχείριση επεκτάσεων στον Vivaldi
1. Επισκέψου το Chrome Web Store
Μιας και ο Vivaldi βασίζεται στο Chromium project, μπορείς να εγκαταστήσεις όλες τις επεκτάσεις που υπάρχουν στο Chrome Web Store.
2. Βρες την επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις
Όπως θα έκανες και στον Google Chrome, έτσι και με τον Vivaldi βρες την επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις, κάνε κλικ για να μεταφερθείς στη σελίδα της και στη συνέχεια εγκατέστησε την επέκταση κάνοντας κλικ στο κουμπί “Προσθήκη“
4. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις του Vivaldi
Για να διαχειριστείς όλες τις εγκατεστημένες επεκτάσεις, κάνε κλικ στο εικονίδιο του Vivaldi τέρμα επάνω αριστερά και στη συνέχεια από το μενού πήγαινε στα Εργαλεία -> Επεκτάσεις.
Εγκατάσταση και διαχείριση επεκτάσεων στον Brave
1. Επισκέψου το Chrome Web Store
Όπως ο Vivaldi και ο Opera, έτσι και ο Brave σου επιτρέπει να εγκαθιστάς επεκτάσεις από το Chrome Web Store, καθώς βασίζεται στο Chromium project.
2. Βρες την επέκταση που θέλεις να εγκαταστήσεις
Η διαδικασία είναι η ίδια όπως και στα υπόλοιπα Chromium προγράμματα περιήγησης. Επισκέψου τη σελίδα μιας επέκτασης, κάνε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη” και στο αναδυόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη επέκτασης“.
4. Διαχείριση επεκτάσεων στο Brave
Για να διαχειριστείς τις εγκατεστημένες επεκτάσεις στο Brave, κάνε κλικ στις τρεις παύλες τέρμα επάνω δεξιά και μόλις εμφανιστεί το μενού, κάνε κλικ στην επιλογή “Επεκτάσεις“.
Η εγκατάσταση και διαχείριση επεκτάσεων είναι συχνά μια εύκολη διαδικασία την οποία μπορεί να ακολουθήσει και ένας αρχάριος χρήστης. Αν χρησιμοποιείς κάποιο πρόγραμμα περιήγησης που δεν ανέφερα στο άρθρο και δεν βρίσκεις πως γίνεται η εγκατάσταση και διαχείριση επεκτάσεων, ανέφερε το όνομα του browser στα σχόλια στο τέλος του άρθρου και θα προσθέσω τα βήματα στο άρθρο.