Οι email εφαρμογές είναι αναμφισβήτητα απ’ τις σημαντικότερες που έχουμε στην Android ή iOS συσκευή μας. Αλλιώς γνωστές και ως email clients, οι email εφαρμογές σου παρέχουν ένα οργανωμένο περιβάλλον μέσα από το οποίο θα μπορείς να λαμβάνεις, να διαβάζεις, να απαντάς και να στέλνεις νέα μηνύματα.
Μιας και υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές email εφαρμογές για Android και iOS, μέσα από αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες του είδους, καθώς επίσης και τι λειτουργίες και χαρακτηριστικά παρέχουν. Επιπλέον, αρκετές από τις παρακάτω email εφαρμογές παρέχουν και ένα Ημερολόγιο για να οργανώνεις τις εκδηλώσεις και τις υπενθυμίσεις μέσα στη μέρα σου.
Οι καλύτερες email εφαρμογές για Android και iOS
1. Microsoft Outlook (Android, iOS: Δωρεάν)
Η mobile έκδοση του Microsoft Outlook είναι αναμφισβήτητα μια απ’ τις καλύτερες και δημοφιλέστερες email εφαρμογές παγκοσμίως. Ο συγκεκριμένος email client έρχεται με έναν επαγγελματικό και προσεγμένο περιβάλλον, μέσα από το οποίο θα μπορείς να διαχειρίζεσαι όλα τα μηνύματα, τα αρχεία, τις επαφές και τις προσεχείς εκδηλώσεις σου.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες email εφαρμογές του είδους, το Microsoft Outlook διαχωρίζει τον φάκελο με τα εισερχόμενα μηνύματα, παρέχοντας δύο καρτέλες με τις ονομασίες “Σημαντικά” και “Άλλα”. Στην καρτέλα “Σημαντικά” θα βλέπεις όλα τα νέα εισερχόμενα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόνο από έμπιστες επαφές και επιβεβαιωμένους αποστολείς. Στην καρτέλα “Άλλα” θα εμφανίζονται όλα τα υπόλοιπα emails.
Επιπλέον θα βρεις διαθέσιμο και το Ημερολόγιο, μέσα από το οποίο θα μπορείς με άνεση να προγραμματίζεις τη μέρα σου, δημιουργώντας νέες υπενθυμίσεις, εκδηλώσεις και άλλες εργασίες ή to-do λίστες με λίγα μόλις κλικ. Και αν εργάζεσαι σε κάποια επιχείρηση που χρησιμοποιεί το Office 365, τότε θα μπορείς να συνδέσεις και τον επαγγελματικό σου λογαριασμό. Το Microsoft Outlook σου επιτρέπει επίσης να συνδέσεις τον Gmail, Yahoo Mail, iCloud Mail, Exchange και Outlook / Hotmail λογαριασμό σου, ή ακόμα και να έχεις πολλαπλούς μαζί, εναλλάσσοντας από το ένα στο άλλο με ύψιστη ταχύτητα.
2. Gmail (Android, iOS: Δωρεάν)
Το Gmail της Google έρχεται προ-εγκατεστημένο στις περισσότερες συσκευές με Android λειτουργικό σύστημα. Η εφαρμογή του Gmail δεν γίνεται επίσης να απεγκατασταθεί από το Android εκτός κι αν προχωρήσεις σε Root ή αλλαγή ROM. Παρόλα αυτά, μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς, οπότε αν δεν την βρίσκεις διαθέσιμη στις εφαρμογές της συσκευής σου, έλεγξε στη σελίδα “Εφαρμογές” μέσα από τις Ρυθμίσεις της συσκευής σου αν είναι απενεργοποιημένο. Οι χρήστες του iOS μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν την εφαρμογή μέσα από το App Store.
Η εφαρμογή του Gmail σου επιτρέπει να συνδέεσαι σε πολλαπλούς λογαριασμούς και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις απ’ όλους. Σου επιτρέπει επίσης να οργανώνεις τα emails σου δημιουργώντας φακέλους και εισάγοντας ετικέτες, ενώ τα αυτοματοποιημένα φίλτρα της υπηρεσίας προσπαθούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Η εφαρμογή σου επιτρέπει επίσης να συνδέσεις και emails από άλλους παρόχους με τη χρήση IMAP, POP και Exchange.
Η Google ανανέωσε πρόσφατα τον σχεδιασμό της εφαρμογής αλλά και της web έκδοσης και πλέον θα μπορείς να απολαμβάνεις ένα πιο οργανωμένο και σύγχρονο περιβάλλον για να διαχειρίζεσαι τα emails και τις επαφές σου. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως το Gmail συμπεριλαμβάνει επίσης και το Video Chat της Google, ενώ μπορείς επίσης να προγραμματίζεις τα emails σου ώστε να στέλνονται μια συγκεκριμένη ώρα.
3. Aqua Mail (Android: Δωρεάν)
Το Aqua Mail είναι ένας email client για το Android λειτουργικό σύστημα που σου επιτρέπει να συνδέσεις τους email λογαριασμούς σου με ευκολία και ταχύτητα. Η εφαρμογή υποστηρίζει πλήρως τα Gmail, Outlook/Hotmail και Yahoo Mail και τους λογαριασμούς που βασίζονται στα Google Apps, Office 365 και Exchange Online. Επιπλέον, η εφαρμογή συμβαδίζει άψογα με άλλες Android εφαρμογές και launchers όπως με το Light Flow, το Apex Launcher και το Tasker.
Η εφαρμογή παρέχει έναν εξαιρετικά σύγχρονο κειμενογράφο ώστε να μπορείς να δημιουργείς και να μορφοποιείς τα emails σου με ευκολία. Ως έξτρα μπόνους, το Aqua Mail σου επιτρέπει να προσθέτεις και ορισμένα από τα διαθέσιμα widgets που παρέχει για την επιφάνεια εργασίας του κινητού ή του tablet σου, αλλά και μορφοποιήσεις για τον σχεδιασμό και τα χρώματα.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο εφαρμογές της λίστας, το Aqua Mail παρέχει μια δωρεάν έκδοση με περιορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες. Για να αποκτήσεις πρόσβαση στα premium χαρακτηριστικά, θα χρειαστεί να αποκτήσεις το premium πακέτο, το οποίο κοστίζει αυτή την στιγμή 29,00 δολάρια ετησίως. Οι χρήστες της premium έκδοσης θα απολαμβάνουν ένα περιβάλλον χωρίς διαφημίσεις και προωθητικές αποδείξεις και θα σου δώσει πρόσβαση σε λειτουργίες όπως τα push mail για τους Exchange διακομιστές και το Office 365.
4. ProtonMail (Android, iOS: Δωρεάν)
Το ProtonMail είναι και αυτό με τη σειρά του μια απ’ τις γνωστότερες email εφαρμογές, και όχι αδίκως. Ο email client παρέχει πλήρης end-to-end κρυπτογράφηση ακόμα και στη δωρεάν του έκδοση, η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να την αποκρυπτογραφήσει και να διαβάσει τα μηνύματα σου. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί ανοιχτού κώδικα υλοποιήσεις όπως τα AES, RSA και OpenPGP για να αυξήσει στο μέγιστο την ασφάλεια.
Το καλύτερο απ’ όλα; Η δωρεάν έκδοση του ProtonMail δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις, και αυτό συμβαίνει ώστε να διατηρηθεί τόσο η ασφάλεια όσο και η ιδιωτικότητα των χρηστών. Η υπηρεσία σου επιτρέπει επίσης να δημιουργήσεις ένα email με την ονομασία της, όπως @proton.me ή @protonmail.com, να στέλνεις και να λαμβάνεις μηνύματα με ή χωρίς συνημμένα αρχεία, να διατηρείς τα εισερχόμενα καθαρά και οργανωμένα σε φακέλους ή με ετικέτες, να χρησιμοποιείς τα gestures, να λαμβάνεις ειδοποιήσεις και οτιδήποτε άλλο θα ζητούσες από έναν αξιόπιστο email client.
Μιας και το ProtonMail εστιάζει στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, η εφαρμογή σου δίνει επίσης την δυνατότητα να στέλνεις emails τα οποία είναι προστατευμένα με κωδικό πρόσβασης που έχεις ορίσει. Το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής είναι επίσης εύκολο στη χρήση και παρέχεται και dark mode σχεδιασμός για τους λάτρεις των σκοτεινών χρωμάτων.
5. HEY Email (Android, iOS: 99$/ετησίως)
Οι προγραμματιστές του HEY Email ισχυρίζονται πως έχουν δημιουργήσει μια εφαρμογή η οποία θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα με τα emails και θα σου παρέχει ένα πιο οργανωμένο και ειδικευμένο τρόπο για να λαμβάνεις και να στέλνεις μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το HEY Email έχει αντικαταστήσει τα γνωστά περιβάλλοντα και έχει χτιστεί με βάση τα workflows, καθώς σου επιτρέπει να επιλέγεις για κάθε νέο αποστολέα αν θέλεις να τον/ην καταχωρήσεις στους σημαντικούς ή ασήμαντος αποστολείς.
Το HEY Mail παρέχει μια καρτέλα η οποία ονομάζεται “Imbox”. Και όχι, δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος. Αυτό είναι το μέρος στο οποίο θα λαμβάνεις μόνο τα σημαντικά και ύψιστης σημασίας εισερχόμενα μηνύματα από ανθρώπους και υπηρεσίες που σε ενδιαφέρουν πραγματικά. Όλα τα υπόλοιπα emails από άλλους αποστολείς θα μεταφέρονται σε διαφορετικό μέρος, έτσι ώστε να τα διαβάζεις σε δεύτερη φάση.
Μιας και η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο στη σήμερον ημέρα, το HEY Mail αποτρέπει τις εταιρείες απ’ το να καταγράφουν κάθε πότε και πόσο συχνά ανοίγεις τα emails τους, αλλά και που βρισκόσουν όταν τα άνοιξες. Μιας και αυτό πρόκειται για μια τεράστια εισβολή προς τα προσωπικά δεδομένων εκατομμυρίων ανθρώπων, το HEY Mail μπλοκάρει αυτούς τους trackers απ’ το να κατασκοπεύουν τις κινήσεις σου.
6. Newton Mail (Android, iOS: 50$/ετησίως)
Το Newton Mail δεν είναι για όλους. Και σε μια εποχή όπου πασίγνωστοι email clients όπως το Microsoft Outlook και το Gmail να παρέχονται δωρεάν, είναι δύσκολο για νέες εφαρμογές στον χώρο να ανέβουν ψηλά. Αυτό συνέβη και με το Newton Mail, όπου ο email client είχε αναφέρει πως κλείνει οριστικά πίσω στο 2018. Δεν πέρασαν μόλις μερικοί μήνες προτού το εξαγοράσει η Essential (τον Φεβρουάριο του 2019), η οποία είχες τότε ως στόχο να το προσθέτει ως προεπιλεγμένη email εφαρμογή για τα Essential smartphones της.
Τον Φεβρουάριο του 2020, το Newton Mail αντιμετώπιζε πάλι άλλο ένα κλείσιμο. Ωστόσο, όπως ανέφερε και το The Verge σε ένα από τα άρθρα του, οι χρήστες της υπηρεσίας κατάφεραν να την διατηρήσουν ενεργή και να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο της εφαρμογής. Φυσικά, αναφέρομαι για έναν premium email client ο οποίος όχι απλά κατάφερε να κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς οπαδούς, αλλά και να παρέχει ένα σταθερό, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον χρήσης για τη διαχείριση των emails.
Η εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί με όλους τους γνωστούς παρόχους email, όπως με το Outlook, το Gmail και το Yahoo Mail, ενώ επιτρέπει επίσης να συνδεθείς μέσω IMAP ή POP3. Το Newton Mail παρέχει επίσης πλήρης υποστήριξη για ορισμένες απ’ τις γνωστότερες εφαρμογές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Todoist, Evernote, OneNote και πολλά άλλα. Η εφαρμογή έρχεται επίσης με ορισμένα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να λιγοστέψεις το χρόνο ανάγνωσης αλλά και να διαβάζεις emails με το shuffling εργαλείο.
Μπορείς να δοκιμάσεις το Newton Mail δωρεάν για 14 ημέρες. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να αποκτήσεις το συνδρομητικό πακέτο, το οποίο έως αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο κοστίζει στα 49.99$ ετησίως.
7. Spike (Android, iOS: Δωρεάν)
Προηγούμενος γνωστό ως “Hop”, το Spike έρχεται για να αλλάξει όλη την εμπειρία σου πάνω στην ανάγνωση και την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αντί να διατηρήσει το παραδοσιακό περιβάλλον των email clients, το Spike θυμίζει περισσότερο τις chat εφαρμογές που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε με φίλους και γνωστούς. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αισθάνεσαι πιο “οικείο” το emailing.
Μιας και λειτουργεί κυρίως ως chat εφαρμογή, το Spike σου επιτρέπει να απαντάς στα μηνύματα σου εισάγοντας με μεγάλη ευκολία GIF εικόνες, φωνητικές σημειώσεις, κλήσεις, σχέδια που μπορείς να ζωγραφίσεις, φωτογραφίες, βίντεο και οτιδήποτε άλλο θελήσεις να λάβει ο παραλήπτης. Επιπλέον, σου επιτρέπει να μοιραστείς την τοποθεσία σου και όλος ο σχεδιασμός στα emails θυμίζει αρκετά αυτών του Facebook Messenger, του WhatsApp και άλλων σχετικών εφαρμογών για συνομιλίες.
Το Spike μπορεί φυσικά να συνδεθεί σε όλες τις γνωστές emailing υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του Gmail, Outlook, Exchange, Yahoo Mail, iCloud και IMAP email λογαριασμούς.
8. Nine (Android, iOS: 14.99$)
Το Nine είναι μια απ’ τις καλύτερες email εφαρμογές για όσους εστιάζουν στο να συνδέσουν τους δικούς τους Exchange και IMAP λογαριασμούς. Η εφαρμογή εστιάζει κυρίως στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα γύρω από το Active Sync του Exchange με υποστήριξη για έως 9 Exchange λογαριασμούς, Office 365, Outlook / Hotmail και Google.
Η εφαρμογή παρέχει επίσης το Active Sync χαρακτηριστικό το οποίο σου επιτρέπει να συνδέεσαι απευθείας μέσα από τον server σου χωρίς να αποθηκεύονται τα δεδομένα σε cloud υπηρεσίες ή servers τρίτων. Όλα αυτά τα χρόνια το Nine ήταν επίσης αποκλειστικά διαθέσιμο για Android συσκευές, αλλά πλέον θα το βρεις και στο iOS μέσα απ’ το App Store. Η εφαρμογή υποστηρίζει επίσης τα Android Wear, παρέχει widgets για την επιφάνεια εργασίας και εμφανίζει μικρά badges για τα αδιάβαστα εισερχόμενα.
Αν και δεν παρέχεται δωρεάν, θα έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το Nine για 14 ημέρες δοκιμαστικής χρήσης.
9. Airmail (iOS: 4.99$)
Αν είσαι κάτοχος ενός MacBook, iMac, Mac Mini, iPhone ή iPad, τότε το Airmail έχει σχεδιαστεί ώστε να τρέχει άψογα στο λειτουργικό σύστημα της Apple, παρέχοντας παράλληλα ένα μοντέρνο και σύγχρονο σχεδιασμό. Η εφαρμογή παρέχει άψογη υποστήριξη ώστε να συνδέσεις τους Gmail, Exchange, EWS, IMAP και POP3 email λογαριασμούς σου και σου επιτρέπει να διαχειριστείς τα gestures με όποιον τρόπο σε βολεύει περισσότερο.
Το περιβάλλον χρήσης του Airmail σου επιτρέπει επίσης να αλλάξεις τον τρόπο εμφάνισης των μηνυμάτων (υποστηρίζοντας τόσο τις προβολές μονωμένων μηνυμάτων όσο και ως threaded), αλλά και να εισάγεις ετικέτες (labels) στα σημαντικά μηνύματα. Η αναζήτηση σου παρέχει επίσης ορισμένα βασικά φίλτρα ώστε να εντοπίζεις γρηγορότερα τα μηνύματα που ψάχνεις και ο συγχρονισμός μεταξύ τρίτων υπηρεσιών λειτουργεί χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.
Το Airmail παρέχει επίσης υποστήριξη για να οργανώνεις τα αρχεία σου από cloud υπηρεσίες όπως το OneDrive, το Google Drive ή το Dropbox, και σου επιτρέπει να ανοίγεις τους συνδέσμους με τη χρήση διαφορετικών προγραμμάτων περιήγησης. Τέλος, σου επιτρέπει επίσης να αποστέλλεις αρχεία και μηνύματα σε υπηρεσίες όπως το Trello, το Evernote και το Pocket.
10. Edison Mail (Android, iOS: Δωρεάν)
Στο τέλος της λίστας με τις καλύτερες email εφαρμογές βρίσκεται το Edison Mail, το οποίο ωστόσο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους υπόλοιπους email clients. Για την ακρίβεια, η εφαρμογή παρέχει μια γκάμα από έξυπνα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διατηρείς ένα οργανωμένο λογαριασμό.
Η εφαρμογή σου επιτρέπει αρχικά να μορφοποιήσεις όλα τα gestures, να ενεργοποιήσεις την αυτόματη στοίχιση βάση κατηγοριών, να κάνεις μαζική απογραφή από newsletters, και σε βοηθάει παράλληλα να διατηρήσεις το λογαριασμό σου καθαρό από ανεπιθύμητα μηνύματα και επικίνδυνους αποστολείς. Το ενσωματωμένο AI Assistant (Βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης) σε βοηθάει επίσης με μια πληθώρα χαρακτηριστικών, όπως τις ταξιδιωτικές ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για καθυστερήσεις πτήσεων και αλλαγές στις πύλες των αεροδρομίων, παρέχει τον εντοπισμό αποστολών και πολλά ακόμα.
Τέλος, η εφαρμογή σου επιτρέπει να συνδέσεις τους Outlook, Office 365, Gmail, Yahoo Mail, Exchange, AOL και IMAP email λογαριασμούς σου και να εναλλάσσεις μεταξύ τους με μεγάλη ευκολία και ύψιστη ταχύτητα. Η εφαρμογή παρέχεται επίσης δωρεάν.
Γιατί επέλεξα τις παραπάνω email εφαρμογές;
Σε όσο αφορά τις αξιολογήσεις και τις παρουσιάσεις εφαρμογών, κοιτάω πάντοτε πρώτα τις αξιολογήσεις που αφήνουν άλλοι χρήστες, τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που παρέχει η κάθε εφαρμογή, και στη συνέχεια τις κατεβάζω, τις εγκαθιστώ και τις χρησιμοποιώ ώστε να ελέγξω τη λειτουργικότητα τους.
Μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι παραπάνω email εφαρμογές θεωρούνται οι καλύτερες στον χώρο, ενώ είναι επίσης οι πιο αξιόπιστες σε όσο αφορά την ασφάλεια.
Για τα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα, ωστόσο, μπορείς να εστιάσεις στη χρήση λιγότερο γνωστών εφαρμογών, όπως για παράδειγμα στο ProtonMail το οποίο παρέχει ύψιστη κρυπτογράφηση και ιδιωτικότητα.
Το Nine είναι επίσης ένας εξαιρετικός email client για όσους θέλουν να αναλάβουν την πλήρη αποθήκευση των δεδομένων τους σε δικούς τους servers, αποφεύγοντας τη χρήση τρίτων servers και cloud υπηρεσιών.
Εσύ ποιες από τις παραπάνω email εφαρμογές χρησιμοποιείς; Μήπως γνωρίζεις κάποιον email client που δεν πρόσθεσα στο άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις, τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες που είχες από εφαρμογές του είδους στο παρελθόν στα σχόλια παρακάτω.