Τι είναι τα APK αρχεία στο Android και πως ανοίγουν;

Τι είναι τα APK αρχεία στο Android και πως ανοίγουν;

Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε τι είναι τα APK αρχεία, από που μπορείς να τα κατεβάσεις, πως μπορείς να τα εγκαταστήσεις στο Android και μπορείς να τα εκτελέσεις στα Windows.

Τα APK αρχεία αφορούν τον τύπο αρχείων που χρησιμοποιεί το Android για τις Android εφαρμογές και τα παιχνίδια, ενώ παράλληλα μπορούν να εκτελεστούν και σε άλλα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows, αλλά με διαφορετική διαδικασία.

Τι είναι ένα APK αρχείο;

Όπως τα .exe προγράμματα για τα Windows και τα Snap Apps / Flatpak και AppImage για το Linux, έτσι και τα APK αρχεία είναι υπεύθυνα για τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που εγκαθιστούμε στο λειτουργικό μας σύστημα.

Τα APK αρχεία είναι ουσιαστικά αποθηκευμένα μέσα σε ένα συμπιεσμένο ZIP αρχείο και συνήθως κατεβαίνουν σε Android συσκευές μέσα από App Stores όπως το Google Play Store και το Aptoide.

Μπορείς επίσης να βρεις εκατοντάδες ιστοσελίδες που σου επιτρέπουν να κατεβάζεις Android εφαρμογές και παιχνίδια σε μορφή APK, αλλά υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να είναι κακόβουλα και να περιλαμβάνουν malware.

Τέλος, ένα τυπικό APK αρχείο συχνά περιλαμβάνει μέσα αρχεία όπως τα AndroidManifest.xml, classes.dex και resources.arsc, καθώς επίσης και φακέλους όπως τους META-INF και res.

Πως να ανοίξεις ένα APK αρχείο

Αν και τα APK αρχεία έχουν δημιουργηθεί ώστε να λειτουργούν άψογα με το Android, μπορούν επίσης να εκτελεστούν με διάφορους τρόπους και σε άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως στα Windows και στο macOS. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να περιμένεις να αποδώσει μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο όπως λειτουργεί στο Android.

Άνοιγμα στο Android

Για να εκτελέσεις ένα APK αρχείο στο Android, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να το κατεβάσεις στην συσκευή σου. Στη συνέχεια, άνοιξε την εφαρμογή με την οποία διαχειρίζεσαι τα αρχεία σου, πήγαινε στον φάκελο που αποθήκευσες το APK αρχείο και στη συνέχεια απλά εκτέλεσε το.

Μιας και για λόγους ασφάλειας η Google έχει απενεργοποιήσει την εκτέλεση APK αρχείων που δεν έρχονται από το Play Store, με το που εκτελέσεις την εφαρμογή ή το παιχνίδι θα σου ζητηθεί να ενεργοποιήσεις την δυνατότητα. Για να το κάνεις αυτό, ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες στην Android συσκευή σου:

  • Πήγαινε στις Ρυθμίσεις -> Βιομετρικά Δεδομένα και Ασφάλεια -> Εγκατάσταση Άγνωστων Εφαρμογών.

Οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν ελάχιστα από συσκευή σε συσκευή και ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείς. Παρόλα αυτά, δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα και υπάρχει σε όλες τις συσκευές και συνήθως βρίσκεται μέσα στην ενότητα της “Ασφάλειας”.

Άνοιγμα στα Windows και macOS

Για να καταφέρεις να εκτελέσεις ένα APK αρχείο στα Windows ή στο macOS, θα χρειαστεί πρώτα να χρησιμοποιήσεις ένα εξομοιωτή. Μιας και τα APK αρχεία δημιουργήθηκαν με στόχο να τρέχουν στο Android, θα πρέπει να τα “ξεγελάσουμε” νομίζοντας πως τρέχουν σε αυτό το λειτουργικό σύστημα και όχι σε διαφορετικό και μη συμβατό.

Διάβασε το άρθρο “Εγκατάσταση Android εφαρμογών στα Windows 11” για να δεις βήμα προς βήμα πως να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις το BlueStacks ώστε να εγκαθιστάς όσες Android εφαρμογές και παιχνίδια επιθυμείς στα Windows, συνδέοντας παράλληλα το Google λογαριασμό σου και χρησιμοποιώντας το Play Store στον υπολογιστή.

Μιας και τα APK αρχεία μπορούν να εκτελεστούν μόνο με τη χρήση ενός εξομοιωτή σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, θα πρέπει το σύστημα σου να μπορεί να αντέξει να σηκώσει το BlueStacks. Σε παλιούς υπολογιστές με 32-bit x86 αρχιτεκτονική και χαμηλή μνήμη RAM, το BlueStacks και κάθε άλλος εξομοιωτής δεν θα μπορεί να εκτελεστεί σωστά.

Στα Windows μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και το Android Studio για να εκτελείς Android εφαρμογές. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος τρόπος δεν προτείνεται για παιχνίδια και έχει δημιουργηθεί ώστε να δίνει την δυνατότητα σε προγραμματιστές να ελέγχουν τις εφαρμογές τους απευθείας από τον υπολογιστή ή το laptop τους. Επιπλέον, η διαδικασία είναι αρκετά πιο περίπλοκη από αυτή που παρέχει το BlueStacks.

Όπως είχαμε δει επίσης και σε προηγούμενο άρθρο για το τι είναι τα Windows 11 και τι χαρακτηριστικά φέρνουν μαζί τους, η Microsoft δίνει ήδη την δυνατότητα να εγκαθιστάς Android εφαρμογές και παιχνίδια μέσω του Microsoft Store σε συνδυασμό με την εφαρμογή Amazon AppStore. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη λειτουργία δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμη σε χώρες όπως η Ελλάδα, οπότε βρισκόμαστε σε αναμονή.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα APK αρχεία;

Όπως προανέφερα, τα APK αρχεία χρησιμοποιούνται για να εγκαθιστάμε εφαρμογές και παιχνίδια στις Android συσκευές μας. Αυτός ο τύπος αρχείων υποστηρίζεται τόσο από τις παλαιότερες όσο και απ’ την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος και δεν διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.

  • Μπορώ να μετατρέψω ένα APK αρχείο σε άλλη μορφή;

    Σε αντίθεση με άλλες μορφές αρχείων όπως οι MP4 σε MP3, PDF σε Word, MP3 σε WAV, μεταξύ αρκετών άλλων που μπορούν να γίνουν μετατροπή σε διαφορετικές μορφές με τη χρήση συγκεκριμένων converter προγραμμάτων, τα APK αρχεία δεν μπορούν να μετατραπούν. Μπορείς να τα εξάγεις με εργαλεία όπως το WinRAR, να αλλάξεις την ονομασία τους, αλλά όχι να τις μετατρέψεις.

  • Μπορούν τα APK αρχεία να βλάψουν την συσκευή μου;

    Δυστυχώς, ναι. Όπως και σε κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα, έτσι και τα αρχεία στο Android μπορούν να περιλαμβάνουν διαφόρων ειδών ιούς και malware. Αυτά τα κακόβουλα APK αρχεία συχνά περιλαμβάνουν malware ή προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα της συσκευής. Προτού κατεβάσεις ένα αρχείο από μια τρίτη ιστοσελίδα, έλεγξε πρώτα μήπως έχει ιούς ή malware.

  • Είναι τα APK αρχεία νόμιμα;

    Είναι απολύτως νόμιμο να κατεβάζεις και να εγκαθιστάς APK αρχεία στις Android συσκευές σου που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ή δεν έρχονται από το Google Play Store. Παρόλα αυτά, η χρήση σπασμένων εφαρμογών και παιχνιδιών που κανονικά θα έπρεπε να πληρώσεις για να αποκτήσεις είναι παράνομη.

  • Από που μπορώ να κατεβάζω APK αρχεία;

    Μπορείς να κατεβάζεις απεριόριστο αριθμό Android εφαρμογών και παιχνιδιών σε APK μορφή από διάφορες ιστοσελίδες τρίτων και εφαρμογές. Η γνωστότερη και πιο αξιόπιστη αυτή την στιγμή θεωρείται η εφαρμογή Aptoide, η οποία είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη εναλλακτική του Google Play Store.


Έχεις απορίες ή προβληματισμούς σχετικά με τα APK αρχεία στο Android, τότε μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σου απαντήσω. Θα χαρώ επίσης να δω προτάσεις για συγκεκριμένες εφαρμογές ή παιχνίδια που έχεις κατεβάσει από τρίτες ιστοσελίδες ή App Stores.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε