Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Microsoft Lumia 535 – Αξιολόγηση

Share

Τον τελευταίο χρόνο έχω αλλάξει πάρα πολύ την τεχνολογική μου καθημερινότητα, και η πιο πρόσφατη αλλαγή έγινε με την αγορά του Microsoft Lumia 535. Αρκετό καιρό τώρα σκεφτόμουν να μεταφερθώ από το Android, αλλά δεν ήμουν σίγουρος σε ποια εταιρεία θα κατέληγα, ποιο λειτουργικό θα πληρούσε τις απαιτήσεις μου και αν τελικά κατέληγα πάλι σε κάποιο Android smartphone.

Αποφάσισα να πάω με την μεριά της Microsoft για δύο λόγους, 1) γιατί ήθελα να δοκιμάσω κάτι εντελώς καινούργιο και όχι πάλι Android ή iOS και 2), γιατί είναι μια εταιρεία η οποία προορίζεται για μεγάλα πράγματα (βλέπε Surface Pro και Surface Book). Αν ψάχνεις για ένα φθηνό και αξιόπιστο smartphone, τότε έχεις τρεις λόγους.

Η αλήθεια είναι πως ζορίστηκα πολύ μέχρι να πραγματοποιήσω την παραγγελία γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο είχε πάρα πολλά αρνητικά σχόλια, κυρίως για την οθόνη του (το touch για την ακρίβεια). Έβλεπα κριτικές με ένα στα πέντε αστέρια και χρήστες να αναφέρουν πως το κινητό κολλούσε, το touch του ήταν ελαττωματικό, έπαιρνε από μόνο του τηλέφωνα και ένα σωρό άλλα παράπονα. Μου κίνησε το ενδιαφέρον γιατί το Lumia 535 είναι το πρώτο κινητό της Microsoft με το brand της ίδιας εταιρείας και όχι της Nokia, οπότε είναι περίεργο να βγήκε τόσο προβληματικό και να μην αναφέρθηκε τίποτα.

Αυτό που με έκανε να καθυστερήσω την παραγγελία του ήταν ο λόγος με τον κολλητό μου ο οποίος παράγγειλε το Lumia 535 σε πράσινο χρώμα και μετά από δύο μέρες έβγαλε το κινητό από τη τσέπη του και η οθόνη του ήταν ραγισμένη. Φυσικά, η εγγύηση δεν υποστηρίζει σπασμένες οθόνες, οπότε αναγκάστηκε να παραγγείλει μια νέα. Αλλά ακόμη και μετά το συγκεκριμένο συμβάν, κάτι δεν μου κολλούσε – βασικά είχα πειστεί πως είτε το πίεσε με πάρα πολύ δύναμη λόγο κάποιας απότομης κίνησης, είτε το χτύπησε κάπου στην δουλειά και δεν το κατάλαβε.

Μετά από μια χρονοβόρα αναζήτηση και συζητήσεις σε forum και blogs πραγματοποίησα την παραγγελία. Για την ακρίβεια, αγόρασα δύο, ένα σε πορτοκαλί χρώμα για εμένα και ένα σε πράσινο χρώμα για την κοπέλα μου. Όχι μόνο κανένα από τα δύο smartphones δεν εμφάνισε προβλήματα, αλλά για την τιμή τους είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά αυτή την στιγμή. Τα Windows 8.1 πάνε σφαίρα και η Microsoft έχει ανακοινώσει ήδη πως το συγκεκριμένο μοντέλο θα αναβαθμιστεί σε Windows 10 – μόλις αυτά κυκλοφορήσουν με το καλό αρχές του 2016.

Το πρόβλημα με την οθόνη, γιατί υπήρχε και ήταν αρκετά σοβαρό, δεν ήταν λόγο του υλικού κατασκευής αλλά εξαιτίας του λειτουργικού συστήματος το οποίο διόρθωσε η Microsoft πριν από λίγους μήνες κυκλοφορώντας μια ενημέρωση (update). Που σημαίνει, πως αν αγοράσεις το συγκεκριμένο κινητό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις όλες τις ενημερώσεις.

Microsoft Lumia 535 – Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Lumia 535 έχει 5 ιντσών οθόνη στα 960 x 540 pixels, τετραπύρινο επεξεργαστή που τρέχει στα 1200 MHz, 1024 MB ram, 8GB αποθηκευτικού χώρου, 5MP κάμερα (και η βασική αλλά και η δευτερεύουσα), έχει ενσωματωμένο flash και δέχεται SD κάρτες (Card slot) για αναβάθμιση της χωρητικότητας.

Η οθόνη, αν και αρκετά μεγάλη, χάνει στα pixels με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν HD βίντεο. Η διαφορά στο μάτι είναι πολύ μικρή και γενικότερα είναι κάτι το οποίο συνηθίζεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Ο τετραπύρινος επεξεργαστής και τα 1024 MB ram σε σύγκριση με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα κάνουν το smartphone να τρέχει βαριές ή πολλαπλές ανοιχτές εφαρμογές smooth και χωρίς κολλήματα. Δοκιμάζοντας μερικά από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στο Microsoft Store, το κινητό δεν πήγαινε τόσο smooth όσο θα πίστευα ότι πάει. Αν και ψιλό-κολλούσε στα περισσότερα, δεν το θεώρησα ιδιαίτερα ενοχλητικό μιας και το κινητό δεν σκαλώνει απλά “λαγκάρει” που και που για κλάσματα του δευτερολέπτου. Αν, ωστόσο, ψάχνεις ένα κινητό αποκλειστικά για παιχνίδια ή παίζεις αρκετά συχνά, τότε θα σου πρότεινα να κοιτάξεις για ένα ακριβότερο μοντέλο.

Η μπαταρία του μου τράβηξε αρκετά την προσοχή αφού διάρκεσε για πάνω από 7 ώρες συνεχής χρήσης. Μπορείς επίσης να προσαρμόσεις την φωτεινότητα του κινητού ή να το βάλεις σε power saving mode για να κρατήσει ακόμη περισσότερο. Αν δεν το χρησιμοποιείς συνεχώς η μπαταρία σίγουρα θα διαρκέσει μια ολόκληρη ημέρα (και ίσως περισσότερο με το power saving mode ενεργοποιημένο).

Η κάμερα του δεν με ενθουσίασε καθόλου, κυρίως σε σκοτεινό περιβάλλον (συν flash ενεργοποιημένο). Είναι σίγουρα μια φθηνής κατασκευής κάμερα η οποία ναι μεν περιέχει αρκετές ρυθμίσεις, ναι μεν η ποιότητα της δεν είναι αυτή που θα ήθελε ένας μέσος χρήστης. Για selfies, η μπροστινή κάμερα κάνει την δουλειά της και με το παραπάνω, αλλά ας είμαστε ειλικρινής, είναι ένα smartphone των 100 ευρώ, μην περιμένουμε να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις ναυαρχίδες. Επίσης, η κάμερα δεν κάνει zoom (μεγέθυνση – σμίκρυνση) με αποτέλεσμα να χρειαστεί να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή τρίτων.

Η ένταση του ήχου είναι αρκετά αξιοπρεπής καθώς είναι δυνατή και καθαρή. Το Lumia 535 βγάζει καθαρό ήχο για τους λάτρεις της μουσικής (έχω κατεβάσει ήδη όλες τις λίστες μου από το Spotify σε Offline Mode) και ακούγεται αρκετά δυνατά και καθαρά κατά τη διάρκεια των κλήσεων. Δυστυχώς, κάτι το οποίο ίσως ενοχλήσει αρκετούς, όταν μιλάς στο τηλέφωνο ο ήχος φτάνει στα αυτιά των κοντινών σου ανθρώπων. Αρκετά εκνευριστικό είναι όταν μιλάς σε ένα λεωφορείο και όσοι κάθονται δίπλα σου ακούνε τη συνομιλία (εκτός κι αν κατεβάσεις την ένταση).

Microsoft Lumia 535 – Λειτουργικό σύστημα

Με μια πρώτη ματιά στα Windows 8.1 ενθουσιάστηκα αρκετά. Η Microsoft έχει κατασκευάσει ένα υπέροχο λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι ταχύτατο, τρέχει smooth και μπορεί να προσαρμοστεί με βάση το στυλ του καθενός. Με μια δεύτερη ματιά, το λειτουργικό χάνει σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να καταλαβαίνεις πως κάνεις χρήση ενός ολοκαίνουργιου λειτουργικού συστήματος (που δεν είναι τόσο καινούργιο). Ωστόσο, κινητά με μόλις 512MB ram τρέχουν και ανοίγουν εφαρμογές χωρίς κολλήματα.

Κάνοντας εγκατάσταση τα Windows 10 Preview μέσω της εφαρμογής (Windows Insider) που παρέχει εντελώς δωρεάν η Microsoft, οι διαφορές είναι στην κυριολεξία εκατοντάδες. Το λειτουργικό θυμίζει περισσότερο Android πλέον και όλα είναι στη σειρά τους – με τα 8.1 δουλειά δεν γίνεται.

Το Microsoft Store περίμενα να έχει μεγαλύτερη έλλειψη εφαρμογών αλλά έμεινα άφωνος. Βασικές εφαρμογές όπως το Facebook, Twitter, Tumblr, Instagram, What’s Up, LinkedIn, Vine, Viber, Spotify κ.τ.λ. βρίσκονται όλες διαθέσιμες. Τελικά μπορείς πολύ εύκολα να ξεγελαστείς από το Microsoft Store και τη φτωχή γκάμα εφαρμογών που έχει για desktop PC’s.

Ωστόσο, οι εφαρμογές είναι πολύ λίγες σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα και λειτουργούν διαφορετικά. Για παράδειγμα, το Facebook Messenger δεν βγάζει τον κύκλο πάνω δεξιά με τις φωτογραφίες των ατόμων που μιλάς και δεν παίζει τις GIF εικόνες. Εφαρμογές όπως το LinkedIn, το Twitter και το Tumblr είναι πολύ φτωχές από επιλογές και ο σχεδιασμός τους θέλει πολύ δουλειά ακόμα.

Ο Internet Explorer κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω στα Windows 8.1 αλλά ο Edge έχει απλά ξεφύγει στα Windows 10. Προσωπικά, ακόμη κι αν ήταν διαθέσιμος ο Chrome, ο Opera, ο Firefox ή Dolphin, δεν θα τους χρησιμοποιούσα. Εναλλακτικοί περιηγητές είναι ο Opera Mini, ο UC Browser, ο Maxthon και κάποιοι άλλοι όχι τόσο δημοφιλείς.

Microsoft Lumia 535 - Αξιολόγηση
Το Inkstory μέσα από την οθόνη του Lumia 535.

Microsoft Lumia 535 – Τελικό αποτέλεσμα

Αν ψάχνεις για ένα όμορφο κινητό με μεγάλη οθόνη, με Windows λειτουργικό σύστημα και με τετραπύρινο επεξεργαστή που τρέχει smooth όλες τις εφαρμογές, αλλά δεν θέλεις να αδειάσουν οι τσέπες σου, τότε το Microsoft Lumia 535 είναι αυτό που ψάχνεις. Το καπάκι από πίσω είναι πλαστικής κατασκευής και βγαίνει σε πορτοκαλί, πράσινο, κυανό, μαύρο και λευκό (άσπρο) χρώμα.

[Σημείωση: Το πορτοκαλί και πράσινο χρώμα αφήνουν δαχτυλιές, αλλά έχουν μια όμορφη πρόσοψη και γυαλίζουν συνεχώς. Τα καπάκια που βγαίνουν σε κυανό, μαύρο και λευκό (άσπρο) χρώμα δεν αφήνουν δαχτυλιές αλλά δεν γυαλίζουν.]

Τέλος, οι χρήστες που αναφέρουν πως το touch δεν λειτουργεί με βρεγμένα χέρια και βάζουν ένα αστεράκι στο κινητό, ας ψαχτούν καλύτερα για waterproof smartphones και ας βάλουν το χέρι πιο βαθιά στις τσέπες. Ερώτηση: ποιος χρησιμοποιεί το smartphone του με βρεγμένα χέρια;

Βίντεο αξιολόγησης στα ελληνικά από το DigitalLife.gr:

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;