Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που έχουν ταλέντο στο να εκφράζουν την τέχνη τους μέσω του blogging αλλά τα παρατάνε. Πάμε να δούμε τα 3 βασικά μη παραγωγικά σκεπτικά και να δώσουμε λύσεις για να τα ξεπεράσουμε.
Αυτό είναι ένα guest άρθρο από τον Γιώργο Μπάκουλη – Baktoblog.com
O δρόμος προς το επιτυχημένο blog ακολουθεί μια ευθεία
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουμε ότι η πορεία προς την επιτυχία είναι γραμμική. Στον τομέα του blogging η αλήθεια έρχεται κατά πάνω μας πολύ γρήγορα μιας και με ένα άρθρο ή βίντεο τα views μπορούν είτε να εκτοξευθούν, είτε να χαντακωθούν. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ειδικά στα πρώτα βήματα ενός blogger.
Λύση: Η συναισθηματική αποστασιοποίηση και η κατάρριψη των προσδοκιών.
Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός blogger είναι η συνεχή έκθεση του εαυτού του μέσω του περιεχομένου που ποστάρει. Το «κλειδί» βρίσκεται στην συναισθηματική αποστασιοποίηση από την αντίδραση του κοινού.
Τι θέλω να πω;
Όταν κάποιος σου αφήνει ένα ωραίο σχόλιο, απόλαυσε τη στιγμή. Απάντησε του για να τον ευχαριστήσεις ή ότι εσύ κρίνεις σωστό και στη συνέχεια συνέχισε τη δουλειά σου. Το ίδιο ισχύει και όταν λαμβάνεις ένα αρνητικό σχόλιο, μάθε τι μπορείς να βελτιώσεις και γύρνα πίσω σε αυτό που έκανες. (εκτός αν είναι hate comment :P)
Το ίδιο ισχύει και με τα views. Αν για μια βδομάδα ή ακόμα και ένα μήνα οι προβολές του blog σου έχουν πέσει, μείνε συναισθηματικά ανέπαφος από το γεγονός. Φυσικά και θα ψάξεις στα analytics αν μπορείς να βρεις κάποια πληροφορία αλλά μην δένεσαι συναισθηματικά με το αποτέλεσμα.
Η ψυχολογία σου παίζει τον κυριότερο παράγοντα στο να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που γουστάρεις με το blog σου.
Τι ορίζεις επιτυχία για το blog σου;
Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που μια πληθώρα δημιουργικών ανθρώπων παρατάει το blogging είναι οι υπερβολικά μεγάλοι στόχοι. Όταν μπαίνεις σε ένα καινούργιο χώρο ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι «να θέτεις τον πήχη πολύ υψηλά».
Λύση: Μικρές νίκες
Για να βγεις νικητής στη μάχη θα πρέπει έχεις πάρει πολλές μικρές νίκες. Να προχωράς με ένα βήμα τη φορά έτσι ώστε να μπορείς να κατακτήσεις αυτό που θέλεις. Το να κοιτάς συνέχεια την «κορυφή του βουνού», σε αποσπάει από τα υπόλοιπα βήματα που κάνεις για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Φύλαξε την ενέργεια σου. Για παράδειγμα το να αποσκοπεί ένας νέος blogger να είναι μέσα στη πρώτη τριάδα στις μηχανές αναζήτησης σε μη πραγματοποιήσιμο χρόνο, έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και την ακινησία. Μια λύση στην προκειμένη περίπτωση είναι να ενημερώνεις πιο συχνά τη σελίδα σου και να συνδεθείς με άλλους bloggers.
Ας είμαστε ρεαλιστές, τα αποτελέσματα μου δε βελτιώνονται
Αν πιστεύεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα (πράγμα σπάνιο :P) τότε σου έχω μια ακόμα λύση, που θα σε βοηθήσει μετά από καιρό να επιστρέψεις στο blog σου.
Λύση: Γίνε συγγραφέας για ένα άλλο blog
Την λύση την έχω βιώσει μιας και ένας από τους αρθρογράφος στο blog μου έχει κάνει ένα διάλειμμά από το δικό του. Μάλιστα τα άρθρα του συγκαταλέγονται στα καλύτερα της ιστοσελίδας. Δεν ξέρω τι σχέδια έχει αλλά είμαι διατεθειμένος να τον βοηθήσω να επιστρέψει και στο παλιό του blog. Η διαδικασία του να γράφεις σε άλλο blog έχει πολλά οφέλη μιας και γνωρίζεις κόσμο και μαθαίνεις περισσότερα πράγματα για το blogging. Στοιχεία που μπορείς να εκμεταλλευτείς και να χρησιμοποιήσεις για την αναβάθμιση του δικού σου blog.
Τι πρέπει να προσέξεις: Αυτό που πρέπει να προσέξεις όταν πας να γράψεις για άλλο blog είναι να δημιουργηθεί ένα win-win situation. Τι θέλω να πω…
Εσύ δίνεις στο blog καινούργιο περιεχόμενο για την σελίδα τους, αυτοί αντίστοιχα θα πρέπει να σε ανταμείψουν για την δημιουργικότητα και τον χρόνο σου. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι το site που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Το inkstory είναι από τα λίγα ελληνικά sites που εκτός από το όνομα σου, σου δίνουν χώρο και για το blog σου, για να κερδίζεις σε views και SEO.
Διάβασε επίσης: Οι 3 βασικοί λόγοι για να ξεκινήσεις το δικό σου blog!
Αυτό είναι το λεγόμενο win-win situation και οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες.
Μην συμβιβάζεσαι όταν βλέπεις ότι η ζυγαριά γέρνει μόνο από την μια μεριά.
Να θυμάσαι λύσεις υπάρχουν…πειραματίσου!