Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί σταμάτησα να χρησιμοποιώ το Google Chrome

Share

Οι περισσότεροι χρήστες που χρησιμοποιούν το Google Chrome θα συμφωνήσουν με το εξής: Έχεις ένα σωρό παράθυρα ανοιχτά και ξαφνικά τα ανεμιστηράκια σου ξεκινάνε να ακούγονται σαν έναν πύραυλο που απογειώνεται, ο υπολογιστής σου ξεκινάει να αργεί όλο και περισσότερο μέχρι που ξαφνικά κρασάρουν όλα και χάνεις τα πάντα.

Όταν ο Chrome κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008 ήταν ο πιο γρήγορος περιηγητής που υπήρχε. Ήταν απλός, μινιμαλιστικός και πολύ εύκολος στη χρήση και με φιλικό περιβάλλον – σε αντίθεση με τον Firefox τουλάχιστον ο οποίος με τον καιρό γινόταν όλο και πιο αργός.

Τα τελευταία χρόνια κόλλησα με τον συγκεκριμένο περιηγητή, ακόμη κι όταν μου έτρωγε υπερβολικό χώρο από τη ram, γινόταν ασταθείς και μου κατάπινε τη μπαταρία του λαπτοπ. Δεν ήθελα να το παραδεχτώ, περίμενα για αρκετό καιρό από την Google να επιδιορθώσει τον περιηγητή της, αλλά τελικά αποφάσισα να πάω σε κάτι καλύτερο.

Screen-Shot-2015-05-14-at-10.49.28-έαΑΎ_Π1

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα Google Trends, το The Next Web σύγκρινε τον Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer και Safari. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενδιαφέρον: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο IE, ο Safari και ο Firefox φαίνεται πως ξεκίνησαν να χάνουν τις γρήγορες ταχύτητες τους, αλλά δεν είναι οι μόνοι περιηγητές, φαίνεται πως και ο Chrome προστέθηκε στη λίστα.

Αν ανοίξεις τη Διαχείριση Εφαρμογών σου αυτή την στιγμή, θα δεις πως ο Chrome καταναλώνει ένα μεγάλο μέρος της ram σου αλλά και του επεξεργαστή σου. Το Google Chrome Helper, το οποίο υποστηρίζει πρόσθετα όπως το Google Hangouts και Adobe Flash, φαίνεται πως παίζει μεγάλο ρόλο στη μεγάλη κατανάλωση της ram και των επεξεργαστών.

Μπορώ να εκδηλώσω τα προβλήματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – κρασάρουν τα ανοιχτά παράθυρα (ή καρτέλες, ότι προτιμάς), κάνει υψηλή χρήση της CPU, διαρροές στη μνήμη ram, γενική αστάθεια και κλειδώματα του συστήματος (κυρίως στους χρήστες του OS X). Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν καλυτερεύει η κατάσταση – άσχετα με το τι λέει η Google.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν οι χρήστες κάθε λειτουργικού συστήματος (Windows, OS X και Linux).

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αυξήσεις την ταχύτητα του Chrome, αλλά κανένας δεν κρατάει. Προσπάθησα να διαγράψω το προφίλ μου, να διαγράψω όλα τα extensions και tweaks. Υπάρχουν μάλιστα μερικά πρόσθετα τα οποία υπόσχονται πως θα φτιάξουν τις διαρροές της μνήμης ram, αλλά μέχρι στιγμής κανένα πρόσθετο δεν έκανε τη δουλειά που υπόσχεται ότι κάνει.

Screen-Shot-2015-05-14-at-11.33.05-έαΑΎ_ΠΈνα άρθρο το οποίο διάβασα στο The Verge και με έκανε να γελάσω, ήταν πως ο Chrome καταναλώνει έως και τρεισήμισι ώρες παραπάνω από τη μπαταρία ενός λαπτοπ σε σύγκριση με το Safari – στα Macbooks τουλάχιστον.

Πάντα λάτρευα τον Chrome, τόσο για το μινιμαλιστικό του σχεδιασμό όσο και για τα απίστευτα πρόσθετα που προσφέρει μέσω του Chrome Webstore, αλλά ήρθε ο καιρός για μια αλλαγή. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η αλλαγή σε άλλον περιηγητή, είναι ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν βελτιστοποιηθεί να τρέχουν περισσότερο στο περιβάλλον του Chrome, με αποτέλεσμα κάποιοι άλλοι περιηγητές να εμφανίζουν σελίδες με άσχημες γραμματοσειρές, εικόνες κ.τ.λ.

Αν και ο Firefox φαινόταν η καλύτερη επιλογή εκείνο τον καιρό, δεν μου άρεσε ούτε ο σχεδιασμός του αλλά ούτε και η απίστευτα αργή ταχύτητα του. Ο Safari από την άλλη φαίνεται να βελτιώνεται αρκετά, αλλά δεν είναι ο κατάλληλος για τους χρήστες των Windows ή Linux. Ο Microsoft Edge φαίνεται αρκετά καλός, είναι απλός με καταπληκτικό dark θέμα, αλλά θέλει αρκετή δουλειά ακόμη για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους υπάρχουν περιηγητές.

Έριξα μια ματιά στο Vilvadi, το νέο περιηγητή από τους δημιουργούς του Opera ο οποίος βασίζεται στη μηχανή απόδοσης του Chrome, αλλά με αρκετές βελτιστοποιήσεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα είναι ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση και βγάζει αρκετά προβλήματα και κρασάρει που και που, κάτι το οποίο δεν το κάνει σταθερό για καθημερινή χρήση. Τελικά αποφάσισα πως ο καλύτερος περιηγητής είναι ο Opera, ο μοναδικός περιηγητής που προσφέρει όλα αυτά που χρειάζομαι και με το παραπάνω.

Ο Opera δεν είναι αυτός που θυμάσαι, πλέον βασίζεται στο Chromium και οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν και τα πρόσθετα του Google Chrome από το Chrome Webstore – συν αυτά που παρέχει το Opera store. Ο περιηγητής έρχεται επίσης με το Speed-dial, το οποίο θεωρώ καταπληκτικό και μου γλυτώνει απίστευτο χώρο στη γραμμή σελιδοδεικτών. Είναι γρήγορος, παρέχει το Opera boost και εμφανίζει κάθε σελίδα ακριβώς όπως και ο Chrome. Κάποια στιγμή θα αναφερθώ στον συγκεκριμένο περιηγητή γιατί θεωρώ πως είναι ο καλύτερος που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;