Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα 2015-2016: Χριστουγεννιάτικες blogοετοιμασίες

Share

Χριστούγεννα, οι αγαπημένες μου μέρες του χρόνου, όλοι καλοπερνάν, τρώνε μελομακάρονα, πίνουν κόκκινο κρασί, έχουν στολισμένα σπίτια και είναι όμορφα ντυμένοι. Όταν έξω έχει παγωνιά, χιονίζει κι εσύ κάθεσαι σπίτι και απολαμβάνεις την ζεστή σου σοκολάτα (με μπόλικα marshmallows).

Οι περσινές χριστουγεννιάτικες ημέρες μου χάθηκαν πίσω από την οθόνη, blogάροντας για όλους όσους ήταν αρκετά άτυχοι και δεν είχαν σχέδια. Δε θα πω ψέματα, τα Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν εξίσου διασκεδαστικά και πίσω από μια οθόνη, αρκεί να βρίσκεσαι με καλούς ανθρώπους (σε ευχαριστώ hangouts).

Θα αφήσω όμως την αγάπη μου για τα Χριστούγεννα και θα μπω κατευθείαν στο ψητό (δεν τέλειωσα όμως, να περιμένεις πολλά Χριστουγεννιάτικα άρθρα από εμένα φέτος). Το θέμα μας σήμερα είναι η Χριστουγεννιάτικη blogοετοιμασία (λατρεύω αυτήν τη λέξη). Όταν ο κόσμος επισκέπτεται το blog σου κατά τη διάρκεια των εορτών, θα πρέπει να τους κάνει να αισθάνονται όμορφα, ζεστά και πάνω απ’ όλα χαρούμενα.

Όπως κάνουν και οι περισσότεροι άνθρωποι, στολίζοντας τα σπίτια τους και τα καταστήματα τους, έτσι κι εμείς οι bloggers στολίζουμε τα blogs μας και φέρνουμε χαρά και ζεστασιά σε όποιον τα επισκέπτεται.

Θα προσπαθήσω από το συγκεκριμένο άρθρο να καλύψω τόσο τους χρήστες του WordPress , όσο και τους χρήστες του Google Blogger – αν και για WP υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα άρθρα

Το ότι κάποιοι – όπως κι εγώ πέρυσι – επιλέγουν να περάσουν τα Χριστούγεννα τους πίσω από μια οθόνη γράφοντας ασταμάτητα, παρακολουθώντας ταινίες ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο στο διαδίκτυο, δεν σημαίνει πως έχεις κι εσύ τα ίδια σχέδια με αυτούς. Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου κατά τη διάρκεια των εορτών και να μην σκέφτεσαι το blog σου ούτε λεπτό, είναι να έχεις μερικά έτοιμα άρθρα τα οποία θα προγραμματίσεις να δημοσιεύονται αυτόματα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Επειδή όμως θα είναι Χριστούγεννα, έχεις ένα παραπάνω λόγο να γράψεις κάτι το οποίο θα σχετίζεται με τις εορτές. Για όποια θεματολογία κι αν γράφεις, μπορείς να την ταιριάξεις με κάτι Χριστουγεννιάτικο το οποίο θα βάλει τους αναγνώστες σου κατευθείαν στο κλήμα των εορτών. Αν γράψεις ένα Χριστουγεννιάτικο άρθρο στο οποίο προσθέσεις τα κατάλληλα keywords (λέξεις κλειδιά), οι επισκέψεις σου θα γίνουν οι διπλάσιες, αν όχι τριπλάσιες, σε σύγκριση με αυτές που ήδη έχεις. Στο Homeboy για παράδειγμα, ξεκινήσαμε ήδη να παίρνουμε τις πρώτες επισκέψεις από άτομα που ψάχνουν τρόπους για να στολίσουν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα τους.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και τα περσινά σου άρθρα για όσους δεν τα διάβασαν. Έχω 15  Χριστουγεννιάτικα άρθρα από πέρυσι και πρόπερσι τα οποία δεν πρόκειται να αφήσω να πάνε χαμένα. Τα παλιά άρθρα θα προστεθούν στην αρχική σελίδα κατά τη διάρκεια των εορτών ώστε να τα δουν και καινούργιοι αλλά και παλιοί αναγνώστες.

Αν δεν σου έρχεται καμιά Χριστουγεννιάτικη ιδέα για το τι άρθρο να γράψεις, άσε το σχόλιο σου παρακάτω (με το σύνδεσμο του blog σου για να δω τη θεματολογία) και ευχαρίστως να σε βοηθήσω να γράψεις κάτι καλό – άλλωστε δυο μυαλά καλύτερα από ένα (λένε).

Χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις

Αν έχεις ως σκοπό να “γονατίσεις” τον server σου από τις χιλιάδες επισκέψεις, τότε ένας Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Δεν χρειάζεται να κληρώσεις κανένα κινητό, ούτε κανένα αυτοκίνητο, πάρε κάτι φθηνό, όμορφο και μοναδικό. Δημιούργησε μια “εντυπωσιακή” φωτογραφία του διαγωνισμού σου χρησιμοποιώντας το Canva και στη συνέχεια επικοινώνησε με ιστοσελίδες όπως το diagonismos.gr, ediagonismoi.gr και kerdiseto.gr για να το προωθήσουν στο κατάλληλο κοινό.

Ανάλογα με την προώθηση που θα κάνεις, οι subscribers σου μπορούν να φτάσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες, κυρίως τις ημέρες των Χριστουγέννων όπου όλοι περιμένουν να τους τύχει κάτι καλό. Με έναν διαγωνισμό λοιπόν, όχι μόνο θα κερδίσεις εκατοντάδες subscribers και επισκέψεις, αλλά θα κάνεις στο τέλος και κάποιον τυχερό νικητή χαρούμενο.

Προετοίμασε το θέμα του blog σου για τα Χριστούγεννα (μέρος 1ο)

Εμείς οι bloggers έχουμε δύο σπίτια, το προσωπικό μας σπίτι στο οποίο τρώμε, κοιμόμαστε και υποδεχόμαστε τους κοντινούς μας ανθρώπους και το blogόσπιτο μας στο οποίο γράφουμε και υποδεχόμαστε όποιον εκτιμά τη δουλειά μας. Κι επειδή δεν γίνεται το ένα να μείνει παραπονεμένο, το στολίζουμε κι αυτό (άλλωστε εκεί μας επισκέπτεται και ο περισσότερος κόσμος).

Στο πρώτο μέρος θα δούμε όλα όσα μπορούμε να αλλάξουμε μέσα σε λίγα λεπτά και με πολύ μεγάλη ευκολία, τόσο για τους χρήστες του WordPress, όσο και για τους Google Bloggers.

Άλλαξε την background φωτογραφία του blog σου με μια Χριστουγεννιάτικη. Προσοχή εδώ, οι περισσότερες εικόνες που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι πολύ μεγάλης ανάλυσης, που σημαίνει ότι αν βάλεις μια αρκετά μεγάλη θα καθυστερεί στη φόρτωση των σελίδων του blog σου. Θα πρέπει να βρεις μια με καλή ανάλυση αλλά όχι πολύ μεγάλη (1,600 width είναι ότι πρέπει).

Για φωτογραφίες θα σου πρότεινα να κοιτάξεις στο Pixabay και το Unsplash – δεν θέλουμε να βρούμε και το μπελά μας στα καλά του καθουμένου από φωτογραφίες με πνευματικά δικαιώματα.

Βάλε Χριστουγεννιάτικη playlist στη πλευρική στήλη (sidebar) του blog σου και άσε τους επισκέπτες σου να κάθονται με τις ώρες. Μια πολύ καλή λίστα την οποία ακολουθώ από πέρυσι και την προσθέτω πάντα στα blogs μου είναι η “Christmas Playlist” στο Spotify από την Zoe Sugg. Στο Spotify θα βρεις αρκετές Χριστουγεννιάτικες λίστες, αλλά μόνο η συγκεκριμένη έχει τα σωστά κομμάτια και με τη σωστή σειρά. Απέφυγε τις λίστες που παίζουν αυτόματα με το που φορτώνει η σελίδα, διώχνουν πολλούς επισκέπτες και εκνευρίζουν ακόμη περισσότερους (αλλά αν θέλεις πες μου στα σχόλια). Παρακάτω έχω προσθέσει τη λίστα, μπορείς να την ακούσεις και εφόσον σου αρέσει μπορείς πολύ εύκολα να πάρεις τον embed κώδικα και να τον περάσεις στο blog σου.

Άλλαξε το λογότυπο σου ή ανανέωσε το με κάτι που θυμίζει Χριστούγεννα. Στο λογότυπο του Homeboy είχα προσθέσει το σκουφάκι του Άι Βασίλη, με του Inkstory δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θα κάνω αλλά κάτι θα σκεφτώ. Μπορείς να βάλεις σκουφάκια, χιόνια, να αλλάξεις τη γραμματοσειρά, να βάλεις Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ταράνδους και πολλά ακόμα.

Άλλαξε τα χρώματα από το θέμα σου και προσάρμοσε τα ανάλογα με τη νέα background φωτογραφία και το λογότυπο που έφτιαξες. Κατά προτίμηση βάλε “ζεστά” χρώματα όπως το κόκκινο, το σκούρο μπλε ή το χρυσό. Περισσότερες πληροφορίες για τα χρώματα και πως αυτά επηρεάζουν τους επισκέπτες του blog σου μπορείς να βρεις εδώ.

Προετοίμασε το θέμα του blog σου για τα Χριστούγεννα (μέρος 2ο)

Στο δεύτερο μέρος θα τροποποιήσουμε το θέμα μας ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας κώδικές, WordPress πρόσθετα και πολλά ακόμα που περιλαμβάνουν κινούμενα εφέ. Αν είσαι αρχάριος, μην αγχώνεσαι, είναι πάρα πολύ εύκολο να εφαρμόσεις οτιδήποτε παραθέσω παρακάτω.

Christmas Countdown Widget (WordPress)

Christmas Countdown Widget

Είτε χρησιμοποιώντας το “Christmas Countdown Widget” πρόσθετο είτε το “Christmas Countdown Clock,” μπορείς να εμφανίζεις στη πλευρική στήλη (sidebar) του blog σου την αντίστροφη μέτρηση έως την ημέρα των Χριστουγέννων. Και τα δύο πρόσθετα είναι εντελώς δωρεάν και παρέχουν διαφορετικά σχέδια, επέλεξε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Κάνε να χιονίζει στο blog σου (WordPress & Blogger)

ribulant Snow Storm

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να επισκέπτεσαι ένα blog και να αρχίζει να χιονίζει σε αυτό κατά τη διάρκεια των εορτών. Αν χρησιμοποιείς WordPress, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε το “Tribulant Snow Storm,” είτε το “WP Super Snow (Falling Snow, Customizable).” Το πρώτο πρόσθετο είναι πάρα πολύ απλό χωρίς πολλές επιλογές ενώ το δεύτερο περιέχει μια γκάμα επιλογών αλλά δεν λειτουργεί σε κάποια θέματα.

Για όσους χρησιμοποιούν το Blogger της Google, θα χρειαστεί να πάνε στον κώδικα του θέματος τους (Πρότυπο —> Επεξεργασία HTML) και να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα.

  1. Κάνε αναζήτηση στον κώδικα πατώντας Ctrl + F και στη συνέχεια βρες το </head>.
  2. Αφού βρεις το </head>, ακριβώς από πάνω κάνε επικόλληση τον παρακάτω κώδικα:

<script src='http://yourjavascript.com/61532113121/new-snofall.js'/>
<script>
$(document).ready( function(){
$.fn.snow({ minSize: 10, maxSize: 50, newOn: 400, flakeColor: '#ffffff' });
});
</script>

  • minSize: 10, – Ορίζει το ελάχιστο μέγεθος των νιφάδων χιονιού.
  • maxSize: 50, – Ορίζει το μέγιστο μέγεθος των νιφάδων χιονιού.
  • newOn: 400, – Ρυθμίζει τη συχνότητα της πτώσης χιονιού.
  • flakeColor: ‘#ffffff’ – Ορίζει το χρώμα των νιφάδων χιονιού (για παράδειγμα, ‘red’ για κόκκινο – περισσότερα για τους κώδικες χρωμάτων εδώ).

Χριστουγεννιάτικη μουσική (WordPress)

Christmas Music WordPress Plugin

Αν δεν είσαι φαν του Spotify και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό, τότε το “Christmas Music” πρόσθετο για WordPress είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο πρόσθετο είναι να προσθέτει μια playlist στο blog σου η οποία παίζει αυτόματα τα “Jingle Bells.” Μπορείς να κάνεις παύση στη μουσική κάνοντας κλικ στο εικονίδιο παύσης κάτω δεξιά (αφότου το ενεργοποιήσεις). Μπορείς να δεις το demo εδώ.

Εσύ στολίζεις το blog σου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων; Ποια αλλαγή είναι η αγαπημένη σου; Επίσης, αν έχεις οποιαδήποτε απορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου ή να αφήσεις το σχόλιο σου παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;