Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Γιατί πρέπει να ξεκινήσεις ένα νέο blog (ή το blogging)

Share

Αν είσαι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα νέο blog – ή το blogging γενικά – τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος!

Οι άνθρωποι δημιουργούν τα δικά τους blogs για πολλούς διαφορετικούς λόγους και καθένας από εμάς βγαίνει κερδισμένος με τον δικό του τρόπο. Το κίνητρο και τα οφέλη που έχει ο κάθε blogger συχνά δεν αφορούν τα άρθρα του και την δουλειά που έχει κάνει, αλλά τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και τον κόσμο που βοήθησε.

Για μια και μόνο στιγμή, κάτσε και σκέψου πόσες είναι οι δυνατότητες και που θέλεις να καταλήξεις με το blogging. Μην αφήσεις να πάει χαμένη άλλη μια χρονιά, ξεκίνα να γράφεις για τη θεματολογία που τόσο πολύ θέλεις.

Αν βρίσκεσαι σε ενδοιασμό για το αν πρέπει να ανοίξεις ένα νέο blog, ή αν πρέπει να ξεκινήσεις το blogging για πρώτη φορά, τότε η απάντηση μου είναι η εξής: Αυτή είναι η σωστή στιγμή και η σωστή χρονιά για να το κάνεις επιτέλους!

Γιατί όμως να ανοίξεις ένα νέο blog ή να ξεκινήσεις γενικά το blogging; Επίτρεψε μου να σου εξηγήσω μερικά από τα πιο βασικά οφέλη του να ‘σαι blogger.

Για να κάνεις νέες γνωριμίες και φιλίες μιας ζωής

Το blogging είναι σαν τον στρατό, προτού μπει ο κάθε ενήλικας, του λέμε πως θα κάνει φιλίες μιας ζωής. Θα γνωρίσει ανθρώπους που δεν θα ξεχάσει ποτέ του και θα επιστρέψει με αξέχαστες εμπειρίες που δεν θα μπορούσε να ζήσει σε καμία άλλη διαφορετική κατάσταση. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για το blogging, όσο κι αν δεν θέλει να το πιστέψει κάποιος.

Θα κάνεις φιλίες που δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Θα μπορείς να συζητάς με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα και θα σε εμπνέουν να συνεχίζεις αυτό που κάνεις. Θα σε βοηθάνε και θα σου παρέχουν υποστήριξη για οτιδήποτε χρειαστείς – και όχι μόνο για το blogging.

Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με τα δικά σου, που σημαίνει ότι όσο θα συζητάς μαζί τους, τόσο πιο ευτυχισμένος θα γίνεσαι και τόσο πιο πολύ θα ανοίγουν οι ορίζοντες σου. Ως γνωστόν άλλωστε, όταν συζητάς με παραγωγικούς ανθρώπους, γίνεται κι εσύ πιο παραγωγικός.

Μπορεί ακόμα να γνωρίσεις και το πρώτο σου αφεντικό, ή να προσλάβεις τον πρώτο σου υπάλληλο. Μπορεί ακόμα να κάνεις και νέες ρομαντικές σχέσεις ή να υπάρχει πάντα ένα άτομο το οποίο θα εμφανίζεται τη κατάλληλη στιγμή για να σε βοηθάει με τα επόμενα projects σου. Μπορεί ακόμα να ξεκινήσεις την αρχή μιας κερδοφόρας επιχείρισης, ή το ξεκίνημα μιας τεράστιας αλλαγής στην ζωή σου.

Για να μοιραστείς τα χόμπι σου

Σου αρέσει το μαγείρεμα; Λατρεύεις τα ταξίδια; Είσαι ιδικός στις DSLR φωτογραφικές μηχανές; Θέλεις να γράψεις τις διατροφικές δίαιτες που έχεις τόσο καιρό ξεχασμένες στο συρτάρι; Ή μήπως να γράψεις για την ποδηλασία και το σκι; Ότι κι αν είναι, έχεις ιστορίες να γράψεις και ο κόσμος ενδιαφέρεται να διαβάσει κάτι ξεχωριστό, μοναδικό και ποιοτικό.

Όποιο κι αν είναι το χόμπι σου, να είσαι σίγουρος πως υπάρχουν αρκετά άτομα εκεί έξω που το αγαπούν εξίσου όσο εσύ. Αν και τους πρώτους καιρούς ένας blogger νιώθει πάντα μοναχικά – κάτι απόλυτα φυσιολογικό – μόλις το blog του ξεκινήσει να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης και το κοινό του στα κοινωνικά δίκτυα αυξάνεται καθώς το newsletter του μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, τότε νιώθει καλύτερα από ποτέ άλλοτε.

Για να εμπνεύσεις άλλους

Το blogging είναι πραγματικά εντυπωσιακό και η σχέση σου με τους αναγνώστες μοναδική – υπάρχει λόγος άλλωστε που έρχονται και σε διαβάζουν. Με ποιον τρόπο θα προσπαθήσεις να βοηθήσεις τον κόσμο να αλλάξει προς το καλύτερο; Τι είναι αυτό που θα σε χαροποιούσε; Αυτό που επιθυμείς να πετύχεις με το γράψιμο σου;

Είτε είσαι παθιασμένος με τη βιωσιμότητα, τις ασκήσεις, τον ανθρωπισμό, τη μητρότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνικότητα και πάει λέγοντας, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω που σίγουρα θα χρειαζόντουσαν ένα χεράκι βοήθειας. Και θυμήσου, μην ψάχνεις την τέλεια ιδέα, ψάξε το τέλειο πρόβλημα!

Για να καταγράψεις τη ζωή σου

Αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε όλοι να αναφέρουμε άφοβα, είναι πως όλοι λατρεύουν μια καλή ιστορία. Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι κι εσύ έχεις μοναδικές ιστορίες που δεν έχουν ακουστεί ποτέ. Μπορείς να αφιερώσεις ένα ολόκληρο blog για τις εμπειρίες που έχεις ζήσει και καταστάσεις τις οποίες θα ήθελες να συζητήσεις με άλλους ανθρώπους.

Το blogging μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου ως ένα online journal. Θα βρεις εκατοντάδες bloggers που έχουν δημιουργήσει το δικό τους διαδικτυακό ημερολόγιο στο οποίο γράφουν για τις καταστάσεις τις οποίες ζούνε σε καθημερινή βάση. Θα μείνεις άφωνος από τους ανθρώπους που θα ενδιαφερθούν να μάθουν για το πως πέρασες τη μέρα σου, τι λάθη έκανες, τι καινούργιο έμαθες και πάει λέγοντας.

Για να δεις τα πράγματα με διαφορετικό μάτι

Από αναγκαιότητα και μόνο, το blogging απαιτεί να βάλεις μερικά “φίλτρα” στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα τριγύρω σου. Πιο συγκεκριμένα, δεν γίνεται να γράφεις για κάθε γεγονός, κάθε σκέψη, κάθε συμβάν και οτιδήποτε γίνεται στη ζωή σου. Αντ ‘αυτού, το blogging είναι μια ατελείωτη διαδικασία επιλογών για τη διατύπωση των πιο σημαντικών γεγονότων και σκέψεων.

Αυτή η διαδικασία επιλογών θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα σημαντικά πράγματα στη ζωή σου. Φυσικά, έτσι θα καταλάβεις πως τα πιο σημαντικά πράγματα εμφανίζονται από εκεί που δεν το περιμένεις – αλλά θα με θυμηθείς όταν ξεκινήσεις.

Για να γίνεις πιο άνετος

Καθώς θα γίνεσαι πιο γνωστός, θα γίνεσαι ταυτόχρονα και πιο άνετος. Στην ουσία, το blogging είναι ένας τρόπος για να παρουσιάσεις τον εαυτό σου στον κόσμο. Σε κάνει να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τις αποφάσεις που παίρνεις στην καθημερινότητα σου με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είτε έχεις 1 αναγνώστη είτε 10,000, η διαδικασία του blogging σου επιτρέπει να ανοίξεις τη ζωή σου στον έξω κόσμο.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο λίγο-πολύ είμαστε όλοι σίγουροι (είτε μας αρέσει, είτε όχι), είναι πως ο άνθρωπος θέλει να γνωρίζει πως η ύπαρξη του είναι γνωστή από τους τριγύρω του. Με την πάροδο του χρόνου – και καθώς θα αποκαλύπτεις όλο και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου – θα ξεκινάς να ενθουσιάζεσαι όλο και περισσότερο καθώς θα βρίσκεις ανθρώπους που έχουν τα ίδια κοινά ενδιαφέρονται με εσένα και τους αρέσει να διαβάζουν αυτά που γράφεις.

Γιατί είναι ένα φθηνό χόμπι

Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει ένα χόμπι. Είναι σημαντικό για την ψυχολογική του υγεία και για να είναι ευτυχισμένος. Τα χόμπι μας βοηθούν να σπάσουμε την καθημερινή ρουτίνα και μας ενθουσιάζουν τόσο πολύ, που σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε χαρούμενοι χωρίς λόγο. Και αυτό είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα που όλοι πρέπει να νιώθουν.

Σε αντίθεση με ακριβά χόμπι όπως το vlogging και τη φωτογράφηση που απαιτούν επαγγελματικό εξοπλισμό ή ένα σχετικά μεγάλο budget για να ξεκινήσεις, το blogging απαιτεί μόλις μερικά ευρώ κάθε μήνα. Σε κάποιες πλατφόρμες, παρέχεται εντελώς δωρεάν και μπορείς να ξεκινήσεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Διάβασε: Ποια blogging πλατφόρμα να επιλέξεις

Ακόμη κι αν θελήσεις να ξεκινήσεις απευθείας με ένα επαγγελματικό νέο blog, μπορείς να δώσεις μόλις μερικά χρήματα για ένα web hosting πακέτο και ένα domain name και να ανοίξεις το πρώτο σου WordPress blog, ακριβώς έτσι όπως το φαντάζεσαι.

Σύνοψη: Γιατί πρέπει να ξεκινήσεις ένα νέο blog (ή το blogging)

Τα τελευταία χρόνια έχω προτείνει σε πάρα πολλούς ανθρώπους να ξεκινήσουν ένα νέο blog και κανένας μέχρι σήμερα δεν το μετάνιωσε. Το blogging είναι ένα από τα λίγα πράγματα που με βοήθησαν να αλλάξω τη ζωή μου προς το καλύτερο, και είμαι σίγουρος πως μπορεί να κάνει το ίδιο και για εσένα.

Μην το αφήνεις για αύριο, γιατί δεν θα το κάνεις ποτέ. Μην φοβάσαι να γράψεις για όλα όσα σε ενδιαφέρουν και τις περιπέτειες που έχεις ζήσει, γιατί θα μείνεις με αυτόν τον φόβο για πάντα. Αυτή είναι η κατάλληλη ημέρα για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με ένα χόμπι που εκατομμύρια άνθρωποι αγαπούν σε όλο τον κόσμο.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;