Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Μήπως το Blogspot blog σου είναι πολύ αργό;

Share

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί με ρώτησαν την ίδια ακριβώς ερώτηση, “Γιατί το blog μου αργεί να φορτώσει;” Όταν κάποιος αναγνώστης μου ζητάει συμβουλές για το blog του, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να το επισκεφτώ και να το αναλύσω από πάνω μέχρι κάτω (δεν με λένε άδικα ιδιότροπο στο design). Όλος παραδόξως, σε κάθε blog που μπήκα είδα ακριβώς τα ίδια λάθη, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τα blogs να αργούν να φορτώσουν, τόσο την αρχική σελίδα όσο και τα άρθρα.

Ένα blog στο Blogspot (Blogger) θα πρέπει να είναι “αφάνταστα” γρήγορο, κυρίως επειδή φιλοξενείτε στους servers της Google (ή της WordPress) και όχι σε self-hosting servers κάποιας hosting υπηρεσίας οι οποίοι δεν είναι τόσο γρήγοροι και αποτελεσματικοί όσο πίστευες ότι θα ήταν. Συχνά οι bloggers κάνουν πάνω-κάτω τα ίδια λάθη, οπότε αν βλέπεις πως υπάρχει καθυστέρηση στο φόρτωμα των σελίδων σου, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω.

“Δε θέλει κόπο.. θέλει τρόπο!”

Τα πολλά widgets δεν έκαναν ποτέ καλό σε κανένα blog. Τα πολλά widgets είναι ίσως ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο αργεί να φορτώσει ένα blog και οι σελίδες του. Κράτα μόνο αυτά που χρειάζεσαι και αφαίρεσε όλα τα υπόλοιπα (βλέπε widgets για τον καιρό, για το ποδόσφαιρο, sliders με γατούλες κ.τ.λ.).

Κόβε τα άρθρα σου με ένα ‘Διαβάστε τη συνέχεια… Όταν κάποιος επισκέπτεται την αρχική σου σελίδα, είναι απόλυτα λογικό να αργεί να φορτώσει αν όλα τα άρθρα σου είναι “χύμα.” Κόψε τα άρθρα σου με ένα ‘Διαβάστε τη συνέχεια’ ώστε να μην χρειάζεται το blog να φορτώνει κάθε φορά τα κείμενα, τις εικόνες, τα βίντεο και τη μουσική από δεκαπέντε διαφορετικά άρθρα.

Slow Work Progress

Η υψηλής ανάλυσης εικόνες δεν είναι πάντα απαραίτητες. Εκτός αν έχεις ένα portfolio blog στο οποίο θέλεις να δημοσιεύσεις τις εργασίες σου και να τις αναδείξεις με υψηλές αναλύσεις, μια εικόνα μέσα σε ένα άρθρο η οποία είναι υψηλών διαστάσεων είναι παντελώς άχρηστη. Όταν οι διαστάσεις του blog σου (μέσα στα άρθρα) είναι, για παράδειγμα, 620x, δεν υπάρχει λόγος να δημοσιεύσεις μια εικόνα μεγαλύτερη των 1.200x. Όσο πιο μεγάλες και υψηλών διαστάσεων φωτογραφίες δημοσιεύσεις στα άρθρα σου, τόσο πιο πολύς χρόνος απαιτείται για να φορτώσουν στον αναγνώστη.

Αντικατέστησε τα flash banner σου με HTML5. Το Flash είναι ξεπερασμένο, αργό και όλο και λιγότεροι χρήστες το χρησιμοποιούν με τον καιρό. Η HTML5 από την άλλη πλευρά είναι μοντέρνα, γρήγορη και ανταποκρινόμενη με τους σύγχρονους περιηγητές (browsers). Αντικατέστησε οτιδήποτε υπάρχει με μορφή flash και κάνε το blog σου έως και 60% πιο γρήγορο απ’ ότι ήδη είναι – το ίδιο ισχύει και για τα blogs που χρησιμοποιούν costums playlists με βίντεο ή μουσική.

Καθάρισε το footer σου και κράτα μόνο τα βασικά. Ενώ πάρα πολλά blogs είναι εντελώς μινιμαλιστικά και θα ‘πρεπε να πιάνουν απίστευτες ταχύτητες, το footer τους κάνει όλη τη “ζημιά.” Για όσους δεν γνωρίζουν, το footer είναι το πλαίσιο τέρμα κάτω σε κάθε blog ή ιστοσελίδα όπου έχουμε την ικανότητα να προσθέσουμε συνδέσμους, εικόνες και το copyright. Το footer θα πρέπει να το κρατάς καθαρό, έχοντας εκεί μόνο τους βασικούς συνδέσμους που οδηγούν σε κατηγορίες του blog σου, τις σελίδες επικοινωνίας, σχετικά και Όροι Χρήσης.

Τα έκανες όλα και το blog σου συνεχίζει να φορτώνει αργά; Κάποιες φορές δεν φτάνει να κάνουμε όλα τα παραπάνω απαραίτητα βήματα, κάποιες φορές το φταίξιμο το παίρνει αποκλειστικά το θέμα μας, το οποίο μπορεί να είναι κακογραμμένο (στον κώδικα). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ψάξεις για ένα πιο γρήγορο και ελαφρύ θέμα, ίσως ήρθε η στιγμή να κάνεις μια ανανέωση και να πας σε κάτι πιο καινούργιο, μοντέρνο και responsive.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;