Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάθε blog απευθύνεται στο δικό του κοινό

Share

Έχω περάσει άπειρες ώρες προσπαθώντας να σκεφτώ σε τι είμαι καλή. Άλλες τόσες στο τι θεματολογία μπορεί να έχει το ιδανικό blog για εμένα, σε ποιο κοινό απευθύνομαι κ.ο.κ. Ώρες που σίγουρα είναι παραπάνω από τον ποιοτικό χρόνο που έχω περάσει στο να ασχοληθώ πραγματικά με το blogging.

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση, αναφέρομαι στο κοινό γιατί για εμένα αυτός είναι και ένας από τους βασικούς στόχους στο blogging. Είτε αυτό γίνεται επαγγελματικά είτε για ψυχαγωγικούς λόγους νομίζω πως ένας από τους παράγοντες εκείνους που ξεκινάει κάποιος να εκθέτει τη δουλειά του είναι να μοιράζεται. Και αυτό το μοίρασμα όσο κακόηχο και ωμό αν ακούγεται, ονομάζεται κοινό σε κάθε περίπτωση.

Σε τι δεν είσαι καλός;

Νομίζω πριν ξεκινήσεις πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις σε τι ΔΕΝ είσαι καλός. Τι δε σου αρέσει και με τι δεν μπορείς πραγματικά να ασχοληθείς.

Το κοινό που σε διαβάζει προφανώς δεν ενδιαφέρεται να ανακαλύψει πράγματα τα οποία δεν καταλαβαίνεις ή δεν γνωρίζεις. Γενικά οτιδήποτε δεν είναι δικό σου εύκολα θα καταλήξει στον κάδο.

Το να μιλήσω εγώ για θέματα τεχνολογίας επειδή ξέρω να χρησιμοποιώ μια εφαρμογή, περισσότερο θα εκνευρίσει τον αναγνώστη παρά θα τον κάνει να επιστρέψει. Επιπλέον, μπερδεύει το κοινό που σε παρακολουθεί. Άθελα σου του δίνεις λάθος πληροφορίες για το τι πρόκειται να ανακαλύψει στο blog.

Σε γενικά πλαίσια νομίζω πως κατασκευαστικά, οι περισσότεροι είμαστε πιο καλοί στο να γνωρίζουμε τα πράγματα που δεν είμαστε καλοί παρά εκείνα στα οποία είμαστε. Οπότε νομίζω πως το να συμπληρώσεις τη λίστα εκείνων που σου λείπουν θα είναι αρκετά εύκολο.

Δεν είναι απαραίτητο να έχεις κάποια εξειδίκευση για να γράψεις.

Το να αναγνωρίσεις τα “κενά” σου, σε βοηθάει να οριοθετήσεις με κάποιον λίγο πιο παράδοξο τρόπο το περιεχόμενο που θέλεις να έχεις. Οπότε είσαι σίγουρος πια, ποια θέματα δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς κι αυτό είναι όσο περίεργο και αν ακούγεται είναι ένα βήμα.

Τώρα μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις, να πειραματίζεσαι και να προσελκύσεις κοινό εξερευνώντας άλλα blogs. Να γράφεις γι αυτά που σου αρέσει, να μιλάς με τρόπο που ξέρεις πως γίνεται κατανοητός, ακόμα και αν τα ενδιαφέροντα σου είναι παραπάνω από ένα. Πίστεψε με από το να μην γράφεις καθόλου αυτό είναι σίγουρα καλύτερη λύση.

Γράφοντας και παρακολουθώντας συγχρόνως τα κείμενα σου, θα προσέξεις πως κάποια ενότητα ίσως απορροφά μεγαλύτερη μερίδα από το κοινό. Επίσης με το να επισκέπτεσαι παρόμοια blogs και να εξερευνάς καινούριους χώρους ίσως σου δώσουν να καταλάβεις πως κάτι ξεχωρίζει για εσένα. Προσωπικά και τα δυο τα θεωρώ ένα καλό κριτήριο. Ίσως έτσι κατασταλάξεις σε μια ενότητα που αγαπάς και θα σου φέρει το κοινό που ελπίζεις.

Μην χάνεις το προσωπικό σου στυλ.

Μπορεί να διαβάσεις αμέτρητα παρόμοια κείμενα στο internet, και είναι εντάξει. Αλήθεια είναι. Ίσως κάποια είναι τρομακτικά καλύτερα, πιο επεξηγηματικά, πιο γλαφυρά, πιο εντυπωσιακά, με πιο πλούσιο περιεχόμενο. Είναι εντάξει. Ότι και αν είναι όμως και όπως και αν φαίνονται στα μάτια σου, τους λείπει κάτι βασικό. Δεν είναι δικά σου.

Το να είναι κάτι δικό σου δεν σημαίνει πως θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Επίσης δεν σημαίνει πως δεν μπορείς και να εμπνευστείς από τα κείμενα άλλων. Να πάρεις ιδέες, εκφράσεις, σκέψεις και ότι θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις τη δική σου δουλειά. Με προσοχή βέβαια γιατί άλλο η έμπνευση άλλο η λογοκλοπή. Αν αυτό δεν το καταλάβεις, τότε φρόντισε να μη γυρίσεις να με κυνηγήσεις γιατί εγώ σου τα ‘πα.

Μπορεί να νιώθεις πως δεν έχεις κάτι ιδιαίτερο να προσφέρεις. Η αλήθεια είναι πως ως άνθρωποι είμαστε τόσο διαφορετικοί που πιστεύω πως αν το προσπαθήσεις σοβαρά εκεί έξω υπάρχει κοινό για όλους. Πάψε να σκέφτεσαι στο τι και πως το κάνουν οι “άλλοι” και ασχολήσου πως θα το κάνεις εσύ.

Καλώς ή κακώς εκείνοι που σε διαβάζουν το κάνουν γιατί σε εσένα είδαν ένα κομμάτι που ταιριάζει στον δικό τους εαυτό. Επίσης, η πλειοψηφία του κόσμου θέλω να έχεις στο μυαλό σου πως δεν αναλώνει τόσο χρόνο στο να σκέφτεται ποιος είναι καλύτερος όταν κάποιος τους κάνει.

Οπότε μήπως θα ήταν πιο ωφέλιμο να κοιτάξεις να ενημερώνεις το δικό σου blog; Έτσι θα έχεις όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο ποιοτικό περιεχόμενο με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο.

Φρόντισε να μπεις σε ροή

Η Ούρσουλα Λε Γκέν λέει για τη ροή

Έτσι, όντως, πολλοί καλλιτέχνες πιστεύουν ότι βρίσκονται σε κάτι που μοιάζει με κατάσταση έκστασης όταν δουλεύουν, και ότι στην κατάσταση αυτή δεν παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις. Το έργο τους λέει τι χρειάζεται να γίνει κι αυτοί το κάνουν. Ίσως να είναι τόσο μυστικιστικό όσο ακούγεται.

Η πλήρης συμμετοχή σου σε αυτό που προσπαθείς να δημιουργήσεις θα σε βοηθήσει να μπεις σε μια κατάσταση που θα σε ωφελήσει. Θα σε βοηθήσει ώστε να παράγεις καλύτερο και πιο ποιοτικό περιεχόμενο. Ανεξάρτητα το ύφος του blog που θα επιλέξεις πρέπει να δημιουργήσεις ένα χώρο αποκλειστικά για εσένα. Μια ρουτίνα γύρω από αυτόν, θα επιτρέψει στον εαυτό σου να ξεκλειδώσει τα σημεία εκείνα που θα σε κάνουν περισσότερο παραγωγικό.

Ακόμα και η εξάσκηση. Η επαφή με το γράψιμο θα σε φέρει πιο κοντά στο να ανακαλύψεις τον τρόπο που σε εκφράζει περισσότερο. Μπαίνοντας σε ροή θα καταφέρεις να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητες που κρύβει το δικό σου μυαλό. Φρόντιζε πάντα μετά από λίγο να διαβάζεις φωναχτά. Έτσι θα καταλάβεις αν αυτά που γράφεις είναι αυτά που θέλεις να πεις. Σε αυτή την ανάγνωση μην ξεχνάς τον αναγνώστη. Το να βρεις το δικό σου κοινό και να αρέσεις είναι σίγουρα κομμάτι του παζλ.

Μην ξεχνάς να ενημερώνεσαι.

Όσο πιο καλοστημένο είναι το blog σου τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχεις στο να σε ανακαλύψει κάποιος. Δεν θα περάσω σε τεχνικά θέματα (τα αφήνω για τον ειδικό, βλέπε Παναγιώτη) . Όμως το να κατανοήσεις τα βασικά πράγματα για το πως λειτουργεί το blog το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα σε κάθε περίπτωση. Εδώ μπορείς να βρεις πλήρη οδηγό με blogging εργαλεία που θα σου δείξουν το δρόμο.

Κάνε το πρώτο βήμα.

Έχω μείνει αρκετά ανενεργή ψάχνοντας τις κατάλληλες λέξεις και τον καλύτερο τρόπο να ασχοληθώ με ένα κομμάτι που αγαπώ. Όσο και αν το σκέφτεσαι, ποτέ δεν θα φτάσεις στο τέλειο γιατί πολύ απλά πρόκειται για κάτι δικό σου. Πάντα θα θες κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο και κάτι διαφορετικό.

Τεράστιο λάθος. Ο χρόνος προχωράει και πριν αλλάξεις γνώμη ίσως το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις κι εσύ. Εκεί έξω υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος να σε ακούσει. Πόσο άσχημο να είναι αυτό; Μπορεί το κοινό που ονειρεύτηκες να ήταν μεγαλύτερο μα αν αυτό σε εκφράζει είναι κρίμα να μην το προσπαθήσεις. Άλλωστε με το να κρατάς αυτά που γράφεις στο συρτάρι το μόνο που θα καταφέρεις είναι κάποτε να το μετανιώσεις.

Μην τα παρατάς.

Σε αυτό το σημείο το φρύδι μου σηκώνεται επικριτικά μα εγώ θα συνεχίσω.

Ως άνθρωπος που όπως φαντάζεσαι τα παρατάει, εκείνο που καταλαβαίνω μεγαλώνοντας είναι ένα. Όλα θέλουν το χρόνο τους και τον κόπο τους. Επειδή δεν πέτυχες σήμερα δεν σημαίνει πως δεν θα το κάνεις αύριο. Ο χειρότερος εχθρός θα είναι πάντα ο εαυτός σου. Εκείνος θα σε σταματήσει, θα σε αποδοκιμάσει πρώτος και θα σε κάνει να τα παρατήσεις. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεπεράσεις το φόβο να σπάσεις την πόρτα.

Μπορεί βέβαια να σημαίνει και αυτό ακριβώς, όμως αν κάτι σου κάνει γιατί να μην το κάνεις κι εσύ; Το πολύ-πολύ να προσπαθήσεις τσάμπα και να καταλήξεις σε κάτι που αν και έχει χιλιοειπωθεί, ισχύει. Δεν κάνουν όλοι για όλα.

Featured Image Credits: Stuart Guest-Smith στο Unsplash.

Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου
Νικολέτα Κριαρά Λάμπρουhttps://mindslab.gr/
Για αρχή ας συστηθούμε. Είμαι η Νικολέτα. Αγαπώ το γράψιμο περισσότερο από όσο περίμενα θα το αγαπήσω. Ασχολούμαι με το blogging από το 2008 σε δόσεις των 50mg. Τόσο ώστε να εθιστώ και να χρειάζεται να επιστρέψω. Αν ήμουν σημείο στίξης θα ήμουν άνω τελεία αφού αρέσκομαι στο να αφήνω τα πράγματα μισοτελειωμένα. Ούτε στην αρχή, ούτε στο τέλος. Ακριβώς εκεί που χρειάζεται ώστε να ξεκινήσω ξανά. Καλώς όρισες στο χάος του μυαλού μου, εύχομαι καλή κατάδυση.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;