Adblock στο Google Chrome; Τραγικά νέα για το εισόδημα των bloggers

Ναι, καλά διάβασες, σε ένα από τα επερχόμενα updates, η Google θα παρέχει προ-εγκατεστημένο το Adblock στο Google Chrome, κάτι το οποίο θα επηρεάσει πολύ σημαντικά το εισόδημα των bloggers.

Σύμφωνα με τις μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων του WSJ, TechCrunsh και Engadget, φήμες αναφέρουν πως σε μια από τις επερχόμενες εκδόσεις του γνωστού browser, η Google θα εγκαταστήσει δικό της Adblock χαρακτηριστικό – ακριβώς όπως έκανε και η Opera.

Το πρόβλημα; Ο Google Chrome κατέχει αυτή την στιγμή το 51% της παγκόσμιας αγοράς των browsers, κάτι που σημαίνει πως σχεδόν όλοι εισέρχονται στο blog σου από τον συγκεκριμένο browser. Μόλις η Google τελειοποιήσει το Adblock στο Google Chrome όλοι όσοι βλέπουν τις διαφημίσεις σου αυτή την στιγμή, δεν θα τις βλέπουν στο μέλλον.

Το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ, ωστόσο, αφού μετά από μια ανάλυση που έκανα σε μερικές πολύ μεγάλες ιστοσελίδες, παρατήρησα πως πάνω από το 80% των επισκεπτών τους είναι από mobile συσκευές. Η Google δεν πρόκειται να εγκαταστήσει το νέο χαρακτηριστικό μόνο στους υπολογιστές, αλλά και στις mobile και tablet συσκευές.

Adblock στο Google Chrome; Τραγικά νέα για το εισόδημα των bloggers
Στατιστικά στοιχεία χρήσης του Adblock σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι σημαίνει το Adblock στο Google Chrome για τους bloggers;

Οι bloggers θα δουν τα στατιστικά στοιχεία του εισοδήματος τους να πέφτουν σαν βροχή από τις πρώτες κιόλας ημέρες που θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του Google Chrome. Όλες οι διαφημίσεις που προβάλλει ένας blogger στο blog του ξαφνικά θα γίνουν ανούσιες και το ποσοστό των ανθρώπων που θα τις βλέπουν θα είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Υπάρχει φυσικά η περίπτωση με τη Google να δώσει εξαίρεση στις δικές της διαφημίσεις, αυτές δηλαδή που προβάλλονται μέσω της Adsense, αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν σχεδόν ανούσια και κανένας χρήστης δεν θα ‘θελε να χρησιμοποιεί το δικό της Adblock. Ως εκ τούτου, μη βασίζεσαι στις Adsense διαφημίσεις σου.

Αν αυτό όντως συμβεί και οι φήμες είναι σωστές (που δυστυχώς κάτι μου λέει πως δεν θα ‘ναι λανθασμένες), αυτό σημαίνει πως ένας blogger θα έχει την ικανότητα να βγάλει χρήματα από το blog του μόνο από affiliate συνδέσμους, συνδρομές, πουλώντας προϊόντα ή ζητώντας από τους αναγνώστες του να κάνουν δωρεές.

Adblock στο Google Chrome; Τραγικά νέα για το εισόδημα των bloggers
Τα στατιστικά στοιχεία χρήσης του Adblock σε κάθε χώρα.

Αλλά μην αγχώνεσαι, αυτό δεν είναι το τέλος! Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις αυτό το κακό να χτυπήσει τα έσοδα της μικρής σου επιχείρισης.

Τι πρέπει να κάνεις ως blogger για να αντισταθείς στο adblocking;

Η Google, η Opera και η κάθε εταιρεία πίσω από τους browsers και τα adblocks, μπορούν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να “καθαρίσουν” το διαδίκτυο από τις διαφημίσεις ώστε να κρατάνε περισσότερο χαρούμενους τους χρήστες τους, αλλά πάντα θα υπάρχουν developers και hackers που θα τους αντιστέκονται.

Αρχικά, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα scripts στο διαδίκτυο τα οποία μπορείς να προσαρμόσεις και να περάσεις στο blog σου γρήγορα και εύκολα ώστε να μπλοκάρεις τους adblockers. Το καλύτερο script το παρέχει φυσικά το Block-Adblock, αλλά και το Admiral plug-in είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους χρησιμοποιούν το WordPress.

Το Block-Adblock το πέρασα και στο Homeboy.gr και σύντομα θα το προσθέσω και στο Inkstory αλλά και σε πελάτες μου που το ζητάνε. Με αυτό το script, το οποίο πρέπει να περάσεις στο header και body του blog σου, θα μπλοκάρεις κάθε χρήστη που έχει ενεργοποιημένο το Adblock από το blog σου έως ότου το απενεργοποιήσει.

Ήδη μεγάλες ιστοσελίδες και forum ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να αυξήσουν το εισόδημα τους και οι περισσότερες από αυτές ανέφεραν έως και 87% αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα τους.

Μερικές από αυτές τις [τεράστιες και γνωστές] ιστοσελίδες είναι το Men’s Health, το Forbes, το Windows Central και το Wired. Για την ακρίβεια, μερικές από αυτές τις ιστοσελίδες αναφέρουν πως ο χρήστης θα πρέπει είτε να απενεργοποιήσει το Adblock του για να εμφανίζονται οι διαφημίσεις, είτε να πληρώνει μηνιαία συνδρομή στην ιστοσελίδα ώστε να διαβάζει τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις.

1. Να μην κάνεις καμιά κίνηση

Αν δεν σε ενδιαφέρει να βγάλεις χρήματα από το blog σου ή πιστεύεις πως θα καταφέρεις με τους λίγους χρήστες που απομείνουν χωρίς ενεργοποιημένο adblock, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα. Οι χρήστες σου θα συνεχίσουν να διαβάζουν το blog σου έχοντας ενεργοποιημένο το adblock στο Google Chrome βλέποντας μια καθαρή σελίδα χωρίς διαφημίσεις.

Αυτό, φυσικά, σημαίνει πως θα χρειαστεί να ξεχάσεις τις συνεργασίες σου με διαφημιστικές εταιρείες, καθώς κανένας δεν θέλει να πληρώνει προώθηση σε ένα blog του οποίου το 80% και πάνω έχει ενεργοποιημένο Adblock.

2. Να τους μπλοκάρεις το περιεχόμενο

Αν το blog σου είναι η μικρή σου επιχείριση – ή μεγάλη εν πάση περίπτωση – τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις τα έσοδα αλλά και για να βοηθήσεις και τους υπόλοιπους bloggers παγκοσμίως, είναι να μπλοκάρεις το περιεχόμενο σου έως ότου ο χρήστης απενεργοποιήσει το Adblock στο Google Chrome (και σε οποιονδήποτε άλλο browser γενικώς).

Αυτό μπορείς να το καταφέρεις με διάφορους τρόπους, είτε προσθέτοντας ένα δωρεάν plugin στο WordPress, είτε περνώντας ένα script στο header του blog σου (το δεύτερο είναι προτιμότερο). Κάθε φορά που ένας αναγνώστης σου θα επισκέπτεται το blog σου, θα εμφανίζεται ένα παραθυράκι το οποίο θα του μπλοκάρει τη πρόσβαση στη σελίδα έως ότου απενεργοποιήσει το adblock.

3. Να τους προειδοποιήσεις με pop-up μηνύματα

Αν μπλοκάρεις τους χρήστες σου εντελώς από το blog σου, αυτό σημαίνει πως παίρνεις και ζόρικα μέτρα. Αν θέλεις κάτι πιο απλό που δεν θα εκνευρίσει κανέναν, τότε μπορείς πολύ απλά να εμφανίζεις στους χρήστες σου προειδοποιητικά μηνύματα ζητώντας τους να απενεργοποιήσουν το Adblock τους.

Όπως καταλαβαίνεις, ένας χρήστης θα χρειαστεί να έχει πολύ καλή καρδιά για να απενεργοποιήσει το Adblock του από το blog σου – ή θα πρέπει να του δώσεις ένα πολύ καλό λόγο για να το κάνει. Όπως και να ‘χει, υπάρχει λόγος που οι περισσότερες ιστοσελίδες αποφάσισαν να αφήσουν αυτόν τον τρόπο και να γίνουν πιο επιθετικές απέναντι στους χρήστες τους.

4. Να δημιουργήσεις ένα adblocking σύστημα

Ο τελευταίος τρόπος, είναι αν δημιουργήσεις ένα adblocking σύστημα το οποίο θα αποτρέπει τον χρήστη απ ‘το να βλέπει το περιεχόμενο σου και θα του ζητάει είτε να απενεργοποιήσει το Adblock του, είτε να πληρώνει μια μηνιαία συνδρομή και να βλέπει μια καθαρή σελίδα χωρίς διαφημίσεις. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που απαιτεί ειδικευμένα άτομα και θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι στη τσέπη για να γίνει.

Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να δεις τον Έλληνα να πληρώνει μηνιαία συνδρομή για ένα blog, αλλά τουλάχιστον θα απενεργοποιήσει το adblock του και θα τελειώσει η υπόθεση εκεί. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις να σου κάνουν δωρεές μέσω Paypal, αλλά μην περιμένεις και πολλά.

Αν πάρεις δράση, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα..

Ας υποθέσουμε πως αποφάσισες να μπλοκάρεις το περιεχόμενο του blog σου εντελώς από τους χρήστες που έχουν ενεργοποιημένο Adblock στο Google Chrome και σε οποιονδήποτε άλλο browser, τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

 • Η κίνηση του blog σου θα πέσει (κάποιοι το παίρνουν πολύ προσωπικά το θέμα).
 • Τα έσοδα του blog σου θα αυξηθούν σε μεγάλο επίπεδο.
 • Θα δεχτείς πολλά αρνητικά σχόλια από χρήστες.

Μπορείς, ωστόσο, να αναφέρεις τον λόγο για τον οποίο πήρες την απόφαση να μπλοκάρεις τους χρήστες με ενεργοποιημένο Adblock, δημοσιεύοντας ένα άρθρο ή κάνοντας μια ανακοίνωση στα κοινωνικά δίκτυα – ακριβώς όπως έκανε και ο Κυριάκος από το Dwrean.net.

Θα έπρεπε όμως να σε ενοχλεί που μερικοί αναγνώστες σου αποφάσισαν να σταματήσουν να επισκέπτονται το blog σου επειδή ξεκίνησες να τους μπλοκάρεις τη πρόσβαση; Όχι. Για κανέναν απολύτως λόγο. Έτσι όπως το βλέπω, περνάς πολλές ώρες πίσω από την οθόνη για να μελετάς, να αναζητείς και να γράφεις άρθρα, καθώς έχεις παράλληλα τα μηνιαία έξοδα του server να τρέχουν. Αν ένας αναγνώστης σου δεν μπορεί να σεβαστεί τη δουλειά που κάνεις για να του παρέχεις δωρεάν περιεχόμενο, τότε γιατί να τον σεβαστείς εσύ;

Εσύ τι άποψη έχεις για το Adblock στο Google Chrome; Θα ενεργοποιήσεις κάποιο adblocking σύστημα για να αποτρέπεις την εμφάνιση του περιεχομένου σου και ποια πιστεύεις πως θα ήταν η σωστή κίνηση ενός blogger; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Φωτογραφίες στατιστικών: PageFair

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

10 σκέψεις στο “Adblock στο Google Chrome; Τραγικά νέα για το εισόδημα των bloggers”

 1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και με πολλές αλήθειες. Από την εμπειρία μου αλλά και μετά από πολλά πειράματα και μετρήσεις εκείνο που θα επιβεβαιώσω ότι η εγκατάσταση ενός adblocking συστήματος είναι πλέον απαραίτητη τουλάχιστον στα μικρής και μεσαίας επισκεψιμότητας blogs που υποστηρίζονται από διαφημίσεις.

  Η αλήθεια είναι ότι αν το κάνει κανείς, το ποσοστό επισκεψιμότητας ενδέχεται να μειωθεί, ωστόσο όχι και τόσο δραματικά , είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι τα όποια έσοδα θα αυξηθούν από λίγο έως αρκετά σε σχέση με πριν.

  Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις το θέμα είχε παραγίνει και νομίζω ότι η κίνηση της Google ώστε να αποτρέψει τις απολύτως παρεμβατικές διαφημίσεις ήταν πολύ σωστός αναγκάζοντας τους διαχειριστές πολλών ιστοσελίδων να περιορίσουν την κατάχρηση τους. Παρ΄όλα αυτά δεν νομίζω ότι είναι στη σκέψη τους να αποκλείσουν εντελώς τις διαφημίσεις τους αφού κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως παράδοξο.

  Από την άλλη όμως, δεν βλέπω και κάποια κίνηση με την οποία θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν την επένδυσή τους. Εντάξει να μπει μία τάξη για τις παρεμβατικές διαφημίσεις, αλλά από εκεί και μετά αυτός που θέλει να αποκλείσει τις διαφημίσεις θα το κάνει έτσι και αλλιώς.

  Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι τα πραγματικά τους σχέδια για το μέλλον, ωστόσο αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εν τέλει να υπάρξει κάποια δραστική λύση είναι απολύτως βέβαιο ότι όσες ιστοσελίδες στηρίζονται στις διαφημίσεις της Google θα αρχίσουν να κλείνουν η μία μετά την άλλη αφού πλέον δεν θα υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα έσοδα για τη συντήρησή τους και φυσικά το καμπανάκι θα χτυπήσει κυρίως τα μικρά blogs .

  Καλή δύναμη….

  Απάντηση
  • Πολύ σωστός και παρατηρητικός! Η αλήθεια είναι πως μπλόκαρα τους Adblockers για αρκετά χρόνια και ποτέ δεν έπεσε το ποσοστό μου. Φυσικά, αυτό έγινε επειδή πάντα παρείχα ποιοτικό περιεχόμενο και δεν περιλάμβανα στο blog μου εκνευριστικές διαφημίσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα το ξανά βάλω γιατί έκανα κάποιες ρυθμίσεις στον σχεδιασμό, αλλά χωρίς αυτό δεν γίνεται δουλειά δυστυχώς.

   Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινείς, ως χρήστης που δεν χρησιμοποιεί adblock στον browser του, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τις διαφημίσεις. Εκτός από μερικές ιστοσελίδες με pop-up παράθυρα τα οποία είναι αναμφισβήτητα εκνευριστικά, όλες οι υπόλοιπες διαφημίσεις είναι μια χαρά.

   Έχεις κάποιο blog; Θα χαρώ να το βάλεις στα σχόλια να το δω.

   Απάντηση
 2. Για να καταλάβω, η google ενσωματώνει το adblock στο chrome, για να εμποδίζεις τις διαφημίσεις που της έχεις πληρώσει να κάνει η θα μπλοκαρει άλλες εταιρείες; Γιατί έτσι δόξα το θεό υπάρχουν και άλλοι browsers.

  Απάντηση
  • Θέλει να ενσωματώσει δικό της Adblock σύστημα (όπως έκανε και ο Opera) για να μην εμφανίζονται διαφημίσεις. Τώρα αν αυτό ισχύει και για τις δικές της, αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Ποιος ξέρει τι έχει στα σχέδια της αυτή η εταιρεία. Αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καν, τόσα χρόνια τον Opera και τον Vivaldi χρησιμοποιώ.

   Απάντηση
  • Στην Ελλάδα δεν ήρθαν ποτέ τα digital podcasts, στην Αμερική υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά κι εκεί τώρα ξεκίνησαν να γίνονται πολύ viral. Πλέον τα Podcast υπάρχουν μέχρι και στο Spotify, οπότε ξεκίνησαν να γίνονται πολύ σημαντικά και ένα καλό μέρος εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους.

   Απάντηση

Σχολιάστε