Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Adblock στο Google Chrome; Τραγικά νέα για το εισόδημα των bloggers

Share

Ναι, καλά διάβασες, σε ένα από τα επερχόμενα updates, η Google θα παρέχει προ-εγκατεστημένο το Adblock στο Google Chrome, κάτι το οποίο θα επηρεάσει πολύ σημαντικά το εισόδημα των bloggers.

Σύμφωνα με τις μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων του WSJ, TechCrunsh και Engadget, φήμες αναφέρουν πως σε μια από τις επερχόμενες εκδόσεις του γνωστού browser, η Google θα εγκαταστήσει δικό της Adblock χαρακτηριστικό – ακριβώς όπως έκανε και η Opera.

Το πρόβλημα; Ο Google Chrome κατέχει αυτή την στιγμή το 51% της παγκόσμιας αγοράς των browsers, κάτι που σημαίνει πως σχεδόν όλοι εισέρχονται στο blog σου από τον συγκεκριμένο browser. Μόλις η Google τελειοποιήσει το Adblock στο Google Chrome όλοι όσοι βλέπουν τις διαφημίσεις σου αυτή την στιγμή, δεν θα τις βλέπουν στο μέλλον.

Το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ, ωστόσο, αφού μετά από μια ανάλυση που έκανα σε μερικές πολύ μεγάλες ιστοσελίδες, παρατήρησα πως πάνω από το 80% των επισκεπτών τους είναι από mobile συσκευές. Η Google δεν πρόκειται να εγκαταστήσει το νέο χαρακτηριστικό μόνο στους υπολογιστές, αλλά και στις mobile και tablet συσκευές.

Adblock στο Google Chrome; Τραγικά νέα για το εισόδημα των bloggers
Στατιστικά στοιχεία χρήσης του Adblock σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι σημαίνει το Adblock στο Google Chrome για τους bloggers;

Οι bloggers θα δουν τα στατιστικά στοιχεία του εισοδήματος τους να πέφτουν σαν βροχή από τις πρώτες κιόλας ημέρες που θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του Google Chrome. Όλες οι διαφημίσεις που προβάλλει ένας blogger στο blog του ξαφνικά θα γίνουν ανούσιες και το ποσοστό των ανθρώπων που θα τις βλέπουν θα είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Υπάρχει φυσικά η περίπτωση με τη Google να δώσει εξαίρεση στις δικές της διαφημίσεις, αυτές δηλαδή που προβάλλονται μέσω της Adsense, αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν σχεδόν ανούσια και κανένας χρήστης δεν θα ‘θελε να χρησιμοποιεί το δικό της Adblock. Ως εκ τούτου, μη βασίζεσαι στις Adsense διαφημίσεις σου.

Αν αυτό όντως συμβεί και οι φήμες είναι σωστές (που δυστυχώς κάτι μου λέει πως δεν θα ‘ναι λανθασμένες), αυτό σημαίνει πως ένας blogger θα έχει την ικανότητα να βγάλει χρήματα από το blog του μόνο από affiliate συνδέσμους, συνδρομές, πουλώντας προϊόντα ή ζητώντας από τους αναγνώστες του να κάνουν δωρεές.

Adblock στο Google Chrome; Τραγικά νέα για το εισόδημα των bloggers
Τα στατιστικά στοιχεία χρήσης του Adblock σε κάθε χώρα.

Αλλά μην αγχώνεσαι, αυτό δεν είναι το τέλος! Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις αυτό το κακό να χτυπήσει τα έσοδα της μικρής σου επιχείρισης.

Τι πρέπει να κάνεις ως blogger για να αντισταθείς στο adblocking;

Η Google, η Opera και η κάθε εταιρεία πίσω από τους browsers και τα adblocks, μπορούν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να “καθαρίσουν” το διαδίκτυο από τις διαφημίσεις ώστε να κρατάνε περισσότερο χαρούμενους τους χρήστες τους, αλλά πάντα θα υπάρχουν developers και hackers που θα τους αντιστέκονται.

Αρχικά, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα scripts στο διαδίκτυο τα οποία μπορείς να προσαρμόσεις και να περάσεις στο blog σου γρήγορα και εύκολα ώστε να μπλοκάρεις τους adblockers. Το καλύτερο script το παρέχει φυσικά το Block-Adblock, αλλά και το Admiral plug-in είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους χρησιμοποιούν το WordPress.

Το Block-Adblock το πέρασα και στο Homeboy.gr και σύντομα θα το προσθέσω και στο Inkstory αλλά και σε πελάτες μου που το ζητάνε. Με αυτό το script, το οποίο πρέπει να περάσεις στο header και body του blog σου, θα μπλοκάρεις κάθε χρήστη που έχει ενεργοποιημένο το Adblock από το blog σου έως ότου το απενεργοποιήσει.

Ήδη μεγάλες ιστοσελίδες και forum ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να αυξήσουν το εισόδημα τους και οι περισσότερες από αυτές ανέφεραν έως και 87% αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα τους.

Μερικές από αυτές τις [τεράστιες και γνωστές] ιστοσελίδες είναι το Men’s Health, το Forbes, το Windows Central και το Wired. Για την ακρίβεια, μερικές από αυτές τις ιστοσελίδες αναφέρουν πως ο χρήστης θα πρέπει είτε να απενεργοποιήσει το Adblock του για να εμφανίζονται οι διαφημίσεις, είτε να πληρώνει μηνιαία συνδρομή στην ιστοσελίδα ώστε να διαβάζει τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις.

1. Να μην κάνεις καμιά κίνηση

Αν δεν σε ενδιαφέρει να βγάλεις χρήματα από το blog σου ή πιστεύεις πως θα καταφέρεις με τους λίγους χρήστες που απομείνουν χωρίς ενεργοποιημένο adblock, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα. Οι χρήστες σου θα συνεχίσουν να διαβάζουν το blog σου έχοντας ενεργοποιημένο το adblock στο Google Chrome βλέποντας μια καθαρή σελίδα χωρίς διαφημίσεις.

Αυτό, φυσικά, σημαίνει πως θα χρειαστεί να ξεχάσεις τις συνεργασίες σου με διαφημιστικές εταιρείες, καθώς κανένας δεν θέλει να πληρώνει προώθηση σε ένα blog του οποίου το 80% και πάνω έχει ενεργοποιημένο Adblock.

2. Να τους μπλοκάρεις το περιεχόμενο

Αν το blog σου είναι η μικρή σου επιχείριση – ή μεγάλη εν πάση περίπτωση – τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις τα έσοδα αλλά και για να βοηθήσεις και τους υπόλοιπους bloggers παγκοσμίως, είναι να μπλοκάρεις το περιεχόμενο σου έως ότου ο χρήστης απενεργοποιήσει το Adblock στο Google Chrome (και σε οποιονδήποτε άλλο browser γενικώς).

Αυτό μπορείς να το καταφέρεις με διάφορους τρόπους, είτε προσθέτοντας ένα δωρεάν plugin στο WordPress, είτε περνώντας ένα script στο header του blog σου (το δεύτερο είναι προτιμότερο). Κάθε φορά που ένας αναγνώστης σου θα επισκέπτεται το blog σου, θα εμφανίζεται ένα παραθυράκι το οποίο θα του μπλοκάρει τη πρόσβαση στη σελίδα έως ότου απενεργοποιήσει το adblock.

3. Να τους προειδοποιήσεις με pop-up μηνύματα

Αν μπλοκάρεις τους χρήστες σου εντελώς από το blog σου, αυτό σημαίνει πως παίρνεις και ζόρικα μέτρα. Αν θέλεις κάτι πιο απλό που δεν θα εκνευρίσει κανέναν, τότε μπορείς πολύ απλά να εμφανίζεις στους χρήστες σου προειδοποιητικά μηνύματα ζητώντας τους να απενεργοποιήσουν το Adblock τους.

Όπως καταλαβαίνεις, ένας χρήστης θα χρειαστεί να έχει πολύ καλή καρδιά για να απενεργοποιήσει το Adblock του από το blog σου – ή θα πρέπει να του δώσεις ένα πολύ καλό λόγο για να το κάνει. Όπως και να ‘χει, υπάρχει λόγος που οι περισσότερες ιστοσελίδες αποφάσισαν να αφήσουν αυτόν τον τρόπο και να γίνουν πιο επιθετικές απέναντι στους χρήστες τους.

4. Να δημιουργήσεις ένα adblocking σύστημα

Ο τελευταίος τρόπος, είναι αν δημιουργήσεις ένα adblocking σύστημα το οποίο θα αποτρέπει τον χρήστη απ ‘το να βλέπει το περιεχόμενο σου και θα του ζητάει είτε να απενεργοποιήσει το Adblock του, είτε να πληρώνει μια μηνιαία συνδρομή και να βλέπει μια καθαρή σελίδα χωρίς διαφημίσεις. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που απαιτεί ειδικευμένα άτομα και θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι στη τσέπη για να γίνει.

Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να δεις τον Έλληνα να πληρώνει μηνιαία συνδρομή για ένα blog, αλλά τουλάχιστον θα απενεργοποιήσει το adblock του και θα τελειώσει η υπόθεση εκεί. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις να σου κάνουν δωρεές μέσω Paypal, αλλά μην περιμένεις και πολλά.

Αν πάρεις δράση, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα..

Ας υποθέσουμε πως αποφάσισες να μπλοκάρεις το περιεχόμενο του blog σου εντελώς από τους χρήστες που έχουν ενεργοποιημένο Adblock στο Google Chrome και σε οποιονδήποτε άλλο browser, τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

  • Η κίνηση του blog σου θα πέσει (κάποιοι το παίρνουν πολύ προσωπικά το θέμα).
  • Τα έσοδα του blog σου θα αυξηθούν σε μεγάλο επίπεδο.
  • Θα δεχτείς πολλά αρνητικά σχόλια από χρήστες.

Μπορείς, ωστόσο, να αναφέρεις τον λόγο για τον οποίο πήρες την απόφαση να μπλοκάρεις τους χρήστες με ενεργοποιημένο Adblock, δημοσιεύοντας ένα άρθρο ή κάνοντας μια ανακοίνωση στα κοινωνικά δίκτυα – ακριβώς όπως έκανε και ο Κυριάκος από το Dwrean.net.

Θα έπρεπε όμως να σε ενοχλεί που μερικοί αναγνώστες σου αποφάσισαν να σταματήσουν να επισκέπτονται το blog σου επειδή ξεκίνησες να τους μπλοκάρεις τη πρόσβαση; Όχι. Για κανέναν απολύτως λόγο. Έτσι όπως το βλέπω, περνάς πολλές ώρες πίσω από την οθόνη για να μελετάς, να αναζητείς και να γράφεις άρθρα, καθώς έχεις παράλληλα τα μηνιαία έξοδα του server να τρέχουν. Αν ένας αναγνώστης σου δεν μπορεί να σεβαστεί τη δουλειά που κάνεις για να του παρέχεις δωρεάν περιεχόμενο, τότε γιατί να τον σεβαστείς εσύ;

Εσύ τι άποψη έχεις για το Adblock στο Google Chrome; Θα ενεργοποιήσεις κάποιο adblocking σύστημα για να αποτρέπεις την εμφάνιση του περιεχομένου σου και ποια πιστεύεις πως θα ήταν η σωστή κίνηση ενός blogger; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Φωτογραφίες στατιστικών: PageFair

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

10 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
10 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;