Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2024

6 τύποι ανθρώπων που διαβάζουν το blog σου

Share

…και τους ξέρεις προσωπικά.

Όταν ξεκινάς ένα blog, τις περισσότερες φορές δεν το ξεκινάς μόνο για τον εαυτό σου. Θέλεις να έχεις αναγνώστες, άτομα που ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο που δημιουργείς!

Το πρώτο κοινό που, τυπικά, ανακαλύπτει το blog σου είναι άτομα του περιβάλλοντός σου, που σε ξέρουν προσωπικά και έχουν μάθει από εσένα γι’ αυτό. Στην πορεία, καθώς το blog σου μεγαλώνει και μπορεί να γίνεται πιο γνωστό μέσα από τα social media, όλο και περισσότερα άτομα που σε ξέρουν, μαθαίνουν ότι έχεις πλέον και blog.

Τι γίνεται, λοιπόν, με τους ανθρώπους που συναντάς καθημερινά; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν προσωπικά σχετικά με το ότι έχεις blog;

Αδιαφορούν;
Το διαβάζουν;
Σου μιλούν γι’ αυτό;
Σου λένε τη γνώμη τους;

Ας δούμε σε ποιες κατηγορίες μπορούν να ταξινομηθούν οι τύποι ανθρώπων που διαβάζουν το blog σου!

Τύπος 1: Αυτός που “δεν έχει χρόνο”

Ο πρώτος τύπος ανθρώπου που περιέχει η λίστα, είναι ο “δεν-έχω-χρόνο!” Ανήκει στους κοντινούς σου ανθρώπους που εσύ ο ίδιος ενημέρωσες για την ύπαρξη του blog. Η γνώμη του σε ενδιαφέρει και έχεις πραγματικά σκοπό να τη λάβεις υπόψη, γι’ αυτό και θέλεις να την ακούσεις.

Μετά από δύο ή τρεις φορές που θα του μιλήσεις για το ιστολόγιό σου και θα του στείλεις και το link στο κινητό, περιμένεις να ακούσεις τι θα σου πει. Αλλά η απάντησή του δεν έρχεται ποτέ. Και στην επόμενη νύξη που θα κάνεις για το θέμα, θα πει: “Ναι, το είδα! Έριξα μια ματιά, αλλά δεν πρόλαβα να δω πολλά! Ξέρεις, δεν έχω καθόλου χρόνο, πραγματικά ρε συ, δεν προλαβαίνω! Μόλις το δω, θα σου πω!”

Τελικά η στιγμή που θα το δει δεν έρχεται ποτέ, οπότε κι εσύ παύεις να ρωτάς και να αναφέρεσαι σε αυτό το θέμα.

Προφανώς, επειδή εμείς διαλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα blog, δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι όσοι μας ξέρουν να καθίσουν να το διαβάσουν. Αντιθέτως, αποφεύγω να το λέω πρώτη και να το διατυμπανίζω, από το φόβο μήπως γίνομαι spam! Ωστόσο, από κάποια πολύ κοντινά μου άτομα περίμενα στ’ αλήθεια μια γνώμη. Και, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, πίστευα ότι θα ήθελαν να το δουν έστω και από απλή περιέργεια! Φαίνεται πως μάλλον τους θωρούσα πιο περίεργους από όσο είναι στην πραγματικότητα!

Τύπος 2: Αυτός που “κάτι έχει διαβάσει!”, αλλά δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάς

Τα άτομα, αυτά, όταν η συζήτηση έρθει στο blog σου, θα πουν πως “κάτι έχουν διαβάσει”. Θα υποστηρίξουν ότι ξέρουν, αλλά αν επιχειρήσεις να προχωρήσεις τη συζήτηση παραπέρα, διαπιστώνεις ότι δεν έχουν διαβάσει ούτε τη σελίδα About!

Διάβασε επίσης: 6 τύποι blogger – Εσύ ποιος είσαι;

Το ότι σου λένε ότι διάβασαν, ενώ δεν το έχουν κάνει, μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί φοβούνται ότι αν πουν πως δεν το διάβασαν θα απογοητευτείς και δεύτερον, γιατί μπορεί πραγματικά να τους έχεις ζαλίσει με το πόσες φορές τους έχεις μιλήσει γι’ αυτό και λένε ότι το διάβασαν για να πάψεις να τους ενοχλείς. (Αν ισχύει το πρώτο, μάλλον είναι άτομα που νοιάζονται κάπως για σένα βρε! Αν ισχύει το δεύτερο, κάνε λίγο κράτει στον blogging ενθουσιασμό σου!)

Τύπος 3: Αυτός που σε διαβάζει, αλλά δε θέλει να το πει

Εδώ ανήκουν τα άτομα που διαβάζουν το blog σου, όμως για κάποιο λόγο δε θέλουν να το παραδεχτούν! Δε μιλούν ποτέ γι’ αυτό όταν είστε μαζί, δε σχολιάζουν ποτέ, δεν κάνουν ποτέ κανένα like στα posts των social media.

Όμως εσύ το ξέρεις! Ξέρεις ότι είναι online και βλέπουν τις δημοσιεύσεις όταν τις ποστάρεις, έχουν κάνει εγγραφή στο newsletter, ανοίγουν και κάνουν κλικ σε όλα τα email που στέλνεις και ακόμα κι αν ανεβάσεις 25 stories στη σειρά στο Instagram, θα τα παρακολουθήσουν όλα ως το τέλος!

Απλώς, για κάποιο λόγο, δε θέλουν να δείχνουν ότι σε διαβάζουν! (Όπως σας βολεύει, παιδιά!) Προσωπικά, έχω πολλούς γνωστούς που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία!

Τύπος 4: Αυτός που ΞΕΡΕΙ τι ΠΡΕΠΕΙ να γράψεις

Είμαι τυχερή που έχω ελάχιστους τέτοιους αναγνώστες, γιατί αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, τον πιο ενοχλητικό τύπο. Ανεξάρτητα από το πόσο “αφοσιωμένος” αναγνώστης είναι, το άτομο αυτό έχει άποψη. Και μάλιστα, πολύ ξεκάθαρη και ισχυρή άποψη για το τι και πώς “πρέπει” να γράφεις.

Σε συμβουλεύει για το ποια εικόνα πρέπει να βγάζεις προς τα έξω, ποια θέματα να θίγεις και για ποια να μη μιλάς. Μπορεί να μην έχει ιδέα από SEO, να μην υποψιάζεται πόσο σημαντικό είναι να γράφεις μεγάλα άρθρα και όχι απλώς ιδέες που ξεπετάς σε 3 παραγράφους, να μην ξέρει πώς λειτουργούν οι κανόνες και οι σχέσεις στην blogging κοινότητα, ξέρει όμως τι θα εκτοξεύσει και τι θα υπονομεύσει την επόμενη ανάρτησή σου!

Μη με παρεξηγήσεις, το feedback είναι υπέροχο. Όλοι το χρειαζόμαστε και το θέλουμε, εφόσον είναι εποικοδομητικό, παραμένει στα όρια της απλής συμβουλής και δε γίνεται φορτικό.

Οι συμβουλές και οι απόψεις των άλλων είναι ωραίο να λαμβάνονται υπόψη από τον blogger. Τελικά, όμως, το ένστικτό του και οι τελικές επιλογές που κάνει, είναι στο δικό του χέρι, ή μάλλον στο δικό του πληκτρολόγιο! Το blog είναι μια προσωπική δημιουργία του ατόμου που γράφει και το περιεχόμενο που παράγει θα καταλήξει να μην είναι αυθεντικό, αν τίθεται σε λογοκρισία από άλλα πρόσωπα.

Τύπος 5: Ο τύπος “μια-κουβέντα-ενθάρρυνσης”

Δε γίνεται να μην αναφερθώ σε αυτό τον τύπο! Είναι το άτομο που δε σε ξέρει πολύ καλά, από εκείνα που συναντάς περιστασιακά και χαιρετάς με ένα σύντομο “γεια, τι κάνεις;” στο δρόμο.

Αυτό το άτομο έτυχε να μάθει είτε από κοινούς γνωστούς είτε από τα social media για το blog σου και με μια μικρή κουβέντα φροντίζει να σε ενθαρρύνει. Ο σύντομος χαιρετισμός συνοδεύεται και από μια φράση “Α, διαβάζω και το blog σου, μου αρέσει πολύ! Μπράβο!”

Είναι μια κατηγορία που εύκολα μπορούμε να παραβλέψουμε, αλλά δεν πρέπει! Οι μικρές κουβέντες ενθάρρυνσης, ειδικά για αρχάριους bloggers, έχουν σημασία!

Τύπος 6: Ο φανατικός θαυμαστής

Είναι το άτομο που έχει διαβάσει κάθε ανάρτηση και ξέρει κάθε δημοσίευση που έκανες στα social media. Το περιεχόμενό σου τον ενδιαφέρει και δε διστάζει να το δείξει. Συζητάει μαζί σου με άνεση για το blog σου, έχει να σου κάνει προτάσεις που πιστεύει ότι θα το αναβαθμίσουν, αλλά χωρίς να σου επιβάλλει τη γνώμη του!

Είναι ο αναγνώστης που κάθε blogger θέλει να έχει! Είναι αυτό που λένε οι ξένοι bloggers “your people“!

Για μένα, αυτοί οι αναγνώστες είναι τ’ αδέρφια μου!

Και να σου πω και κάτι…

Η ανάρτηση, φυσικά, κινείται στα πλαίσια του χιούμορ. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει και να διαβάζει το blog σου, να σχολιάζει και να μιλάει γι’ αυτό.

Είναι ενοχλητικό από μέρους του blogger να “διατυμπανίζει” το blog του και να προσπαθεί να πείσει τους πάντες να το διαβάσουν. Αν το περιεχόμενό σου είναι ενδιαφέρον και ποιοτικό, οι κατάλληλοι αναγνώστες θα το ανακαλύψουν, θα το ακολουθήσουν και θα το υποστηρίξουν!

Κι αν καμιά φορά θέλεις να γελάσεις λίγο, κατασκεύασε τις δικές σου κατηγορίες αναγνωστών που διαβάζουν το blog σου. Σε ποιους τύπους θα ταξινομούσες τα άτομα αυτά; Μοιράσου το μαζί μου στα σχόλια!

Μαρία Ηλιάδου
Μαρία Ηλιάδουhttps://kokkinikamelia.gr/
Είμαι η Μαρία, σύζυγος, μαμά 2 κοριτσιών και δασκάλα εν ανεργία. Πιστεύω ότι η απλότητα στη ζωή είναι το μυστικό για να χαιρόμαστε περισσότερο.

17 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
17 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;