Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Τι είναι το Twitch; Ότι χρειάζεται να ξέρεις για τη streaming υπηρεσία

Το Twitch είναι πολλά περισσότερα από μια απλή streaming υπηρεσία.

Share

Το Twitch είναι μια δημοφιλής online υπηρεσία για την παρακολούθηση και live streaming gaming broadcasts. Όταν ιδρύθηκε το 2011, το Twitch εστίαζε αποκλειστικά στα games, αλλά σήμερα φιλοξενεί και streams που αφορούν την μουσική, τα talk shows, τη τέχνη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις τηλεοπτικές σειρές.

Η streaming υπηρεσία περιλαμβάνει περίπου 2 εκατομμύρια μοναδικούς streamers κάθε μήνα και πάνω από 17 χιλιάδες χρήστες κερδίζουν χρήματα μέσω του Twitch Partner προγράμματος – μια υπηρεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στους streamers να βάλουν επιλογές όπως επί πληρωμής εγγραφές και τοποθέτηση διαφημίσεων.

Το 2014, το Twitch εξαγοράστηκε από την Amazon και μέχρι και σήμερα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες πηγές εισοδήματος στη Βόρεια Αμερική.

Από που μπορώ να παρακολουθήσω streamers στο Twitch;

Τα Twitch streams μπορούν να παρακολουθούνται από την επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας, από το Desktop App και από τις εφαρμογές που παρέχει για iOS και Android συσκευές, καθώς επίσης και από το Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 και 4, από το Fire TV της Amazon, από το Google Chromecast και από την NVIDIA SHIELD. Η παρακολούθηση των Twitch streams είναι εντελώς δωρεάν και δεν απαιτεί από τους χρήστες να εγγραφούν στην υπηρεσία.

Η δημιουργία λογαριασμού επιτρέπει παρόλα αυτά στους χρήστες να προσθέτουν κανάλια στη λίστα των αγαπημένων τους, να τα ακολουθούν (κάτι παρόμοιο με το subscribe στο YouTube) και να παίρνουν μέρος σε συζητήσεις μέσα από τη συνομιλία που παρέχεται σε κάθε online streaming.

Πως μπορώ να βρω streamers;

Το Twitch προτείνει αρκετά streams μέσα από την αρχική σελίδα της ιστοσελίδας του αλλά και μέσα από τις εφαρμογές του. Παρόλα αυτά, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να βρουν περισσότερους streamers και streamings είτε αναζητώντας από τη φόρμα αναζήτησης της υπηρεσίας, είτε ψάχνοντας μέσα από τις κατηγορίες που παρέχονται από το μενού.

Οι περισσότεροι γνωστοί streamers του Twitch είναι εξίσου ενεργοί και σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και το Instagram και ως εκ τούτου, έχεις την ικανότητα να ενημερώνεσαι για νέα τους streamings από εκεί.

Το Twitter είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να βρεις νέους streamers βάση των games που παίζουν και τις ώρες που κάνουν live streaming.

Τι είναι το Twitch; Ότι χρειάζεται να ξέρεις για τη streaming υπηρεσία

Το Twitch είναι πολλά περισσότερα από μια απλή gaming streaming υπηρεσία

Μπορεί να ξεκίνησε ως video game streaming υπηρεσία, αλλά από τότε έχει αναπτυχθεί και πλέον παρέχει μια γκάμα από διαφορετικά live streams που αφορούν πολλαπλές θεματολογίες. Η πιο δημοφιλή κατηγορία του Twitch η οποία δεν περιλαμβάνει games είναι η IRL (In Real Life) στην οποία μπορείς να παρακολουθείς streamers να συζητούν με τους subscribers τους σε πραγματικό χρόνο. Τα Talk Shows είναι εξίσου άλλη μια γνωστή κατηγορία η οποία δεν περιλαμβάνει games, ενώ τα Podcasts έχουν κερδίσει εξίσου εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες τον τελευταίο καιρό.

Οι χρήστες που ψάχνουν για κάτι πιο δημιουργικό ή παραγωγικό, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στην Creative κατηγορία της υπηρεσίας. Εκεί βρίσκονται όλοι καλλιτέχνες, προγραμματιστές, animators, cosplayers, οι σχεδιαστές και πάει λέγοντας.

Ανήκει το Twitch στα Κοινωνικά Δίκτυα;

Με τη πάροδο του χρόνου, το Twitch εξελίχτηκε σε κάτι περισσότερο από μια απλή streaming υπηρεσία, παρέχοντας νέα χαρακτηριστικά και εργαλεία που το έφερναν πιο κοντά σε ιστοσελίδες όπως το Facebook.

Οι χρήστες του Twitch έχουν την ικανότητα να ακολουθούν και να στέλνουν απευθείας μηνύματα σε άλλους χρήστες. Κάθε stream έχει το δικό του chatroom όπου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να συζητούν μεταξύ τους και η υπηρεσία μπορεί να συνδεθεί με το Google Plus, το Facebook και το Twitter.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες είναι εξίσου διαθέσιμες και μέσα από τις εφαρμογές της υπηρεσίας, καθιστώντας την ως ένα κοινωνικό δίκτυο για χρήστες που λατρεύουν το streaming.

social media και κοινοποιήσεις

Τι είναι οι Twitch Partners και Affiliates;

Οι Partners (συνεργάτες) και οι Affiliates είναι ουσιαστικά ειδικοί τύποι λογαριασμών που τους παρέχεται η επιλογή να κάνουν monetization. Ο καθένας μπορεί να γίνει Affiliate ή Partner, εφόσον όμως πληρεί τις ορισμένες απαιτήσεις της υπηρεσίας σε όσο αφορά τη δημοτικότητα και τον αριθμό των followers.

[clickToTweet tweet=”Ο καθένας μπορεί να γίνει Affiliate ή Partner στο #Twitch, εφόσον όμως πληρεί τις απαιτήσεις της υπηρεσίας.” quote=”Ο καθένας μπορεί να γίνει Affiliate ή Partner στο #Twitch, εφόσον όμως πληρεί τις απαιτήσεις της υπηρεσίας.”]

Οι Affiliates έχουν πρόσβαση στο Bits (ένα ψηφιακό νόμισμα του Amazon και μια φόρμα δωρεών από άλλους χρήστες) και 5% κέρδος από κάθε (game) πώληση που γίνεται μέσα από το προφίλ τους. Οι Partners, από την άλλη πλευρά, έχουν επιπλέον δυνατότητες όπως την επιλογή να προσθέτουν διαφημίσεις στα βίντεο, να έχουν επί πληρωμής εγγραφές, μοναδικά badges και emoticons και premium perks για το κανάλι τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν χρήματα από το Twitch;

Εν συντομία, ναι. Σκέψου πως το Twitch – ουσιαστικά – είναι σαν το blogging και το vlogging. Δεν καταφέρνουν να παρατήσουν όλοι την δουλειά τους και να ζουν από αυτό, αλλά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βγάζει ένα αξιόλογο μηνιαίο κέρδος. Υπάρχουν, φυσικά, αρκετοί οι οποίοι ζούνε από αυτό μέσω των επί πληρωμής εγγραφών, των δωρεών, από χορηγίες, διαφημίσεις και affiliate πωλήσεις.

Για να καταφέρει ένας χρήστης να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, θα χρειαστεί να δώσει πολλή αφοσίωση και να επενδύσει πολλές ώρες πίσω από μια οθόνη κάνοντας live streaming. Σύμφωνα με αρκετούς γνωστούς streamers στο Twitch, θα χρειαστεί να κάνεις live streaming τουλάχιστον πέντε με επτά ημέρες την εβδομάδα για να καταφέρεις να κρατήσεις το κοινό σου και να αυξήσεις τα έσοδα σου.

Τι είναι το TwitchCon;

Το TwitchCon είναι ένα ετήσιο (συνέδριο;) το οποίο οργανώνεται από το Twitch και διαρκεί για 3 ημέρες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο στόχος του TwitchCon είναι για να γιορτάσει την κουλτούρα των βιντεοπαιχνιδιών και του live streaming, καθώς επίσης και για να αποκαλύψουν όλα τα καινούργια χαρακτηριστικά που έρχονται στην υπηρεσία.

Δυστυχώς, το TwitchCon πραγματοποιείται στις ΗΠΑ (το 2015 έγινε στο San Francisco και το 2016 στο San Diego), οπότε για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός, θα χρειαστεί είτε να πάνε (πληρώνοντας περίπου 85 δολάρια την ημέρα για να βρίσκονται εκεί), είτε να το παρακολουθήσουν online.

TwitchCon
Image Credits: Flickr | Porcupiny

Τι είναι το Twitch Prime και πως συνδέεται με το Amazon;

Μπορεί να μην έχουν υπάρξει ριζικές αλλαγές μετά την εξαγορά της υπηρεσίας από το Amazon, αλλά το Twitch έφερε τα Bits, ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο μπορείς να αγοράσεις μέσω του Amazon Payments για να κάνεις δωρεές στους streamers και στο Twitch Prime.

Το Twitch Prime είναι μια επί πληρωμής συνδρομή του Twitch η οποία συνδέεται απευθείας με την υπηρεσία Amazon Prime. Όποιος είναι συνδρομητής στο Amazon Prime, αυτόματα έχει και Twitch Prime λογαριασμό, ο οποίος του παρέχει ένα περιβάλλον χρήσης χωρίς διαφημίσεις, δωρεάν κατέβασμα DLC για διάφορους τίτλους παιχνιδιών, εκπτώσεις σε πολλά games και τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν subscribes.

Υπάρχουν ανταγωνιστικές streaming υπηρεσίες;

Το Twitch είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής streaming υπηρεσία στο διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ήταν η πρώτη υπηρεσία η οποία στόχευσε αποκλειστικά στο live gaming streaming και παρείχε την επιλογή στους χρήστες της να κερδίσουν χρήματα μέσα από αυτό.

YouTube Gaming - Live Streaming

Αν και δεν είναι τόσο γνωστό, το YouTube ξεκίνησε να αυξάνει τους αριθμούς του στο gaming streaming από τότε που κυκλοφόρησε την υπηρεσία YouTube Gaming το 2015. Άλλη μια υπηρεσία που αποτελεί ανταγωνισμό για το Twitch είναι και το Beam, το οποίο εξαγοράστηκε από την Microsoft και άλλαξε το όνομα του σε Mixer – το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω των Windows 10 PCs και των Xbox One.

[clickToTweet tweet=”Το #YouTube και το #Mixer είναι οι μοναδικές υπηρεσίες οι οποίες αποτελούν μεγάλο ανταγωνισμό για το #Twitch.” quote=”Το #YouTube και το #Mixer είναι οι μοναδικές υπηρεσίες οι οποίες αποτελούν μεγάλο ανταγωνισμό για το #Twitch.”]

Υπάρχουν αρκετές μικρές streaming υπηρεσίες, όπως το Smashcast (παλαιότερα γνωστό ως Azabu και Hitbox), αλλά το YouTube και το Mixer είναι οι μοναδικές υπηρεσίες οι οποίες αποτελούν μεγάλο ανταγωνισμό για το Twitch καθώς περιλαμβάνουν τεράστιους αριθμούς χρηστών.

Image Credits: Medium

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;