Κρυπτονομίσματα: Τι είναι και πως λειτουργούν;

Κρυπτονομίσματα: Τι είναι και πως λειτουργούν;

Αν ακούς από παντού γι ‘αυτά αλλά δεν γνωρίζεις τι είναι, τότε σε αυτό το άρθρο θα μάθεις για τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies), το blockchain, τι τύποι υπάρχουν και πως μπορείς να αποκτήσεις τα δικά σου ψηφιακά χρήματα.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ιδιαίτερα διάσημα τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις να επενδύουν σε αυτά. Οι πιθανότητες του να έχεις ακούσει τουλάχιστον μια απ’ τις εκδόσεις των κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή, κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum κυριαρχούν, αλλά υπάρχουν συνολικά περισσότερα από 16,000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα συνολικά.

Αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα για να αγοράσεις κανονικά αγαθά και υπηρεσίες – και παρόλο που είναι τόσο γνωστά και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους – τα κρυπτονομίσματα σπάνια χρησιμοποιούνται από ηλεκτρονικά καταστήματα απ’ τα οποία πιθανότατα κάνεις τις online αγορές σου. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι επίσης επικίνδυνη, καθώς υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να χάσεις ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων σου αν δεν έχεις κάνει πρώτα την κατάλληλη έρευνα.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι είναι τα κρυπτονομίσματα, πως χρησιμοποιούνται, ποιοι τύποι κρυπτονομισμάτων υπάρχουν, και πως μπορείς να επενδύσεις σε αυτά. Θα μάθουμε επίσης για τη τεχνολογία blockchain, καθώς επίσης και ποια είναι τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα αυτή την στιγμή.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Κρυπτονομίσματα: Τι είναι και πως λειτουργούν;
Image Credits: Executium στο Unsplash.

Τα κρυπτονομίσματα (συχνά αναφερόμενα και ως cryptocurrencies, crypto-currencies ή απλά crypto) είναι ψηφιακά ή εικονικά νομίσματα, τα οποία είναι ασφαλισμένα χάρη στη κρυπτογραφία (cryptography). Πολλά κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα δίκτυα που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων είναι ότι γενικά δεν εκδίδονται από καμία κεντρική αρχή, γεγονός που τα καθιστά θεωρητικά απρόσβλητα σε κρατικές παρεμβάσεις ή χειραγώγηση.

Ένα κρυπτονόμισμα (συχνά αναφερόμενο και ως cryptocurrency, crypto-currency, ή απλά crypto) είναι μια συλλογή δυαδικών δεδομένων που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως ένα online μέσο ανταλλαγής. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να ανταλλάσσονται με αγαθά και υπηρεσίες, αν και συχνά χρησιμοποιούνται ως επενδυτικά μέσα.

Τα κρυπτονομίσματα είναι επίσης βασικό μέρος της λειτουργίας ορισμένων αποκεντρωμένων χρηματοπιστωτικών δικτύων, όπου τα κρυπτονομίσματα αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την πραγματοποίηση συναλλαγών. Παρόλα αυτά, άσχετα από τη δημοτικότητα που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, τα κρυπτονομίσματα δεν χρησιμοποιούνται από το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Τι είναι το Blockchain;

Το κύριο στοιχείο που κάνει το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα τόσο “ελκυστικά” και λειτουργικά είναι η τεχνολογία Blockchain. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Blockchain είναι ουσιαστικά ένα σύνολο συνδεδεμένων μπλοκ. Κάθε μπλοκ περιέχει ένα σύνολο συναλλαγών που έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα από το κάθε μέλος του δικτύου. Κάθε νέο μπλοκ που δημιουργείται πρέπει να επαληθεύεται από κάθε κόμβο πριν επιβεβαιωθεί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη πλαστογραφία ιστορικών συναλλαγών.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τεχνολογία Blockchain μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλούς κλάδους, όπως την αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού, καθώς επίσης και διαδικασίες όπως η διαδικτυακή ψηφοφορία και το crowdfunding. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η JPMorgan Chase & Co. (JPM) δοκιμάζουν τη χρήση της τεχνολογίας Blockchain για τη μείωση του κόστους των συναλλαγών τους.

Τι τύποι κρυπτονομισμάτων υπάρχουν;

Αν και υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί τύποι κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin παραμένει το δημοφιλέστερο και πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Ένας άνθρωπος με την ονομασία Satoshi Nakamoto εφηύρε το Bitcoin και το κυκλοφόρησε στον κόσμο το 2008.

Κάθε κρυπτονόμισμα ισχυρίζεται ότι λειτουργεί διαφορετικά και παρέχει διαφορετικές προδιαγραφές. Για παράδειγμα, κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum και το XRP της Ripple, όλα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, από το 2019 μέχρι και σήμερα, το Bitcoin συνεχίζει να κυριαρχεί στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων με ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του CoinMarketcap.com, αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 16,000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία ενεργούν και διαπραγματεύονται δημόσια. Αυτός αριθμός αναμένεται επίσης να πολλαπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τι είναι το Bitcoin mining;

Μιας και το Bitcoin είναι το γνωστότερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, θα αναφερθώ κυρίως σε αυτό, ξεκινώντας με το γνωστό mining, το οποίο αφορά τη διαδικασία δημιουργίας νέων bitcoins.

Το mining (ελλ: εξόρυξη) είναι η διαδικασία που απαιτείται για να δημιουργηθούν νέα bitcoins. Το Bitcoin mining είναι μια διαδικασία η οποία για να δημιουργήσεις νέα bitcoins, απαιτεί την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων που επαληθεύουν τις συναλλαγές σε νομίσματα. Όταν ένα bitcoin εξορύσσεται με επιτυχία, ο miner λαμβάνει μια προκαθορισμένη ποσότητα bitcoin.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα Bitcoins και το mining και πως λειτουργούν;

Καθώς οι τιμές των κρυπτονομισμάτων – και ιδιαίτερα του Bitcoin – έχουν φτάσει στα ύψη τα τελευταία χρόνια, δεν μας φαίνεται περίεργο το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί για το mining των bitcoin. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, το mining δεν θεωρείται καλή λύση εξαιτίας της περίπλοκης φύσης του και του ακριβού κόστους που χρειάζεται.

Αν και θεωρητικά είναι πιθανό για έναν μέσο άνθρωπο να εξορύσσει νέα κρυπτονομίσματα, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και ακριβή. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι το 0,21% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας πηγαίνει στην τροφοδοσία του Bitcoin. Αυτό είναι περίπου το ίδιο ποσό ενέργειας που καταναλώνει ολόκληρη η Ελβετία σε ένα χρόνο. Εκτιμάται επίσης ότι οι περισσότεροι miners χρησιμοποιούν περίπου το 60% με το 80% απ’ όλο το κέρδος τους για να καλύψουν τα έξοδα για την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την εξόρυξη νέων bitcoin.

Ποια είναι τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα;

Κρυπτονομίσματα: Τι είναι και πως λειτουργούν;
Image Credits: Tezos στο Unsplash.

Αν και θα προσπαθήσω να διατηρώ τον παρακάτω πίνακα όσο πιο ενημερωμένο γίνεται, στόχος είναι να πάρεις μια καλύτερη ιδέα για το κόστος κάθε κρυπτονομίσματος. Τα στατιστικά / δεδομένα του παρακάτω πίνακα βασίζονται στα αποτελέσματα του Coin Market Cap, οπότε μπορείς να τα παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο από εκεί.

ΚρυπτονόμισμαΚεφαλαιοποίηση αγοράς
Bitcoin$774.8 δισεκατομμύρια
Ethereum$360.4 δισεκατομμύρια
Tether$78.3 δισεκατομμύρια
Binance Coin$70.3 δισεκατομμύρια
USD Coin$43.7 δισεκατομμύρια
Solana$41.9 δισεκατομμύρια
Cardano$37.6 δισεκατομμύρια
XRP$34.7 δισεκατομμύρια
Terra$24.8 δισεκατομμύρια
Polkadot$23.3 δισεκατομμύρια

Δεδομένα από τις 10 Ιανουαρίου του 2022.

Πως έγιναν τα κρυπτονομίσματα τόσο γνωστά;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που τα κρυπτονομίσματα κατάφεραν να κερδίσουν την αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων. Αρχικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που τα χρησιμοποιεί, πιστεύουν πως τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον των online συναλλαγών. Αν έχουν δίκιο, τότε αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία να επενδύσουν όσοι ενδιαφέρονται, καθώς η αξία των κρυπτονομισμάτων θα αυξηθεί αρκετά μέσα στα ερχόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν πως όσοι επενδύσουν από τώρα θα δουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται καθώς τα κρυπτονομίσματα θα γίνονται ολοένα και γνωστότερα.

Οι περισσότεροι λατρεύουν επίσης το γεγονός πως οι κρυπτογραφήσεις απομακρύνουν τις παραδοσιακές τράπεζες και τη κλασική διαχείριση των χρημάτων. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είναι μεγάλοι υποστηρικτές της Blockchain τεχνολογίας, επειδή είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα επεξεργασίας και καταγραφής και πιθανότατα αρκετά πιο ασφαλές από τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών που θα συναντήσεις.

Αξίζει να επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα;

Αν και οι απόψεις εδώ διίστανται, αν κοιτάξουμε τα κρυπτονομίσματα ρεαλιστικά, μπορούμε να δούμε πως άσχετα με τη τρομακτική άνοδο τους, εξακολουθούν να μην χρησιμοποιούνται από το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλεκτρονικών καταστημάτων ως μέθοδοι πληρωμής.

Οι ειδικοί και οι επενδυτές βλέπουν τα κρυπτονομίσματα ως απλές εικασίες και όχι ως πραγματικές επενδύσεις. Ο λόγος; Ακριβώς όπως και τα πραγματικά νομίσματα, έτσι και τα κρυπτονομίσματα δεν δημιουργούν μια ταμειακή ροή, οπότε για να επωφεληθείς από αυτά, θα πρέπει κάποιος να πληρώσει περισσότερα κρυπτονομίσματα απ’ ότι πλήρωσες εσύ.

Αυτή η θεωρεία επενδύσεων ονομάζεται συχνά και ως “Ο μεγαλύτερος ανόητος” (αγγλ: “The Greater Fool”).

Για όσους βλέπουν κρυπτογραφήσεις όπως το Bitcoin ως το νόμισμα του μέλλοντος, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα νόμισμα χρειάζεται σταθερότητα ώστε οι έμποροι και οι καταναλωτές να καθορίσουν ποια είναι η δίκαιη τιμή για τα εμπορεύματα.

Το Bitcoin και άλλες κρυπτογραφήσεις έχουν οτιδήποτε άλλα σταθερότητα, βάση της ιστορίας τους. Για παράδειγμα, ενώ το Bitcoin διαπραγματευόταν κοντά στα 20.000 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2017, η αξία του έπεσε στη συνέχεια στα περίπου 3,200 δολάρια ένα χρόνο αργότερα. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, διαπραγματεύονταν ξανά σε επίπεδα ρεκόρ.

Με ένα τέτοιο τρόπο λειτουργίας, είναι σχεδόν απίθανο να δούμε περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα, εμπορευτές και καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για τις καθημερινές τους συναλλαγές.

Πως μπορώ να αγοράσω κρυπτονομίσματα;

Κρυπτονομίσματα: Τι είναι και πως λειτουργούν;
Image Credits: CardMapr στο Unsplash.

Για να αγοράσεις κρυπτονομίσματα, τα περισσότερα crypto exchanges σου επιτρέπουν να καταθέτεις χρήματα μέσω του τραπεζικού σου λογαριασμού, ή μέσω μιας πιστωτικής / χρεωστικής / προ-πληρωμένης κάρτας. Μπορείς να ανταλλάξεις τα χρήματα που θα καταθέσεις για το κρυπτονόμισμα της επιλογής σου. Αν επιθυμείς για μεγαλύτερη ασφάλεια, τότε μπορείς να χρησιμοποιείς τις ηλεκτρονικές κάρτες μιας χρήσεως της Revolut για τις online αγορές σου.

Κάποια crypto exchangers σου παρέχουν ένα “Buy Now” (ελλ: “Αγορά Τώρα”) τύπου συναλλαγής, το οποίο σου επιτρέπει να αγοράσεις άμεσα κρυπτονομίσματα. Άλλα crypto exchangers σου επιτρέπουν να προσθέτεις πιο ειδικευμένες αγορές, όπως να προσθέτεις όρια και stop orders.

Μόλις αγοράσεις ένα κρυπτονόμισμα, το crypto exchange που χρησιμοποίησες παίρνει συχνά την επιμέλεια της συναλλαγής και αποθηκεύει τα χρήματα σε έναν offline αποθηκευτικό χώρο βασισμένο στο cloud. Αν θέλεις να πάρεις την επιμέλεια των κρυπτονομισμάτων σου, τα περισσότερα crypto exchanges σου επιτρέπουν να μεταφέρεις τα κρύπτο στο “hot” ή “cold” wallet (ελλ: Πορτοφόλι), μαζί με τα ιδιωτικά κλειδιά για τη κρυπτογράφηση που απέκτησες.

Μπορείς να αγοράσεις κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας Crypto Exchanges υπηρεσίες, όπως το Coinbase, το Cash App, το Bisq, το Binance.US, μεταξύ ορισμένων ακόμα, για να αγοράζεις ή να ανταλλάζεις κρυπτονομίσματα.

Είναι τα κρυπτονομίσματα νόμιμα;

Τα παραστατικά νομίσματα παράγουν την εξουσία τους από την Κυβέρνηση ή τις νομισματικές αρχές. Για παράδειγμα, για να τυπωθεί ένα δολάριο ή ένα ευρώ, θα χρειαστεί πρώτα να εγκριθεί. Αλλά τα κρυπτονομίσματα δεν εκδίδονται από καμία κεντρική αρχή, γεγονός που τα καθιστά θεωρητικά απρόσβλητα σε κρατικές παρεμβάσεις ή χειραγώγηση. Αυτό σημαίνει πως καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολα στο να νομιμοποιηθούν από το δημόσιο ή ακόμα και από ιδιωτικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις.

Έως και το 2021, το El Salvador (Ελ Σαλβαδόρ) ήταν η μοναδική χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο που επέτρεπε το Bitcoin ως νόμιμο τρόπο για νομισματικές συναλλαγές. Στον υπόλοιπο κόσμο, ο κανονισμός κρυπτογράφησης ποικίλλει ανάλογα με τη δικαιοδοσία και τους νόμους της κάθε χώρας.

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω έχω δημιουργήσει μια λίστα με τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω στο Inkstory Tech για τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους. Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες, μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ.

 • Τι είναι τα κρυπτονομίσματα με απλά λόγια;

  Τα κρυπτονομίσματα (συχνά αναφερόμενα και ως cryptocurrencies, crypto-currencies ή απλά crypto) είναι ψηφιακά ή εικονικά νομίσματα, τα οποία είναι ασφαλισμένα χάρη στη κρυπτογραφία (cryptography). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε online συναλλαγές μέσω ιστοσελίδων ή υπηρεσιών για την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων.

 • Ποιο είναι το νόημα των κρυπτονομισμάτων;

  Οι κρυπτογραφήσεις είναι ένας νέος καινοτομικός τρόπος για τη συναλλαγή χρημάτων online. Η υπόσχεσή τους είναι να εξορθολογήσουν την υπάρχουσα οικονομική αρχιτεκτονική και να την κάνουν ακόμα καλύτερη, ταχύτερη και φθηνότερη. Η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική κάνει τα υπάρχοντα νομισματικά συστήματα να είναι ανεξάρτητα από Κυβερνήσεις και αρχές.

 • Πως μπορώ να αγοράσω κρυπτονομίσματα;

  Μπορείς να αγοράσεις κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας Crypto Exchanges υπηρεσίες, όπως το Coinbase, το Cash App, το Bisq, το Binance.US, μεταξύ ορισμένων άλλων, για να αγοράζεις ή να ανταλλάζεις κρυπτονομίσματα.

 • Ποια είναι τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα;

  Αυτή την στιγμή, τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα είναι το Bitcoin και το Ethereum. Μπορείς να δεις τον πίνακα με τα γνωστότερα κρυπτονομίσματα παγκοσμίως στο άρθρο παραπάνω.

 • Πως μπορώ να δημιουργήσω έναν Cryptocurrency Exchange λογαριασμό;

  Για να ανοίξεις έναν cryptocurrency exchange λογαριασμό, οι περισσότεροι exchanges απαιτούν να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό και στη συνέχεια να τον επαληθεύσεις με τα αληθές σου στοιχεία (βάση των KYC standards).

  Η επαλήθευση του λογαριασμού συχνά πραγματοποιείται απαντώντας σε ορισμένες προσωπικές ερωτήσεις, επαληθεύοντας την ταυτότητα σου με μια εφαρμογή τρίτου, ή παρέχοντας μια φωτογραφία της ταυτότητας, του διαβατηρίου ή του διπλώματος.

  Μόλις ο λογαριασμός εγκριθεί χειροκίνητα, θα έχεις την δυνατότητα να καταθέσεις χρήματα και να ξεκινήσεις να κάνεις τις πρώτες αγορές κρυπτονομισμάτων.

 • Τι πρέπει να κοιτάξεις σε ένα Cryptocurrency Exchange;

  Όταν αναζητάς και προσπαθείς να επιλέξεις ένα cryptocurrency exchange για να το χρησιμοποιείς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κοιτάς κάθε φορά.

  Αν και θα χρειαστεί να μελετήσεις πάνω στη λειτουργία και τη διαθεσιμότητα των cryptocurrency exchangers, ορισμένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να ελέγχεις είναι η ασφάλεια, οι χρεώσεις και οι κρυπτογραφήσεις που διατίθενται στον εκατοστέ exchanger.

  Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κατανοήσεις πως τα κρυπτονομίσματα σου θα φιλοξενούνται και αν θα έχεις την δυνατότητα να πάρεις την επιμέλια και να τα μεταφέρεις στο δικό σου προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι.

Σύνοψη..

Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας καινούργιος και καινοτομικός τρόπος που ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιόντουσαν οι online συναλλαγές μέχρι σήμερα. Αν το σύστημα δεν είναι σταθερό, όπως δείχνει και η ιστορία του κάθε κρυπτονομίσματος, είναι αρκετά ασφαλές, ταχύτερο και πιο οικονομικό από τον παραδοσιακό τρόπο που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα, όπως μέσω των Τραπεζών.

Το αν αξίζει να επενδύσεις τα χρήματα σου πάνω σε κάποιο κρυπτονόμισμα ή όχι, αφορά καθαρά και μόνο την δική σου άποψη επί του θέματος και τη μελέτη που έκανες γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Όσα περισσότερα μάθεις για τα κρυπτονομίσματα και τον τρόπο λειτουργίας τους, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να αποφασίσεις αν θέλεις να επενδύσεις σε κάποιο από αυτά, ή να δεις πως θα εξελιχθεί η πορεία τους στο μέλλον.

Featured Image Credits: Executium στο Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε