Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress – Πως και γιατί

Share

Όταν μεταφέρεις ένα blog από μια πλατφόρμα στην άλλη, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να σιγουρευτείς πως λειτουργούν σωστά τα redirects. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε με ποιον τρόπο λειτουργεί η ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress και γιατί είναι τόσο σημαντική για το SEO σου.

Αν έχεις ψάξει για λύσεις στο ίντερνετ για το πως να κάνεις την ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έπεσες σε εκατοντάδες άρθρα τα οποία όλα σου δίνουν μια και μόνο λύση: Να εγκαταστήσεις το Blogger 301 Redirect plugin στο WordPress. Αυτή η τακτική είναι σχετικά λάθος και αν την ακολουθήσεις θα στερηθείς αρκετά από το ranking σου στις μηχανές αναζήτησης.

Διάβασε επίσης: Μεταφορά από Blogger σε WordPress – Πλήρης οδηγός

Ο λόγος που δεν χρησιμοποιώ ποτέ αυτή την τακτική είναι επειδή για να γίνουν σωστά έτσι οι ανακατευθύνσεις, θα χρειαστεί να βάλεις στο WordPress στους “μόνιμους συνδέσμους” τους ίδιους συνδέσμους που είχες και στο Blogger. Ως γνωστών, παρόλα αυτά, το Blogger έχει εντελώς unfriendly συνδέσμους, που σημαίνει πως διαβάζονται πιο δύσκολα και αργά από τα bots των μηχανών αναζήτησης. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποφύγεις οτιδήποτε χαρακτηρίζει το Blogger και τον τρόπο λειτουργίας του, έτσι ώστε να σιγουρευτείς πως το SEO σου θα είναι όσο πιο καλό γίνεται.

Ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress

Εφόσον έχεις μεταφέρει όλα τα άρθρα και τις σελίδες από το Blogger στο WordPress, τότε ήρθε η στιγμή να προσθέσεις και τα redirections. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε, οπότε μην φοβηθείς αν με δεις να αναφέρομαι για κώδικα, γιατί ουσιαστικά μια αντιγραφή-επικόλληση είναι η όλη υπόθεση.

1. Πρόσθεσε έναν απλό κώδικα για redirects στο Blogger

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να προσθέσεις έναν πολύ απλό και βασικό κώδικα στο template του Blogger blog σου. Αυτός ο κώδικας θα μεταφέρει αυτόματα κάθε αναγνώστη που μπαίνει στο Blogger blog σου στο νέο WordPress blog σου. Για την ακρίβεια, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει τέλεια η ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress ή σε οποιαδήποτε άλλο σύνδεσμο ή domain name θέλεις.

Αντέγραψε τον παρακάτω κώδικα:

<meta content='0;URL='https://inkstory.gr/'' http-equiv='refresh'/>

Άλλαξε τον σύνδεσμο https://inkstory.gr/ με τον σύνδεσμο του WordPress blog σου. Πρόσεχε επίσης να τον βάλεις σωστά. Αν το WordPress blog σου έχει https://www. βάλε το έτσι, εναλλακτικά βάλε το ως https:// σκέτο (ανάλογα πως το έχεις). Επίσης, αν είναι σε https βάλτο έτσι και όχι ως http (και το αντίστροφο).

Κάνε σύνδεση στο Blogger και από το αριστερό πλαϊνό μενού πάνε στην ενότητα Πρότυπο > Επεξεργασία HTML.

Ανακατεύθυνση-από-Blogger-στο-WordPress-Πως-και-γιατί-1

Επικόλλησε τον παραπάνω κώδικα ακριβώς κάτω από το <head> του template σου. Το <head> βρίσκεται πάντα κάπου στην αρχή του κώδικα σε κάθε template.

Ανακατεύθυνση-από-Blogger-στο-WordPress-Πως-και-γιατί-1

Μόλις προσθέσεις τον κώδικα κάτω από το <head>, απλά πάτα αποθήκευση και η ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress θα ξεκινήσει να λειτουργεί κατευθείαν. Για να σιγουρευτείς πως λειτουργεί, πάτα τον σύνδεσμο του Blogger blog σου και δες αν σε μεταφέρει αυτόματα στο νέο blog σου.

Έχε κατά νου πως δεν πρέπει να διαγράψεις το Blogger blog σου, εναλλακτικά οι χρήστες θα σταματήσουν να μεταφέρονται στο νέο WordPress blog σου. Άλλωστε, δεν υπάρχει καν λόγος να το διαγράψεις, άστο εκεί να υπάρχει και να κάνει την δουλειά του.

2. Εγκατέστησε ένα βασικό plugin στο WordPress

Εφόσον έχεις προσθέσει τον κώδικα στο Blogger και όλοι μεταφέρονται αυτόματα στο νέο σου blog, σειρά έχει ένα βασικό plugin το οποίο κάνει μια εξαιρετική δουλειά που κάθε blogger χρειάζεται: αναλαμβάνει πλήρως όλα τα redirects για εσένα.

Διάβασε επίσης: Μήπως το Blogspot blog σου είναι πολύ αργό;

Επειδή δεν έχουμε τα 301 Redirects από το plugin που ανέφερα στην αρχή του άρθρου, θα χρειαστεί να κάνουμε μια μικρή “πατέντα” για να σιγουρευτούμε πως οι χρήστες μεταφέρονται στα σωστά άρθρα.

Αρχικά, κάνε εγκατάσταση το WP 404 Auto Redirect to Similar Post plugin στο WordPress.

εγκατάσταση το WP 404 Auto Redirect to Similar Post plugin στο WordPress

Στη συνέχεια, από το αριστερό πλαϊνό μενού πάνε Ρυθμίσεις > WP 404 Auto Redirect για να μεταφερθείς στην σελίδα ρυθμίσεων του plugin. Από την σελίδα των ρυθμίσεων άλλαξε απλά την επιλογή από “Redirect to homepage” σε “Default 404” στην επιλογή “Fallback Behavior” και αποθήκευσε την αλλαγή.

Εγκατάσταση το WP 404 Auto Redirect to Similar Post plugin στο WordPress για ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress

Με αυτόν τον τρόπο όταν ένας αναγνώστης επισκέπτεται το blog μας από τις μηχανές αναζήτησης, αντί να μεταφέρεται σε μια 404 σελίδα η οποία αναφέρει πως δεν υπάρχει το άρθρο, το WP 404 Auto Redirect θα ελέγχει ποιο άλλο άρθρο έχει ίδιο ή παρόμοιο τίτλο και θα τον μεταφέρει σε αυτό. Το plugin δηλώνει επίσης στις μηχανές αναζήτησης πως αυτό το άρθρο έχει πλέον καινούργιο σύνδεσμο και μπορεί να αφαιρεθεί ο παλιός. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρχει πια ένα άρθρο, το plugin θα εμφανίζει στον αναγνώστη την κανονική 404 Page Error σελίδα.


Σύνοψη για την ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress

Η διαδικασία για την ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας. Η Google και η Bing θα χρειαστούν από μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες για να αλλάξουν πλήρως τους παλιούς συνδέσμους με τους καινούργιους στα αποτελέσματα αναζήτησης τους, αλλά με τον παραπάνω τρόπο θα σιγουρευτείς πως όλα έγιναν σωστά.

Διάβασε επίσης: 6 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το Blogger

Η ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress θα γίνει επίσης ακόμα πιο σωστά εφόσον έχεις σιγουρευτεί πως έχεις δημιουργήσει ένα sitemap για το νέο σου blog και το έχεις προσθέσει στο Google Search Console. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσεις τις μηχανές αναζήτησης απ’ το να κάνουν την δουλειά τους ακόμα πιο γρήγορα.

Εσύ κατάφερες να προσθέσεις την ανακατεύθυνση από Blogger στο WordPress; Και αν όχι, σε τι πρόβλημα έπεσες; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

4 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
4 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;