Το Alexa.com φτάνει στο τέλος του: Το κλείσιμο της υπηρεσίας

Η Alexa.com παρέμεινε για χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα εργαλεία για bloggers και μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις που ήθελαν να πάνε το SEO και τη στρατηγική του περιεχομένου τους στο επόμενο επίπεδο.

Το 1996, πριν από περίπου 25 χρόνια και στο “άνθος” του World Wide Web, γεννήθηκε η Alexa.com, μια υπηρεσία που παρείχε παγκόσμια στατιστικά βαθμολόγησης για κάθε ιστοσελίδα, ένα κατάλογο με τις 500 γνωστότερες ιστοσελίδες παγκοσμίως ή ανά χώρα, και επέτρεπε στους bloggers και τους συνδρομητές της να αναλύουν τα στατιστικά των ανταγωνιστών τους, να μελετάνε λέξεις-κλειδιά, να κάνουν έρευνα το περιεχόμενο που έγραφαν, καθώς επίσης και αρκετά άλλα.

Αν και τα πακέτα της εταιρείας δεν αντιπροσώπευαν ιδιαίτερα τους μικρούς bloggers, η χρήση της υπηρεσίας παρέμενε σημαντική χάρη στα βασικά στατιστικά που παρείχε προς όλους δωρεάν. Μερικά από αυτά ήταν και οι πιο γνωστές λέξεις-κλειδιά μιας ιστοσελίδας, οι top σελίδες της, οι top referrals, τι βαθμολογία είχε παγκοσμίως και τι βαθμολογία είχε στη χώρα από την οποία λάμβανε το μεγαλύτερο ποσοστό της κίνησης, εάν είχε αδύναμες λέξεις-κλειδιά, καθώς επίσης και ορισμένες ακόμα πληροφορίες.

Οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούσαν επίσης να εγκαταστήσουν το διαθέσιμο πρόσθετο (extension / add-on) στο πρόγραμμα περιήγησης τους , το οποίο τους επέτρεπε να ελέγχουν τη βαθμολογία κάθε ιστοσελίδας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Για όσους δεν το γνώριζαν, η Alexa Internet και το domain name Alexa.com είχαν εξαγοραστεί από την Amazon το 1999, περίπου 15 χρόνια προτού κυκλοφορήσει η εταιρεία την Alexa Voice Assistant, μια υπηρεσία η οποία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ιστοσελίδα Alexa.com.

Το Alexa.com φτάνει στο τέλος του: Το κλείσιμο της υπηρεσίας
Screenshot φωτογραφία από την Alexa.com

Στις 1 Μάϊου του 2022, το Alexa.com θα κλείσει παντοτινά, βάζοντας τέλος σε έναν από τους γνωστότερους τρόπους παρακολούθησης του ranking ιστοσελίδων. Η ανακοίνωση έγινε μέσα από το επίσημο blog της εταιρείας.

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, ιδρύσαμε την Alexa Internet. Μετά από δύο δεκαετίες που σας βοηθήσαμε να βρείτε, να προσεγγίσετε και να μετατρέψετε το ψηφιακό σας κοινό, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να αποσύρουμε την Alexa.com στις 1η Μαΐου του 2022. Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε την πρώτη σας πηγή για έρευνα περιεχομένου, ανταγωνιστική ανάλυση, έρευνα λέξεων-κλειδιών και πολλά άλλα.

Είμαστε υπερήφανοι που σας εξυπηρετήσαμε ως πελάτες.

Η ομάδα της Alexa.com

Για όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν μια εναλλακτική υπηρεσία, αυτή τη στιγμή θεωρώ πως η καλύτερη είναι το SimilarWeb, καθώς επίσης και το Ubersuggest. Υπάρχουν και ορισμένες ακόμα, αλλά θα τις αναφέρω όλες σε ερχόμενο άρθρο.


Εσύ χρησιμοποιούσες την Alexa.com για να παρακολουθείς το ranking του blog σου, αλλά και των ανταγωνιστών; Και αν ναι, πως αισθάνεσαι τώρα που έπαψε η λειτουργία της υπηρεσίας και ποια εναλλακτική σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

Σχολιάστε