Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

8 τρόποι για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να αλλάξεις τη ζωή σου ριζικά

Share

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να επιτύχει κάποιος σχεδόν τα πάντα σε αυτή τη ζωή. Έχοντας αυτοπεποίθηση μπορείς να πλησιάζεις τις γυναίκες/άνδρες πιο εύκολα, να δίνεις καταπληκτικές συνεντεύξεις για δουλειές, να φτιάξεις τη δική σου επιχείρηση και πολλά άλλα. Και αν το καλό σκεφτείς, οι γυναίκες θέλουν άνδρες που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, οι άνθρωποι θέλουν να ακούν άτομα τα οποία ξέρουν τι λένε και οι επενδυτές θέλουν τυπάδες οι οποίοι ξέρουν πως να τρέξουν μια επιχείρηση για την οποία είναι σίγουροι.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά είναι σίγουρα κάτι το οποίο μπορεί ο καθένας να αποκτήσει. Είχα πολύ λίγη αυτοπεποίθηση πριν λίγα χρόνια, αλλά μέσα από διάφορες περίεργες εμπειρίες και καταστάσεις, κατάφερα να έρθω στην καταπληκτική θέση του να έχω πίστη στον εαυτό μου. Αρκετή. Μάλιστα, πολλές φορές με ρωτούν, “Πως είσαι τόσο σίγουρος;” Η αλήθεια είναι, αν και είμαι άνθρωπος με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ότι «αναπνέω» περισσότερη αυτοπεποίθηση απ” ότι πραγματικά έχω. Παρακάτω έχω προσθέσει μερικές συμβουλές με τις οποίες κατάφερα να αποκτήσω τόση αυτοπεποίθηση, και πιστεύω πως αν τις ακολουθήσεις, η ζωή σου θα αλλάξει ριζικά.

Το ντύσιμο σου

Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση συχνά ανησυχούν ότι είναι υπερβολικά ντυμένοι, ενώ οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν το σκέφτονται καν. Αυτοί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το ντύσιμο είναι ένας τρόπος για να προβάλεις τον εαυτό σου στα μάτια του κόσμου, αλλά λόγο του ότι λατρεύουν και πιστεύουν στον εαυτό τους, δεν ενδιαφέρονται για το ντύσιμο τους. Αυτό δεν σημαίνει πως πάνε με τα casual ρούχα τους σε μια σημαντική συνέντευξη δουλειάς, αλλά ούτε φοράνε φανταχτερά ρούχα.

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάς

Η ικανότητα του να μιλάς ειλικρινά, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης. Αν το κάνεις σωστά, τότε το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην επαναλαμβάνεις αυτά που λες, φρόντισε επίσης να μην λες σημαντικές λέξεις υπερβολικά «δυνατά.» Από την άλλη, αν μιλάς με χαμηλούς τόνους και πολύ σιγά, θα δείξεις ότι δεν είσαι σίγουρος γι ‘αυτά που λες. Αν δεν το κατέχεις με το θέμα της ομιλίας, τότε θα πρέπει να επεκτείνεις το λεξιλόγιο σου και να γίνεις ακόμη πιο επιλεκτικός με τις λέξεις που χρησιμοποιείς. Αυτό ισχύει για τον τρόπο με τον οποίο μιλάς στους φίλους σου, την κοπέλα σου, το αφεντικό σου ή κάποιον άγνωστο. Ισχύει για όλους.

Μια ιδέα είναι να ξεκινήσεις να διαβάζεις αξιόπιστα περιοδικά ή ιστοσελίδες. Οι λέξεις από τα άρθρα που θα διαβάζεις θα αποτυπώνονται στο μυαλό σου και θα σου έρχονται στο μυαλό όλο και πιο συχνά. Με ακριβώς αυτόν τον τρόπο επεκτείνουν το λεξιλόγιο τους οι bloggers και οι συγγραφείς.

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά. Πάρα πολλά.

Πολλές φορές η γλώσσα του σώματος μας μπορεί να πει πολλά περισσότερα για το επίπεδο της αυτοπεποίθησης μας απ” ότι η μορφή λεκτικής επικοινωνίας. Πάντα να κοιτάς τον άλλον στα μάτια όταν του μιλάς και μην δείξεις ποτέ ανασφάλεια. Περπάτα με αυτοπεποίθηση ώστε να διατηρείς μια καλή στάση του σώματος. Να δίνεις πάντα σφιχτές χειραψίες και αγκαλιές. Τέλος και πιο σημαντικό, το χαμόγελο σου. Το χαμόγελο μπορεί κυριολεκτικά να μεταφέρει τον εαυτό σου σε υψηλά επίπεδα, να αυξήσει εκθετικά την εμπιστοσύνη σου για τον εαυτό σου και να σου φέρει πέρα για πέρα υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση.

Και αν μόνο το χαμόγελο σου μπορεί να κάνει τόσο καλό στον εαυτό σου, φαντάσου τι μπορεί να κάνει στους ανθρώπους με τους οποίους συζητάς.

Μην δείχνεις ποτέ ότι είσαι άπειρος

Ποτέ μην δείξεις ότι είσαι άπειρος σε κάτι, ακόμη κι όταν είσαι. Η πρώτη εντύπωση θα είναι αυτή που θα δώσει το τέλος σε οτιδήποτε προσπαθείς να καταφέρεις. Είτε αυτό θα είναι η επιτυχία σου είτε η αποτυχία σου σε κάτι. Αν βγεις ραντεβού με μια κοπέλα η οποία είναι εντελώς εκτός των ορίων σου και μιλάει για θέματα που δεν καταλαβαίνεις κιχ, απλά φέρσου σαν να έχεις βγει με ένα σωρό άλλες σαν κι αυτήν. Αν κάποιος πελάτης σου ζητήσει να μεταφέρεις κάτι το οποίο δεν ξέρεις πως, ρώτα τον με ποιον τρόπο τον βολεύει ή του αρέσει να το μεταφέρεις.

Πάρε τη συζήτηση στα χέρια σου

Αν μάθεις πως να ελέγχεις μια συζήτηση, θα βγεις κερδισμένος τόσες πολλές φορές στη ζωή σου, που κάποια στιγμή θα χάσεις το μέτρημα. Ελέγχοντας τη συζήτηση μπορείς επίσης να καταλάβεις πολύ εύκολα ποιος είναι ο άνθρωπος που κάθεται απέναντι σου. Για παράδειγμα, αν θέλεις να ξεκινήσεις μια συζήτηση για την τρομερή και λατρεμένη δουλειά σου, ρώτα τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου τι δουλειά κάνει. Αφού τελειώσει, θα σου κάνει την ίδια ερώτηση, είτε από ευγένεια είτε από απορία, όπως και να ‘χει, έχεις πλέον το ελεύθερο να μιλήσεις για τη δουλειά σου.

Μίλα σωστά

Μιλώντας πάρα πολύ είναι ένα σημάδι αλαζονείας ή και, ανασφάλειας. Ακούγοντας περισσότερο απ’ ό, τι μιλάς είναι σημάδι αυτοπεποίθησης για δύο λόγους: 1, Είσαι σίγουρος γι “αυτά που λες και δεν χρειάζεται να πεις περισσότερα ή πάρα πολλά και 2, είσαι αρκετά σίγουρος και βέβαιος για αυτά που λες ώστε να μην χρειάζεται να διακόψεις τη συζήτηση κάποιου άλλου. Να είσαι προσεκτικός όμως, το να μην μιλάς σχεδόν καθόλου θα δείξει πως είσαι διστακτικός ή φοβισμένος. Πες όσα χρειάζεται γι “αυτό που θέλεις και τίποτα περισσότερο.

Κλείσε τη συμφωνία

Είτε προσπαθείς να πλησιάζεις μια γυναίκα σε ένα μπαρ ή θέλεις να πουλήσεις κάτι, πάντα να προσπαθείς να κλείσεις τη συμφωνία. Άλλωστε, ποιο είναι το νόημα αν δεν τη κλείσεις; Έχω δει πάρα πολλούς φίλους μου να προσεγγίζουν μια γυναίκα και στο τέλος να γίνονται νευρικοί με αποτέλεσμα να μην ζητήσουν το νούμερο της. Έχω δει επίσης και αρκετούς άσχετους πωλητές να πουλάνε ένα σωρό προϊόντα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Αν πλησιάσεις μια γυναίκα, ζήτα της να βγείτε ραντεβού ή πάρε το νούμερο της. Αν προσπαθείς να πουλήσεις κάτι, ρώτα τους πόσα κομμάτια θέλουν να παραγγείλουν.

Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή

Κάθε φορά που πας να κλείσεις μια συμφωνία, θα σκέφτεσαι ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Φυσικά, όλοι μας φοβόμαστε, αλλά δεν το δείχνουμε ποτέ. Όταν είμαι σε ένα κλαμπ και ζητάω από μια κοπέλα να χορέψει μαζί μου, ενεργώ σαν να είναι σχεδόν αδύνατο γι “αυτές να πουν οτιδήποτε άλλο από ναι. Και όταν πηγαίνω να ζητήσω από κάπου δουλειά, δείχνω ότι είμαι ο καλύτερος γι “αυτήν και σίγουρος πως θα την πάρω. Η αποτυχία θα είναι πάντα μια πιθανότητα, ωστόσο είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί αν την θεωρείς ως επιλογή ή δεδομένη.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;