Τζον Κένεντι – Ο θρύλος του 20ου αιώνα, 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 δολοφονείται στο Ντάλλας, ο 35ος Αμερικανός Πρόεδρος. 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του, ο Τζον Κένεντι παραμένει στη συλλογική μνήμη ως ένας ιδιαίτερα χαρισματικός ηγέτης σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων στην αμερικανική και διεθνή πολιτική σκηνή.

Όλοι θυμόμαστε και κατά διαστήματα μιλάμε για τον νεώτερο πρόεδρο των ΗΠΑ και τη μυστηριώδης ζωή και θάνατό του. Εδώ που τα λέμε δεν έκανε και λίγα στα μόλις 3 χρόνια προεδρίας του. Ας ξεκινήσουμε από το θρυλικό Ντιμπέιτ του 1960 όπου έφαγε στη στροφή τον αντίπαλο του, τον Νίξον, ενώ στη συνέχεια και με την πίστη στις ικανότητές του κέρδισε τις καρδιές των Αμερικάνων. Όλος ο κόσμος θυμάται το αξιομνημόνευτο «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», από την ομιλία του το 1961 κατά την ορκωμοσία του στη θέση του Αμερικάνου προέδρου. Η μήπως ξεχνάτε το γεγονός όταν ο Κένεντι επισκεύτικε την Ευρώπη και δείχνοντας το Τείχος του Βερολίνου είπε «Είμαι Βερολινέζος». Δεν ήταν όμως τόσο ρόδινα τα πράγματα. Ο νέος πρόεδρος ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ στην καρδιά του ψυχρού πολέμου και της σκληρής αντιπαράθεσης της χώρας του με τη Σοβιετική Ένωση. Τρία ήταν τα σ ημαντικότερα ωστόσο εξωτερικά προβλήματα, που αντιμετώπισε ο Κένεντι στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

1. Η αποτυχημένη εισβολή στην Κούβα.

(Το 1962 η ανθρωπότητα βρέθηκε στα πρόθυρα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Αεροφωτογραφίες της αμερικανικής Αεροπορίας εντόπισαν την ύπαρξη μυστικών εγκαταστάσεων σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Σοβιετικούς, ζήτησαν την άμεση απόσυρση των πυραύλων από την Κούβα, διαφορετικά θα επενέβαιναν δυναμικά. Ήταν η στιγμή που η ανθρωπότητα έζησε δραματικές στιγμές.

2. Η υπόθεση των σοβιετικών πυραύλων στο κουβανικό έδαφος.

Ο τότε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μ. Χρουστσόφ, το φθινόπωρο του 1962 τελικά συμφώνησε και απέσυρε τους πυραύλους από την Κούβα, ζητώντας παράλληλα την απομάκρυνση των αμερικανικών πυραύλων κυρίως από την Τουρκία που συνορεύει με τη Ρωσία.

3. Η υπόθεση του Βιετνάμ.

Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του Κένεντι που του απασχολούσε συνεχώς το μυαλό και τελικά έγινε πραγματικότητα (μετά το θάνατο του) ήταν «Να πετύχουμε την προσεδάφιση ανθρώπου στο φεγγάρι, καθώς και την ασφαλή επιστροφή του στη γη, μέσα σε αυτή τη δεκαετία». Στις 20 Ιουλίου του 1969 το Apollo11 έφτασε στη Σελήνη και ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. 4 ημέρες αργότερα το πλήρωμα επέστρεψε ασφαλές, ολοκληρώνοντας με επιτυχία, το φιλόδοξο σχέδιο του Κένεντι.

Το σώμα του δεν ήταν εκεί, η ψυχή του όμως ήταν παρούσα. Ο γοητευτικώς πλανητάρχης άφησε εποχή ακόμα και στην αμερικάνικη μόδα με τα slim cut κοστούμια του, τα κάζουαλ ρούχα του, την αβίαστη κομψότητά του, τα επιμελώς ατημέλητα μαλλιά και τα απαραίτητα γυαλιά ηλίου. Ο Κένεντι έδειχνε και ήταν cool, είχε στυλ και γοητεία. Ο κόσμος τον αγαπούσε και δεν έδινε δεκάρα για τις ερωτικές του περιπέτειες με άλλες γυναίκες (δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τη γυναίκα του, η θρυλική Τζάκι Κένεντι που έβραζε από μέσα της). Ήταν ο Θεός με ανθρώπινες αδυναμίες.

Ο θρύλος του ολοκληρώνεται με τη δολοφονία του που συγκλόνισε όχι μόνο τους Αμερικάνους άλλα και όλο το εμφύλιο. Γράφτηκαν βιβλία, τραγούδια, προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ και βίντεο που προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του. Ποιος τελικά σκότωσε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ; Ποιος έδωσε την εντολή για την εκτέλεσή του; Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Το μόνο σίγουρο είναι πως το όνομα του έγινε σημείο αναφοράς σε 31 χώρες παγκοσμίως, σε δρόμους, οδούς, λεωφόρους, κτίρια, γέφυρες, πάρκα, πλατείες, προτομές κτλ.

Η έντονη και ριζοσπαστική ζωή του Τζον Κένεντι με τα λάθη του και τα πάθη του έγινε σύγχρονος μύθος, που διατηρεί τη λάμψη του ακόμα και σήμερα.

Μπορεί να μην κατόρθωσε να αποδείξει τις πολιτικές ικανότητές ο 46χρονος γοητευτικός άνδρας, που μαγνήτιζε με το χαμόγελό του και τη φωνή του, όμως σίγουρα κατάφερε να αποτελέσει πρότυπο για τους Αμερικανούς, καθώς και για ολόκληρο τον κόσμο.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

Σχολιάστε