Τι είναι τα Windows 11 SE και πως βοηθάνε τους μαθητές;

Τι είναι τα Windows 11 SE και πως βοηθάνε τους μαθητές;

Τα Windows 11 SE είναι μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft η οποία απευθύνεται στους καθηγητές, IT διαχειριστές και τους μαθητές, αποκλειστικά σε laptops χαμηλού κόστους. Είναι επίσης η απάντηση της εταιρείας στην Google για τα Chromebooks, τα οποία είναι ιδιαίτερα γνωστά πλέον στα Αμερικανικά σχολεία.

Για αρκετά χρόνια τώρα η Microsoft δεν έχει καταφέρει να παρέχει ένα γρήγορο, ελαφρύ και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα για laptops χαμηλού κόστος που χρησιμοποιούνται κυρίως από μαθητές και φοιτητές σε σχολεία και πανεπιστήμια. Η Google, από την άλλη πλευρά, κατάφερε να κερδίσει τις “καρδιές” των περισσότερων μαθητών στην Αμερική, παρέχοντας φθηνά Chromebooks, ιδανικά για απλές εργασίες και σερφάρισμα.

Στο παρελθόν, η Microsoft προσπάθησε να ανταγωνιστεί τα Chromebooks με τα Windows 10 S Mode, τα οποία επέτρεπαν στους χρήστες τους να χρησιμοποιούν αποκλειστικά μόνο τις εφαρμογές που υπήρχαν διαθέσιμες στο Microsoft Store. Μιας και το Microsoft Store δεν παρείχε τότε την δυνατότητα να εγκαταστήσεις Android εφαρμογές στα Windows και ήταν ιδιαίτερα ελλιπής από γνωστά προγράμματα, η έκδοση δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει την αγάπη του κόσμου.

Δεν είναι μυστικό πως η Microsoft έχει πάρει αρκετά μαθήματα τα τελευταία χρόνια με προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος, οπότε δεν είναι περίεργο που έχει προβεί πλέον σε μια διαφορετική προσέγγιση με τα Windows 11 – και το ίδιο έκανε και με τα Windows 11 SE.

Τι είναι τα Windows 11 SE;

Τι είναι τα Windows 11 SE και πως βοηθάνε τους μαθητές;

Τα Windows 11 SE είναι μια έκδοση των Windows 11 η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στους καθηγητές, στους IT διαχειριστές σχολείων, στους μαθητές και τα πανεπιστήμια που χρησιμοποιούν χαμηλού κόστος laptops. Σε αντίθεση με τα Windows 10 S, η εταιρεία δεν περιορίζει τους χρήστες των Windows 11 SE αποκλειστικά με εφαρμογές που παρέχονται από το Microsoft Store.

Τα Windows 11 SE είναι παρόλα αυτά πλήρως βελτιστοποιημένα για να τρέχουν άψογα με τα προ-εγκατεστημένα προγράμματα και τις υπηρεσίες της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων με του Microsoft Edge, των Office και με όλων των άλλων υπηρεσιών που βασίζονται στο cloud.

Τα Windows 11 SE υποστηρίζουν επίσης και εφαρμογές τρίτων, συμπεριλαμβανομένων του Zoom και του Chrome, επειδή θέλουμε να παρέχουμε στα σχόλια την δυνατότητα να χρησιμοποιούν ό,τι τους βολεύει περισσότερο,” είχε αναφέρει ο Paige Johnson, ο επικεφαλής της Microsoft για το κομμάτι του μάρκετινγκ στην εκπαίδευση.

Τι δυνατότητες δίνουν τα Windows 11 SE στους καθηγητές και τους IT διαχειριστές;

Τι είναι τα Windows 11 SE και πως βοηθάνε τους μαθητές;

Τα Windows 11 SE για Εκπαίδευση έχουν σχεδιαστεί για καθηγητές που χρειάζονται ένα απλό και χωρίς αποσυντονισμούς περιβάλλον χρήσης για τους μαθητές και τους IT διαχειριστές του σχολείου που χρειάζονται ασφαλείς συσκευές, εύκολες στη διαχείριση και που δεν παρουσιάζουν προβλήματα.

Η έκδοση βασίζεται πρώτα στο cloud και παρέχει μια μικρή γκάμα τρίτων εφαρμογών, όπως το Zoom και τον Google Chrome. Μιας και τα Windows 11 SE έχουν σχεδιαστεί για καθηγητές, αυτό σημαίνει πως τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν ποιες εφαρμογές θα είναι εγκατεστημένες σε κάθε συσκευή, ενώ το Microsoft Store δεν θα διατίθεται στην SE έκδοση.

Μιας και τα Windows 11 SE είναι η απάντηση της Microsoft για το Chrome OS, η εταιρεία πήρε τον χρόνο της για να εξετάσει και να δει τι είναι αυτό που κάνει το λειτουργικό σύστημα της Google τόσο αγαπητό από εκατομμύρια IT διαχειριστές και καθηγητές. Για να κάνει ευκολότερα τα πράγματα για τους IT διαχειριστές και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις συσκευές των μαθητών, η εταιρεία παρέχει προ-εγκατεστημένες διάφορες εφαρμογές όπως το Teams, τα Office, το OneNote, το Minecraft for Education και το Flipgrid στα Windows 11 SE για να μην χρειαστεί να τα εγκαταστήσουν χειροκίνητα.

Τέλος, είναι πλέον εύκολο όταν ένας μαθητής ανοίγει ένα laptop με τα Windows 11 SE, απλά να συνδέεται στον λογαριασμού του και να αποκτάει στιγμιαία πρόσβαση σε όλα του τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στο cloud.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα Windows 11 SE;

Τι είναι τα Windows 11 SE και πως βοηθάνε τους μαθητές;

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Microsoft πέρασε περίπου 18 μήνες μιλώντας με καθηγητές και μαθητές ώστε να πάρει αρκετές πληροφορίες για το πως να δημιουργήσει την απόλυτη έκδοση των Windows 11 για εκπαίδευση. Το feedback που έλαβε η εταιρεία οδήγησε σε ορισμένες αλλαγές, όπως να ανοίγουν οι εφαρμογές πάντοτε σε πλήρης οθόνη (fullscreen), αφαιρέθηκε το Snap Layouts και αντί αυτού μπορούν να τοποθετηθούν εφαρμογές δίπλα-δίπλα.

Η Microsoft αφαίρεσε επίσης το εικονίδιο με τα widgets καθώς ανέφερε πως αποσπά την προσοχή των μαθητών απ’ το μάθημα. Τα Windows 11 SE έρχονται επίσης με μια έκδοση του Microsoft OneNote και Teams και θα είναι ιδανικά για να τρέχουν σε laptops χαμηλού κόστους χωρίς προβλήματα απόδοσης.

Μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες όπως η Acer, Asus, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo και η Positivo δημιουργούν Windows 11 SE laptops που δεν ξεπερνάνε τα 250-300€ και έρχονται με Intel Celeron επεξεργαστές, 64GB αποθηκευτικού χώρου (eMMC / SSD), 4GB μνήμης RAM και 11.6-ιντσών οθόνες με 1366×768 ανάλυση.

Πως μπορώ να αποκτήσω τα Windows 11 SE;

Ενώ η Microsoft δεν περιορίζει τις κατασκευάστριες εταιρείες απ’ το να κατασκευάζουν και να παρέχουν laptops με τα Windows 11 SE, η εταιρεία αναφέρει πως δύσκολα να βρεις laptops με την συγκεκριμένη έκδοση σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Άλλωστε, η συγκεκριμένη έκδοση προορίζεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως καθηγητές που χρησιμοποιούν υπηρεσίες αποκλειστικά βασισμένες στο cloud για τη διαχείριση και την οργάνωση των μαθημάτων και των μαθητών τους.

Τα Windows 11 SE παρέχονται αυτή τη στιγμή διαθέσιμα σε όλα τα εκπαιδευτικά laptops χαμηλού κόστους. Για όσους ενδιαφέρονται για τα Surface laptops της Microsoft, αυτή την στιγμή παρέχεται το Surface Laptop SE για μόλις 249.99$.

Σύνοψη…

Η SE έκδοση των Windows 11 είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική ευκαιρία για την Microsoft ώστε να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καθηγητών και IT διαχειριστών. Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα πόσο αξιόπιστα θα είναι και πόσο καλά θα τρέχουν σε laptops χαμηλού κόστος, η εταιρεία έχει αναφέρει πως έχει κάνει μεγάλη πρόοδο με τη βελτιστοποίηση για την απόδοση της SE έκδοσης.

Με όλα αυτά κατά νου, εσύ ποιο λειτουργικό σύστημα προτιμάς περισσότερο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τα Chromebooks ή τα laptops με τη SE έκδοση των Windows 11; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Image(s) Credits: Microsoft

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε